Vince-vesszővágás és bormustra a Noé-Hegyi Szent István Borlovagrendnél

A Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend bíráló bizottsága megkóstolta és kiválasztotta a 23 tételből a rend Zászlós- és Kísérő borát. A két győztes nedűt a február 25-én megrendezendő hagyományos, éves Díjátadó Borgálán és Borlovag Bálon ismertetik majd.
2023.01.22. 20:39 |
Vince-vesszővágás és bormustra a Noé-Hegyi Szent István Borlovagrendnél

A borlovagrend tagjai a hagyományos öreghegyi bormustrán ízlelhették meg a versenyre érkezett borokat, ahol dr. Vári Kovács József kancellár ismertette Szent Vince legendáját, majd Csóbor Balázs, a Borlovagrend főborásza vette át a szót és elmondta, lát-e biztató jövőt a Vince-vesszővágás alkalmával a kezében tartott rügyekben?

Vince napján a szőlőtermelők figyelték az időjárást. Szép, napos idő esetén jó, ellenkező esetben rossz bortermésre jósoltak. A közismert időjárási regula így hangzik: "Hogyha szépen fénylik Vince, megtelik borral a pince."

A rügy zöld, ami biztató lehet a majdani termést illetően, de persze nem tudjuk milyen időjárást hoz a következő néhány hónap. Ha nem lesz fagy és egyéb akadályozó tényező, akkor optimistán várhatjuk, hogy a természet, a szőlész, majd a borász jól végezze a dolgát – mondta Csóbor Balázs borász.

Ezután jöttek sorban a nedűk, és kóstolhatták a jelenlévők mind a 23 versenyen résztvevő bort jókedvvel, bőséggel. Ahogy telt, múlt az idő, egyre inkább érezhető volt, hogy a hivatalos program véget ért, az egymáshoz közel ülők kérés nélkül mondták el véleményüket az éppen kóstolt tételekről, és lett így közös élménnyé az este.