15 hektárnyi új erdő - facsemetéket telepítenek a Fehérvár Tüdeje program keretében

Egy új erdő teljes kifejlődése hosszú folyamat, évekbe, évtizedekbe telik mirre megnőnek a gondosan kiválasztott fajták. A legfontosabb, egyben legnehezebb első lépést azonban most megtették: az Alsóvárosi rét rehabilitációja során a kivitelező cég szakemberei 15 hektárnyi területen telepítenek facsemetéket ezekben a napokban.
2023.01.07. 17:04 |
15 hektárnyi új erdő - facsemetéket telepítenek a Fehérvár Tüdeje program keretében

Az erdő- és fatelepítés – a szükséges felmérési és előkészítő munkálatok mellett – ideális időjárási körülményeket kíván.

Szerencsére ezek most adottak, a szokatlanul meleg, gyakran napsütéses idő kedvez a tízezer erdészeti facsemete elültetésének az Alsóvárosi réten. A munka feszített tempóban zajlik, megfelelő körülmények mellett akár napi 1,5 – 2 hektárnyi területen tudják elvégezni a csemeték ültetését a kivitelező AKTÍV Kft. szakemberei, így szűk két hét alatt be is fejeződhet a terület erdősítése. Ezt követi majd - várhatóan tavasszal - a több mint 800, kétszeresen iskolázott, már nagyobb facsemete elültetése a sétányok nyomvonala mentén.

A mostani telepítés során számos fajtából kerülnek erdészeti csemeték a rét talajába: többek között tölgy-, juhar-, vadkörte- és nyárfák is gazdagítják majd városunk új természeti kincsét. Egy erdőtelepítés akkor tekinthető sikeresnek, ha az első, kritikus évet követően a csemeték több mint 70%-a életben maradt, ez esetben pótlásra sincs szükség. Amennyiben azonban az időjárás nem kegyes és a veszteség magasabb ennél az aránynál, úgy utólag pótolják majd a szükséges mennyiségű facsemetét.

Erdészeti szempontból egyébként a telepített fák már „rögtön” erdőt képeznek, a szakemberek eképpen is kezelik a területet, de persze a laikus szemlélő még sokáig csak apró csemeték tömegét fogja látni. A gyorsan növekvő fafajták körülbelül bő egy év alatt már derék- vagy embermagasságot érhetnek el, az évek során pedig fokozatosan alakul ki az a látkép, melyet a közvélemény „erdőként” szokott azonosítani. Az összesen 2 milliárd forintos beruházás, a Zöld Város - Fehérvár Tüdeje fejlesztési program II. üteme tehát lezárul ugyan az idei év második felében, a természet munkája azonban csak azután indul majd el igazán.

A nagyszabású zöldfejlesztés helyszíne, az Alsóvárosi rét városunk egyik legkedveltebb sétáló, kutyafuttató és szabadidős területe. A rét Palotaváros, Tóváros és Maroshegy lakói számára egyaránt könnyen elérhető, azonban a 2000-es években kis híján ipari hasznosításra került az óriási szabad tér. Ezt az önkormányzat megakadályozta azáltal, hogy visszavásárolta a teljes rétet a Modern Városok Program keretében, és bevonta azt a Zöld Város - Fehérvár Tüdeje program erdőtelepítési és rehabilitációs törekvéseibe. Utóbbinak hála jelenleg is zajlik az Alsóvárosi rét zöld ‘újraalkotása’, mely kizárólag a rét keleti, kisebbik harmadát érinti.

A jelenlegi munkálatok keretében egy nyilvános mosdóval rendelkező kiszolgálóhelyiséget is létrehoznak egy kisebb parkolóval, azonban a hangsúly egyértelműen nem az épített, hanem a természeti környezeten van: tágas sétányok és kisebb ösvények vezetnek majd keresztül-kasul a 15 hektárnyi erdővel borított, valamint a ligetes, parkosított területeken, igazi zöld oázist létrehozva az Alsóvárosi réten, a Sóstó után újabb belterületi természeti csodával várva a fehérváriakat.

Városfejlesztés

 1. Megújul a Tóparti

  Megkezdődött a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium épületének teljes körű felújítása. A január 20-i munkaterület-átadást követően a tornaterem épületében indultak el a munkálatok. A mintegy 3,1 milliárd forint értékű fejlesztés során, amely a város több oktatási intézményét érintő „Székesfehérvári komplex oktatási célú fejlesztés” elnevezésű projekt keretében valósulhat meg, kívül-belül megújul az épület. A beruházással tervezetten 2024 tavaszára végeznek.

  2023.01.31.
 2. Megújul a Szent István Művház

  Javában zajlik a Szent István Hitoktatási Művelődési Ház felújítása. Székesfehérvár egyik legnagyobb közművelődési intézményének homlokzata és udvara is megszépül a falak, a díszítőelemek, a nyílászárók rekonstrukciójával és a belső díszkivilágítás bővítésével. Utoljára még a Megyei Művközpont épületeként a nyolcvanas években újították fel az épületet.

  2023.01.27.
 3. Épülhet a szárazréti bölcsőde

  Jogerőssé vál a szárazréti bölcsőde építési engedélye, a létesítmény a Bodrogi utca 4. szám alatt épül. Az intézmény kétszer 14 fő gyermeket tud fogadni és minden törvényi előírásnak megfelel - számolt be közösségi oldalán Szigli István, a városrész önkormányzati képviselője.

  2023.01.25.
 4. Épül a kőtár és kutatóközpont

  Nemsokára kőtár és kutatóközpont várja majd az érdeklődőket a volt Köztársaság mozi épületében. A beruházás nemcsak azért fontos, mert az egykori királyi bazilika kövei méltó elhelyezést kapnak, de egyúttal egy építészettörténeti emléket is megmentenek vele. A munkálatokról videóban számolt be közösségi oldalán Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

  2023.01.24.