Vörösmarty Színház - jöhet az Öreg hölgy látogatása Bagó Bertalan rendezésében

A Vörösmarty Színházban kedden megkezdődött Friedrich Dürrenmatt az Öreg hölgy látogatása című darabjának az olvasó próbája. A nagy létszámú stáb nagy körben ült le a színpadon, hogy Bagó Bertalan rendező bevezető gondolatai után elkezdődjön az olvasópróba. A rendezővel beszélgettünk a készülő előadásról.
2022.02.08. 14:44 |
Vörösmarty Színház - jöhet az Öreg hölgy látogatása Bagó Bertalan rendezésében

Dürrenmatt ma már klasszikusnak számít. Ha Ön rendezi, nem biztos, hogy klasszikust láthat a néző. Klasszikus, vagy nem klasszikus?

Minden klasszikus, amit rendezek, legfeljebb megrostálja az idő.

Szeretném, ha olyan előadás lenne, ami nem egy múzeum, hanem olyan, amit napjainkban is élvezhetünk és érthetünk. De megtartunk minden olyan törvényszerűséget, amit a mű megkövetel. Nem fogom megerőszakolni olyanná, ami modernkedőnek hat, nem fogok olyan darabot rendezni, ami erőszakosan a mába hajló. Azt gondolom, hogy minden klasszikus művet, legyen akár Shakespeare, vagy éppen Dürrenmatt, nem kell mindennapivá tenni, mert az, amiről szól, az a mai világnak is tökéletesen megfelel!

Mondhatjuk az eladás alcímének azt, hogy money, money, money, hiszen ez is, mint az életben oly sok minden a pénzről is szól!

Money, money, money és a bosszú! Mert nem csupán a pénzről szól, bár a kérdés az, hogy a város megvehető-e pénzért. De valójában nemcsak a erről van szó, hanem az erkölcsről, és vajon az erkölcs megvehető pénzért? A másik dilemma az, hogy aki bosszút áll, kielégül-e abban, hogy bosszút állt azért, amit régen elkövettek ellene. Vajon megérte, vagy nem elérni azt, ami célként annyira fontos volt?

A bosszú krimi az életben, és itt a darabban?

Is, is de hát ez nem egy reális valóság. Dürrenmatt sem reális történetként írta meg, absztrakció, ami nagyon sok valóságos elemmel bír. Egyfajta sűrítménye, egyfajta kvintesszenciája az életnek, és az ember természetének, de nem feltétlenül realisztikusan. Inkább azt mondom furcsa, abszurd, groteszk történet, ami hajaz Bertold Brecht megközelítéséhez. És még húsbavágóbb, drámaibb, olyan,

mintha az ember természetét vizsgálnánk, és csak a lényeget mutatnánk meg.

Melyik fiatal színésznő bújik majd az öreg hölgy „bőrébe”?

Tóth Ildikó játssza az öreg hölgyet, aki relatív fiatal, de nem azon múlik, hogy hány éves, hanem azon, hogy megvan-e benne mindaz, amivel át tud alakulni öreg hölggyé? Ildikó nagy formátumú művész, és el tudja játszani ezt, partnerével Gáspár Sándorral és a többiekkel együtt.

Nagyszerű darabnak ígérkezik, nagy élmény vár a nézőkre a bemutatóval. Hiszen garancia erre Friedrich Dürrenmatt neve és azok, akik eljátsszák. Többek között Trokán Péter, Kuna Károly, Derzsi János, Kozáry Ferenc, Keller János, Kelemen István, Egyed Attila, Imre Krisztián, Kovács Tamás, Krisztik Csaba, és a hölgyek, Molnár G. Nóra, Ladányi Júlia, Varga Mária, Váradi Eszter Sára - a többi között.

Interjú

 1. A Közös műteremből indult

  Ezen a héten folytatódik a Székesfehérvári Művészek Társaságának Tavasz a műtermekben/szükségből erény programja. Az idén januárban Pro Cultura-díjjal kitüntetett Társaság a Pelikán Galéria nyitásáig különleges és exkluzív programsorozatot indított. Erről a friss kezdeményezésről, az elmúlt időszak nehézségeiről, a múltról, jelenről és jövőről is hallhatnak az ÖKK podcast legfrissebb epizódjában. 

  2023.03.20.
 2. A kultúra mint éltető erő

  Bokros Judit már két évtizede tudósít a város irodalmi, képzőművészeti életéről és a kultúrával bármely területen összefüggésbe hozható eseményekről. Családi indíttatásból került a kultúra és a költészet közelébe, ám saját tevékenysége, alkotó munkája révén sikerült elérnie, hogy nevét immár nemcsak tanár-költő édesapja révén, hanem saját jogon is jegyzik.

  2023.03.16.
 3. Egy esély mindenkinek jár!

  Az ország 54. rotary klubjaként alakult meg 2018. március 10-én a Rotary Club Székesfehérvár. A jószolgálati tevékenységet végző baráti kör tagjai tehetségükhöz és lehetőségeikhez mérten nyújtanak segítséget hátrányos, vagy nehéz helyzetben élő fiataloknak, esélyt adnak a nyelvtanulásra, ösztöndíjprogramjaikkal segítik a diákokat. Lokálpatrióta szemlélettel alkalmat keresnek és teremtenek arra, hogy a támogatók és a tehetségek egymásra találjanak.

  2023.03.13.
 4. Beszélgetés a költségvetésről

  A biztonságos és stabil működést garantáló költségvetés elfogadását követően olyan nagyszabású fejlesztések kezdődnek Székesfehérváron, amelyeknek köszönhetően több közép- és általános iskola épülete újul meg. Nehéz és bizonytalan körülmények között született meg a város 2023-as költségvetés-tervezete, amelyet februárban fogadott el a közgyűlés. 

  2023.03.03.