A Békefenntartók Napját ünnepelték a pákozdi Katonai Emlékparkban

A más nemzetek szabadságának és békéjének érdekében végzett munkájuk közben elesett hősökre emlékeztek és a jelenleg is szolgálatot teljesítő katonákat ünnepelték kedden, a Békefenntartók Napján, Pákozdon, a Katonai Emlékpark-Nemzeti Emlékhelyen. A rendezvényen Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke és Mihócza Zoltán, vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka adtak át elismeréseket.
2018.05.29. 18:11 |

A nemzetközi békefenntartás, a válságkezelés a Magyar Honvédség nemzeti feladata. Ez azt jelenti, hogy legalább annyira fontos a nemzeti érdekeink érvényesítése szempontjából, mint a hazai tevékenység. A NATO tagjaként hazánk egyre nagyobb szerepet vállal a világ különböző válsághelyzeteinek rendezésében, megoldásában, a konfliktus sújtotta térségek életének normalizálásában. A Szövetségen belül Magyarország kiemelt helyet foglal el a nemzetközi missziós szerepvállalásban. Katonáink Afrikától Afganisztánig, a Balkántól Irakig teljesítenek szolgálatot. Mind szakmai tudásuk, mind hozzáállásuk elismert a nemzetközi missziókban és ezt számtalan esetben bizonyítja a személyre szóló, vagy diplomáciai úton érkezett elismerések, visszajelzések sokasága. Büszkék lehetünk katonáinkra és arra a teljesítményre, amelyet folyamatosan nyújtanak nemzetközi környezetben is.” - hangsúlyozta ünnepi beszédében Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke.

A békeműveleti részvétel erősíti a Magyar Honvédség honvédelmi képességét. Missziós szerepvállalásunknak is köszönhető, hogy katonáink bármikor képesek hatékonyan együttműködni más szövetséges nemzetek katonáival. Büszkén ünnepelhetjük tehát a magyar békefenntartók napját.” - tette hozzá a vezérkari főnök.

Magyarország 1988 óta vesz részt az ENSZ kék zászlaja alatti békefenntartó tevékenységben, és nem szabad elfeledkeznünk arról a tényről sem – amelyet nem lehet elégszer tudatosítani -, hogy a békefenntartás valahol magyar találmány. Az Osztrák-Magyar Monarchia katonái 1897-ban a birodalom konzulátusának védelme érdekében mentek Kréta szigetére, ahol a konzul, Pintér Gyula olyan megoldást alkalmazott a véres krétai zavargások során szembenálló görögök illetőleg törökök szétválasztására, amit hamarosan a világ vezető nagyhatalmai a nemzetközi békefenntartás alapjának ismertek el. Legyünk tehát büszkék e katonák késői utódjaira, akik a nagy elődök legjobb hagyományait szem előtt tartva, azt megőrizve végzik ma is feladataikat.” - zárta ünnepi beszédét Korom Ferenc altábornagy.

A Békefenntartók Napját 2002. óta, egy ENSZ-határozat értelmében ünnepeljük május 29-én. Az eseményen részt vett Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal hivatalvezetője is.

Közélet

 1. Fehérváron is bemutatták a büntetés-végrehajtási roadshow programját

  Országos ismeretterjesztő programsorozatot indított az országos büntetés-végrehajtási szervezet; a toborzónappal egybekötött népszerűsítő roadshow második állomása szombaton Székesfehérvár volt. Az Alba Plazában a Sátoraljaújhelyi Börtönmúzeum vándorkiállítását is meg lehetett tekinteni, ezenkívül a résztvevők interaktív bemutatókból ismerhették meg az egyes szolgálati ágakat és a szakmai feladatokat.

  2018.10.20.
 2. Jótékonysági esttel ünnepelték a Prohászka Karitász Csoport 25 esztendejét

  A Prohászka templom karitász csoportjának életében az idei esztendő kiemelt jelentőségű, mivel 25 évvel ezelőtt kezdte el a csoport a szeretetszolgálatát. A jeles évforduló alkalmából pénteken jótékonysági esttel ünnepeltek a templomban, ahol a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium kórusainak műsora mellett festménykiállítás is nyílt.

  2018.10.19.
 3. Két 56-os emlékhelyen tisztelgett pénteken a város diáksága a hősök előtt

  Pénteken délelőtt két '56-os emlékhelyen szerveztek megemlékezést fehérvári középiskolások részvételével. Az Ötvenhatosok terén a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Jáky József Szakgimnáziumának diákjai, a Hotel Magyar Király '56-os emléktáblájánál pedig a cisztercis diákok adtak ünnepi műsort.

  2018.10.19.
 4. Koszorúzás, forradalmi séta és utcaszínházi előadás is lesz október 23-án

  Október 23-án 15 órakor kezdődnek a városi ünnepi megemlékezések az 56-os forradalom és szabadságharc tiszteletére. Elsőként megemlékezést és koszorúzást tartanak az Ötvenhatosok terén, ahol Dr. Vizi László Tamás, a Kodolányi Egyetem rektorhelyettese mond beszédet, majd 16 órától a Városház téren "Miénk e föld!" címmel mutatnak be utcaszínházi produkciót fehérvári fiatalok részvételével.

  2018.10.19.

Eseménynaptár

2018. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek