19 milliárd forintos iskolafelújítási program indul Székesfehérváron!

15,8 milliárd forintról 19,1 milliárd forintra emelte a Kormány a Modern Városok Programban a fehérvári középiskolai campusra fordítható keretet – számol be a jó hírről közösségi oldalán dr. Cser-Palkovics András. A polgármester részletesen tájékoztatást ad a számos iskolát érintő felújítási csomagról. Vargha Tamás országgyűlési képviselővel közösen számos tárgyalást folytattak az elmúlt időszakban, hogy megvalósulhasson ez a helyi közösség számára fontos fejlesztés.
2021.12.02. 08:39 |

„A 19 milliárd forintos támogatásnak köszönhetően a fehérvári diákok a jövőben modern és energiatakarékos épületekben tanulhatnak majd.” – írja közösségi oldalán Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester bejegyzése az alábbiakban olvasható:

„A középiskolai campus felépítéséről régóta tárgyaltunk, akik követték az eseményeket, tudhatják, hogy a rendkívül magas költségek miatt sajnos megakadt a fejlesztés. Vargha Tamás képviselő úrral közösen azonban megígértük, hogy nem adjuk fel a programot, hiszen Székesfehérvárnak szüksége van az iskolák fejlesztésére!

Ehhez át kellett tervezni a projektet, amit a város szakemberei el is végeztek. A háttérmunkának és számos, Vargha Tamással közös tárgyalásunknak eredményeképp a Kormány megtárgyalta az új fejlesztési irányt, a közelmúltban pedig telefonon egyeztettem Miniszterelnök Úrral többek közt ebben a kérdésben. A Kormány érzi és érti a fehérvári iskolák fejlesztésének szükségességét, így a Modern Városok Program erre fordítható keretét megemelte 15,8 milliárd forintról 19,1 milliárd forintra!

A Vasvári Pál Gimnázium a mostani helyén marad, az épületet teljesen felújítjuk és ki is bővítjük mintegy 5 milliárd forintból, valamint a tornacsarnok kérdését is megoldjuk körülbelül még 1 milliárdból. Az Intermodális Csomópontot átterveztettük, az iskola olyan műszaki megoldásokat fog kapni, amivel nem zavarja majd az oktatást a Intermodális Csomópont jelenléte. Külön köszönöm a Vasvárisok megértését és türelmét!

A Tóparti Gimnázium épületét is felújítjuk mintegy 2,5 milliárd forintból, átfogó építészeti és gépészeti renoválást kap az épület.

A Kodolányi János Gimnáziumot körülbelül 3,5 milliárd forintból újítjuk fel. Elsősorban építészeti és energetikai korszerűsítésekre kerítünk majd sort. Az Ybl Miklós Általános Iskola jelenleg használaton kívüli, leromlott állapotú épületét mintegy 1 milliárd forintból hozzuk helyre, bővítve ezzel a Kodolányi gimit.

A Kodály Zoltán Általános Iskola energetikai felújítása és tornacsarnokának építése most is zajlik, ezt a felújítást megtoldjuk további 500 millió forinttal, amiből a homlokzatot és a tetőt renováljuk.

A Hermann Zeneiskola ebben a koncepcióban helyben marad, de az iskola számára speciális terveink vannak, az intézményt úgy szeretnénk ugyanis bővíteni és felújítani, hogy egyben kialakítsuk a város koncerttermét is. Ezt úgy kell elképzelni, hogy meghosszabbítjuk az épületet a pláza irányába, nagy előadótermet létrehozva ezzel az épületben. Ennek a tervezése és előkészítése 150 millió forintba kerül, ha kész vannak a tervek, ismét tárgyalunk majd a Kormánnyal.

50 milliót különítettünk el a Teleki Blanka Gimnázium tetőtéri bővítésének előkészítésére, a tervezési feladatok megkezdésére. Fel kell mérni, hogy elbír-e az épület egy ilyen bővítést.

A Barátság Házának fejlesztésére is jut a programban forrás, több mint fél milliárd forint.

További 15 fehérvári általános iskola - a Táncsics Mihály Általános Iskola, a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget utcai Tagintézménye, a Hétvezér Általános Iskola, a Munkácsy Mihály Általános Iskola, a Tóvárosi Általános Iskola, a Vasvári Pál Általános Iskola, az István Király Általános Iskola, a Felsővárosi Általános Iskola, a Kossuth Lajos Általános Iskola, a Széna Téri Általános Iskola, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola, a Németh László Általános Iskola, a Zentai Úti Általános Iskola, az I. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola - vizesblokkjainak felújítása történik meg. Az első 4 iskola esetében hamarosan kezdődik is a munka.

További, jelentős összeget költhetünk majd eszközbeszerzésekre, de ez a keret függ a fenti tételek végleges bekerülési költségétől is.

Ami a felújítások ütemét illeti, egyszerre minden iskolaépületnek nem lehet nekiugrani, több okból sem. Az oktatást fenn kell tartani az intézményekben, nincs elég építőipari kapacitás és nyilván a munkálatok sorrendje sem mindegy. Ezért a kisebb munkákkal, mint a mosdófelújítások, fokozatosan haladunk majd, egyszerre 3-4 intézménnyel. A teljes épületfelújítások (Vasvári, Tóparti, Kodolányi) esetén pedig munkafázisonként ütemezetten történik majd a fejlesztés.

Emiatt ezt a 19 milliárd forintot valószínűleg, legjobb esetben 2024. végére tudjuk elkölteni, tehát akkorra valósulhat meg a teljes fenti projektlista. Ez persze feltételezi azt, hogy nem történik olyan változás, ami megszüntetné a politikai támogatást a projekt mögött, bár ez igaz mindegyik nagy fejlesztésre.

Városunkban nagyon régóta, de az elmúlt 30 évben bizonyos, hogy nem történt ilyen nagyságrendű, komplex iskolafejlesztés. Mindezeket ráadásul további felújítások is kiegészítik majd, melyeket más forrásokból fedezünk, ilyen például a már közbeszerzés alatt lévő lévő energetikai felújítása mintegy 10 fehérvári óvodának, iskolának. Emellett a Tankerület és a Szakképzési Centrum is dolgozik több nagyszabású fejlesztési programon, ami Uniós forrásból valósulhatna meg.

Köszönet illet mindenkit, aki kitartott a projekt mellett, munkájával, szakértelmével segítette azt, köszönet illeti a Kormányt is, hiszen nélküle ez a beruházás sem valósulhatna meg, és külön szeretném megköszönni a fehérvári diákok, pedagógusok türelmét! Teljes erőbedobással fordulunk rá most a felújítások előkészítésére és kivitelezésére, haladunk tovább és magasabb szintre lépünk, együtt, százezren egy csapatban!”

Városfejlesztés

 1. Minden egy helyen! – megújult a családsegítő szolgálati rendszer az Alba Bástyában

  Befejeződött az Innovatív Szociális Szolgáltató Központ kialakítása Székesfehérváron, az Irányi Dániel utca 4. szám alatt. Az önkormányzati tulajdonú, üresen álló épületet felújították, itt kapott helyet az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ, amely korábban 16 telephelyen működött városszerte.

  2022.01.24.
 2. Elsőként Fejér megyében állnak forgalomba az új Mercedes-Benz buszok

  A Volánbusz idén is folytatja a flotta megújítását a 2018-ban indított nagyszabású járműfiatalítási programjának keretében. Ennek következő lépéseként forgalomba állnak az első magyar gyártású új Mercedes-Benz REFORM 501 LE típusú autóbuszok. A 88 járműből 26 busz Fejér megye helyközi járműflottáját erősíti, melyek közül az első 6 már meg is érkezett.

  2022.01.20.
 3. Jól halad a munka az Aranybulla Emlékműnél – tavasz közepére elkészül

  Jól haladnak az Aranybulla Emlékmű felújítási munkálatai. Kezdenek testet ölteni a korábbi látványtervek a Csúcsos-hegyen. Már elkészült a két díszlépcső, a parkolók többsége, és lassan végeznek az ide tervezett pihenő terasszal is. A díszburkolatok többsége is helyére került, megszépült maga az emlékmű is melynek környékére több ezer tő növényt is ültetnek.

  2022.01.13.
 4. Kormányzati forrásból újulhatnak meg Öreghegy fő útjai

  Hétfőn délelőtt jelentette be Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője közösségi oldalán, hogy a Kormány elfogadta javaslatát, így 2022 és 2025 között állami forrásból teljeskörűen, közművekkel együtt megújul a Pozsonyi út, a Zsolnai út, a Nagyszombati utca, a Kassai utca és a Nyitrai utca. Dr. Cser-Palkovics András polgármester szintén közösségi oldalán fejezte ki örömét a hírrel kapcsolatban.

  2022.01.10.
 1. Elkészült a Deák Ferenc utca páros oldalán a belső utak teljes felújítása

  Véget ért a Deák Ferenc utca és Lövölde út közötti területen a belső úthálózat és a parkolók felújítása. Az utolsó ütemben a 8-48. számok közötti szakaszon újult meg az útburkolat és a járda. A körzetben az Erzsébet utcában és a Deák páratlan oldalán folytatódnak az útfelújítások.

  2022.01.04.
 2. Újabb szintre emeli Fejér megye közösségi közlekedését az új intermodális csomópont

  Az egész Fejér megyére kiható közlekedési beruházás tervezőjét és kivitelezőjét keresi a NIF. Székesfehérváron a helyi, helyközi autóbuszok és a vasút találkozási pontja a jövőben kerékpáros és autós útvonalakkal egészül ki - írja a magyarepitok.hu

  2021.12.29.
 3. A Vásártér városi tulajdonban marad - erősítette meg a polgármester

  Nem értékesíti a Vásárteret Székesfehérvár Önkormányzata! – erősítette meg újra a város szándékát dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere a pénteki rendkívüli közgyűlést követően beszélt erről, hiszen félreértés alakult ki a téma kapcsán.

  2021.12.20.
 4. Elkezdődött az új bölcsőde építése a Maroshegyen

  Az új maroshegyi bölcsőde a tervek szerint jövő év végéig megépül, és mindenben megfelel majd a legkorszerűbb szakmai, szolgáltatási, építészeti és energiahatékonysági elvárásoknak. A földmunkákkal már elkezdődött az építkezés és a kivitelező még idén végezni szeretne az alapozási munkákkal.

  2021.12.16.

Aranybulla emlékév 2022.

Facebook

Eseménynaptár

2022. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár