200 új munkatársat vesznek fel - 35 milliárd forintos beruházás az Alcoa Wheels-nél

A jelenlegi 35 milliárd forintból megvalósuló beruházás a székesfehérvári régió legnagyobb ipari beruházása, melynek eredményeként a világ egyik legmodernebb keréktermék gyára épül a városban. Az Alcoa cégcsoport 2016-os kettéválását követően a Székesfehérváron tevékenységét Arconic-Köfém néven folytató nagyvállalat idei fejlesztési terveiről Katus István országigazgatóval készült beszélgetés.
2019.01.25. 10:20 |
200 új munkatársat vesznek fel - 35 milliárd forintos beruházás az Alcoa Wheels-nél

Az Arconic a település gazdasági életében több üzletággal is jelen van, sok évtizedes helyi alumíniumipari tradíciókra építkezve. Hogyan jött létre az Arconic, milyen alapokon és milyen helyi egységekbe szerveződve?

Az Arconic 2016 novemberében jött létre az Alcoa globális nagyvállalat kettéválásakor. A new-york-i értéktőzsdén a korábbi Alcoa mellett létrejött egy új nagyvállalat Arconic néven. Az Alcoa folytatja az alumínium előállításával kapcsolatos tevékenységeket, míg az Arconic vállalatcsoporthoz kerültek a magasabb hozzáadott értéket előállító üzletágak.

A világ 25 országában közel 41.500 munkatársat foglalkoztat a cégcsoport. Magyarországon hozzávetőlegesen 2.200 főt foglalkoztatunk két telephelyen, Székesfehérváron és Veszprémben. Termelő üzletágaink mellett, az Arconic Globális Üzleti Központja is Székesfehérváron található, amelyben közel 500 magasan képzett szakember nyújt adminisztratív és pénzügyi folyamatokkal kapcsolatban támogatást az Arconic üzletágaknak szerte a világban. Az Arconic-Köfém évek óta stabilan egyike az 50 legnagyobb hazai vállalatnak. Fejér megye egyik legnagyobb munkaadója vagyunk, 5-6.000 család megélhetéséhez járulunk hozzá közvetve.

Az Arconic kezdettől ösztönző érdeklődéssel fordul a helyi fiatalok felé: támogatja - sok egyéb mellett - a megyei gyermekvédelem ügyét, a helyi szakképzést, de a fiatalok körében közkedvelt Fezen Fesztivált is. Honnan ez az kifejezett elköteleződés a jövő generációi iránt?

Értékrendünkben mindig is kiemelt szerepet kapott a társadalmi felelősségvállalás. A környezetünkben működő szervezetek életét egyrészt munkatársaink önkéntes munkájával, másrészt az alapítványunkon keresztül pénzadománnyal segítjük. 1993 óta az Arconic (előtte Alcoa) Alapítványon keresztül eddig több mint 3 milliárd Ft-ot osztottunk szét támogatásként. Fontosnak tartjuk, hogy jelen legyünk a város életében, megszólítsuk a Székesfehérvár és környékén élő különböző korosztályokat. Mostanában a legfontosabb támogatási célunk az úgynevezett STEM (Science, Technology, Engineering, Math; magyarul: Természettudományok, Technológia, Mérnöki tudományok, Matematika) területek népszerűsítése a fiatalok körében. Emellett nagyon fontosnak tartjuk a jelenleg alulreprezentált csoportok – pl. lányok – bevonását a műszaki jellegű közép- és felsőoktatásba.

A Negyedik Ipari Forradalom zajlik a világban, olyan új fogalmak válnak mindennapi életünk részévé, mint digitalizáció, hálózatépítés, virtuális termelés, smart manufacturing. Ebben az új világban egyrészt szükség van a jelenlegi tudásunk frissítésére, másrészt szükséges az, hogy a fiatalok egyre inkább felismerjék, hogy egy termelő vállalatnál dolgozni ma már nem ugyanazt jelenti, mint 10 évvel ezelőtt. Társadalmi felelősségvállalásunkkal ezt szeretnénk elősegíteni.

Hogyan alakul napjainkban az Arconic humán erőforrás-ellátottsága, milyen célokat tűztek ki maguk elé és milyen (mennyiségi, minőségi) fejlesztésekre készülnek e téren az idei esztendő során?

Problémáink ezen a téren nem különböznek a többi munkaerőpiaci szereplőétől. Egyre nehezebb szakképzett munkaerőt találni és az újonnan felvett munkatársak fluktuációja is nagyobb, mint amit korábban megszoktunk. Ezeket a trendeket figyelembe véve kezdtük el a felkészülést az új keréktermék gyárunk munkaerő ellátásának biztosítására. A keresések mellett sok pozíció ellátására meglevő kollégáinkat képezzük tovább és az újonnan felvett vagy felveendő munkatársak speciális, az új technológiák megismerésére irányuló képzésére is új gyakorlatokat dolgoztunk ki. A képzési folyamatba egyfelől bevonjuk saját szakembereinket, de emellett együttműködünk külső szakemberekkel is. Az új gyár dolgozóinak egy jelentős része már a technológia telepítését a helyszínen figyelheti, részt vesz a fejlesztésben. Bár a szükséges létszám és szakértelem bevonzása most nehezebb, mint mondjuk 6-8 éve volt, mégis azt mondhatom, hogy jó úton haladunk.

Kilenc hónapja rakták le az Arconic új gyárának alapkövét. A híradások akkor arról szóltak: a zöldmezős beruházás eredményeként az Arconic székesfehérvári keréktermék-gyártó kapacitása egy új, 17.000 négyzetméteres gyártócsarnokkal bővül. Hol tart ma ez a beruházás, milyen technológiát telepít a városba és milyen létszámú, képzettségű munkaerőt várnak oda?

A jelenlegi 35 milliárd forintból megvalósuló beruházásunk a székesfehérvári régió legnagyobb ipari beruházása. A beruházás eredményeként a világ egyik legmodernebb keréktermék gyárát építjük.

Közel 200 új munkatársat veszünk fel. Mivel ez egy teljesen új gyár, ezért a gépkezelői szinttől egészen a vezető szintig keresünk embereket, mind termelő mind az olyan támogató folyamatokra, mint például logisztika, pénzügy, minőségbiztosítás vagy HR. Az új gyár épülete elkészült, a géptelepítések most kezdődnek. Az első berendezés a présgép lesz, melynek méretét jellemzi, hogy a gép és alkatrészei több mint 50 konténerben érkeznek hozzánk. A megmunkáló és végső felületkikészítő terület telepítése szintén most kezdődik. Az új gyárban a termelés magasan automatizált lesz, ezért az újonnan felveendő munkatársak automatizálási tapasztalata kiemelt jelentőséggel bír.

Ha valaki szeretne ebben az új, világszínvonalú gyárban dolgozni, vagy csak kíváncsi arra, hogyan halad a beruházás, akkor klikkeljen a kerektermek.hu internetes oldalra, ami terveink szerint február közepétől lesz elérhető. Ezen az oldalon minden beruházáshoz kapcsolódó információ elérhető lesz, beleértve az új pozíciók meghirdetését is.

A 90-es években az Alcoa megjelenésével a Köfém hirtelen a város legvonzóbb munkahelyévé vált. Mi ma az Arconic-Köfém vonzereje? Milyen pluszt nyújt az álláskeresőknek?

Stabil és jól fizető munkahelyként a Köfém 78 éve van jelen Székesfehérváron. Biztos vagyok benne, hogy minden családban vannak olyan rokonok, akik nálunk dolgoztak, dolgoznak vagy nálunk szeretnének dolgozni. De a viccet félretéve, tényleg sok fiatal csatlakozik hozzánk a szüleitől, nagyszüleitől hallottak alapján. Az Arconic egy amerikai multinacionális nagyvállalat, amely több mint 25 országban van jelen. Több projektben más országokban működő Arconic vállalatok munkatársaival dolgozunk együtt, így nálunk konkrét lehetőség van külföldi tapasztalatszerzésre is. Büszkék vagyunk arra is, hogy olyan termékekhez gyártunk alkatrészeket, amelyek a manapság használatos legdivatosabb árucikkekben vagy a legmodernebb közlekedési eszközökben jelennek meg. Végül úgy gondolom, hogy azt is érdemes elmondani, hogy a versenyképes alapbéren túl komoly juttatási csomagot kínálunk a nálunk dolgozóknak. A teljesség igénye nélkül megemlíteném, hogy a havi béren felül több üzletágunk is 13. havi fizetést biztosít a kollégáknak, egyösszegű jelentős karácsonyi juttatást adunk és emellett kollégáink a cég eredményeitől függő éves bónuszt is kapnak. A régió egyik legmagasabb cafeteria juttatása van nálunk, életbiztosítást és privát egészségbiztosítást kötünk valamennyi dolgozónkra és hozzájárulunk a munkatársak önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításaihoz is.

Gazdaság

 1. Megújult az Alpha Patika

  A megújult Alpha Patika avatóünnepségére került sor hétfőn a József Attila utca 39. szám alatt. Alma referencia patikaként működik a dr. Horváth Máté által vezette gyógyszertár. Szélesebb választékkal, és jelentősen kibővült kiszolgálótérrel találkozhatnak a betegek és azok, akik egészségmegőrzés céljából vásárolnak patikai termékeket.

  2024.07.01.
 2. NAV ellenőrzések

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai a Velencei-tó térségében ellenőrzik a számla- és nyugtaadást továbbá fokozottan ellenőrzik a jövedéki kiskereskedőknél a jövedéki termékek eredetét. A szezonáliszöldség- és gyümölcsértékesítőknél illetve a fagylalt értékesítőknél ellenőrzik a nyugtaadást valamint az alkalmazottak bejelentését.

  2024.06.27.
 3. Vállalkozásfejlesztési Program

  Vállalkozásfejlesztési Programsorozat keretében nyáron is várja a vállalkozásokat tájékoztató előadásokra, információs napokra, vállalkozói klubokra, tanácsadásokra Fejér vármegye különböző településein a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

  2024.06.26.
 4. A siker titka

  A siker titka - TDK Orientációs Délután címmel rendeztek programot hétfőn az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. Itt került sor a Bejczy Antal Robotverseny díjátadó ünnepségére és az elkészített munkák bemutatására is. A díjátadót a TDK versenyzők és WordSkills helyezettek rövid élménybeszámolói követték.

  2024.06.10.