Vörösmarty Színház - jöhet az Öreg hölgy látogatása Bagó Bertalan rendezésében

A Vörösmarty Színházban kedden megkezdődött Friedrich Dürrenmatt az Öreg hölgy látogatása című darabjának az olvasó próbája. A nagy létszámú stáb nagy körben ült le a színpadon, hogy Bagó Bertalan rendező bevezető gondolatai után elkezdődjön az olvasópróba. A rendezővel beszélgettünk a készülő előadásról.
2022.02.08. 14:44 |
Vörösmarty Színház - jöhet az Öreg hölgy látogatása Bagó Bertalan rendezésében

Dürrenmatt ma már klasszikusnak számít. Ha Ön rendezi, nem biztos, hogy klasszikust láthat a néző. Klasszikus, vagy nem klasszikus?

Minden klasszikus, amit rendezek, legfeljebb megrostálja az idő.

Szeretném, ha olyan előadás lenne, ami nem egy múzeum, hanem olyan, amit napjainkban is élvezhetünk és érthetünk. De megtartunk minden olyan törvényszerűséget, amit a mű megkövetel. Nem fogom megerőszakolni olyanná, ami modernkedőnek hat, nem fogok olyan darabot rendezni, ami erőszakosan a mába hajló. Azt gondolom, hogy minden klasszikus művet, legyen akár Shakespeare, vagy éppen Dürrenmatt, nem kell mindennapivá tenni, mert az, amiről szól, az a mai világnak is tökéletesen megfelel!

Mondhatjuk az eladás alcímének azt, hogy money, money, money, hiszen ez is, mint az életben oly sok minden a pénzről is szól!

Money, money, money és a bosszú! Mert nem csupán a pénzről szól, bár a kérdés az, hogy a város megvehető-e pénzért. De valójában nemcsak a erről van szó, hanem az erkölcsről, és vajon az erkölcs megvehető pénzért? A másik dilemma az, hogy aki bosszút áll, kielégül-e abban, hogy bosszút állt azért, amit régen elkövettek ellene. Vajon megérte, vagy nem elérni azt, ami célként annyira fontos volt?

A bosszú krimi az életben, és itt a darabban?

Is, is de hát ez nem egy reális valóság. Dürrenmatt sem reális történetként írta meg, absztrakció, ami nagyon sok valóságos elemmel bír. Egyfajta sűrítménye, egyfajta kvintesszenciája az életnek, és az ember természetének, de nem feltétlenül realisztikusan. Inkább azt mondom furcsa, abszurd, groteszk történet, ami hajaz Bertold Brecht megközelítéséhez. És még húsbavágóbb, drámaibb, olyan,

mintha az ember természetét vizsgálnánk, és csak a lényeget mutatnánk meg.

Melyik fiatal színésznő bújik majd az öreg hölgy „bőrébe”?

Tóth Ildikó játssza az öreg hölgyet, aki relatív fiatal, de nem azon múlik, hogy hány éves, hanem azon, hogy megvan-e benne mindaz, amivel át tud alakulni öreg hölggyé? Ildikó nagy formátumú művész, és el tudja játszani ezt, partnerével Gáspár Sándorral és a többiekkel együtt.

Nagyszerű darabnak ígérkezik, nagy élmény vár a nézőkre a bemutatóval. Hiszen garancia erre Friedrich Dürrenmatt neve és azok, akik eljátsszák. Többek között Trokán Péter, Kuna Károly, Derzsi János, Kozáry Ferenc, Keller János, Kelemen István, Egyed Attila, Imre Krisztián, Kovács Tamás, Krisztik Csaba, és a hölgyek, Molnár G. Nóra, Ladányi Júlia, Varga Mária, Váradi Eszter Sára - a többi között.