2,6 milliárd forintos támogatással újul meg a Ciszterci Szent István Gimnázium

A kormány döntésének köszönhetően 2,6 milliárd forintos támogatással újul meg a Ciszterci Szent István Gimnázium, a Ciszterci templom felújítása pedig 170 millió forintból valósulhat meg. A gimnáziumban olyan modern tornacsarnokot is kialakítanak, amelyben külön helyiséget kap a szertorna. A Ciszterci Szent István Gimnáziumban szeptembertől 737 diák kezdi meg a tanévet.
2017.08.14. 15:27 |

A Magyar Kormány jelentős anyagi forrást biztosít a rend számára: hat nagyszabású beruházás közül Székesfehérvárona Ciszterci Szent István Gimnázium tornacsarnokának megépítésére, az intézmény fejlesztésére és a Nagyboldogasszony – Nepomuki Szent János/Ciszterci templom felújítására kerül sor.

Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárahétfőn bejelentette: a Ciszterci Szent István Gimnázium 2,6 milliárd forintos támogatással fog megújulni és bővülni. A Kormány döntése összefüggésben áll azzal, hogy a ciszterci rend 2019-ben ünnepli 900. évfordulóját. A fejlesztés hosszú távú célja az oktatás segítése: az intézmény ebben az évben 200 millió, majd 2018-ban és 2019-ben 1,2-1,2 milliárd forintot kap a beruházás megvalósítására. A Ciszterci templom170 millió forintból fog megújulni. „Mindez szervesen kapcsolódik ahhoz a törekvéshez, amely egyrészt a várost illeti a köznevelés és oktatás terén való fejlesztésekkel, másrészt pedig ahhoz, hogy nemcsak Székesfehérvár, hanem egész Magyarország őrizze, erősítse a kereszténységet. Mindannyian tudjuk és fontosnak tartjuk, hogy az az ezeréves kereszténység, amelyre országunk épül – és amelynek ez a város a letéteményese, az ország pedig minden szempontból a megőrzője – az megmaradjon a következő évtizedekben, évszázadokban gyermekeink, unokáink és dédunokáink számára is.” – fogalmazott az államtitkár.  
Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője köszönetet mondott Soltész Miklósnak, hogy jó hírt hozott. „Fehérvár nevében újból köszönettel tartozunk a Kormánynak ezért a döntésért, hogy 2,6 milliárd forintot ítélt meg a Ciszterci Gimnázium felújítására és bővítésére, illetve 170 millió forinttal támogatja a Ciszterci templom felújítását.” – emelte ki Vargha Tamás, aki a felújítás kapcsán elmondta, hogy családjával ezer szállal kötődik a gimnáziumhoz, hiszen diákként, később tanárként töltött hosszú éveket az intézményben és négy gyermeke is ebbe az iskolába járt. „Amikor József Attila Gimnáziumként államosított intézmény volt ez az iskola, őriztük, kutattuk a Ciszterci Gimnázium szellemét, és az itt töltött évtizedek lehetőséget adtak arra, hogy érezzük, mit fog jelenteni az iskola számára a bővítés.” – tette hozzá Vargha Tamás, aki szólt arról is, hogy korábban nyelvszakos tanárként a kis csoportokat nem osztályteremnek épült helységekben tanította. Székesfehérvár országgyűlési képviselője a felújítás kapcsán azt kívánta, hogy a gimnázium folytassa azt a közösségteremtő, hitéleti és oktató munkáját, amit a ciszter rend 900 éve végez és továbbra is legyen az iskolaváros ékköve. 
Cser-Palkovics András polgármester egykori alma materének falai között örömét fejezte ki, hogy ilyen jelentős beruházás kezdődik az iskolában és a templomban. Megköszönte a kormány döntését, amely a rend, a renden keresztül pedig az iskola és a templom megújulásával a város további fejlődését is jelenti. A város számára fontos célok megvalósulásával kapcsolatban egyrészt a múltat, a jelent és a jövőt meghatározó kereszténységre utalt: „Székesfehérvárt a templomok városának is nevezzük; nem mindegy tehát, hogy a templomok és az azokhoz tartozó közösségek hogyan tudnak fejlődni, erősödni.” – fogalmazott a polgármester, aki egy fotóra mutatva a külső megjelenésében, tetőszerkezetében megújult Ciszterci templom fejlesztéséről elmondta, hogy az a hitélet, a város identitása szempontjából, és mint építészeti örökség is fontos.Az iskola, az oktatás, a fiatalok tekintetében Cser-Palkovics András polgármester hangsúlyozta: „Nagyon fontos, hogy ez a gimnázium megkapja azokat a fejlesztéseket, bővítési lehetőségeket, amivel régi adósságokat lehet törleszteni. Nagyon jó hangulatú, nagy hagyományokkal rendelkező intézmény, kívánatos, hogy infrastrukturálisan is 21. századi feltétek, keretek között tudja ezt a következő nemzedékeknek átadni.” A város középiskolai rendszerével kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy a nagy gimnáziumok fejlődése a kormány támogatásának köszönhetően jó úton halad; és hozzátette, hogy a város iskoláiban nemcsak a helyi, hanem nagyon sok vidéki diákot is tanítanak, nevelnek.  

Bérczi L. Bernát O. Cist, a Zirci Ciszterci Apátság kormányzó perjele köszönetet mondott az apátság, a gimnázium, a diákok és családjaik nevében a hatalmas lehetőségért, történelmi jelentőségűnek nevezve a fejlesztést. Felidézte, hogy a ciszterciek már kétszáz éve vannak jelen a városban, 1813-tól kezdve foglalkozik az apátság középfokú oktatással: „Jövőre lesz 900 éves az az alapokmányunk, amely összefogja a ciszterci apátságokat és a mai korra alkalmazva foglalja egységbe az intézményeinket jó lelki alapot biztosítva arra, hogy igazi értéket képviselhessenek apátságaink és gimnáziumaink.  Iskoláinkban ugyanígy magas szintű, egész embert formáló nevelés folyik, ami a város és a nemzet fejlődését és gazdagodását célozza meg.” A Zirci Ciszterci Apátság kormányzó perjele elmondta, hogy a Ciszterci Szent István Gimnáziumban szeptembertől 737 diák kezdi meg a tanévet, ebből nagy részük, 589-en a hagyományos nyolc osztályos gimnázium keretében. Szólt arról is, hogy külső segítség nélkül nem tudtak volna továbblépni a céljaik elérése érdekében, így a kormányzati támogatás a legalkalmasabb időben jött és évtizedes lemaradásokat orvosolhat a nagyszabású fejlesztés. 

A gimnáziumban olyan modern tornacsarnokot alakítanak ki, amelyben külön helyiséget kap a szertorna. A létesítményhez kapcsolódóan kialakítanak egy menzahelyiséget is, amely a tornacsarnok lelátójával egybenyitható lesz, így multifunkcionális lehetőségeket kínál a rendezvényekhez. A csarnokot egykori diákjukról, Kaszap Istvánról fogják elnevezni. Olyan fejlesztéseket is terveznek, amelyeknek köszönhetően több kiscsoportos oktatási helyiség is szolgálhatja az intézményt.

Városfejlesztés

 1. Átfogó bővítés a fehérvári buszhálózaton - lesznek késő esti járatok is

  Az Önkormányzat szándéka szerint mintegy évi plusz 350 ezer km-rel növekedik a közösségi közlekedés hálózata Székesfehérváron. A hálózatbővítés eredményeként javul a kórház elérése, és a városrészeket összekötő járatoknak köszönhetően csökken az átszállások száma is. Az üzemidő bővítésével éjfél környékén is el lehet érni a városrészek jelentős részét.A hálózatbővítés járattervezeteit ITT nézheti meg pontosan!

  2022.01.25.
 2. Minden egy helyen! – megújult a családsegítő szolgálati rendszer az Alba Bástyában

  Befejeződött az Innovatív Szociális Szolgáltató Központ kialakítása Székesfehérváron, az Irányi Dániel utca 4. szám alatt. Az önkormányzati tulajdonú, üresen álló épületet felújították, itt kapott helyet az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ, amely korábban 16 telephelyen működött városszerte.

  2022.01.24.
 3. Elsőként Fejér megyében állnak forgalomba az új Mercedes-Benz buszok

  A Volánbusz idén is folytatja a flotta megújítását a 2018-ban indított nagyszabású járműfiatalítási programjának keretében. Ennek következő lépéseként forgalomba állnak az első magyar gyártású új Mercedes-Benz REFORM 501 LE típusú autóbuszok. A 88 járműből 26 busz Fejér megye helyközi járműflottáját erősíti, melyek közül az első 6 már meg is érkezett.

  2022.01.20.
 4. Jól halad a munka az Aranybulla Emlékműnél – tavasz közepére elkészül

  Jól haladnak az Aranybulla Emlékmű felújítási munkálatai. Kezdenek testet ölteni a korábbi látványtervek a Csúcsos-hegyen. Már elkészült a két díszlépcső, a parkolók többsége, és lassan végeznek az ide tervezett pihenő terasszal is. A díszburkolatok többsége is helyére került, megszépült maga az emlékmű is melynek környékére több ezer tő növényt is ültetnek.

  2022.01.13.
 1. Április közepére készül el az Öreghegyi Közösségi Ház felújítása

  Az Öreghegyi Közösségi Ház felújítás miatt várhatóan április 15-ig zárva tart. A ház állandó csoportjai ideiglenesen a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) más művelődési házaiban és közösségi tereiben működnek.

  2022.01.07.
 2. Elkészült a Deák Ferenc utca páros oldalán a belső utak teljes felújítása

  Véget ért a Deák Ferenc utca és Lövölde út közötti területen a belső úthálózat és a parkolók felújítása. Az utolsó ütemben a 8-48. számok közötti szakaszon újult meg az útburkolat és a járda. A körzetben az Erzsébet utcában és a Deák páratlan oldalán folytatódnak az útfelújítások.

  2022.01.04.
 3. Újabb szintre emeli Fejér megye közösségi közlekedését az új intermodális csomópont

  Az egész Fejér megyére kiható közlekedési beruházás tervezőjét és kivitelezőjét keresi a NIF. Székesfehérváron a helyi, helyközi autóbuszok és a vasút találkozási pontja a jövőben kerékpáros és autós útvonalakkal egészül ki - írja a magyarepitok.hu

  2021.12.29.
 4. A Vásártér városi tulajdonban marad - erősítette meg a polgármester

  Nem értékesíti a Vásárteret Székesfehérvár Önkormányzata! – erősítette meg újra a város szándékát dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere a pénteki rendkívüli közgyűlést követően beszélt erről, hiszen félreértés alakult ki a téma kapcsán.

  2021.12.20.

Aranybulla emlékév 2022.

Facebook

Eseménynaptár

2022. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár