35 milliárdból épít új gyárat Székesfehérváron az Arconic-Köfém

Kedden délelőtt rakták le az alapkövét az Arconic-Köfém Kft. új gyárának. A 35 milliárd forintos zöldmezős beruházás eredményeként az Arconic-Köfém székesfehérvári keréktermék-gyártó kapacitása egy új, 17.000 négyzetméteres gyártócsarnokkal bővül. Az új gyár kétszáz munkahelyet jelent Székesfehérváron.
2018.03.06. 13:29 |

Az új gyár alapkövét Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, David Kostelancik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Chip Blankenship, az Arconic vezérigazgatója az Arconic munkavállalóival közösen tette le a Palánkai utca végéről is megközelíthető területen, a gyár mögött.

Kétszáz új munkahelyet teremt az Arconic fejlesztése

Ez egy nagy nap az Arconic életében Magyarországon, hogy letehetjük az alapkövét az új kerékgyártó kapacitás bővítést lehetővé tevő gyárnak – mondta Chip Blankenship, az Arconic Inc. vezérigazgatója, aki kiemelte, hogy kétszáz új munkavállalója lesz a fejlesztéssel az Arconic-Köfém Kft-nek, majd megköszönte vállalat minden magyar munkavállalónak, hogy hozzájárul a cég fejlesztéseihez és a növekedéshez. 

Chip Blankenship hangsúlyozta, hogy mióta 1993-ban  megkezdték magyarországi  tevékenységüket, több mint 550 millió amerikai dollárt fektettek be és jelenleg 2300 embert foglalkoztatnak.

"Köszönöm, hogy mellettünk döntöttek!"

A beruházás mértéke pontosan jelzi, hogy milyen jelentőséggel bír egy ekkora fejlesztés Székesfehérváron – emelte ki Cser-Palkovics András Fehérvár polgármestere. „Köszönöm, hogy a döntés Székesfehérvár és Magyarország mellett született meg és külön köszönöm az Arconic valamennyi munkavállalójának, hiszen az ő munkájuk miatt is döntött a cég a fehérvári beruházás mellett.”

A város polgármestere a kormányzatnak is köszönetet mondott, hogy az elmúlt években minden támogatást megadott Székesfehérvár fejlődéséhez és az életminőség javításához. Beszélt arról is, hogy már maga a 35 milliárdos építkezés is munkahelyeket teremt, ami egy világszínvonalú technológiával működő gyáregységet hoz létre a városban és kiszámítható, biztonságos környezetet biztosít.

Az Arconic a legnagyobb amerikai foglalkoztató Magyarországon – mondta David Kostelancik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője. Mint mondta az Arconic azért tud sikeres lenni világszerte, mert figyelmük az innovációra összpontosul. Úgy vélte, hogy a magyar munkaerő tehetsége és elkötelezettsége, továbbá az ország befektetést vonzó környezete is hozzájárult a befektetési döntéshez.

Egy olyan városban, mint Székesfehérvár, nem kell hosszasan magyarázni, hogy milyen gyors változások zajlanak a világgazdaságban, és ezek közepette jó ha van olyan igazodási pont, ami a kiszámíthatóságot biztosítja – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Kiemelte, hogy az Arconic a saját ágazatában a világ egyik vezető vállalata és a világpiac egyik legnagyobb szereplője. Az Arconic teljesítménye meghatározó a magyar gazdaság szempontjából és a fehérvári gyár folyamatos bővítésének is köszönhető, hogy rekordot ért el az autóipari termelés a tavalyi évben, ami a 8038 milliárd forintot jelent. Hozzátette, hogy 175 ezer magyar munkavállaló dolgozik az autóipar területén.

A magyar modell sikeres: "nem kell választani pénzügyi stabilitás és gazdasági növekedés között, lehet úgy gazdasági növekedést generálni, hogy közben a pénzügyi stabilitást fenntartjuk."

A mostani beruházás Fehérvár gazdasági pozícióját is erősíti, mely a magyar gazdaság gerincoszlopát biztosító autóipari beszállító központ. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy a kormány az új beruházáshoz 8.3 milliárdnyi fejlesztési adókedvezményt biztosít.

Az alumínium kerekekre 2022-ig a kereslet 70 százalékos növekedését jelzik előre az elemzők, melynek várható bevételnövekménye 100 millió dollárra emelkedik.

Tavaly a magyar fémipar 19 százalékkal növekedett, a termelés mértéke megközelítette a 2300 milliárd forintot. A termékek 60 százalékát exportra termelték és megközelíti a 120 ezret a fémiparban dolgozók száma. Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy az amerikai befektetési közösség a második legnagyobb a német után Magyarországon. Mintegy 1700 amerikai vállalat több mint százezer magyar embernek ad munkát és jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a magyar gazdaság növekedését négy százalék fölött lehessen tartani.

A zöldmezős beruházással és a 2019. év végén induló gyártással tovább nő az Arconic jelenléte Székesfehérváron.

Az Arconic Keréktermék üzletága 22 évvel ezelőtt mindössze 32 munkatárssal lépett be az európai árufuvarozási gépjárműpiacra, napjainkra azonban több, mint 500 embert foglalkoztatnak Magyarországon. Az új létesítmény várhatóan 200 új munkahelyet teremt a régióban.

Az Alcoa keréktárcsák egy darabból préselt alumínium kerekek, amelyek 47%-kal könnyebbek és 5-ször olyan erősek, mint az azonos méretű acéltárcsák, ezáltal növelik a hasznos teher és az üzemanyag-felhasználás mértékét. Az Alcoa keréktárcsákra átállással egy hagyományos utánfutós kamion 250 kilogrammal válik könnyebbé és a kerekek élettartama alatt 13,3 metrikus 2 tonna CO2-kibocsátást takarít meg. Az Arconic kerekeknek köszönhetően városi buszok esetében a súlycsökkenés csökkenti az üzemanyag-fogyasztást, valamint megnöveli az elektromos buszok elérési hatótávolságát. A kerekek különböző felületi változatban is elérhetők, beleértve a könnyen kezelhető, korróziónak is ellenálló Dura-Bright® EVO változatot is.

Gazdaság

 1. IV. Alba Regia Felsőoktatási Expo - korszerű tudást kínálnak a fehérvári egyetemek

  Negyedik alkalommal várták a középiskolás diákokat és szüleiket Székesfehérváron, az Alba Regia Sportcsarnokban az Alba Regia Felsőoktatási Expora, melyen a látogatók a Székesfehérváron elérhető egyetemi képzésekről, azon belül is hangsúlyosan a duális képzés nyújtotta lehetőségekről kaphattak tájékoztatást. Az Alba Regia Sportcsarnokban nem csak az egyetemek képviselői, hanem a duális képzésben résztvevő cégek is ott voltak. 

  2018.10.16.
 2. Több mint ezer álláslehetőséggel várta látogatóit a IV. FMH állásbörze

  Negyedik alkalommal várta állásbörzére a munkaadókat és a munkavállalókat a Fejér Megyei Hírlap és az Önkormányzat hétfőn, Székesfehérváron. Az Alba Regia Sportcsarnokban a magyar tulajdonú kis-, és középvállalatok, valamint a multinacionális nagyvállalatok képviselői mellett megtalálhatók voltak, a fegyveres testületek és a Katasztrófavédelem szervei is, akik toborzóval és életpályamodellel csábították az érdeklődőket.

  2018.10.15.
 3. Arconic(OK)osan - a pályaválasztásban is segít a szakmai verseny

  A Hotel Magyar Királyban rendezték meg hétfőn az Arconic(OK)osan szakmai versenyt, amelynek célja, hogy segítsen a régióban tanuló középiskolásoknak és egyetemistáknak a pályaválasztásban. Az idén a székesfehérvári középiskolák diákjai mellett veszprémből is érkeztek fiatalok.

  2018.10.15.
 4. A fehérvári gazdaságért - szakmai konzultációt indít az önkormányzat

  A napokban valamennyi Székesfehérváron bejegyzett vállalat és vállalkozás megkapja azt az elektronikus levelet, amelyben a város önkormányzata együttgondolkodásra hívja a gazdasági szereplőket. Kedden délután dr. Cser-Palkovics András polgármester személyesen kérte a vállalkozásokat, hogy a város honlapján keresztül küldjék el véleményüket, javaslataikat, ötleteiket az önkormányzatnak. A gazdasági konzultáció oldalon a város költségvetéséről, adópolitikájáról és a városfejlesztési stratégiáról is találnak információkat.

  2018.10.09.
 1. Fennállásának 35. évfordulóját ünnepelte a fehérvári Lászlóvill Kft.

  Az 1983-ban László István tulajdonos által alapított Lászlóvill Kft. idén ünnepli működésének 35. évfordulóját. Az épületvillamossággal, vagyonvédelmi és tűzvédelmi rendszerekkel továbbá világítástechnikával foglalkozó fehérvári cég  munkavállalóival, partnereivel és családjaikkal ünnepelt pénteken este az Árpád Szakképző Iskola éttermében

  2018.09.28.
 2. Rekord árbevétel az idén nyolcvan éves Videotonnál

  A Videoton vállalatcsoport árbevétele rekord szintű, 2018 első nyolc hónapjában az előző év azonos időszakához képes 11%-al növekedett. A termelő cégek árbevétele 2018 végére, a válság óta eltelt tíz év alatt várhatóan csaknem megháromszorozódik.

  2018.09.17.
 3. Egymilliárd forintos fejlesztés az Ikarusnál - 70 új munkahely jött létre

  Több mint 400 millió forintos kormányzati támogatással, összesen 1,2 milliárd forintból valósult meg az IKARUS Járműtechnika Kft. kapacitásbővítő beruházása. A termékkínálat bővülése mellett hetven új munkahelyet is köszönhet Székesfehérvár a fejlesztésnek.

  2018.09.06.
 4. 700 milliós fejlesztéssel bővített Fehérváron az Ecoroll

  Bővítette termelési kapacitását 702,36 millió forint összköltséggel a papíriparban tevékenykedő Ecoroll Hungária Kft. Székesfehérváron, a Széchényi 2020 program segítségével. A fejlesztéssel új munkahelyek jönnek létreFehérváron. A cégnél 2014-ben 19-en dolgoztak, 2017-ben már 45-en, és a 2018-2020 között a gyártókapacitás növekedése miatt további létszámbővülés várható.

  2018.07.28.

Eseménynaptár

2018. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek