Youth4TheFuture - fenntarthatóság a kreatív generációkért

A Fiatalok, avagy a kreatív generáció helyben tartása címmel tartott fenntarthatósági napot a Youth4TheFuture ifjúsági szervezet, a Székesfehérvári Diáktanács, az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. és Székesfehérvár Önkormányzata szerdán a Városháza Dísztermében. A több mint 20 településről érkezett diákokat vitafórummal, valamint a témakörben jártas szakemberek előadásával várták.
2023.09.13. 18:46 |
Youth4TheFuture - fenntarthatóság a kreatív generációkért

Harmadik alkalommal szervezett vitafórumot a kreatív generáció helyben tartásáról a Youth 4 The Future.

A Földünk jövőjével és fenntarthatóságával aktívan foglalkozó közösség a Székesfehérvári Diáktanáccsal, az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft-vel és Székesfehérvár Önkormányzatával közösen szervezett eseményére a Városháza Dísztermébe várta a fiatalokat, akik megosztották véleményüket, gondolataikat, elképzeléseiket arról, mivel lehet korosztályukat helyben tartani.

Egy település fenntarthatósága összetett feladatot jelent, hiszen ez az ipar, a gazdaság, a közlekedés, a társadalom és a környezetvédelem együttese. A jelenben hozott döntéseink pedig mindig a jövőről szólnak – kezdte köszöntőjét dr. Cser-Palkovics András polgármester. Globálisan kell gondolkodnunk és lokálisan cselekedni annak érdekében, hogy olyan városfejlesztéseket valósítsunk meg, amelyek vonzóvá, szerethetővé teszik Székesfehérvárt. Fontos, hogy a fiatalok ebben együttműködjenek: megosszák velünk véleményüket, javaslataikat, felvessék azokat a problémákat, amelyeket meg kell oldanunk. A közös gondolkodásnak köszönhetően olyan fenntartható várost alakítunk ki, ahová érdemes hazajönni, családot alapítani, ahol otthon vannak. Ezek a fórumok mind remek lehetőséget biztosítanak erre – tette hozzá a polgármester.

Molnár Levente, a Youth4TheFuture projektvezetője elmondta, szervezetük célja egy olyan világ megteremtése, ahol a fiatal generáció egységesen összefogva formálja a jövőt, előmozdítva a fenntartható fejlődést, és teremtve egy fenntarthatóbb társadalmat. Céljuknak tekintik, hogy inspirálják és összehozzák a fiatalokat a fenntartható fejlődés érdekében, lehetőséget teremtve számukra, hogy aktív szerepet vállaljanak a globális és helyi szintű kihívások kezelésében, és a pozitív változás elérésében.

Csüri Bence, a Székesfehérvári Diáktanács elnöke röviden bemutatta, milyen programokat szerveznek a város fiataljainak, és mit tesznek azért közösen, hogy pezsgő diákélet legyen a városban.

A délelőtti vitafórumon a fiatalok megosztották egymással véleményüket arról, mitől lehet számukra vonzó a XXI. században egy város. A hozzászólásokból kiderült, a középiskolás korosztály véleménye szerint a pezsgő diákélet, a továbbtanulási lehetőségek biztosítása, majd a munkavállalásnál a pénzügyi feltételek mellett a közlekedés és a későbbi családalapítás miatt az oktatás és a lakhatás is fontos kérdés annak a döntésnek a meghozatalában, hogy valaki hazatér-e a szülővárosába vagy az agglomerációba.

A közel kétórás vitafórumot követően Székesfehérvár Fenntartható Városfejlesztési Stratégiáját ismerhette meg a több mint 20 településről érkezett hallgatóság. A fenntarthatósági napot a felelősen gondolkozó, környezettudatos vállalatról szóló előadás és egy ismertető zárta az Junior Achievement Magyarország Oktatási, Vállalkozásszervezési Alapítvány (JAM) és az Arconic közösen megvalósuló oktatási, pályaorientációs tevékenységeiről. Ennek kapcsán az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. ügyvezetője, Varga Zsuzsa adta át az Arconic Alapítvány 25.000 USD-ről szóló voucherét, amellyel támogatja a JAM fenntarthatósági programjait.