35 milliárdból épít új gyárat Székesfehérváron az Arconic-Köfém

Kedden délelőtt rakták le az alapkövét az Arconic-Köfém Kft. új gyárának. A 35 milliárd forintos zöldmezős beruházás eredményeként az Arconic-Köfém székesfehérvári keréktermék-gyártó kapacitása egy új, 17.000 négyzetméteres gyártócsarnokkal bővül. Az új gyár kétszáz munkahelyet jelent Székesfehérváron.
2018.03.06. 13:29 |

Az új gyár alapkövét Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, David Kostelancik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Chip Blankenship, az Arconic vezérigazgatója az Arconic munkavállalóival közösen tette le a Palánkai utca végéről is megközelíthető területen, a gyár mögött.

Kétszáz új munkahelyet teremt az Arconic fejlesztése

Ez egy nagy nap az Arconic életében Magyarországon, hogy letehetjük az alapkövét az új kerékgyártó kapacitás bővítést lehetővé tevő gyárnak – mondta Chip Blankenship, az Arconic Inc. vezérigazgatója, aki kiemelte, hogy kétszáz új munkavállalója lesz a fejlesztéssel az Arconic-Köfém Kft-nek, majd megköszönte vállalat minden magyar munkavállalónak, hogy hozzájárul a cég fejlesztéseihez és a növekedéshez. 

Chip Blankenship hangsúlyozta, hogy mióta 1993-ban  megkezdték magyarországi  tevékenységüket, több mint 550 millió amerikai dollárt fektettek be és jelenleg 2300 embert foglalkoztatnak.

"Köszönöm, hogy mellettünk döntöttek!"

A beruházás mértéke pontosan jelzi, hogy milyen jelentőséggel bír egy ekkora fejlesztés Székesfehérváron – emelte ki Cser-Palkovics András Fehérvár polgármestere. „Köszönöm, hogy a döntés Székesfehérvár és Magyarország mellett született meg és külön köszönöm az Arconic valamennyi munkavállalójának, hiszen az ő munkájuk miatt is döntött a cég a fehérvári beruházás mellett.”

A város polgármestere a kormányzatnak is köszönetet mondott, hogy az elmúlt években minden támogatást megadott Székesfehérvár fejlődéséhez és az életminőség javításához. Beszélt arról is, hogy már maga a 35 milliárdos építkezés is munkahelyeket teremt, ami egy világszínvonalú technológiával működő gyáregységet hoz létre a városban és kiszámítható, biztonságos környezetet biztosít.

Az Arconic a legnagyobb amerikai foglalkoztató Magyarországon – mondta David Kostelancik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője. Mint mondta az Arconic azért tud sikeres lenni világszerte, mert figyelmük az innovációra összpontosul. Úgy vélte, hogy a magyar munkaerő tehetsége és elkötelezettsége, továbbá az ország befektetést vonzó környezete is hozzájárult a befektetési döntéshez.

Egy olyan városban, mint Székesfehérvár, nem kell hosszasan magyarázni, hogy milyen gyors változások zajlanak a világgazdaságban, és ezek közepette jó ha van olyan igazodási pont, ami a kiszámíthatóságot biztosítja – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Kiemelte, hogy az Arconic a saját ágazatában a világ egyik vezető vállalata és a világpiac egyik legnagyobb szereplője. Az Arconic teljesítménye meghatározó a magyar gazdaság szempontjából és a fehérvári gyár folyamatos bővítésének is köszönhető, hogy rekordot ért el az autóipari termelés a tavalyi évben, ami a 8038 milliárd forintot jelent. Hozzátette, hogy 175 ezer magyar munkavállaló dolgozik az autóipar területén.

A magyar modell sikeres: "nem kell választani pénzügyi stabilitás és gazdasági növekedés között, lehet úgy gazdasági növekedést generálni, hogy közben a pénzügyi stabilitást fenntartjuk."

A mostani beruházás Fehérvár gazdasági pozícióját is erősíti, mely a magyar gazdaság gerincoszlopát biztosító autóipari beszállító központ. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy a kormány az új beruházáshoz 8.3 milliárdnyi fejlesztési adókedvezményt biztosít.

Az alumínium kerekekre 2022-ig a kereslet 70 százalékos növekedését jelzik előre az elemzők, melynek várható bevételnövekménye 100 millió dollárra emelkedik.

Tavaly a magyar fémipar 19 százalékkal növekedett, a termelés mértéke megközelítette a 2300 milliárd forintot. A termékek 60 százalékát exportra termelték és megközelíti a 120 ezret a fémiparban dolgozók száma. Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy az amerikai befektetési közösség a második legnagyobb a német után Magyarországon. Mintegy 1700 amerikai vállalat több mint százezer magyar embernek ad munkát és jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a magyar gazdaság növekedését négy százalék fölött lehessen tartani.

A zöldmezős beruházással és a 2019. év végén induló gyártással tovább nő az Arconic jelenléte Székesfehérváron.

Az Arconic Keréktermék üzletága 22 évvel ezelőtt mindössze 32 munkatárssal lépett be az európai árufuvarozási gépjárműpiacra, napjainkra azonban több, mint 500 embert foglalkoztatnak Magyarországon. Az új létesítmény várhatóan 200 új munkahelyet teremt a régióban.

Az Alcoa keréktárcsák egy darabból préselt alumínium kerekek, amelyek 47%-kal könnyebbek és 5-ször olyan erősek, mint az azonos méretű acéltárcsák, ezáltal növelik a hasznos teher és az üzemanyag-felhasználás mértékét. Az Alcoa keréktárcsákra átállással egy hagyományos utánfutós kamion 250 kilogrammal válik könnyebbé és a kerekek élettartama alatt 13,3 metrikus 2 tonna CO2-kibocsátást takarít meg. Az Arconic kerekeknek köszönhetően városi buszok esetében a súlycsökkenés csökkenti az üzemanyag-fogyasztást, valamint megnöveli az elektromos buszok elérési hatótávolságát. A kerekek különböző felületi változatban is elérhetők, beleértve a könnyen kezelhető, korróziónak is ellenálló Dura-Bright® EVO változatot is.

Gazdaság

 1. Újra szárnyal az Ikarus – a Városház téren adták át a honvédség számára készített buszokat

  A Városház téren pénteken ünnepélyes keretek között adták át azt a 15 Ikarus buszt, ami a Magyar Honvédség számára készült. A modern, minden igényt kielégítő honvédségi buszok fejlesztési projektje a HM Currus Zrt, az Ikarus Járműtechnika Kft., és a Volvo Bus Corporation közös összefogásával valósult meg.

  2018.03.23.
 2. A gyakorlatorientált mérnökképzést erősíti az E.ON eszközadománya

  Mintegy ötmillió forint értékben kapott olyan villamosenergetikai eszközöket az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt.-től az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, amelyek segítségével a villamosmérnök, gépészmérnök és informatikus hallgatók is gyarapíthatják gyakorlati tudásukat. A következő tanév szeptemberétől Székesfehérváron 177 duális gyakornoki hely várja az elsőéves hallgatókat.

  2018.03.22.
 3. Két kategóriában is a legjobbak között Székesfehérvár

  A Financial Times csoporthoz tartozó, befektetői körökben jelentős presztízzsel bíró fDi Magazine ismét összeállította kétévente megjelenő "European Cities and Regions of the Future" mellékletét, melybe Budapest, valamint a közép-magyarországi régió mellett új szereplőként Székesfehérvár, Debrecen és Kecskemét is a befektetők fókuszába került.

  2018.03.19.
 4. GISopen – geodéták, térinformatikusok országos konferenciája Fehérváron

  „Adatok távolról – geoinformatika közelről” mottóval huszonkettedik alkalommal is Székesfehérváron gyűltek össze a geodézia, a geoinformatika és a térinformatika szakmák képviselői a GIS Open konferenciára, amelyet hétfőn, ünnepélyes keretek közt nyitottak meg az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának Geoinformatikai Intézetében. A konferencia legfontosabb célja, hogy bemutassák a szakmai újdonságokat és konzultációs lehetőséget nyújtsanak a szakembereknek.

  2018.03.12.
 1. 35 milliárdból épít új gyárat Székesfehérváron az Arconic-Köfém

  Kedden délelőtt rakták le az alapkövét az Arconic-Köfém Kft. új gyárának. A 35 milliárd forintos zöldmezős beruházás eredményeként az Arconic-Köfém székesfehérvári keréktermék-gyártó kapacitása egy új, 17.000 négyzetméteres gyártócsarnokkal bővül. Az új gyár kétszáz munkahelyet jelent Székesfehérváron.

  2018.03.06.
 2. Díjmentes tréning program fehérvári innovatív vállalkozásoknak

  Fiatal vállalkozók, illetve egyetemi kutató-fejlesztő csapatok jelentkezését várja ingyenes tréning és mentorprogramjára a Közép-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség. Az Accelerator projekt keretén belül megvalósuló Alba Accelerator program egyetemi és vállalkozói innovatív ötletek mentorálásában biztosít lehetőséget induló startup vállalkozók és már működő kkv-k vezetői, tulajdonosai részére.

  2018.02.26.
 3. Túl a 300 ezres határon - fehérvári ingatlanpiaci körkép

  A hirtelen növekedés 2015-ben kezdődött és 2017-re a lakóingatlanokat négyzetméterenként átlagosan 304 ezer Ft-ért kínálták, mely 45%-os növekedést mutat a 2015-ös 209 ezer Ft-os értékhez képest – írja fehérvári elemzésében az ingatlannet.hu. Ingatlanpiaci szakértők szerint ez magyarázható Fehérvár kiemelkedő gazdasági teljesítményével is az utóbbi időszakban.

  2018.02.20.
 4. Az Aldi megvásárolta az Alföldi Tej Kokárdás márkáját

  Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. megvásárolta az Alföldi Tej Kft. Kokárdás márkáját, így hazai története során először szerez tulajdonjogot egy magyar brandben - jelentették be pénteken, székesfehérvári sajtótájékoztatójukon. 

  2018.02.16.

Eseménynaptár

2018. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek