„A digitalizáció itt van" - workshopot tartottak az okosváros képzésekről Székesfehérváron

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az Edutus Egyetem közreműködésével 2018-ban elindult a digitális térségfejlesztési képzés. Szerdán délelőtt a Civitas Sapiens V4 Toolbox workshop keretében ismertették meg a résztvevők az elmúlt évek eredményeit.
2022.06.29. 14:13 |

A Digitális Jólét Nonprofit Kft. 2018 óta működteti a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az Edutus Egyetem együttműködésében a digitális térségfejlesztési képzést.

A referensi képzés célja, hogy az érintett szakemberek, önkormányzati dolgozók a későbbiekben korszerű és innovatív megoldások alkalmazásával, smart city, tehát okosváros megoldásokkal tudják fejleszteni a településüket. A képzés egyik célja, hogy a jövőben minden településen legyen egy olyan szakember, aki elsajátította, valamint a beszerzések és fejlesztések során a gyakorlatban is alkalmazni tudja a megszerzett tudást. Ezzel is biztosítva, hogy megfelelő léptékben, a településre szabott módon digitalizálják a környezetüket. A képzést, mint jógyakorlatot szeretnék népszerűsíteni a V4 országok között.

A helyszínen és az online térben résztvevőket dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte. Ahogy a városvezető fogalmazott, a digitalizáció itt van velünk, és hatni fog azokra a szervezeti egységekre, akik a közügyeket intézik:

„Sokat beszélünk arról, hogy a digitalizáció hogyan jelenik meg a közigazgatásban, és hogyan lehetne ezt azokon a területeken végigvinni, ahol valóban erre szükség van. Egy biztos, hogy ehhez szakemberekre van szükség. Szüksége van a közigazgatásnak olyan szakemberekre, akik eleve ilyen típusú felsőoktatási tanulmányokat végeznek, valamint olyanokra, akiknek nem ez a fő hivatásuk, viszont a hivatásuk nagyban összefügg a digitalizációval.” A polgármester kiemelte: fontos, hogy nemzetközi jógyakorlatokat is megismerhessünk, a V4 együttműködés pedig jó felület ezeknek a gyakorlatoknak a bemutatására. A digitalizáció jó példájaként említette a pedagógusokat, akik az okostermek megjelenése óta ebben a témában is rendszeresen képzik magukat.

Dr. Gaál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője videóüzenetben köszöntötte a Civitas Sapiens workshop résztvevőit. A civitas sapiens jelentése, azaz a gondolkodó, bölcs közösség jobban jellemzi a smart city törekvéseket, mint a szakzsargon – utalt a konferencia nevét adó szavakra a szakmai vezető. A Digitális Jólét Program pontosan azt tűzte ki céljául, hogy gondolkodó, okos közösség irányítsa a digitalizált várost. Legyenek a közigazgatásban olyan szakemberek, akik értik a smart city törekvéseket és lépést tudnak tartani a digitalizációval. Különösen fontos, hogy a V4 országokkal is megosszák ezt a tudást, hiszen – mint elmondta – a közös történelem, a hasonló településszerkezet és mentalitás mind a jó együttműködést segíti elő.

A köszöntőket követően Némethné Dr. Gál Andrea, az Edutus Egyetem rektora előadásában beszámolt róla, hogy alapvetően két képzést különböztetnek meg az idén fennállásának 30. évfordulóját ünneplő egyetemen: a szakember, valamint a referens képzést 70, illetve 1200 fő végezte el országszerte. Utóbbi már a határon túl is népszerű választás, az online képzésben résztvevők 80%-a sikeres vizsgát tesz, ami kifejezetten magas eredménynek számít. Bial Tibor, a Cseh Köztársaság nagykövete a rektor előadását követően felidézte: körülbelül 6 éve gondolták újra a testvérvárosi együttműködéseket, melynek során az aktív testvérvárosi kapcsolatokat jó példaként mutatták be a passzívabb településeknek. A digitalizációnak köszönhetően előbbi városok diákjai egyszerűen tudják tartani a kapcsolatot a testvérvárosok tanulóival.

Takács Olivér, a tavaly májusban megalakult Magyarországi Drón Koalíció szakértője a szabadidős aktivitásból mára már többek között a katonai és ipari felhasználásban is résztvevő dróntechnológiáról tartott prezentációt. Balla Attila, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezető-helyettese a digitális térségfejlesztési képzésekről előadott beszámolója után csatlakozott a rendezvényt záró V4 kerekasztal-beszélgetéshez. A beszélgetésen részt vett még Keszegh Béla, Révkomárom polgármestere, Besenyei Sarolta, a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. irodavezetője, valamint Lehrner Zsolt, Székesfehérvár alpolgármestere.

A V4-ek közötti jó gyakorlatokról és digitalizációs képzésekről szóló tanácskozáson az alpolgármester moderátori kérdésre elmondta: a legnagyobb kihívás maga az edukáció. Lehrner Zsolt kifejtette, hogy a digitalizáció nem azt jelenti, hogy a robotok és a gépek elveszik a lakosok munkáját, hiszen ezeket az eszközöket is működtetni kell. A munkavállalóknak, valamint a jövő generációjának ad segítséget a gépek működtetésének elsajátításában többek között az Alba Innovár intézménye, vagy a duális képzések és a KÉPES program. „Több szinten tudunk digitális fejlesztéseket megvalósítani. Az oktatásban például az okostantermek a KÉPES program keretében kerülnek fejlesztésre, az Alba Innovár pedig a diákság bevonásával ismertet meg az okos megoldásokkal. Ezen kívül a felnőttoktatásnak is nagyon nagy szerepe van.”

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár