11-11-11 - gyertyagyújtás Fehérváron a hazájukért halt katonák emlékére

A tizenegyedik hónap tizenegyedik napjának tizenegyedik órájában idén is a harctéren elesett katonákra emlékeznek gyertyagyújtással a felhíváshoz csatlakozó szervezetek és magányszemélyek. Székesfehérváron tíz helyszínen is gyújtanak gyertyát a háborús emlékműveknél.
2018.11.09. 19:09 |

A tizenegyedik hónap tizenegyedik napjának tizenegyedik órájában idén is a harctéren elesett katonákra emlékeznek gyertyagyújtással a felhíváshoz csatlakozó szervezetek és magányszemélyek.

Székesfehérváron az emlékezők  a Gyergyő emlékparkban, a Fekvő katonánál, a Gyóni Géza szobornál, a 10-es huszárok szobránál, a Vörösmarty téren, a Zichy ligetben, a Rác utcában a templomkertben, a Hosszútemetőben, az Ady Endre utcában és a Szentlélek katonatemetőben gyújtanak egy-egy szál gyertyát vagy mécsest.

A Nemzetközi Gyertyagyújtási Akcióban résztvevők egy szál gyertya vagy mécses meggyújtásával fejezik ki tiszteletüket a hazájukért halt magyar és más nemzetek katonái iránt. Az emlékezés célja, hogy a „közös Európában együtt emlékezés” jegyében a ma élő nemzedék tagjai közül minél többen érezzék sajátjuknak a csatatereken maradt déd- és ükapáik sorsát, tekintsék fontosnak az emlékezetük ébrentartását. A székesfehérvári emlékező akció főszervezője a Krajczáros Alapítvány. Az esemény időpontja is szimbolikus. Az első világháborút lezáró Compiègne-i fegyverszüneti egyezményt 1918. november 11-én írták alá a franciaországi Compiègne közelében található erdőben álló vasúti kocsiban az antanthatalmak, valamint a Német Birodalom képviselői. Az egyezmény aláírásával beszüntették a harccselekményeket a nyugati fronton is. A szerződést végül november 11-én párizsi idő szerint hajnali 5.12 és 5.20 között írták alá. A megegyezés értelmében a fegyvernyugvás 11 órakor lépett életbe, vagyis a "tizenegyedik hónap tizenegyedik napjának tizenegyedik órájában".

Közélet

 1. Az igazságra törekedj - ökumenikus imahét kezdődik Székesfehérváron

  Az igazságra és csakis az igazságra törekedj! – ezzel a mózesi jelmondattal rendezik meg január 20-a és január 27-e között az Ökumenikus imahetet Székesfehérváron. Az istentiszteletek minden nap este hatkor kezdődnek. 

  2019.01.17.
 2. Külföldi ösztöndíj lehetőség tehetséges Székesfehérvári diákoknak

  A Trendhim Scolarship ösztöndíjjal olyan hallgatókat támogatnak, akik szenvedélyesen érdeklődnek az üzlet, a dizájn, a marketing és az IT világa iránt, és akik ezeken a területeken szeretnének maguknak karriert vagy saját vállalkozást.

  2019.01.16.
 3. Látogatási tilalom lesz péntektől Fejér megye kórházaiban

  A kórházban ápolt betegek védelme érdekében, 2019. január 18-tól kórházi látogatási tilalom elrendelésére hívta fel a megye valamennyi fekvőbeteg ellátást nyújtó intézményét, minden osztályra kiterjedően a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya. Az intézkedésre azért van szükség, mert a megbetegedési arányjelentősen meghaladta a járványos küszöbértéket.

  2019.01.16.
 4. Az építőipar bedönti a Modern Városok Programot?

  Az építőipar bedönti a Modern Városok Programot? – teszi fel a kérdést közösségi oldalán dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. A városvezető szerdán közzétett bejegyzésében hívja fel a figyelmet arra a jelenségre – az „elszabadult” beruházási költségekre –, amely minden közpénzzel gazdálkodó szervezet számára nehézséget okoz a fejlesztések megvalósításában.

  2019.01.16.

Eseménynaptár

2019. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek