72 óra kompromisszum nélkül - Fehérváron is önkéntes munkával segítenek a fiatalok

„Önként, közösségben, másokért” - országosan és Székesfehérváron is csütörtökön kezdődött a 72 óra kompromisszum nélkül nevet viselő megmozdulás. Az akcióban résztvevő fiatalok azt vállalják, hogy önkéntes szociális munkával segítenek embertársaikon. A segítő akciót a katolikus, a református és az evangélikus egyházak hirdették meg, amelyhez számos civil szervezet, iskola és magánszemélyek - országosan mintegy nyolcezer fő - is csatlakoztak.
2018.10.12. 17:24 |

A 72 óra kompromisszum nélkül program célja, hogy a középiskolások és a fiatal felnőttek megmutathassák: elkötelezettek, lelkesek és segítőkészek. A szociális akció során országszerte segítenek különböző közösségeknek, például játszótér-felújításban, erdőtakarításban vagy időseknek, fogyatékkal élőknek szervezett kulturális programmal.

Az önkéntesség Magyarországon és az Európai Unióban is kiemelt szerepet kap. Fehérváron is szeretnénk elérni, hogy a fiatalok minél több önkéntes munkát vállaljanak. Ezzel nemcsak a közösségünket tudják szolgálni vagy a környezetünket szépíteni, hanem egy jó pályaorientációs eszköz is lehet; a fiatalok ki tudnak próbálni olyan dolgokat, amelyből rájöhetnek, hogy mi az, ami való nekik, vagy mi az ami nem való. Ezért bármilyen ilyen irányú kezdeményezés, jöjjön az akár a civil szférából, vagy - mint jelen esetben - a történelmi egyházak részéről számíthat a város támogatására.” - hangsúlyozta Molnár Tamás, Székesfehérvár Önkormányzatának ifjúsági és civil tanácsnoka.

Csütörtökön, Fehérváron a kezdeményezéshez csatlakozó Új Nemzedék irodájából több csoportban indultak a fiatalok, hogy az önként vállalt feladatukat elvégezzék.

A megmozdulás keretében laza légkörben, közösségben ismerkedhetnek meg a résztvevők az önkéntes munkával. Csütörtökön, Székesfehérváron a Sóstói református temetőben takarítást végeztek az önkéntes fiatalok, Horvát István lakótelepen padokat festettek újra, míg a Sóstói tanösvényen szemetet szedtek.” - emelte ki Illés Anna, 72 óra kompromisszum nélkül program fejér megyei református koordinátora.

Közélet

 1. Kaszap István halálának 83. évfordulójára emlékeznek

  December 17-én, 17 órakor a Prohászka-emléktemplomban Spányi Antal megyés püspök koncelebrált szentmise keretében emlékezik meg Kaszap István halálának 83. évfordulójáról. A szentmise után a papság és a hívek Kaszap István sírjához vonulnak, és imádkoznak mielőbbi boldoggá avatásáért.

  2018.12.17.
 2. A rózsaszín, az örömöt szimbolizáló gyertya lángja is fellobbant az Adventi Udvaron

  Szombaton a Székesfehérvári Püspökség Adventi Udvara rendezvényekkel, jótékonysági és kézműves vásárral várta a Püspöki Palota kertjébe betérőket. Délután gyújtották meg az adventi koszorú harmadik gyertyáját a martonvásári Szent László Katolikus Óvoda műsorával és Spányi Antal, püspök örömvasárnap-előesti gondolataival.

  2018.12.15.
 3. Állítsuk meg a székesfehérvári közösség szétverését

  Újabb álhírek jelentek meg szombaton Fehérvárral kapcsolatban a Facebookon, amit névtelenségbe burkolózva, hirdetésként terjesztenek. Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András szombaton határozottan kérte az ellenzéket, hogy határolódjon el egyértelműen az álhírek gyártásától, ami a város egész közösségét is lejáratja.

  2018.12.15.
 4. Megújult I. világháborús emlékművek a Szentlélek Katonatemetőben

  Pénteken ünnepélyes keretek között áldották meg a megújult I. világháborús Szentlélek Katonatemető sírjait és koszorúzással tisztelegtek a hősök emléke előtt. A Szentlélek katonaletemetőben helyreállították a hősi emlékművet, a feszületet és a 10-es huszárok emlékművét, 643 hadisírt, a parcellák melletti információs táblákat, és megújulhatott a temető környezete is.

  2018.12.14.

Eseménynaptár

2018. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek