Zászló-újraszenteléssel emlékeztek a trianoni békediktátum 101. évfordulójára

A trianoni békediktátum 101. évfordulóján zászló-újraszenteléssel emlékeztek Székesfehérváron, az Országzászló téren az Országzászló Védnöki Testület közreműködésével.
2021.06.04. 22:35 |

A diktátum a háborúban vesztes országok közül Magyarországot sújtotta a legtragikusabban, meghatározta hazánk új határait. Óriásiak voltak a területi, a nemzeti és az anyagi veszteségek;

Az ország területe 282 ezer négyzetkilométerről 92 ezerre csökkent, a 18 milliós magyarságból mindössze 7,6 millióan maradtak a trianoni határokon belül. Felvidéket, Erdélyt, Délvidéket, Kárpátalját és az Őrvidéket más országok vették birtokba.

Az Országalmánál kezdődött a megemlékezés, 16:32 órakor a harangzúgást követően a résztvevők elénekelték a Himnuszt, majd a Fő utcán elindultak az Országzászló tér irányába.

Az Országzászló téren Brückner Ákos Előd ciszterci plébános felszentelte az Ereklyés Országzászló és Trianon Emlékmű új zászlaját, majd a résztvevők elhelyezték a megemlékezés virágait a címerpajzsokon.

Közélet

 1. Felfüggesztettet kapott egy fehérvári férfi, mert mérgezte a háza előtti közterületi fákat

  A Székesfehérvári Járási Ügyészség nagyobb kárt okozó rongálás bűntette miatt vádat emelt azzal a székesfehérvári férfival szemben, aki gyomirtóval mérgezte a lakóháza előtt, a közterületi fákat - tájékoztatott a Fejér Megyei Főügyészség.

  2021.06.23.
 2. Pénteken nyitják meg a IX. Emlékparki Nyár programjait a KEMPP-ben

  Kilencedik alkalommal rendezik meg az Emlékparki Nyarat a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyen. A két hónapon át tartó kulturális programsorozatban többek között koncerteken, kiállításokon vehet részt a közönség. A belépés díjtalan, a beltéri programok látogatásához kérik a védettségi igazolványt.

  2021.06.23.
 3. Papot és diakónusokat szentel Spányi Antal püspök a Prohászka templomban

  Június 24-én, csütörtök délelőtt 10 órakor, Keresztelő Szent János születésének ünnepén, a Székesfehérvári Egyházmegye hagyományának megfelelően pap- és diakónusszentelés lesz a Prohászka templomban, mely során a főpásztor pappá szenteli Szakács Péter Mihály diakónust és diakónussá Ébner Vilmost és Arany Ferenc akolitusokat.

  2021.06.23.
 4. Szerb küldöttséggel egyeztetett Székesfehérvár polgármestere

  Magyarországra látogatott a Szerb Köztársaság Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztériumának államtitkára, Lálity Urbán Emese és a posztot korábban betöltő Kern Imre, Szabadka polgármestere. A szerb delegáció tagjai délelőtt Budapesten tárgyaltak, majd Székesfehérváron folytatták programjukat, ahol megnézték az IKARUS Székesfehérvári Ipari Parkot, délután pedig dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel egyeztettek.

  2021.06.22.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4