A Fehérvár Rögbi Klub csapatai és súlyemelői is „célba” értek - beszélgetés Gyolcsos Ferenc edzővel

A Fehérvár Rögbi SE egyesület két szakosztállyal működik: rögbi és súlyemelő. Mindkettőben jeleskednek, válogatott versenyzőkkel, nemzetközi sikerekkel is büszkélkedhetnek. Az egyesület tavalyi évét Gyolcsos Ferenc edző, alelnök értékelte.
2023.01.27. 07:10 |
A Fehérvár Rögbi Klub csapatai és súlyemelői is „célba” értek - beszélgetés Gyolcsos Ferenc edzővel

A 2022-es év mennyiben volt másabb, mint az előzőek?

Női csapatunk előre lépett a magyar bajnokságban, férfi csapatunk szintén ezt tette, mindketten ezüstérmet szereztek az osztályukban. Ami a legfontosabb: a Covid járványt követően sikerült a két korosztályt újjáépíteni, új tagokat toborozni. Az utánpótlás U10-es, U12-es korosztályban négy játékosunk lett az év legjobb játékosa. Folytattuk a kihelyezett iskolai edzéseket Székesfehérváron a Táncsics, az István Király és a Vörösmarty Általános Iskolákban.

Összesen hány korosztályban, mennyi csapattal játszottak a bajnokságokban?

Az utánpótlás női U16, a női felnőtt, a férfi felnőtt NB II-ben, az U18-as fiú csapatokkal vettünk, veszünk részt a bajnokságban. Utóbbi korosztályban szerepel nálunk három velencei játékos is. Tervezzük tavasztól az U14 korosztály leány játékosainak részvételét is a bajnoki pontvadászatban.

Melyek voltak 2022 legkiemelkedőbb eredményei?

A női magyar bajnokságban másodikként ezüstérmet szereztünk, a férfi NB II-ben ugyancsak ezüstérmes lett a csapatunk, míg az U16-os leány csapatunk a dobogó harmadik fokára állhatott. Az évadnyitó legnagyobb utánpótlás rendezvénye, a Március 15. Kupa és az évadzáró Sült Krumpli is a legnagyobb megmozdulás volt az országban a legkisebbeknek.

Hány játékost adtak a különböző válogatottakba?

A tizenötös rögbiben Molnár Barna, hetes rögbiben az U18-as Cziffrus Richárd, a tizenötös és a hetes rögbiben egyaránt a nemzeti csapat tagja volt Szücs Máté, Váradi Norbert, Zsigovics Ferenc, Németh Patrik. Az U16-os lányoknál Grüll Virág, Borsányi Luca, Szűcs Kinga, Lepsényi Regina, Váci Eszter, Völgyi Boglárka, az U18-as női csapatunkból Jakubecz Lili, Takács Kata, Völgyi Virág tagja volt az Európa bajnokságon bronzérmes nemzeti csapatnak, a női felnőttválogatottban Oláh Dorottya, Völgyi Virág képviselte az egyesületünket.

A hetes, vagy a tizenötös rögbi a jobb, az eredményesebb a szakosztály életében?

A hetes, mert az első osztályban ezüstérmet szereztek. Ebben a versenyformában a férfi csapatunktól előrelépést várunk, hiszen a hetes rögbi olimpiai szám.

A súlyemelők is jeleskedtek, ugye?

Zsolnai Máté junior korosztályban magyar bajnok, ugyanebben a korosztályban Nagy Ferenc második lett, míg Bódis-Szabó Katinka a masters Európa bajnokságon megvédte kontinens bajnoki címét.

Az idei évben melyek a legfontosabb célok?

Növelni a női csapataink létszámát, férfi csapatunk számára edzőt kell találni, ami az anyagi lehetőségeinktől is függ. Fontos feladat a rögbiszakosztályban az utánpótlásbázis növelése az iskolai csapatokban. Ezen játékosokat mi készítjük fel, mi versenyeztetjük, és klubba történő toborzásuknak ez az első lépcsője. A súlyemelő szakosztály elsődleges feladata az utánpótlásbázis növelése, a fiatalokkal megszerettetni ezt a szép, és hajdan eredményes sportot. Szeretnénk a fenntartás lehetőségeit javítani, az alulfinanszírozott egyesületünk létének a javítását biztosítani. Míg 10 éve 4 millió forintot kaptunk az önkormányzattól csak rögbire, most a két szakosztályra sem kapunk évek óta 4 millió forintot. Tudjuk, nem várhatjuk el csak az önkormányzattól a működésünk lehetőségének a támogatását, ezért egyéb támogatókat kell keresnünk és találnunk 2023-ban.

Interjú

 1. A Közös műteremből indult

  Ezen a héten folytatódik a Székesfehérvári Művészek Társaságának Tavasz a műtermekben/szükségből erény programja. Az idén januárban Pro Cultura-díjjal kitüntetett Társaság a Pelikán Galéria nyitásáig különleges és exkluzív programsorozatot indított. Erről a friss kezdeményezésről, az elmúlt időszak nehézségeiről, a múltról, jelenről és jövőről is hallhatnak az ÖKK podcast legfrissebb epizódjában. 

  2023.03.20.
 2. A kultúra mint éltető erő

  Bokros Judit már két évtizede tudósít a város irodalmi, képzőművészeti életéről és a kultúrával bármely területen összefüggésbe hozható eseményekről. Családi indíttatásból került a kultúra és a költészet közelébe, ám saját tevékenysége, alkotó munkája révén sikerült elérnie, hogy nevét immár nemcsak tanár-költő édesapja révén, hanem saját jogon is jegyzik.

  2023.03.16.
 3. Egy esély mindenkinek jár!

  Az ország 54. rotary klubjaként alakult meg 2018. március 10-én a Rotary Club Székesfehérvár. A jószolgálati tevékenységet végző baráti kör tagjai tehetségükhöz és lehetőségeikhez mérten nyújtanak segítséget hátrányos, vagy nehéz helyzetben élő fiataloknak, esélyt adnak a nyelvtanulásra, ösztöndíjprogramjaikkal segítik a diákokat. Lokálpatrióta szemlélettel alkalmat keresnek és teremtenek arra, hogy a támogatók és a tehetségek egymásra találjanak.

  2023.03.13.
 4. Beszélgetés a költségvetésről

  A biztonságos és stabil működést garantáló költségvetés elfogadását követően olyan nagyszabású fejlesztések kezdődnek Székesfehérváron, amelyeknek köszönhetően több közép- és általános iskola épülete újul meg. Nehéz és bizonytalan körülmények között született meg a város 2023-as költségvetés-tervezete, amelyet februárban fogadott el a közgyűlés. 

  2023.03.03.