Várhatóan májusban nyit meg ismét a kaptárlevegővel gyógyító Apiterápiás Ház

Várhatóan májusban nyit meg ismét a székesfehérvári Apiterápiás Ház, azaz a méhes ház, amennyiben a járványvédelmi szabályok engedik. Ez az ország egyik legnagyobb ilyen létesítménye, ahol a méhek stresszoldó biorezonanciája és az általuk termelt, méregtelenítő kaptárlevegő „veszi kezelésbe” a gyógyulni, pihenni vágyókat.
2021.04.30. 09:05 |

Sokat segíthet ez a módszer a felépülésben azoknak, akik a koronavírusos megbetegedés után légzőszervi nehézségekkel, fáradtsággal küzdenek.

A látogatókat biztonságos, ellenőrzött körülmények között várják hamarosan – mondta Antal István tulajdonos. Fontos alkalom lesz a megnyitás azért is, mert április 30-án ünnepeljük hazánkban a méhek napját.

A különleges apiterápiát, a méhek gyógyító erejét az 1970-es években egy osztrák orvos fedezte fel.

Nyugat-Európában és Oroszországban nagyon elterjedt ez a módszer, Magyarországon körülbelül 10-15 méhes ház van, közülük a legnagyobb Székesfehérváron található. Antal István méhész 2018-ban, az Iszkaszentgyörgyre vezető út menti zártkertes övezetben nyitotta meg az apiterápiás házát, amely idén már az ötödik szezonját éli. Békés, csendes környezetben, árnyas fák között találjuk a létesítményt egy jól kitáblázott út végén.

A járványvédelmi szabályok enyhítésével várhatóan májusban nyithat meg újra a látogatók előtt a méhes ház, akkor, amikor már engedik a zárt teres rendezvények tartását.

A tulajdonos és felesége, Julcsi folyamatosan figyelemmel kísérik a szabályok alakulását, és amint lehet, máris fogadják a látogatókat biztonságos, ellenőrzött körülmények között. Antal István elmondta, hogy a méhekkel történő gyógyítás kapcsán sokan a szúrásra gondolnak, de az apiterápia egészen más, itt a méhek és a látogatók közvetlenül nem is érintkeznek egymással.

A fából készült házban beépített kaptárak vannak, az itt élő és dolgozó, mintegy 70 kilogramm élősúlyú méh a ház légterébe árasztja be a gyógyító kaptárlevegőjét, és bocsájtja ki különleges dongásával a biorezonanciát.

A kaptárlevegő mikroszkopikus méretben tartalmaz mézet, virágport, propoliszt, méhpempőt, sőt, méhmérget is.

Ezek az anyagok belélegezve gyógyulásra stimulálják a légzőszerveket, így különösen alkalmasak az elhúzódó poszt-COVID-os tünetek, a légszomj, a nehéz légzés kezelésében. Emellett az apiterápia az egészséges szervezetre is stresszoldó, nyugtató, pihentető hatást gyakorol.

Egy kezelés körülbelül egy óráig tart. A javasolt kúra 11 alkalomból áll, 2-4 naponta érdemes felkeresni a házat.

Megérkezéskor, találkozáskor kérik a kézfertőtlenítést és a védőmaszk használatát, ugyanakkor a házban már nem kell viselni a maszkot, mert akadályozná a gyógyító anyagok belélegzését. Kérik, hogy a látogatók hozzanak magukkal saját plédet. A nyitásról a ház közösségi oldalán értesítik az érdeklődőket.

Fehérvári színes

 1. Idén is várják a sportolni, pihenni vágyókat a Csónakázó-tónál

  Megkezdődött a szezon a székesfehérvári Csónakázó-tónál, ahol a hét minden napján lehet csónakázni. Az aktív kikapcsolódásra vágyók továbbra is festőien szép, igényes környezetben tölthetik a szabadidejüket, közel a Belvároshoz. A tavalyi árak nem változtak, illetve érdemes előre időpontot egyeztetni a Vitál Club Sportegyesületnél, hiszen oktatás is zajlik a tavon – mondta Szipola Antal, a Club vezetője.

  2021.05.05.
 2. Virágos Székesfehérvár - május 20-ig tart a növények kiosztása

  Rekordszámú pályázat érkezett a Virágos Székesfehérvár kiírására: idén több mint 190 ezer növényt osztanak ki, így 7400 udvar, ablak, erkély, illetve társasházak, intézmények lehetnek még virágosabbak és színesebbek a városban. A fenntarthatóság, a környezetvédelem jegyében újdonságként komposztládákat is lehetett igényelni, a mintegy 680 ládát a kerti munkákhoz igazodva adták át. 

  2021.05.05.
 3. A szférák zenéje, avagy a csillagok zaja? – folytatódik a Garai Géza Szabadegyetem

  Folytatódik a Garai Géza Szabadegyetem: május 6-án, csütörtökön 18 órától „A szférák zenéje, avagy a csillagok zaja?” címmel dr. Fűrész Gábor műszerfejlesztő csillagász (Principal Research Scientist, MIT) tart előadást a www.galileowebcast.hu oldalon.

  2021.05.05.
 4. Kiskanálnyi természetes patika - tavaszi gyógynövények nyomában Lencsés Ritával

  A tavaszi kirándulások remek alkalmak egy kis útközbeni csipegetésre, salátázásra: néhány levél medvehagyma, falatkák a pásztortáskáról, egy kis zamatos turbolya, pár fej virág a gyermekláncfűről, vagy ha találunk még, akkor egy kis salátaboglárka – és máris tettünk valamit a természetes egészségünkért.

  2021.05.05.
 1. A hét minden napján fogadja a látogatókat a Bory-vár

  Ismét megnyitotta kapuit a Bory-vár. Hétköznapokon 10 és 15 óra, hétvégén 9 és 17 óra között látogatható a vár, ahova belépni a jelenleg érvényben lévő járványügyi szabályok betartásával lehet.

  2021.05.04.
 2. Készíts szelfikeretet! - kreatív pályázatot hirdetett a VOKE

  Általános és középiskolás diákoknak hirdet kreatív pályázatot a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház. A „Készíts szelfikeretet!” felhívásra különböző technikával készült kereteket várnak, amelyek formájukban, mintájukban, vagy felhasznált anyagukban utalnak arra, mi is volt az alkotó képzeletbeli úti célja.

  2021.05.03.
 3. 17. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok - középpontban az erdő és a víz

  Június 4-e és június 6-a között között a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély parkjában a Károlyi József Alapítvány 17. alkalommal rendezi meg az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat. Az idei rendezvény kiemelt témája a víz és erdőgazdálkodás ismereteinek átadása lesz.

  2021.05.03.
 4. Sínes álmok! - kreatív pályázat az Európai Mobilitási Hét kapcsán

  Európa legnagyobb közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi kampányához csatlakozva, „A vasút világa – „sínes” álmok!” címmel rajz-, fotó- és csoportos kreatív pályázatot hirdettek, amelyre az óvodás korosztálytól a felnőttekig bárki jelentkezhet. Az elkészült műveket digitális formában, a Közlekedéstudományi Intézet honlapján keresztül lehet benyújtani 2021. július 15-ig.

  2021.05.03.

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Hirdetés

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár