Vedd fel a nyúlcipőt 2021-ben! – jó tanácsok kezdő futónak Kaufer Tamástól

Egészségesebb, sportosabb életmódra tesznek fogadalmat nagyon sokan az új esztendőben. A futás az egyik legkedveltebb mozgásforma, egyre többen űzik manapság – kortól függetlenül. Hogyan „fussunk neki” kezdőként, hogy a fizikai felfrissülés mellett valódi örömünket leljük benne? Mikor és hol érdemes futni? Befolyásol-e az időjárás? Milyen felszereléseket szükséges beszereznünk, és mi az, ami elsőre még felesleges?
2021.01.06. 13:37 |

A válaszokat Kaufer Tamás, a Székesfehérváron jól ismert futó- és sportrendezvény-szervező adja meg.

Manapság egyre jobban növekszik a kocogás, a futás népszerűsége. Praktikus sportolási forma, nem igényel sok felszerelést, városban és vidéken is űzhető. A rendszeres futás edzettebbé tesz, megnöveli az állóképességünket, és számos kedvező hatást gyakorol a testi, lelki, mentális működésünkre.

Kaufer Tamás futó- és sportrendezvény-szervező évtizedek óta hódol a sportágnak. Kiváló ötleteivel, javaslataival ösztönzi mindazokat, akik szeretnének életmódot váltani az egészségesebb, örömtelibb mindennapokért.

A szakember szerint a futás mindenkinek ajánlható, kezdőknek és újrakezdőknek egyaránt. Egyedül egészségügyi okok miatt nem javasolható, így egyes betegségek, például szív- és érrendszeri elváltozások esetén érdemes a futás megkezdése előtt a sportorvost felkeresni. Az életkort tekintve, a megfelelő szabályok betartása mellett, nincs alsó és felső határ. Milyen alapfelszereléseket kell beszereznie egy kezdő futónak?

A futócipő az egyetlen valóban szükséges, ám nélkülözhetetlenül fontos „kellék”. Kezdőként egy széttaposott, nem futás céljából kialakított cipő használata kellemetlenségekhez, sérülésekhez vezethet. A jó futócipőt nem érdemes megúszni! Érdemes azonban elvégeztetni egy ingyenes számítógépes talpvizsgálatot, erre Budapesten, illetve egyes sportszaküzletekben, futóboltokban van lehetőség. Felmérik a láb állapotát, kisebb-nagyobb elváltozásait, melyekhez igazodva már ki tudjuk választani a számunkra legmegfelelőbb cipőt. Nagyon fontos még a lábbeli nagysága, akkor jó, ha a sarokrésznél a kezünk mutatóujját még kényelmesen be tudjuk helyezni, azaz egy számmal nagyobb egy normál utcai cipőhöz képest. Ha ez nincs, akkor megfájdulhat a lábkörmünk. A ruházatot tekintve kezdőként nyugodtan használhatunk egyszerűbb, olcsóbb szabadidőruhát, és ha igazán belejövünk, akkor ajánlott a drágább futófelszerelés. A cipő a legkomolyabb, ez a lényeg! Gyakran ráírják, hogy milyen gyakorisággal, heti hány alkalommal lehet az adott darabot használni, ezt is érdemes figyelembe venni. Milyen terepet válasszunk a sportoláshoz?

Ami a legfontosabb, hogy betont, aszfaltot ne, vagy csak keveset. Több évtizedes tapasztalataim alapján mindenkit óvok ettől, válasszunk inkább földutat, makadám utat. Székesfehérváron el vagyunk kényeztetve, kiváló rekortán pályáink vannak például a Halesz-ligetben, a Bregyóban, de lehet választani a Bregyó melletti kiserdőt, a Palotavárosi-tavak melletti területet és a Béke-téri salakos körpályát is. Ezekre válasszunk utcai futócipőt.

Mekkora távval érdemes kezdeni az edzéseket?

A táv helyett érdemes az időben gondolkodni, és feltétlenül betartani a fokozatosságot. Az abszolút kezdőknek – nem lebecsülendően – elég a 3-5 perces, lassú, kényelmes futás, innen lehet tovább lépni. Felkészülés nélküli túlzott terhelésnél a testünk nagyon gyorsan adhat egy robbanásszerű, negatív visszajelzést. Az első alkalmakkor ne akkor hagyjuk abba, amikor már elfáradtunk, mert ez rosszullétet, vércukorszint-csökkenést okozhat. A percek fokozatos növelésével mindenki kialakíthatja a saját ritmusát. Heti három edzés már nagyon jó, örömteli eredményt hozhat!

Mikor a legkedvezőbb edzeni a napszakot tekintve?

Erre nincs általános szabály, bármikor, amikor időnk, kedvünk engedi. A futás éppen azért jó, mert ilyen tekintetben semmihez nem vagyunk kötve. Van, aki imádja a hajnalokat, van, aki az estéket. Ez utóbbinál fontos, hogy egyes futópályákat ki is világítanak, így azok biztonságosan használhatóak a sötétben.

Befolyásoló tényező-e az időjárás?

Gyakorlott futóknál nem, kezdőknél azonban igen. Ha valaki a meleg szobából hirtelen kimegy a jéghideg levegőre, attól megfázhat, bedurranhat a torka. A mostani időszak nem optimális arra, hogy egy kezdő futó hirtelen, hosszú időre kiszakadjon az otthoni környezetéből, így itt is feltétlenül ajánlott a fokozatosságot tartani.

Interjú

 1. 2021-ben is fejleszti ellátásait az Egészségdokk - beszélgetés Gönczi Gábor központvezetővel

  Teljes intenzitással, változatlan formában végezte feladatait tavaly az Egészségdokk Addiktológiai Központ és Serdülő Krízis Centrum Székesfehérváron. A koronavírus-járvány érezhetően nagy nyomást gyakorolt a szenvedélybetegekre. Az Egészségdokk a meglévő ellátásai mellett új kihívásokat is bevállal 2021-ben – derül ki Gönczi Gábor, a központ vezetőjének évértékelőjéből.

  2021.01.14.
 2. Derzsi János, a szenvedély apostola - interjú az érdemes művésszel

  Derzsi János színművész, a Vörösmarty Színház tagja, aki szinte minden színházat bejárt - jószerivel egész Magyarországon - sok mindent látott,  de szerinte a fehérvári társulat az ország egyik legjobb társulata.

  2021.01.14.
 3. "Székesfehérvár helyőrségben szolgálni megtiszteltetés és felelősség "

  Vokla János ezredes pályafutása Hódmezővásárhelyen indult, majd 1999-ben került Székesfehérvárra, ahol a szárazföldi vezérkarban teljesített szolgálatot öt éven át. 2020. július 1-jétől nevezték ki a Magyar Honvédség 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnokának - róla  szól a legújabb ÖKK Podcast adása.

  2021.01.11.
 4. Kutyahideg - életmentő kérdések, járatok az utcán élőkért

  Székesfehérváron és a környéken körülbelül 150 hajléktalan él, akik nem veszik igénybe a menedékhely szolgáltatásait. A velük, értük végzett szociális munka gigászi küzdelem, amiben lényeges komplexen látni az embert, így lehet kellő elhivatottsággal szakmailag jó, valóban segítő munkát végezni.

  2020.12.29.
 1. Fogyókúráról, diétáról, egészségtudatos táplálkozásról - beszélgetés Mészárosné Jaskó Enikő dietetikussal

  A karácsony előtti böjti időszak, majd az ünnep terített asztalai és újévi fogadalmak - sokaknál egy fogyókúrával az élen. Reneszánszát éljük a fogyókúráknak, amik nemcsak ilyenkor jelentenek kihívást azoknak, akik szeretnének megszabadulni valamennyi súlyfölöslegtől. Ehhez ad tanácsoklat a kórház vezető dietetikusa.

  2020.12.26.
 2. Fehérváriként együtt, egymásért! - közösség ereje nehéz időkben is megmutatkozott

  „Van jelentősége, hogy az emberek békességet érezzenek és kapjanak az advent idején!” – fogalmazott Cser-Palkovics András. A polgármesterrel az idei évről beszélgettünk, kihívásokról, feladatokról és az adventi felkészülés időszakáról. A 2020-as esztendőt kétségtelenül a koronavírus-járvány határozta meg. Nem túlzás azt állítani, hogy átírta az életünket: új dolgok váltak már-már természetessé, és a régi szokásaink sokszor nagyon távolinak tűnnek. A járvány új kihívások elé állította a családokat, a cégeket, az önkormányzatot, az államot is.

  2020.12.23.
 3. Új név a fehérvári táncvilágbajnokok listáján - interjú Pauker Barbarával

  Fehérvári, nagyon fiatal, csinos, kedves, vasváris, rendkívül tehetséges, és nem mellesleg már most kétszeres világbajnoki ezüstérmes szólóban, ötszörös világbajnok duóban, és novemberben bezsebelte élete első egyéni világbajnoki címét is a Dance Star Szövetség nemzetközi bajnokságán. Az ÖKK interjúsorozatának következő részében Pauker Barbara hip-hop tánc világbajnok válaszolt a kérdésekre.

  2020.12.03.
 4. Topográfus, történész és néprajzkutató - beszélgetés Váczi Márkkal

  A fehérvári kulturális életben nem ismeretlen Váczi Márk neve. A fiatal topográfussal, történésszel és néprajzkutatóval számos platformon és még több témában olvashattak vagy hallhattak interjúkat, láthattak videókat az érdeklődők. A Magyar Városkutató Intézet munkatársával készített beszélgetésben hivatásáról és Duci bácsiról olvashatnak összefoglalót.

  2020.11.26.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár