Veteránok tisztelegtek a Repülős és Ejtőernyős Emlékműnél

Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak a Székesfehérvári Repülős és Ejtőernyős Emlékműnél pénteken. A hagyományokat ápoló Veterán Repülők és Ejtőernyősök Fejér Megyei Egyesülete ezzel a rendezvénnyel őrzi az emlékét annak a második világháború után újjászervezett ejtőernyős alakulatnak, amely 1951-től 1954-ig Székesfehérváron vált ismertté.
2018.08.03. 11:50 |

A Veterán Repülők és Ejtőernyősök Fejér Megyei Egyesületének szervezésében minden évben sor kerül arra a megemlékezésre, amelyen Székesfehérvár közéleti személyiségei mellett megjelennek a magyar repülés és ejtőernyőzés aktív és veterán tagjai.

Pénteken ünnepségre és koszorúzásra került sor a Székesfehérvári Repülő és Ejtőernyős Emlékműnél. A hagyományokat ápoló veteránok e rendezvénnyel őrzik emlékét a második világháború után újjászervezett ejtőernyős alakulatnak, amely 1951-től 1954-ig Székesfehérváron vált ismertté. Az alakulat meghatározója a magyar katonai és sportejtőernyőzés fejlődésének és ma elért eredményeinek.

A 62. Önálló Ejtőernyős Zászlóalj emlékére egybegyűlteket Juhász József nyugállományú repülős ezredes köszöntötte. Juhász József felidézte a háború után újjászervezett ejtőernyős alakulat történetét. Elmondta, hogy 1952 nyarán kezdték meg a felkészülést a magyar ejtőernyőzés történetének legnagyobb hadgyakorlatára, amely sikeresnek bizonyult, minden ejtőernyő kinyílt. Mégis Juhász Mihály hadnagy, aki csapatzászlóval ugrott, még a levegőben életét vesztette. Az ünnepségen néma tiszteletadással emlékeztek az elhunyt ejtőernyősökre, akik a második világháborúban, vagy a kiképzés során balesetben vesztették életüket.
Az emlékműnél Székesfehérvár Önkormányzata nevében Horváth Miklós Csaba helyezett el koszorút. Megemlékezett a helyszínen a szervező Veterán Repülők és Ejtőernyősök Fejér Megyei Egyesülete, az Albatrosz Repülő Egyesület, a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesülete, valamint a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége is.

Közélet

 1. Beszélgetés a vírushelyzetről - érkezik a segítség a fehérvári vendéglátósoknak

  „Mikor térhet vissza az életünk egy normálisabb kerékvágásba? Hogyan segíthet ebben a koronavírus elleni vakcina?” címmel szervezett kerekasztal-beszélgetést a Prosperis Alba Kutatóközpont Nonprofit Kft. Az online is követhető fórumon Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy az Önkormányzat olyan csomagot dolgott ki, amivel segíthetik a fehérvári vendéglátósokat, ennek pontos részleteit hamarosan bejelentik. A teljes beszélgetés visszanézhető a cikkben!

  2021.01.28.
 2. Speciális védőmaszkokat adományozott az Önkormányzatnak a Karsai Holding Zrt.

  A cseppfertőzés és a levegőben terjedő fertőzés ellen is megbízható védelmet nyújtanak azok a speciális arcmaszkok, melyeket a Karsai Holding Zrt. gyárt Székesfehérváron. A cégcsoport elnöke, Karsai Béla 100 darabot adományozott az egyedi felszerelésből Székesfehérvár Önkormányzatának a járvány elleni hatékony védekezés érdekében.

  2021.01.28.
 3. Átadták az adományokat a fehérvári Anyaotthon számára

  Szerdán adták át a Családok Átmeneti Otthona számára azt az adományt, amelyet a Sikerativ Életmód Egyesület decemberben meghirdetett felhívására gyűjtöttek össze a segítő szándékú fehérváriak. Az egyesület adventkor hirdette meg akcióját azzal a céllal, hogy szebbé tegyék a fehérvári Anyaotthonban élők következő évét.

  2021.01.27.
 4. Elkezdődött az építkezés – méltó helyre kerülnek a magyarság szent kövei

  Hosszú idő után az Aranybulla kihirdetésének 800. évfordulójára olyan kiállítótérbe kerülnek a 38 királykoronázást látott kőfaragványok, mely segít elképzelni a korabeli Európa egyik legnagyobb és a középkori Magyar Királyság legfontosabb templomát. Az egykori királyi bazilika kövei négyszáz év után méltó elhelyezést kapnak, valamint a volt Köztársaság mozi épületét is sikerül megmenteni és kulturális-tudományos célokra felújítani.

  2021.01.27.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár