Világost a Geósnak! - így köszöntek el Fehérvártól a geodéták

A selmeci diákhagyományok szerint valétálással vettek búcsút az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinfarmatika szakának végzős hallgatói iskolájuktól és Székesfehérvártól. Fáklyás kísérettel, énekelve érkeztek a balekok sorfala között a Hősök terére, ahol Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte őket, majd az alsóbb évesek jelképesen kirúgták a végzősöket a városból. 
2019.05.25. 23:32 |

„Cimbora rád köszöntöm fél kupámat,/ Cimbora kívánom, hogy élj soká!” – ezzel a bányásznótával értek a valétálók szombaton este a Hősök terére, hullámzó szalamanderben, fáklyás kísérettel, selmeci énekeket zengve. Hagyományosan a Geoinformatikai Intézet Pirosalma utcai épületéből indultak a végzős hallgatók Székesfehérvár Belvárosába a balekok sorfala között. A menet elején vitték a zászlót, ezt követte a májusfa, majd a végzősök után a volt hallgatók, a kar tanárai és a családtagok, vendégek vonultak.

„Világost a geósnak!” – Mészáros Attila alpolgármester búcsúztatta a valétálókat a város nevében: megköszönte a fiataloknak, hogy néhány évvel ezelőtt Székesfehérvárt, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karát és a Geoinformatika szakot választották, illetve hogy sok programmal hozzájárultak a város ifjúsági életéhez. A tanulmányok lezárásához sikert kívánt, és azt, hogy minél többen maradjanak Székesfehérváron.

„Vivat akademia, vivat professores, vivat Székesfehérvár, vivat Geo, jó szerencsét!” – a valétálók nevében Nagy Petra “Schön” köszönt el a várostól, megköszönve az oktatók munkáját, a szülők támogatását. A végzős társaihoz szólva a közösség erejét emelte ki, ami barátokká, családdá kovácsolta őket; a kísérő hallgatóknak pedig azt ajánlotta, vigyék tovább a hagyományokat, és legyenek egyszerre komolyak, bolondok, merészek és bölcsek!

A beszédek után a valétálók a Gaudeamust énekelve még egy utolsót lefetyeltek az évfolyamkorsóból, majd összetörték, és a darabjaiból mindenki vitt magával egyet-egyet emlékbe. A valétálás végén – selmeci szokás szerint – az alsóbb évesek jelképesen kirúgták őket a városból.

Az eseményen részt vett dr. Györök György dékán, dr. Pődör Andrea, a Geoinformatikai Intézet igazgatója és dr. Busics György volt intézetigazgató.

Közélet

 1. A Vízivárosi Nyugdíjas Klub alapításának 25. évfordulóját ünnepelték

  Huszonöt esztendeje működik a nyugdíjas klub Vízivárosban; a negyedszázados fennállását ünneplő szervezet tagjait és vezetőit Fehérvár polgármestere köszöntötte kedden, a Kiskakas Vendéglőben. Az aktív szervezet jelenleg mintegy harminc tagot számlál, akik heti rendszerességgel találkoznak, illetőleg vesznek részt közös programokon. 

  2019.06.25.
 2. Sikeres felnőttképzés az Alba Innovár és az Arconic együttműködésével

  Sikerrel zárult az az országosan egyedülálló, digitális felnőttképzési program, melyet közösen indított az Alba Innovár Digitális Élményközpont, az Arconic és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara. A januárban kezdődött 320 órás tanfolyam eredményeként 11 arconicos dolgozó vette át digitális közép-, illetve emeltszintű diplomáját.

  2019.06.25.
 3. Papokat és diakónust szentelt Spányi Antal, püspök a Prohászka templomban

  A Székesfehérvári Egyházmegye hagyományának megfelelően Keresztelő Szent János születésének ünnepén végzik a pap,- és diakónusszentelést. Hétfőn, a Prohászka Emléktemplomban Spányi Antal, megyés püspök pappá szentelte Lindmayer Miklós, Mészáros Barnabás, Mitrovics Zsolt és Sisa István Lénárd, diakónusokat, valamint diakónussá szentelte Győri Balázs István, akolitust. A felszenteltek megbízást kaptak az áldozópapi és szerpapi tisztség betöltésére. 

  2019.06.24.
 4. A hadifogságban elhunyt Gyóni Géza költőre emlékeznek

  Június 25-én, kedden 16 órakor a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Díszudvarán emlékeznek meg Gyóni Géza, költő születésének 135., halálának 102. évfordulójáról. A megemlékezést követően Toldi Éva pedagógus, szerkesztő, újságíró előadására várják az érdeklődőket.

  2019.06.24.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek