95%-os készültségen a déli összekötő út kivitelezése - kora tavasszal vehetjük használatba

Végéhez közeledik a Seregélyesi és Sárkeresztúri utak közötti déli összekötő kivitelezése. Elérték a 95%-os készültséget, a tervek szerint a lakosság a műszaki átadás után, kora tavasszal veheti használatba a modern közvilágítással és kerékpárúttal szegélyezett, közel 5 kilométeres szakaszt.
2022.12.02. 13:33 |
95%-os készültségen a déli összekötő út kivitelezése - kora tavasszal vehetjük használatba

Heteken belül elkészülhet a Seregélyesi és Sárkeresztúri utak közötti, déli összekötő út kivitelezése.

A Juharfa utca és a Köles utca közötti nyomvonalon, a fejlesztés keretében 1050 méter út kerül felújításra, 4085 méter új út épül, valamint 5226 méternyi csapadékvíz-elvezető létesítményt és 4418 méternyi kerékpárutat hoznak létre. Az összekötő út mentén modern, LED-es közvilágítás és négy körforgalom került kialakításra, valamint a zöldítés jegyében 12.000 cserje és 270 fa elültetésére is sor kerül. A területen 2020 szeptembere óta zajlanak a munkálatok, a projekt célja, hogy hatékonyabb átjárást biztosítson Székesfehérvár ipari területei és városrészei között. Hosszú évtizedek óta fennálló probléma, hogy az érintett területekre csak nagy kerülővel, a Horvát István utca – Széchenyi út – Mártírok útja érintésével lehetett közlekedni, a készülő déli összekötő út ezen utak forgalmát is jelentősen csökkentheti.

Fontos, hogy az úton továbbra is dolgozik a kivitelező, a forgalom számára tilos az áthaladás!

Erről táblák és kordonok is figyelmeztetik az arra haladókat. A tervek szerint a műszaki átadás-átvétel a jövő év elején kezdődik, a forgalom pedig – várhatóan – kora tavasszal veheti használatba a szakaszt.

Péntek délelőtt dr. Cser-Palkovics András polgármester, Mészáros Attila alpolgármesterrel és a kivitelezésben résztvevőkkel együtt járta be a hamarosan elkészülő útszakaszt.

 „Nagyon jól áll a kivitelezés, remélhetőleg kora tavasszal át tudjuk adni az utat a forgalomnak. Évtizedek óta nem történt ilyen útépítés a városban, bízunk benne, hogy lesz forgalomcsillapító hatása a belső utak tekintetében is.” – nyilatkozta a városvezető, aki hozzátette: minden fehérvárinak lesz lehetősége bejárni az új összekötőutat, hiszen az átadást követően, a tervek szerint egy vasárnapi napon szeretnék egy napra gyalogosan, kerékpárral bejárhatóvá tenni a szakaszt.

A déli összekötő út megvalósítására a város a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP-6.1.5-15) „Gazdaságfejlesztést és a munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés” felhívás keretében nyert 4.479.211.016,-Ft támogatást.

Városfejlesztés

 1. Megújul a Tóparti

  Megkezdődött a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium épületének teljes körű felújítása. A január 20-i munkaterület-átadást követően a tornaterem épületében indultak el a munkálatok. A mintegy 3,1 milliárd forint értékű fejlesztés során, amely a város több oktatási intézményét érintő „Székesfehérvári komplex oktatási célú fejlesztés” elnevezésű projekt keretében valósulhat meg, kívül-belül megújul az épület. A beruházással tervezetten 2024 tavaszára végeznek.

  2023.01.31.
 2. Megújul a Szent István Művház

  Javában zajlik a Szent István Hitoktatási Művelődési Ház felújítása. Székesfehérvár egyik legnagyobb közművelődési intézményének homlokzata és udvara is megszépül a falak, a díszítőelemek, a nyílászárók rekonstrukciójával és a belső díszkivilágítás bővítésével. Utoljára még a Megyei Művközpont épületeként a nyolcvanas években újították fel az épületet.

  2023.01.27.
 3. Épülhet a szárazréti bölcsőde

  Jogerőssé vál a szárazréti bölcsőde építési engedélye, a létesítmény a Bodrogi utca 4. szám alatt épül. Az intézmény kétszer 14 fő gyermeket tud fogadni és minden törvényi előírásnak megfelel - számolt be közösségi oldalán Szigli István, a városrész önkormányzati képviselője.

  2023.01.25.
 4. Épül a kőtár és kutatóközpont

  Nemsokára kőtár és kutatóközpont várja majd az érdeklődőket a volt Köztársaság mozi épületében. A beruházás nemcsak azért fontos, mert az egykori királyi bazilika kövei méltó elhelyezést kapnak, de egyúttal egy építészettörténeti emléket is megmentenek vele. A munkálatokról videóban számolt be közösségi oldalán Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

  2023.01.24.