11-11-11 - gyertyagyújtás Fehérváron a hazájukért halt katonák emlékére

A tizenegyedik hónap tizenegyedik napjának tizenegyedik órájában idén is a harctéren elesett katonákra emlékeznek gyertyagyújtással a felhíváshoz csatlakozó szervezetek és magányszemélyek. Székesfehérváron tíz helyszínen is gyújtanak gyertyát a háborús emlékműveknél.
2018.11.09. 19:09 |

A tizenegyedik hónap tizenegyedik napjának tizenegyedik órájában idén is a harctéren elesett katonákra emlékeznek gyertyagyújtással a felhíváshoz csatlakozó szervezetek és magányszemélyek.

Székesfehérváron az emlékezők  a Gyergyő emlékparkban, a Fekvő katonánál, a Gyóni Géza szobornál, a 10-es huszárok szobránál, a Vörösmarty téren, a Zichy ligetben, a Rác utcában a templomkertben, a Hosszútemetőben, az Ady Endre utcában és a Szentlélek katonatemetőben gyújtanak egy-egy szál gyertyát vagy mécsest.

A Nemzetközi Gyertyagyújtási Akcióban résztvevők egy szál gyertya vagy mécses meggyújtásával fejezik ki tiszteletüket a hazájukért halt magyar és más nemzetek katonái iránt. Az emlékezés célja, hogy a „közös Európában együtt emlékezés” jegyében a ma élő nemzedék tagjai közül minél többen érezzék sajátjuknak a csatatereken maradt déd- és ükapáik sorsát, tekintsék fontosnak az emlékezetük ébrentartását. A székesfehérvári emlékező akció főszervezője a Krajczáros Alapítvány. Az esemény időpontja is szimbolikus. Az első világháborút lezáró Compiègne-i fegyverszüneti egyezményt 1918. november 11-én írták alá a franciaországi Compiègne közelében található erdőben álló vasúti kocsiban az antanthatalmak, valamint a Német Birodalom képviselői. Az egyezmény aláírásával beszüntették a harccselekményeket a nyugati fronton is. A szerződést végül november 11-én párizsi idő szerint hajnali 5.12 és 5.20 között írták alá. A megegyezés értelmében a fegyvernyugvás 11 órakor lépett életbe, vagyis a "tizenegyedik hónap tizenegyedik napjának tizenegyedik órájában".

Közélet

 1. Elfogadás-díjakat adtak át Fehérváron a Nevelőszülők Napja alkalmából

  A Fejér Megyei Gyermekvédelmi Napok második napja a nevelőszülőknek adott tisztelet és megbecsülés jegyében telt Székesfehérváron, a Tüzér utcai Gyermekvédelmi Központban, ahol kedden három, szolgálatát hosszú ideje végző nevelőszülő, Nagypéterné Sipos Magdolna, Várhegyiné Békési Gyöngyi és Nagy Imréné kaptak Elfogadás-díjat. A díjátadás ünnepélyes pillanatait követően a résztvevők a nevelőszülők mindennapjairól hallhattak előadást.

  2018.11.20.
 2. Ma délután mutatják be a Városházán a Településképi Arculati Kézikönyvet

  A Városházán kedden, november 20-án mutatják be a Székesfehérvár építészetét bemutató szakmai képeskönyvet: a Településképi Arculati Kézikönyv azzal a céllal készült, hogy izgalmas kalandra hívja az olvasót – bemutatva az építészeti arculat múltját és jelenét.

  2018.11.20.
 3. November 23-án kezdődik az idei Krisztus Király Napok

  November 23-a és november 25-e között kerül sor az idei Krisztus Király Napok programjaira, amely a Zsolt utcai Templomban és Közösségi Házban lesz. A programsorozaton belül énekel a Vox Angelorum gyermekkar is.

  2018.11.20.
 4. A Szociális Munka Napját ünnepelték - Bernáth Károlyné kapta a város elismerését

  Székesfehérvár Önkormányzata hagyományosan minden évben köszönti a szociális szféra helyi vezetőit, dolgozóit, és ádja át a Pro Caritate Albae Regiae díjat a Szociális Munka Napján. A város elismerését az idén Bernáth Károlyné, a Székesfehérvár - Vasútvidék Római Katolikus Plébánia Karitász Csoportjának vezetője vehette át.

  2018.11.19.

Eseménynaptár

2018. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek