Záró veszélyhelyzeti lakossági tájékoztató – Az elmúlt 100 nap és ami mögötte van

A veszélyhelyzeti utolsó, 76. lakossági tájékoztatóban összegzi dr. Cser-Palkovics András az elmúlt 100 nap döntéseit, következményeit és tapasztalatait. „Az elmúlt bő három hónap polgármesteri szolgálatom legnagyobb kihívását jelentette, egyben pedig legerőteljesebb tapasztalatát is” – írja, amelynek végén a rendkívüli hatáskört megnyugvással és tiszta lelkiismerettel adja vissza a Közgyűlésnek, amelyet jövő héten keddre össze is hív. A városvezető köszönetet mondott az Operatív Törzsnek is áldozatos munkájáért.
2020.06.17. 17:17 |

Tisztelt Fehérváriak!

Közel 100 nap telt el a veszélyhelyzet kihirdetése óta, ma pedig az utolsó, szám szerint 76. veszélyhelyzeti lakossági tájékoztatómat teszem közzé. Amikor márciusban soha nem látott méretű kihívásként tornyosult előttünk ez a járvány, egy dologban voltam teljesen biztos: mint minden válsághelyzetben, most is a hiteles, rendszeres tájékoztatás lesz a helyzet megoldásának egyik kulcsa. Hittem abban, hogy a megfelelő adatok és hírek birtokában a fehérváriak felelősséggel, közösségként fognak cselekedni, és ezúton is szeretném megköszönni, hogy visszaigazolták ezt meggyőződésemet. Székesfehérváron az egyértelmű, transzparens kommunikációt választottuk. Hálás vagyok Önöknek, hogy nap mint nap átlagosan 47 000-en (!!) olvasták ezeket a tájékoztatókat, sokszázan kérdeztek és segítették a pontos tájékozódást.

- A járványhelyzet gazdasági következményeinek felmérése folyamatosan zajlik, viszont szükségét érzem ismét hangsúlyozni: az eddig megszokott, országos viszonylatban kiemelkedő és eddig mindig növekvő forrásbőség az emögött lévő gazdasági erő megbicsaklásával biztosan nem lesz fenntartható. A májusban prognosztizált 9 milliárd forintos bevételkiesés a város saját bevételeinek mintegy harmada. Bár a nagyságrend óriási, viszonyításképp kérem, képzeljék el, mi történne akkor, ha háztartásuk elvesztené éves bevételének a harmadát. Addig megszokott kényelmi és jóléti kiadások lehetetlenülnének el, és a legfőbb szempontot a puszta létfenntartás jelentené. Székesfehérvár gazdálkodása jelenleg ilyen helyzetben van, a legrosszabbra készülve tervezünk a következő másfél, két évre. Kérem mindannyiuk felelősségteljes hozzáállását és megértését. A gazdasági helyzetről a jövőben is minden fontosabb mérföldkőnél tájékoztatni fogom Önöket.

- Döntöttem arról, hogy a veszélyhelyzet megszűnésével folytatódik a születési támogatási program és az időskorúak települési támogatásának programja. Ezeknek fedezetét – azok társadalmi fontossága miatt – még ebben a gazdaságilag nehéz helyzetben is biztosítjuk.

- A mai napon aláírom utolsó, veszélyhelyzeti, tehát a Közgyűlés hatáskörében meghozott határozatomat. Ezt a rendkívüli hatáskört megnyugvással és tiszta lelkiismerettel adom vissza a Közgyűlésnek.

A korábbi határozatok és rendeletek mindegyike elérhető az alábbi linken: https://www.szekesfehervar.hu/veszhelyzeti-dontesek.

- A demokrácia alapvető értékeinek megfelelően a város Közgyűlését jövő hét keddre összehívom.

- A Fejérvíz Zrt. vezérigazgatója, Kis István nyugállományba vonult, több évtizedes munkáját ezúton is köszönöm! Ennek a városunk életében nélkülözhetetlen közszolgáltató cégnek a vezetését egy kiváló szakember, Laczi Péter vette át 2020. június 1-jétől, munkájához itt is sok sikert kívánok! A Fejérvíz helyzetéről és jövőképéről bővebben a mai sajtótájékoztatón részletesen szó volt:

https://www.szekesfehervar.hu/bemutattak-a-fejerviz-zrt-uj-vezerigazgatojat-laczi-peter-iranyitja-a-ceget.

- Az elmúlt hónapokban az Önkormányzat koordinálásában 553 önkéntes segítette a fehérváriakat. Ezúton is köszönöm munkájukat!

- Az elmúlt hónapokban összesen 685 olyan idős embert segítettünk, akik vállalták az otthon maradást. Ezt a tevékenységet június végéig még folytatjuk, biztosítva a mindennapokba való fokozatos visszatérést.

- Székesfehérvár önkormányzatának a járványügyi védekezéshez támogatásként befizetett összeg 102.601.613 forint, amely önmagában is jól példázza, mekkora erő rejlik az összefogásban. Megható volt látni, hogy a város életének számos területe, a vállalatok, civil szervezetek, kulturális intézményeink, sportcsapatok és szurkolóik, de még magánemberek is rengetegen erejük szerint hozzátettek a védekezés költségeihez.

- Az önkormányzat mostanáig 390.444.000 forintot áldozott a járvány elleni védekezés közvetlen költségeire. Ez maszkok, tesztek, védőfelszerelések beszerzését jelentette elsősorban, fedezetét pedig a költségvetési források átcsoportosításával biztosítottuk. Igen hasznosnak és bölcs döntésnek bizonyult a közgyűlés többségétől a mintegy 3 milliárd forintos tartalékot hagyni a város költségvetésében és nem engedni azoknak a februári javaslatoknak, melyek felélték volna ezeket a tartalékokat.

- Természetesen a járványhelyzet bizonytalanságára tekintettel és egy esetleges második hullámra felkészülve, minden szükséges védőfelszerelés továbbra is rendelkezésre fog állni, a tesztelések pedig most is zajlanak az önkormányzati intézményekben.

- A szerdai adatok szerint az önkormányzati fenntartású bölcsődékbe 301, az óvodákba pedig összesen 1548 kisgyermeket vittek ma szüleik.

- Székesfehérváron a mai napig összesen 344 személy esetében rendeltek el hatósági házi karantént, amelyben közülük jelenleg 55 fő van. A többi személy esetében ez az intézkedés már megszűnt.

- A koronavirus.gov.hu oldal hivatalos tájékoztatása alapján Fejér megyében az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma 376 fő.

- Az Operatív Törzs mai tájékoztatóján elhangzott, hogy az aktív betegek megyénkénti eloszlása szerint Fejér megyében 127 koronavírussal fertőzött beteg van, nekik ezúton is jobbulást kívánok!

- Az Operatív Törzs tájékoztatott arról is, hogy a járvány idején Fejér megyében 43-an hunytak el e fertőzés következtében. Szeretném kifejezni őszinte részvétemet a járványban elhunytak családtagjainak!

- Városvezetőként szeretném megköszönni az Operatív Törzs vezetőinek, szakembereinek ebben az időszakban végzett, néhol emberfeletti munkáját. Ahogyan a polgárok számára, úgy a városvezetésnek is fontos támpontot jelentettek tájékoztatóik, ajánlásaik, amelyeket a jövőben is követni fogunk, betartásukat mindenki számára ajánljuk!

Kedves Fehérvári Polgártársaim!

Látva és érezve azt, hogy a fehérváriak érdeklődnek és igényt tartanak az első kézből való tájékozódásra a város ügyei kapcsán, a lakossági tájékoztatókat megváltozott formában, de továbbra is folytatni fogom, ennek kapcsán hamarosan jelentkezem a részletekkel.

Az elmúlt bő három hónap polgármesteri szolgálatom legnagyobb kihívását jelentette, egyben pedig legerőteljesebb tapasztalatát is. Mi, fehérváriak tudjuk, hogy a városunknak kivételes történelme van, melyekre mindannyian büszkék lehetünk. A járványhelyzetben tanúsított közös helytállásunk viszont kézzelfogható bizonyítékát adja annak is: méltók vagyunk ehhez a múlthoz, Székesfehérvár és polgárai ma is különleges összefogásra képesek, út- és példamutatóak az egész ország számára. A koronavírus elleni küzdelem első felvonását megnyertük, ám kérem, hogy ne legyenek illúzióink, ne ringassuk magunkat hamis biztonságérzetbe: a vírus második hullámban történő érkezése valós és komoly fenyegetés, ahogyan a járvány gazdasági következményei is azok. Továbbra is ébernek, körültekintőnek kell maradnunk, és sosem szabad elfelejtenünk a legfontosabb leckét, melyet 2020 tavasza tanított nekünk: nincs kihívás, amit százezren egy csapatban ne tudnánk megoldani! Köszönöm, és kérem, hogy továbbra is: Vigyázzunk egymásra!

Dr. Cser-Palkovics András

Székesfehérvár polgármestere

Közlemények

 1. Esőnapra, az-az szombaton estére halasztották a kertmozi pénteki előadását

  A kiszámíthatatlan időjárás miatt a Városháza díszudvarán pénteken este elmarad az Emma című angol film vetítése. A megváltott jegyek a holnapi, szombati esőnapra érvényesek, az előadás 20.30-kor kezdődik. 

  2020.06.26.
 2. Szúnyoggyérítés lesz kedden Székesfehérváron

  Szúnyoggyérítést végeznek Székesfehérváron június 30-án, jövő kedden napnyugta után. A kezelés során felhasznált anyag melegvérű állatra és emberre veszélytelen. A méhészeket kérik, hogy tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket!

  2020.06.26.
 3. Telefonon érdemes időpontot kérni a házi gyermekorvosi rendelésekre

  A házi gyermekorvosok rendelési és a védőnők fogadási ideje továbbra is változatlan. Június 18-án megszűnt a veszélyhelyzet, de életbe lépett a járványügyi készültség, amelynek keretében továbbra is arra kérik az orvosok a hozzájuk fordulókat, hogy telefonos egyeztetés után keressék fel a rendelőt a megfelelő egészségügyi szabályok betartatása mellett. 

  2020.06.25.
 4. Köszönet a fehérváriak összefogásáért és újrainduló programok a Belvárosban

  „Most, hogy az élet visszatérhet a rendes kerékvágásba, úgy vélem, ideje ismét – lehetőségeink szerint – élettel megtölteni városunkat: szombaton délután 5 és este 8 óra között Fehérvár művészei visszahozzák a megszokott nyári életet Székesfehérvár szívébe.” – írja közösségi oldalán dr. Cser-Palkovics András.

  2020.06.19.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2