95%-os készültségen a déli összekötő út kivitelezése - kora tavasszal vehetjük használatba

Végéhez közeledik a Seregélyesi és Sárkeresztúri utak közötti déli összekötő kivitelezése. Elérték a 95%-os készültséget, a tervek szerint a lakosság a műszaki átadás után, kora tavasszal veheti használatba a modern közvilágítással és kerékpárúttal szegélyezett, közel 5 kilométeres szakaszt.
2022.12.02. 13:33 |
95%-os készültségen a déli összekötő út kivitelezése - kora tavasszal vehetjük használatba

Heteken belül elkészülhet a Seregélyesi és Sárkeresztúri utak közötti, déli összekötő út kivitelezése.

A Juharfa utca és a Köles utca közötti nyomvonalon, a fejlesztés keretében 1050 méter út kerül felújításra, 4085 méter új út épül, valamint 5226 méternyi csapadékvíz-elvezető létesítményt és 4418 méternyi kerékpárutat hoznak létre. Az összekötő út mentén modern, LED-es közvilágítás és négy körforgalom került kialakításra, valamint a zöldítés jegyében 12.000 cserje és 270 fa elültetésére is sor kerül. A területen 2020 szeptembere óta zajlanak a munkálatok, a projekt célja, hogy hatékonyabb átjárást biztosítson Székesfehérvár ipari területei és városrészei között. Hosszú évtizedek óta fennálló probléma, hogy az érintett területekre csak nagy kerülővel, a Horvát István utca – Széchenyi út – Mártírok útja érintésével lehetett közlekedni, a készülő déli összekötő út ezen utak forgalmát is jelentősen csökkentheti.

Fontos, hogy az úton továbbra is dolgozik a kivitelező, a forgalom számára tilos az áthaladás!

Erről táblák és kordonok is figyelmeztetik az arra haladókat. A tervek szerint a műszaki átadás-átvétel a jövő év elején kezdődik, a forgalom pedig – várhatóan – kora tavasszal veheti használatba a szakaszt.

Péntek délelőtt dr. Cser-Palkovics András polgármester, Mészáros Attila alpolgármesterrel és a kivitelezésben résztvevőkkel együtt járta be a hamarosan elkészülő útszakaszt.

 „Nagyon jól áll a kivitelezés, remélhetőleg kora tavasszal át tudjuk adni az utat a forgalomnak. Évtizedek óta nem történt ilyen útépítés a városban, bízunk benne, hogy lesz forgalomcsillapító hatása a belső utak tekintetében is.” – nyilatkozta a városvezető, aki hozzátette: minden fehérvárinak lesz lehetősége bejárni az új összekötőutat, hiszen az átadást követően, a tervek szerint egy vasárnapi napon szeretnék egy napra gyalogosan, kerékpárral bejárhatóvá tenni a szakaszt.

A déli összekötő út megvalósítására a város a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP-6.1.5-15) „Gazdaságfejlesztést és a munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés” felhívás keretében nyert 4.479.211.016,-Ft támogatást.

Városfejlesztés

 1. Megújul a Városháza díszudvara

  A Városháza felújítását követően hamarosan megszépül a díszudvar is. A csütörtöki munkaterület-átadással megkezdődik a beruházás, amely a közművek teljes cseréjével indul. Erről közösségi oldalán is hírt adott Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András.

  2023.09.25.
 2. Tisztító robotot teszteltek

  Több nemzetközi gyártó, a legújabb technológiával dolgozó tisztítórobotját tesztelik a Sóstói Stadionban. Guti Péter, a Városfejlesztési Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az általuk üzemeltetett nagyméretű létesítmények tisztítására keresnek modern, innovatív megoldást a jövő vonatkozásában.

  2023.09.21.
 3. Kész a Sziget utcai iskola

  Elkészült a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget Utcai Tagintézményének teljes energetikai felújítása. A több mint negyvenéves épület a munkálatok során hő- és tetőszigetelést kapott, modern nyílászárókat szereltek fel, és elvégezték a fűtési rendszer korszerűsítését is. A részletekről hétfőn délelőtt számoltak be a Sziget utcai Iskola udvarán.

  2023.09.18.
 4. Bokrétaünnep az új kórházi tömbnél

  A Modern Városok Program keretében megvalósuló fehérvári fejlesztések egyik legfontosabb eleme a Szent György Kórház új épülettömbje. A Magyar Kormány összességében több mint 16 milliárd forintos támogatásával zajló nagyberuházás eredményének köszönhetően még modernebb és teljesebb körű gyógyítási munka valósulhatnak majd meg, szolgálva a fehérváriakat és az ellátási területen élőket.

  2023.09.15.