30 év a barátság, a bajtársiasság jegyében – ünnepeltek a Schwäbisch Gmünd-i és a fehérvári tűzoltók

Harmincéves Székesfehérvár és német testvárvárosa, Schwäbisch Gmünd tűzoltóközösségeinek kapcsolata, amely 1994 májusában köttetett. Ez az egyik legrégibb és leginkább élettel teli szakmai-baráti együttműködés a városok között. A jubileumot a Városházán ünnepelték a gmündi és a fehérvári szakemberek köszöntőkkel, múltidézéssel és elismerések átadásával.
2024.05.10. 13:38 |
30 év a barátság, a bajtársiasság jegyében – ünnepeltek a Schwäbisch Gmünd-i és a fehérvári tűzoltók

Schwäbisch Gmünd és Székesfehérvár 1991-ben kötött testvérvárosi kapcsolatot, amely azóta is töretlenül fennáll a városok között. Általa diplomáciai látogatások, komoly szakmai együttműködések jöttek létre és értékes barátságok szövődtek, melyek egyre erősebbé, gyümölcsözőbbé tették a kapcsolatot.

A székesfehérvári és a német testvérvárosi tűzoltók közötti partnerség harmincéves múltra tekint vissza és méltó módon példázza a bajtársiasságot, a szolidaritást.

Székesfehérvár részéről korábban a hivatásos fehérvári szakemberek tartották fenn a szakmai-baráti együttműködést, majd 2014 óta a Fehérvári Tűzoltó Egyesület vette át ezt a feladatot. A jeles jubileumot a fehérvári és a Schwäbisch Gmünd-i tűzoltók közösen ünnepelték a Városháza Dísztermében.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester különlegesnek nevezte a két várost összekötő kapcsolatot, majd hozzátette, hogy éppen az ilyen barátságokban találjuk meg az európai uniós tagság igazi és legfontosabb tartalmát. A városvezető köszönetét fejezte ki azért a sok szakmai segítségért, amit a fehérvári tűzoltók német kollégáiktól kaptak, és mindenkinek, aki elősegítette, építette a városok kapcsolatát. A barátság arról szól, hogy odafigyelünk egymásra, a kerek évfordulókon pedig tudnunk kell megállni és megköszönni a jó együttműködést – fogalmazott Fehérvár polgármestere.

Schwäbisch Gmünd önkormányzata nevében Julius Mihm alpolgármester köszöntötte a résztvevőket. Hangsúlyozta, a közös ünnep jelképezi a megélt Európát, a két város kapcsolata pedig nem csak szavakból, hanem mélyre ható, sokrétű és sikeres együttműkődésekből áll. Külön öröm, hogy az alapító tagok közül sokan ma is részesei a partnerségnek. Schwäbisch Gmünd célja, hogy Székesfehérvárral közösen tovább ápolja és építse az európai szintű együttműködést. Fontos, hogy az emberek, a gondolatok és a tettek találkozzanak egymással a jövőben is.

Julius Mihm alpolgármester külön köszönetet mondott dr. Cser-Palkovics András polgármesternek és Székesfehérvár Önkormányzatának, valamint Halász Etelkának, a Polgármesteri Hivatal nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársának.

Katczer László nyugalmazott tűzoltó alezredes a partnerkapcsolat létrejöttének körülményeit és az első 15 év történéseit idézte fel az ünnepségen, majd Koppán Viktor Dávid, a Fehérvári Tűzoltó Egyesület elnöke pedig mesélt a partnerkapcsolat 10 évvel ezelőtti megújításáról.

Ugyancsak rész vett a találkozón és köszöntötte a vendégeket Jürgen Schabel Schwäbisch Gmünd-i tűzoltó, aki 80. alkalommal látogatott Székesfehérvárra. A szakmai munkán túl számos fontos, személyes, baráti kapcsolat is fűzi őt a városhoz. A találkozó zárásaként a 30 éves partneri kapcsolat tiszteletére készült emléktárgyat vett át Jürgen Reick, Jürgen Schabel, Dieter Elser és Willy Wiltschko.

Jubileumi emléklap-elismerésben részesült Holger Volf, Eberhardt Kucher, Ditmar Steinbrück, Bruno Seitzer, továbbá Takács József, Mátyás Szilárd, Varga Márk és id. Németi László.