2008-ban indulhat be az új hazai reptér fapadosoknak

 Jövőre megkezdődnek az előkészítő munkák, 2007-ben pedig hozzálátnak az évi 2 milliós utasforgalomra tervezett Fejér megyei börgöndi nemzetközi repülőtér építéséhez - közölte Tóth Ferenc, a Repülőtér Fejlesztő és Üzemeltető Kft. vezetője csütörtökön Székesfehérváron. Mint arról a korábban beszámoltunk, a Plane Station által nemrég megvásárolt EU JET légitársaság 2005 áprilisától Ferihegyre is fog repülni, később pedig várhatóan Börgöndöt is felveszi célállomásai közé.
2005.02.03. 14:51 |

 Jövőre megkezdődnek az előkészítő munkák, 2007-ben pedig hozzálátnak az évi 2 milliós utasforgalomra tervezett székesfehérvári Börgöndi Nemzetközi Repülőtér építéséhez - közölte Tóth Ferenc, a Repülőtér Fejlesztő és Üzemeltető Kft. vezetője csütörtökön Székesfehérváron.

 Az önkormányzat tulajdonában lévő repülőtéren várhatóan 2008-ban szállnak le az első repülőgépek és postajáratok. Az Alba Airportnak nevezett légikikötő a piaci igényekhez igazodva, a tervek szerint úgynevezett keskenytörzsű, fapados charterjáratokat és postajáratokat fogad, illetve indít majd.

 A légikikötő valamennyi környezetvédelmi előírásnak megfelel majd, nem zavarhatja a Velencei-tó élővilágát, és -előzetes számítások szerint- a környező településeken és üdülőterületek környékén is csak az engedélyezett zajhatás lesz tapasztalható, mondta el Tóth Ferenc. Idén elkészülnek a terület infrastruktúrájának engedélyezési- és kivitelezési tervei, jövőre pedig a társaság szeretné megszerezni a létesítési engedélyt is. A repülőtér építéséből ismét részt kíván vállalni a korábban anyagi okok miatt visszatáncoló abai önkormányzat is.

 Az angol Plane Station PLC beruházásában létesülő repülőtér megvalósításának költségeiről a fejlesztő társaság ügyvezetője nem kívánt nyilatkozni. Tavaly decemberben Tony Freudmann, a cég első elnökhelyettese 60 millió euróra becsülte a költségeket, adta hírül az MTI.

 Mint arról a korábban beszámoltunk, a Plane Station által nemrég megvásárolt EU JET légitársaság 2005 áprilisától Ferihegyre is fog repülni, később pedig várhatóan Börgöndöt is felveszi célállomásai közé.


 

Városfejlesztés

  1. Új tornacsarnok a Ciszterben

    Éppen 108 esztendeje, Székesfehérváron született a legendás Kaszap István. Az évforduló alkalmából emléknapot rendeztek egykori iskolájában, a mai Ciszterci Szent István Gimnáziumban, és mostantól az ő nevét őrzi az intézmény új tornacsarnoka, melyet Spányi Antal megyés püspök áldott meg. Az emléknap programját ünnepi konferenciával és csarnokavató röplabdamérkőzésekkel folytatták.

    2024.03.25.
  2. Elkészült a felújítás

    A Városgondnokság és a Polgármesteri Hivatal szakemberei a terület önkormányzati képviselőjével közösen tartottak bejárást a Rózsa ligetben, ahol az új rózsatövek elültetésével befejeződött a parkfelújítás. Megújultak a pergolák, a sétányok, felújították a füvesítést, új fákat ültettek és mintegy hatezer új, a gombás betegségekkel szemben ellenálló rózsatövet ültettek el az ágyásokban.

    2024.03.22.
  3. Újjáépítik a pályát

    Rendkívül drága, több tízmillió forint ezért közbeszerzési eljárást írt ki a Városgondnokságnak a Bregyóban található BMX, roller és gördeszka pálya újjáépítésére. A munkát elnyerő vállalkozónak TÜV minősítéssel együtt kell elkészítenie és felépítenie az új extrém pályát július végéig.

    2024.03.20.
  4. Megújul a kereszteződés

    Napokon belül elkezdődik a végleges körforgalom kialakítása a Pozsonyi - Zsolnai - Pöstyéni kereszteződésben az Öreghegyen. Minden ágon lesznek gyalogos átkelőhelyek és megújul a közvilágítás is, ami jóval biztonságosabbá teszi a közlekedést. A beruházás május végéig készül majd el.

    2024.03.20.