XIV. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál – szeptember 4-én a Pákozdi Pagonyban

A VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. – egy év kényszerpihenőt követően – 2021 szeptemberének első hétvégéjén ismét megrendezi a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivált. A szeptember 4-i, szombati közönségnapnak az idei évben is a Pákozd-Sukorói Vadaspark és Arborétum, új nevén a Pákozdi Pagony szolgál a helyszínéül.
2021.09.03. 07:47 |
XIV. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál – szeptember 4-én a Pákozdi Pagonyban
A Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztiválra a szervezők mintegy ötezer főt várnak az ország egész területéről és a szomszédos országokból, akik számára a megszokott változatos és színvonalas programok mellett sok újdonsággal, ínyenc vadételekkel készülnek.

A külön-külön is évtizedes hagyományokkal rendelkező programok közös célja az erdész-vadász-civil kapcsolatok erősítése mellett olyan nyilvános fórum létrehozása, amely lehetőséget ad az ágazatban tevékenykedők szakmai eszmecseréjére, bemutatkozására is.

A rendezvény fővédnökei Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az OMVV elnöke, Dr. Nagy István agrárminiszter, Dr. Kovács Zoltán az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosa, Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Dr. Jámbor László, az OMVK elnöke.

2021-ben is a természet, a vadászati kultúra és a vadgasztronómia szerelmeseinek nemzetközi találkozója lesz a fesztivál, ahol a vadhús, mint konyhai alapanyag népszerűsítéséé, széles körű felhasználási területeinek, ezzel együtt az erdőben, vadban és vadászatban rejlő lehetőségek bemutatásáé és a tartalmas kikapcsolódási és minőségi szórakozási lehetőségeké lesz a főszerep, illeszkedve az „EGY A TERMÉSZETTEL” Természeti és Vadászati Világkiállítás rendezvénysorozathoz.

A vadászias hangulatot a kürtszót követően agarászok, íjászok és solymászok, valamint Fejér megyében esett trófeákból rendezett trófeakiállítás teremtik meg.

Az igazi vadász szívéhez a vadételeken keresztül vezet az út. A fesztivál vadételfőző versenyén az ország minden régiójából és a környező országokból érkező közel száz főzőcsapat méri össze vadételfőző tudományát. Szabad tűzön, bográcsban készülő ételremekeikkel elnyerhetik az Erdei Ételek Mestere kitüntető címet. A versenyműveket neves gasztronómiai szakemberek bírálják. A zsűri elnöke hagyományosan Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke.

A rendezvény célja a magyar vadászati kultúra és a hazai vadgasztronómia szoros kapcsolatának emberközeli, közérthető és élményekkel fűszerezett bemutatása. A változatos felnőtt, gyermek és családi programok, könnyűzenei koncertek, néptáncbemutatók, vásári produkciók, játékos programelemek, erdei iskolai foglalkozások, a gasztronómiai és Megyekorzóval színesített kézműves vásár tartalmas kikapcsolódást nyújt az őszi fesztiválszezon kezdetén!

A fesztivál kiemelt fellépői az Alba Regia Táncegyüttes, a Cimbaliband és a Korda György és Balázs Klári. A rendezvényen a VADEX Vadvilág vadhús termékek arca Kovács Lázár, Lázár Chef is megmutatja, hogy ő hogyan készíti vadhús ételeit.

A fenséges ízeken túl, színes program kavalkád várja a fesztiválközönséget, a gyermeksarok programkínálatában a kisebbek is megtalálják a számukra legérdekesebb élményelemeket. A STIHL Timbersport Show keretén belül ismét felbőgnek a motorfűrészek is!

A rendezvényen való részvétel belépőjegy megváltásához kötött: felnőttjegy 1.500 Ft, a gyermekjegy: 1.000 Ft. A program a fesztivál napján érvényes járványügyi szabályoknak megfelelően látogatható!