Város a házban - tíz koncerttel mutatkozik be Székesfehérvár a Magyar Zene Házában

Székesfehérvár a harmadik város, amelyet – kultúráján keresztül – vendégül lát a Magyar Zene Háza. Mint írják azt szeretnénk, ha a Zene Háza valóban közkinccsé válna, egy olyan hangszerré, amelyen sokan muzsikálhatnak. A magyar városok érdekes programjai kis fesztiválokká állnak össze, izgalmas találkozások jönnek létre és tovább erősödik a „zeneházas”, ahol a zene mindenkié.
2023.06.16. 07:18 |
Város a házban - tíz koncerttel mutatkozik be Székesfehérvár a Magyar Zene Házában

"Székesfehérvár olyan, mint az ősi kőzetek: évszázadok, évezredek hagyták benne lenyomatukat. Az ősi város mégis fiatalos benyomást kelt."

Június 16 és 18 között tíz fehérvári produkció mutatkozik be a Magyar Zene Házában.

"A múlt méltósága és a jelen pergő ritmusa – zenei fogalmakra vetítve: a gregorián időtlensége és a jazz itt és most lobogása – adja azt a sajátos aurát, amely e nyitott és büszke település jellemzője." - írják Székesfehérvárról. "A városban színvonalas, alap-, közép- valamint, a jazz területén, felsőfokú zeneoktatás működik. Kórustársadalma kb. 700 polgárt számlál. Az 1960-as évek végétől hagyományosan erős a táncház mozgalom. A zenekultúra élő ága a jazz és jelentős szerepet játszik az ugyancsak történelmi gyökerekkel rendelkező fúvós együttesek kultusza is, érdeklődés mutatkozik a „régi zenei” képzés és interpretáció iránt, s nem utolsó sorban Székesfehérváron igényes ambíciókkal rendelkező szimfonikus zenekar működik. Számos népszerű popzenei együttes tagjainak szülőhelye vagy alma materük székhelye Szent István városa. Minderről mintát veszünk és adunk június középső hétvégéjén a Magyar Zene Házában."