Világost a Geósnak! - így köszöntek el Fehérvártól a geodéták

A selmeci diákhagyományok szerint valétálással vettek búcsút az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinfarmatika szakának végzős hallgatói iskolájuktól és Székesfehérvártól. Fáklyás kísérettel, énekelve érkeztek a balekok sorfala között a Hősök terére, ahol Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte őket, majd az alsóbb évesek jelképesen kirúgták a végzősöket a városból. 
2019.05.25. 23:32 |

„Cimbora rád köszöntöm fél kupámat,/ Cimbora kívánom, hogy élj soká!” – ezzel a bányásznótával értek a valétálók szombaton este a Hősök terére, hullámzó szalamanderben, fáklyás kísérettel, selmeci énekeket zengve. Hagyományosan a Geoinformatikai Intézet Pirosalma utcai épületéből indultak a végzős hallgatók Székesfehérvár Belvárosába a balekok sorfala között. A menet elején vitték a zászlót, ezt követte a májusfa, majd a végzősök után a volt hallgatók, a kar tanárai és a családtagok, vendégek vonultak.

„Világost a geósnak!” – Mészáros Attila alpolgármester búcsúztatta a valétálókat a város nevében: megköszönte a fiataloknak, hogy néhány évvel ezelőtt Székesfehérvárt, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karát és a Geoinformatika szakot választották, illetve hogy sok programmal hozzájárultak a város ifjúsági életéhez. A tanulmányok lezárásához sikert kívánt, és azt, hogy minél többen maradjanak Székesfehérváron.

„Vivat akademia, vivat professores, vivat Székesfehérvár, vivat Geo, jó szerencsét!” – a valétálók nevében Nagy Petra “Schön” köszönt el a várostól, megköszönve az oktatók munkáját, a szülők támogatását. A végzős társaihoz szólva a közösség erejét emelte ki, ami barátokká, családdá kovácsolta őket; a kísérő hallgatóknak pedig azt ajánlotta, vigyék tovább a hagyományokat, és legyenek egyszerre komolyak, bolondok, merészek és bölcsek!

A beszédek után a valétálók a Gaudeamust énekelve még egy utolsót lefetyeltek az évfolyamkorsóból, majd összetörték, és a darabjaiból mindenki vitt magával egyet-egyet emlékbe. A valétálás végén – selmeci szokás szerint – az alsóbb évesek jelképesen kirúgták őket a városból.

Az eseményen részt vett dr. Györök György dékán, dr. Pődör Andrea, a Geoinformatikai Intézet igazgatója és dr. Busics György volt intézetigazgató.

Közélet

 1. Fehérvári mentős házaspár mentett életet a spanyol tengerparton

  Jól megérdemelt pihenését töltötte Mallorcán az Országos Mentőszolgálat székesfehérvári mentőtiszt házaspárja, amikor tegnap valaki segítségért kiabált a vízből. Gyorsan odasiettek, ahol a fürdőzők egy 60 év körüli férfi testét tartották a víz tetején. A rutinos mentőtiszt pár partra húzta a beteget, akinél nem tapasztaltak légzést és azonnal megkezdték az újraélesztést.

  2019.09.20.
 2. Erdőtelepítésről és útépítésről is döntött a ciklus utolsó Közgyűlése

  Az október 13-i önkormányzati választás előtt utolsó közgyűlését tartotta Székesfehérvár képviselő testülete pénteken délelőtt. Az ülés elején néma főhajtással emlékeztek meg a héten elhunyt Horváth Gáborról. A testület kiírta a közbeszerzési eljárását a déli összekötő út megépítésének illetve döntöttek több mint 118 ezer fa elültetéséről is, mely még idén novemberben megtörténik Székesfehérváron.

  2019.09.20.
 3. Szabadtéri szentmise lesz vasárnap délután a Szőlő utcai keresztnél

  Vasárnap délután Tóth Tamás esperes celebrál szentmisét  a Szőlő utcai keresztnél. A hívek a kereszt felszentelésének az évfordulóján adnak hálát közös imáikkal, kapcsolódva a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepéhez. A szabadtéri szentmise 16 órakor kezdődik.

  2019.09.20.
 4. Wathay Ferenc születésének 451. évfordulóján emlékeztek a hős vicekapitányra

  Négyszázötvenegy éve született Wathay Ferenc egykori vicekapitány, akinek nevéhez kötődik Székesfehérvár 1601-es visszafoglalása a törököktől. A Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület évről évre megemlékezik névadójáról, a végvári vitézről, aki 1602-ben alkapitánya is volt Székesfehérvárnak. 

  2019.09.19.

Eseménynaptár

2019. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek