24 helyszínen több mint 100 program lesz a Múzeumok Éjszakáján Székesfehérváron

Idén is csatlakozik Székesfehérvár városa a Múzeumok Éjszakája országos kezdeményezéshez, amely ezúttal TRendben vagyunk! mottóval valósul meg. Június 24-én, szombaton a királyi városban 13 szervezet 24 helyszínen, több mint 100 programmal várja az érdeklődőket az érték, a szépség, a gazdagság és a minőségi kikapcsolódás jegyében.
2023.06.15. 11:51 |
24 helyszínen több mint 100 program lesz a Múzeumok Éjszakáján Székesfehérváron

A Múzeumok Éjszakájának részletes programját ITT találja!  

A helyi kezdeményezés immár 15. alkalommal valósul meg a Székesfehérvári Egyházmegye, az Önkormányzat és az intézmények összefogásával. A programokat 6 éves kor felett kizárólag karszalaggal lehet látogatni, melyekért minimálisan 500 forint adományt kérnek, a befolyó összeget pedig ismét jótékony célra használják fel.

A részletekről hagyományosa a Püspöki Palota Dísztermében tartottak sajtótájékoztatót csütörtökön délelőtt.

A Múzeumok Éjszakája a város egyik legfontosabb kulturális eseményévé nőtte ki magát, 15 év alatt közel 30 szervezet és intézmény közreműködésével több mint 50.000 látogatónak szereztek maradandó kulturális élményt. Idén 13 székesfehérvári szervezet fogott össze, hogy 24 helyszínen, száznál is több program keretében minőségi kulturális kikapcsolódást nyújtson a látogatóknak – hangsúlyozta Spányi Antal megyés püspök. A rendezvényeken 6 éves kor felett kizárólag karszalaggal lehet részt venni, melyekért legalább 500 Ft adományt kérnek.

A befolyó támogatást az Ukrajnából menekült gyerekek székesfehérvári múzeumlátogatására fordítják.

A megyés püspök arra is felhívta a figyelmet, hogy a múzeumok, közgyűjtemények elsődleges feladata a tárgyiasult emlékek őrzése, feldolgozása és csorbítatlan továbbadása az utókornak, és ezt a munkát csakis rendezett környezetben tudják megvalósítani. A magyar múzeumok bebizonyították, hogy képesek minden korosztály számára érdekes, izgalmas és vonzó kulturális élményt nyújtani. Ma már a fiataloknak sem kellemetlen múzeumba járni, sőt, ez manapság trendivé vált, amit eszközként használhatunk az értékek átadására.

Az összefogással megvalósuló Múzeumok Éjszakája lehetőséget ad arra, hogy a városban rejlő kulturális értékekből minél többet meg tudjunk mutatni a fehérváriaknak, a vármegyéből vagy akár távolabbról érkező vendégeinknek. Nagyon sok élmény várja őket a gyűjteményi és az épített örökségek tekintetében egyaránt, hiszen évről évre egyre több felújított épületet, teret tudunk megmutatni – mondta dr. Cser-Palkovics András polgármester. Kiemelte, hogy a Múzeumok Éjszakája közösségi program, rengeteg embert mozgat meg, igazi zsongás van ilyenkor a városban. 

Igaz Krisztina, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szakmai vezetője köszönetét fejezte a kapcsolódó intézményeknek, melyek hónapok óta dolgoznak a program megvalósításán. A város legnagyobb közgyűjteménye, a Szent István Király Múzeum 9 helyszínen készül, illetve van további 12 helyszín és több kültéri esemény is. A retro panoráma busz a Zichy ligettől, a Zenepavilon mellől indul és 20 perces körsétákat tesz majd.

SOK PROGRAMNÁL REGISZTRÁCIÓHOZ KÖZÖTT A RÉSZVÉTEL, ÍGY ÉRDEMES INDULÁS ELŐTT TÁJÉKOZÓDNI. AZ INFORMÁCIÓS PONT A TOURINFORM IRODÁBAN LESZ, AMELY 23 ÓRÁIG VÁRJA AZ ÉRDEKLŐDŐKET. ITT A BELÉPŐKÉNT SZOLGÁLÓ KARSZALAG IS MEGVÁSÁROLHATÓ.

Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója arról számolt be, hogy nagyon nehéz az idei év a kulturális élet szervezése tekintetében. Az intézmények lehetőségei beszűkültek, a munka mégis változatlanul folyik. A közönség ebből semmit nem fog érzékelni, ami a 15 évvel ezelőtt lefektettet közös alapnak és a szoros együttműködésnek, összefogásnak köszönhető.

Borzongató rémfilm, showroom az Árpád-korról, Ámor varázsitala, művészet körmökön, kollázsok képeslapokon, tűzzománc workshop, ólomöntés, hangjegyek 3D-ben, raktártúra, rádiótörténeti kiállítás – nem lesz könnyű választaniuk a Múzeumok Éjszakája látogatóinak június 24-én, szombaton. Az ízelítőként felsorolt különlegességek mellett tárlatvezetések, koncertek többféle stílusban és táncház is várja a látogatókat, a karszalag birtokában még mozizni is lehet majd. A Városház téren a veteránautók között az óriásbábok is megjelennek, a Zichy ligetben pedig felszállhatunk a retro- és a panorámabuszra. Mindezeken túl a zöldszervezetek tevékenységével is megismerkedhetnek az érdeklődők. 

A több mint két évtizedes múltra visszatekintő eseménysorozat célja most is az, hogy a múzeumba egyébként nem járók, főként a fiatalabb korosztály érdeklődését is felkeltse, bizonyítva, hogy a múzeumok „trendik”, haladnak a korral. A tárlatokon és a kapcsolódó programokon bemutatják, hogyan váltakoznak a trendek, hogyan követik újabb és újabb hullámok egymást, miközben mégis van, ami örök.

A fehérvári programot látva érdemes jó előre felkészülni egy kis „menetrenddel”: gazdag és sokszínű a kínálat, a legtöbb helyszínen kreatív és interaktív programok is várják az érdeklődőket, lesz sok zene, érdekes előadás, filmvetítés és a tárlatvezetések sem maradnak el. Az összes helyszín és program egyetlen karszalaggal látogatható, amelyet a Városház téren található Tourinform irodában, illetve – korlátozott számban – a helyszíneken is be lehet szerezni. A karszalagokért befolyó összeget jótékony célra, adományként gyűjtik a szervezők, a minimális hozzájárulás összege 500 forint. A befolyt összeggel Ukrajnából Magyarországra menekült gyerekek székesfehérvári múzeumlátogatását, múzeumpedagógiai foglalkozásait támogatják a rendezvény látogatói.

A Szent István Király Múzeum kilenc helyszínen fogadja a látogatókat ezen az estén. A Rendházban délután négytől zöld szervezetek mutatkoznak be, többek között környezeti-nevelési játékok, társasok, közösségi szőnyegszövés, fenntartható háztartási eszközök bemutatása, de még bagolyköpet-elemzés is várja az érdeklődőket. Ezen a napon rendezik meg a Zöld Országos Találkozót is. Este hattól az Árpád-korban kalandozhatnak a látogatók: az 50 négyzetméteres LCD falon a Magyar Királyság első háromszáz évét bemutató animációkat, kisfilmeket láthatnak az érdeklődők például Szent Gellért életéről, a visegrádi várról vagy az Aranybulláról. Stílusosan éjfélkor kezdődik a Nosferatu – A borzalom szimfóniája című rémfilm, a restaurált kópia vetítését most oratorikus aláfestő zenével borzonghatják végig a nézők: a késő reneszánsz madrigálok világa, a 17. zsoltár és egy pestis elleni imádság gregorián dallamai ötvöződnek az elektronikus kortárs zene eszköztárával. Az előadásban közreműködik a Vass Lajos Kamarakórus, Mizsei Zoltán (elektronikus háttér). A zenei anyagot összeállította és vezényel: Szabó Sipos Máté. Az este folyamán más stílusú zenét is hallhatunk itt: este nyolckor a Susie & the Pills lép a közönség elé.

Az Országzászló téren a néprajzi gyűjteményben a zilált elméjű professzor, Tikverő Alajos „garázdálkodott”, a látogatók feladata lesz kideríteni, hova rejtette a múzeum egyik becses műtárgyát. Az interaktív nyomozást családoknak, baráti társaságoknak ajánlják, de egyénileg is élvezhető. Az épületben látható a műveiben a képzőművészet és fotográfia határmezsgyéjét átlépő Halas István fotókiállítása, amelyhez kreatív foglalkozás kapcsolódik: az érdeklődők a fotók ihlette kollázs-képeslapokat készíthetnek, a múzeum pedig vállalja, hogy a Múzeumok Éjszakája után elpostázza ezeket a megadott címekre. Zene is lesz a házban: este hétkor moldvai táncház kezdődik a Kákics zenekarral.

Köpölyözés, érvágás, piócázás, hólyaghúzó flastrom – Szima Viktória a régmúlt gyógymódjairól beszél a Fekete Sas Patikamúzeumban, ahol Ámor varázsitala is „terítékre kerül ”: Lencsés Rita gyógynövényszakértő bemutatójában az afrodiziákumokról hallhatnak a látogatók, a kiállításban pedig Krizsány Anna vezeti körbe az érdeklődőket. A Csók István Képtárban a Fejér Vármegyei Tárlat látható. Pár lépésre innen látogatható a Városi Képtár – Deák-gyűjtemény, amely ezen az estén képzőművészeti alkotó foglalkozásra hívja az érdeklődőket: a kiállított festményekből inspirálódva hozhatunk létre új alkotásokat fekete kartonon, olajpasztell technikával. Kilenc órakor a jazzkedvelőknek is érdemes betérniük ide, az Ávéd-Fenyvesi-Dés Trió koncertjére.

A Hetedhét Játékmúzeumban Rózsa és Artúr új otthonában vendégeskedhetnek a családok: a múzeumpedagógiai foglalkozás résztvevői a gyűjteményen keresztül ismerkedhetnek meg a polgári élet mindennapjaival. A programra előzetes regisztráció szükséges a varga.dora@szikm.hu címen. Nyolc órakor a Stringers Vonósnégyes muzsikáját élvezheti a közönség, tizenegykor pedig a Vörösmarty Színház művésze, Kricsár Kamill várja az érdeklődőket, aki szubjektív tárlatvezetésén a saját gondolatain, érzésein keresztül mutatja be a Moskovszky-gyűjtemény babaszobáit. Különleges, trendi programra invitálja a látogatókat az Új Magyar Képtár: a gyűjteményben őrzött és az ott látható képzőművészeti alkotások egy-egy részletét a saját körmén viheti magával, aki előzetesen regisztrál a foglalkozásra az izinger.katalin@szikm.hu címre küldött levélben. Izinger Katalin vezetésével megismerhetik a látogatók a gazdag gyűjteményt, a Museum Cafe szervezésében pedig két zenei esemény is várja az ide érkezőket: este hat órától Dj Lowexpectations × Dj Mushroom lemezeit hallgathatja a közönség, egy kis szünettel, mert nyolckor a főleg hiphop alapokra építkező, de minden stílusban megszólaló Zone12 ad koncertet.

Vigyázat, építési terület! – figyelmeztet a képzeletbeli tábla a Nemzeti Emlékhelyen, ahol negyed hattól a középkorból előlépő Balogh Bálint építőmester korhű ruhában mesél az utolsó templomátépítésről, majd a vállalkozó kedvű „építéslátogatók” maguk is szerszámot ragadhatnak, hogy kipróbálják a díszítőfaragást. A Romkert egyébként fél egytől este fél kilencig látogatható. A múzeum Palotavárosi kiállítóhelyén Varró Ágnes tart tárlatvezetést, ugyanitt egy különleges foglalkozás várja az érdeklődőket: a tűzzománc workshopon az előkészített medálalapra szabadon alkothatnak a résztvevők a mesterek által bemutatott technikákkal, majd a percek alatt kiégetett munka színes madzagra fűzve már rögtön viselhető is.

Minden évben nagyon népszerű a Városházát bemutató körséta, amelyre előzetes regisztráció szükséges: idén két időpontra, 16 és 18 órára jelentkezhetnek az érdeklődők a www.fehervariprogram.hu oldalon vagy a Múzeumok Éjszakája Facebook-eseményében található regisztrációs linkeken. A Kovács Jenő Óramúzeumban egy különleges zsebóra-gyűjteménnyel ismerkedhetnek meg a látogatók, tíztől éjfélig pedig fényfestés is lesz az épület falán. A Városház téren 16 órától láthatók a veteránautók, amelyek között a királyi óriásbábok is megjelennek majd: Szent László, lánya, Piroska és Könyves Kálmán 16.45 órakor indulnak a Vörösmarty Színháztól, hogy az Országalmáig, majd onnan vissza sétáljanak.

A királyi fenségeket a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar kíséri, a katonazenészek a színháztól aztán továbbmennek a Helyőrségtörténeti Gyűjteménybe, ahol hat órakor koncerteznek. Itt, az épületben ezen kívül megtekinthető a Pákozd Hadtörténeti Kegyeleti Csoport Egy éjszaka a fronton című kiállítása, az udvaron hatástalanított fegyvereket mutatnak be, de lézerfegyver lövészet, szabadulószoba játék és kézműves foglalkoztató is várja a családokat. És ha már a Zichy ligetnél járunk: a sokakat vonzó retro- és panorámabuszos utazás ebben az évben is elérhető. Este héttől tíz óráig tízpercenként járnak majd a buszok a belvárosban, 20 perces élményutazásban vehetnek részt a karszalaggal rendelkező érdeklődők. A buszok az „Ügyvédek utcájából” indulnak, a megállót tábla jelzi majd a liget elején és a megállóban is.

A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumba betérők gazdagíthatják gyógynövényes ismereteiket, Az ég és föld között kiállítást Tornyai Gábor atyával járhatják be, Harcsa Veronika és zenekara pedig Kassák-estre várja az érdeklődőket. Itt is lehet majd táncolni a Galiba zenekar táncházában. Kicsivel arrébb a Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpont szakmai tárlatvezetésein a látogatók megismerkedhetnek meg a kortárs építészeti környezetben bemutatott történelmi emlékekkel.

A Vörösmarty Mihály Könyvtár zenei és számítógépes részlegébe látogatók többek között megismerkednek a 3D nyomtatóval, egy szerkesztőprogram segítségével iniciálét tervezhetnek, a kötészeten saját kódexet készíthetnek, a raktártúrán pedig a pincétől a padlásig bejárhatják a könyvtár tereit. A programokra regisztrálni az av.vmk.hu címen lehet. A Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Vármegyei Levéltára minden évben izgalmas időszaki tárlattal készül a Múzeumok Éjszakájára, idén az intézmény munkatársa, Kóger László mutatja be rádiógyűjteményét: a „beszélő dobozok” között az 1920-as évekből származót is láthatunk majd itt. A kiállításhoz kerekasztal-beszélgetés kapcsolódik, és elhangzik egy előadás is a Rádiótelepről.

A rendezvényhez csatlakozik a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ is, a Fürdő sori épületben látható az Art Overdose kiállítás, amelyen a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatói mutatkoznak be. A Barátság moziban a karszalag és az ingyenes regisztrációs jegy birtokában este nyolckor az Exhibition on Screen: Egy zseni látomásai – Hieronymus Bosch különös világa című filmet tekinthetik meg a nézők. Regisztrálni ITT lehet!

A Szerb Ortodox templom már délelőtt 10 órakor megnyitja kapuit, az ide érkező látogatók a délelőtti és a délutáni órákban a Tűzzel-Vassal Fesztiválnak is részesei lehetnek a Rác utcában. A templomban megtekinthető a művészi kivitelű ikonosztáz, valamint két kiállítás: Katerina Ivanovits képeit, illetve a székesfehérvári szerbek életéről és munkásságáról szóló tárlatot. Fél hétkor kezdődik a Dujmov Milán kiadásában készült könyv bemutatója a magyarországi szerb ortodox papok mindennapjairól.

Az MMKM Alumíniumipari Múzeumában fél ötkor nyílik a Neumann János-emlékév alkalmából rendezett kiállítás. Ehhez kapcsolódva a résztvevők elkészíthetik Neumann János alumíniumlemezre karcolt domborművét – vagy akár ugyanezzel a technikával saját önarcképüket is. Az Alu-Go programban kerékpárt készíthetnek a látogatók, de idén is lesz ólomkatona öntés és a hagyományos népi jóslás, valamint a szokásos dalest sem marad el. A foglalkozásokra előzetes regisztráció szükséges: aluiparimuzeum@kozlekedesimuzeum.hu; +3630/693-3498.

Izgalmasnak ígérkezik a MÁV Vagon Kft. programja is, amelyen a látogatók betekinthetnek a több mint 130 éves múltra visszatekintő székesfehérvári Vasúti Javító Üzem működésébe, a vasúti járműjavításba, járműalkatrész gyártásba. A csoportok 17.00, 19.00 és 21.00 órakor indulnak a Takarodó út 1. szám alatti főbejárattól. A programra előzetesen regisztrálni kell a kommunikacio@mav-vagon.hu címen, megjelölve a részt venni kívánók számát, az időpontot és Székesfehérvár nevét is.