11-11-11 - gyertyagyújtás Fehérváron a hazájukért halt katonák emlékére

A tizenegyedik hónap tizenegyedik napjának tizenegyedik órájában idén is a harctéren elesett katonákra emlékeznek gyertyagyújtással a felhíváshoz csatlakozó szervezetek és magányszemélyek. Székesfehérváron tíz helyszínen is gyújtanak gyertyát a háborús emlékműveknél.
2018.11.09. 19:09 |

A tizenegyedik hónap tizenegyedik napjának tizenegyedik órájában idén is a harctéren elesett katonákra emlékeznek gyertyagyújtással a felhíváshoz csatlakozó szervezetek és magányszemélyek.

Székesfehérváron az emlékezők  a Gyergyő emlékparkban, a Fekvő katonánál, a Gyóni Géza szobornál, a 10-es huszárok szobránál, a Vörösmarty téren, a Zichy ligetben, a Rác utcában a templomkertben, a Hosszútemetőben, az Ady Endre utcában és a Szentlélek katonatemetőben gyújtanak egy-egy szál gyertyát vagy mécsest.

A Nemzetközi Gyertyagyújtási Akcióban résztvevők egy szál gyertya vagy mécses meggyújtásával fejezik ki tiszteletüket a hazájukért halt magyar és más nemzetek katonái iránt. Az emlékezés célja, hogy a „közös Európában együtt emlékezés” jegyében a ma élő nemzedék tagjai közül minél többen érezzék sajátjuknak a csatatereken maradt déd- és ükapáik sorsát, tekintsék fontosnak az emlékezetük ébrentartását. A székesfehérvári emlékező akció főszervezője a Krajczáros Alapítvány. Az esemény időpontja is szimbolikus. Az első világháborút lezáró Compiègne-i fegyverszüneti egyezményt 1918. november 11-én írták alá a franciaországi Compiègne közelében található erdőben álló vasúti kocsiban az antanthatalmak, valamint a Német Birodalom képviselői. Az egyezmény aláírásával beszüntették a harccselekményeket a nyugati fronton is. A szerződést végül november 11-én párizsi idő szerint hajnali 5.12 és 5.20 között írták alá. A megegyezés értelmében a fegyvernyugvás 11 órakor lépett életbe, vagyis a "tizenegyedik hónap tizenegyedik napjának tizenegyedik órájában".

Közélet

 1. Lengyel-magyar két jó barát - városi és megyei delegáció Opoleben

  A Lengyel-Magyar Barátság Napját ünnepelték Székesfehérvár lengyel testvérvárosában, Opoleben. A három éve átadott, az 1956-os eseményeknek emléket állító kopjafánál közös főhajtással rótták le tiszteletüket a székesfehérvári és Fejér megyei delegáció tagjai mellett Opole városának vezetői és Opole Vajdaság képviselői is. 

  2019.03.22.
 2. A hazatért Kossuth - közgyűlési megemlékezés a 125 esztendeje történtekről

  Megemlékezéssel indult Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének pénteki ülése. A 125 esztendeje elhunyt Kossuth Lajosról, az őt a városhoz kötő eseményekről és a halála után tartott fehérvári gyászközgyűlésről is megemlékeztek, dr. Demeter Zsófia beszámolójával és korabeli dokumentumok alapján. A jelenlévők még egy fehérvári szövegezésű Kossuth-nótát is elénekeltek közösen.

  2019.03.22.
 3. Közbeszerzésekről és a Vasútmodell kiállítás támogatásáról is döntött a közgyűlés

  A közgyűlés elején a képviselő testület megemlékezett Kossuth Lajos halálának 125. évfordulójáról, valamint az egykor Székesfehérváron tartott díszközgyűlésről. Dr. Demeter Zsófia Fehérvár Díszpolgára, nyugalmazott múzeumigazgató tartott előadást arról, hogy milyen kapcsolatai voltak Kossuth Lajosnak Székesfehérvárral. A Városházán pedig kiállítás is nyílt Kossuth Lajoshoz kapcsolódó dokumentumokból.

  2019.03.22.
 4. Nemzetközi partnerség látogatása Székesfehérvár közösségi kertjeiben

  Székesfehérváron volt a Agrigo4Cities nemzetközi projekt utolsó tanulmányútja, a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség szervezésében. A nyolc ország tizenegy szervezetét magába foglaló nemzetközi partnerség meglátogatta Székesfehérvár közösségi kertjeit, valamint előadásokat hallott a székesfehérvári városi kertészkedés jellemzőiről és a zöldövezeti fejlesztésekről.

  2019.03.22.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek