Zenekari játszmák 3. – Hangszeres bemutató, közös játék, zenei élmények

Különleges programokkal várta a zenei nevelés iránt érdeklődőket a Tálos Edit Alapítvány Zenekari játszmák 3. rendezvényén szombaton a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A közönség bepillantást nyert a Tücsökzenekar életébe, amelyhez idén kislányával egy édesanya is csatlakozott.
2024.06.17. 13:45 |
Zenekari játszmák 3. – Hangszeres bemutató, közös játék, zenei élmények

A város kulturális életét erősítő művészeti nevelés fontosságáról Jakubek Tiborné, a Művelődési Ház igazgatója szólt, majd egy minikoncerttel, meseelőadással és hangszerbemutatóval folytatódott az esemény. A közönségből zenekart alapítottak, majd hangszert készítettek a résztvevők.

Rigó füttyel indította egy különleges hegedű duó a Zenekari játszmák 3. szombati eseményét.

A hétéves Badacsonyi Boróka Anna édesanyjával, Papp Barbarával lépett a közönség elé, és mutatták be szeptember óta szerzett hangszertudásukat. A fellépést követő beszélgetésben meséltek a zenéhez való kötődésükről. Mint kiderült, Anna még óvodás volt, amikor zenei tehetsége megmutatkozott, ekkor egy éven át tanult zongorázni. Az idei tanévben új hangszert választott, a hegedűt. Mint azt Barbara mesélte, ő is kedvet kapott és nem is tétovázott, beiratkozott a zeneiskolába. Félévkor csatlakoztak mind ketten a Tücsökzenekarhoz.

A kezdeti nehézségek: a hegedű helyes tartása, a hangok megfelelő helyének megtalálása, a vonókezelés és a fogások összehangolása nagy koncentrációt és sok gyakorlást kíván, de az embernek mindig arra van ideje, amire szeretné, vallja a háromgyermekes édesanya. A zenekarba való bekapcsolódás újabb kihívással járt, az egymásra való odafigyelésre, a közös játékra. A gyakorlások során erre otthon is lehetőség nyílik immár, és az eredmény sem maradt el. A II. Hermann László Vonós Kamarazene Találkozón a szakmai zsűritől ezüst minősítést kaptak, amely a pedagógusoktól, családtól, barátoktól és a zenésztársaktól kapott bíztatás mellett megerősítette őket abban, hogy jó úton járnak.

A beszélgetést követően minikoncerttel folytatódott a délelőtti program.

A Tücsökzenekar jelenlegi és egykori tagjai, Krüger Jázmin, Ruff Panka és Alföldi Anna Boglárka lépett a közönség elé, bemutatva tudásukat, tehetségüket. A heti rendszerességgel zajló foglalkozások nemcsak a hangszeres tudást fejlesztik, a hozzá kapcsolódó tehetséggondozásnak és nyári táboroknak köszönhetően a hegedű mellett Ruff Panka érdeklődését felkeltette az elektronikus kottaírás, amellyel szívesen foglalkozik. Ennek köszönhetően egy Borlói Rudolf-művet már ős maga hangszerelt a zeneiskola vonószenekarának. A középiskolai tanulmányait zenei pályán folytató hegedűs, Alföldi Anna Boglárka a nyári zenei táborok kapcsán osztotta meg tapasztalatait.

A város kulturális életét erősítő művészeti nevelés fontosságáról Jakubek Tiborné, a Zeneovinak, Tücsökzenekarnak, koncerteknek is otthont adó Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatója szólt. Örömét fejezte ki, hogy sokszínű, értékes kulturális programoknak adhat otthon a Ház. A művészeti nevelés melletti elköteleződés értő figyelmet, fegyelmet követel, kitartást kíván szülőtől, gyermektől egyaránt. A jól végzett munka nemcsak elégedettséggel tölt el, de tartást és erőt ad az élethez és a tanuláshoz bármely területen. A tartalmas gondolatokat követően egy hangszerbemutatóval egybekötött meseelőadást, A mindentjáró malmocskát hallgatta meg a közönség, amelynek tagjai zenekart alapítottak és boomwhackers-szel, azaz csődobokkal szólaltatták meg a Queen: We will rock you dalát, majd a délelőtt zárásaként hangszert készítettek a résztvevők.

A Tálos Edit Alapítvány rendezvénye, a Zenekari játszmák 3. következő eseménye június 18-án, kedden 16 órakor kezdődik.

Az érdeklődők ekkor betekintést kapnak, hogyan zajlik egy zongorakíséretes próba, majd a hegedű szakos gyermekek adnak koncertet. Ezt követően ismét lehetőség nyílik a közös zenélésére, zenehallgatásra, improvizációra és alkotásra.