72 óra kompromisszum nélkül - Fehérváron is önkéntes munkával segítenek a fiatalok

„Önként, közösségben, másokért” - országosan és Székesfehérváron is csütörtökön kezdődött a 72 óra kompromisszum nélkül nevet viselő megmozdulás. Az akcióban résztvevő fiatalok azt vállalják, hogy önkéntes szociális munkával segítenek embertársaikon. A segítő akciót a katolikus, a református és az evangélikus egyházak hirdették meg, amelyhez számos civil szervezet, iskola és magánszemélyek - országosan mintegy nyolcezer fő - is csatlakoztak.
2018.10.12. 17:24 |

A 72 óra kompromisszum nélkül program célja, hogy a középiskolások és a fiatal felnőttek megmutathassák: elkötelezettek, lelkesek és segítőkészek. A szociális akció során országszerte segítenek különböző közösségeknek, például játszótér-felújításban, erdőtakarításban vagy időseknek, fogyatékkal élőknek szervezett kulturális programmal.

Az önkéntesség Magyarországon és az Európai Unióban is kiemelt szerepet kap. Fehérváron is szeretnénk elérni, hogy a fiatalok minél több önkéntes munkát vállaljanak. Ezzel nemcsak a közösségünket tudják szolgálni vagy a környezetünket szépíteni, hanem egy jó pályaorientációs eszköz is lehet; a fiatalok ki tudnak próbálni olyan dolgokat, amelyből rájöhetnek, hogy mi az, ami való nekik, vagy mi az ami nem való. Ezért bármilyen ilyen irányú kezdeményezés, jöjjön az akár a civil szférából, vagy - mint jelen esetben - a történelmi egyházak részéről számíthat a város támogatására.” - hangsúlyozta Molnár Tamás, Székesfehérvár Önkormányzatának ifjúsági és civil tanácsnoka.

Csütörtökön, Fehérváron a kezdeményezéshez csatlakozó Új Nemzedék irodájából több csoportban indultak a fiatalok, hogy az önként vállalt feladatukat elvégezzék.

A megmozdulás keretében laza légkörben, közösségben ismerkedhetnek meg a résztvevők az önkéntes munkával. Csütörtökön, Székesfehérváron a Sóstói református temetőben takarítást végeztek az önkéntes fiatalok, Horvát István lakótelepen padokat festettek újra, míg a Sóstói tanösvényen szemetet szedtek.” - emelte ki Illés Anna, 72 óra kompromisszum nélkül program fejér megyei református koordinátora.

Közélet

 1. A melbourne-i olimpián résztvevő magyar csapat története a színpadon

  Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztek kedden este a Vörösmarty Színházban, ahol beszédekkel és színpadi műsorral idézték fel a hatvankettő évvel ezelőtti napokat. Az ünnepségen, nemzeti ünnepünk alkalmából adták át a megyei elismeréseket is Fejér megye rendőr-főkapitánya és a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka előterjesztései alapján.

  2018.10.23.
 2. Az Ötvenhatosok terén emlékezett a város a forradalom és szabadságharc áldozataira

  A forradalom és szabadságharc hőseire emlékezve az Ötvenhatosok terén kezdődtek a városi ünnepi megemlékezések október 23-án. Beszédében Dr. Vizi László Tamás, a Kodolányi Egyetem rektorhelyettese az 56-os forradalom sajátosságairól és a fehérvári eseményekről is szólt. A részvevők megkoszorúzták a fehérvári sortűzben elhunyt fiatalok emlékművét.

  2018.10.23.
 3. 1956 Székesfehérváron - diákok tüntetéséhez csatlakoztak a gyárak és hivatalok dolgozói

  Az 1956-os forradalom és szabadságharc Székesfehérváron az akkori diákok követeléseivel, tüntetéseivel kezdődött. Az október 24-i sortűz következményeként pedig a gyárak, hivatalok dolgozói és alkalmazottai is csatlakoztak a fehérvári diákokhoz. A Szent István Király Múzeumban őrzött képek segítségével betekintést nyerhetnek az 56 októberi fehérvári eseményekbe.

  2018.10.23.
 4. Elhunyt Ujfalussy Gusztáv Ottó ciszterci szerzetes (1924-2018)

  Életének 94. esztendejében, elhunyt Ujfalussy Gusztáv Ottó, a ciszterci rend örökfogadalmas tagja, szentszéki ügyhallgató a Ciszterci Nagyboldogasszony templom nyugalmazott plébánosa. Ujfalussy Ottó 1924-ben született, Bécsben. Pappá szentelése 1947-ben, Zircen történt. 1996-2018-ig, huszonkét esztendőn át szolgált Székesfehérváron. 2017. július 1-jén ünnepelte rubinmiséjét, mely alkalomból Ferenc pápa apostoli áldásban részesítette és díszoklevelet adományozott neki. 

  2018.10.22.

Eseménynaptár

2018. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek