A Békefenntartók Napját ünnepelték a pákozdi Katonai Emlékparkban

A más nemzetek szabadságának és békéjének érdekében végzett munkájuk közben elesett hősökre emlékeztek és a jelenleg is szolgálatot teljesítő katonákat ünnepelték kedden, a Békefenntartók Napján, Pákozdon, a Katonai Emlékpark-Nemzeti Emlékhelyen. A rendezvényen Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke és Mihócza Zoltán, vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka adtak át elismeréseket.
2018.05.29. 18:11 |

A nemzetközi békefenntartás, a válságkezelés a Magyar Honvédség nemzeti feladata. Ez azt jelenti, hogy legalább annyira fontos a nemzeti érdekeink érvényesítése szempontjából, mint a hazai tevékenység. A NATO tagjaként hazánk egyre nagyobb szerepet vállal a világ különböző válsághelyzeteinek rendezésében, megoldásában, a konfliktus sújtotta térségek életének normalizálásában. A Szövetségen belül Magyarország kiemelt helyet foglal el a nemzetközi missziós szerepvállalásban. Katonáink Afrikától Afganisztánig, a Balkántól Irakig teljesítenek szolgálatot. Mind szakmai tudásuk, mind hozzáállásuk elismert a nemzetközi missziókban és ezt számtalan esetben bizonyítja a személyre szóló, vagy diplomáciai úton érkezett elismerések, visszajelzések sokasága. Büszkék lehetünk katonáinkra és arra a teljesítményre, amelyet folyamatosan nyújtanak nemzetközi környezetben is.” - hangsúlyozta ünnepi beszédében Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke.

A békeműveleti részvétel erősíti a Magyar Honvédség honvédelmi képességét. Missziós szerepvállalásunknak is köszönhető, hogy katonáink bármikor képesek hatékonyan együttműködni más szövetséges nemzetek katonáival. Büszkén ünnepelhetjük tehát a magyar békefenntartók napját.” - tette hozzá a vezérkari főnök.

Magyarország 1988 óta vesz részt az ENSZ kék zászlaja alatti békefenntartó tevékenységben, és nem szabad elfeledkeznünk arról a tényről sem – amelyet nem lehet elégszer tudatosítani -, hogy a békefenntartás valahol magyar találmány. Az Osztrák-Magyar Monarchia katonái 1897-ban a birodalom konzulátusának védelme érdekében mentek Kréta szigetére, ahol a konzul, Pintér Gyula olyan megoldást alkalmazott a véres krétai zavargások során szembenálló görögök illetőleg törökök szétválasztására, amit hamarosan a világ vezető nagyhatalmai a nemzetközi békefenntartás alapjának ismertek el. Legyünk tehát büszkék e katonák késői utódjaira, akik a nagy elődök legjobb hagyományait szem előtt tartva, azt megőrizve végzik ma is feladataikat.” - zárta ünnepi beszédét Korom Ferenc altábornagy.

A Békefenntartók Napját 2002. óta, egy ENSZ-határozat értelmében ünnepeljük május 29-én. Az eseményen részt vett Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal hivatalvezetője is.

Közélet

 1. Tájsebészet - az illegális hulladék ellen harcoló civileket díjazták Fehérváron

  Fejér megyében a Gaja Környezetvédő Egyesület felhívására minden esztendőben közel két tucat önkéntesekből álló csapat veszi fel a küzdelmet a tájsebek begyógyításáért. 2018-ban 22 megyei szervezet ezerötszáz önkéntese mintegy 225 köbméternyi illegális szemetet számolt fel és helyezett el legális hulladéklerakón. A programban résztvevőknek kedden, a Hiemer-házban mondtak köszönetet munkájukért.

  2019.03.21.
 2. Közös főhajtás - a Rác utcában kivégzett polgárokra emlékeznek szombaton

  A II. világháború végén a Rác utcában kivégzett tizenkét székesfehérvári polgárra emlékeznek március 23-án, szombaton 10 órától a Rác utcai Szerb Ortodox templomban. A tragédiában elhunyt férfiak emléke előtt koszorúzással, majd gyászmisével tisztelegnek.

  2019.03.21.
 3. Emlékmise lesz a Prohászka templomban Kaszap István születésének évfordulóján

  Március 25-én, hétfőn 17 órai kezdettel a Prohászka templomban mutat be szentmisét Spányi Antal, megyés püspök a város papságával Kaszap István születésének 103. évfordulóján. A szentmisét követően a főpásztor vezetésével a szentéletű kispap sírjához vonulnak a hívek, hogy együtt imádkozzanak Kaszap István mielőbbi boldoggáavatásáért. 

  2019.03.21.
 4. Békési Ferencet, a Jáky legendás tanárát köszöntötték 70. születésnapja alkalmából

  Családtagok, egykori tanítványok, barátok és tisztelők köszöntötték szerdán a Hotel Magyar Királyban Békési Ferencet, a Jáky József Műszaki Szakközépiskola legendás tanárát, aki 1976 és 1991 között oktatott az intézményben. Békési tanár urat hálás tanítványai emlékkönyvvel lepték meg, amelynek sokat mondó és tanár úrról sokat eláruló bejegyzéseiből az alábbiakban válogattunk.

  2019.03.21.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek