Vállalati gerillák és a változás ereje - Dr. Porkoláb Imre tartott izgalmas előadást Fehérváron

A változás ereje: hogyan fejlődjünk kiszámíthatatlan környezeti viszonyok között? címmel tartott előadást a Megyeházán Dr. Porkoláb Imre, a Mathias Corvinus Collegium Vezetőképző Akadémia igazgatója. A katonai és vállalati stratégia egyik legkiválóbb nemzetközi szakértője az egyéni és szervezeti tanulási folyamataink radikális újragondolását sürgeti annak érdekében, hogy ne maradjunk le a folyamatos technológiai változások és krízisek által generált helyzetekben.
2021.11.17. 07:39 |
Az előadás elsősorban a kiégés elkerülésének módszereire és a tartós csúcsteljesítmény fenntartására fókuszált a kiszámíthatatlan környezetben, innovatív ötleteket is bemutatva.

A változás ereje: hogyan fejlődjünk kiszámíthatatlan környezeti viszonyok között? címmel került sor a Megyeházán a Biztonságpolitikai Akadémia előadására a Mathias Corvinus Collegium Székesfehérvári Képzési Központja szervezésében. Az előadás előtt dr. Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója mutatta be néhány szóban a Biztonságpolitikai Akadémia előadóját, Dr. Porkoláb Imrét, aki a Pentagonban dolgozott és amerikai tartózkodása alatt elvégezte a Harvard Egyetem felsővezetői tanfolyamát, illetve a Stanford Egyetem szervezeti innováció szakát is, majd a Magyar Honvédség védelmi innováció terén végzett átalakító munkáját is vezette.

Bevezetője után az est háziasszonya, Östör Annamária, az MCC székesfehérvári képviseletének vezetője mutatta be a Mathias Corvinus Collegium Székesfehérvári Képzési Központját, kiemelve, hogy inspiráló, korszerű környezetben bontakozhatnak ki a jövő tehetségei. A tehetséggondozó intézményben jelenleg mintegy 50 általános iskolás és több mint 80 középiskolás tehetség pallérozódik. Az intézmény mára szerves része lett a város oktatási, kulturális és közéletének is. Az oktatás mellett elindították a Szülők Akadémiája sorozatot és közösségi programokatat is szerveznek.

Dr. Porkoláb Imre a katonai stratégia egyik legkiválóbb nemzetközi szakértője, tudását üzleti és vállalati környezetre vonatkoztatva is sikeresen közvetíti.

Első könyve, a Szolgálj, hogy vezethess! 2016-ban, második könyve, A stratégia művészete pedig 2019 májusában jelent meg. Hamarosan megjelenő új könyvének címe Vállalati gerillák és azt járja körbe, hogy milyen szokások szükségesek ahhoz, hogy megújuljunk egyéni és szervezeti szinten és miképp hozzunk létre olyan vállalati kultúrát, amely megteremti az innováció feltételeit.

Előadásában Dr. Porkoláb Imre Trója ostroma kapcsán érzékeltette a különbséget a nagy tömeghadsereg és a gerilla hadviselés között. Megállapítása szerint a nagy tömeghadsereg rugalmatlan, nem tud gyorsan alkalmazkodni a változó környezethez, de az üzleti életbe átszivárgó katonai eszmék alapján még mindig ez a meghatározó szemléletmód sok vállalat vezetőjénél, pedig "ennél sokkal célravezetőbb az integrált szemléletmód, ahol összeolvasztják a gerilla hadviselést a tömeghadsereggel".

Dr. Porkoláb Imre egyik legfontosabb feladataként gondol arra, amikor a különleges műveleti zászlóaljat kellett létrehozni és integrálni a Magyar Honvédség kötelékébe. A különleges műveleti képességfejlesztés kapcsán a gerillaharc és a terrorellenes hadviselés szakértője lett. Az ehhez kapcsolódó vezetéselméletet illetve a szervezeti átalakítás innovatív módszereit és annak az üzleti életben való alkalmazhatóságát kutatja.

A kiszámíthatatlan környezeti viszonyokkal való szembenézés egyre fontosabb lett az üzleti környezetben is.

A felpörgő változást érzékeltetve Teller Ede unokája, a Google X részlegvezetője, Eric "Astro" Teller meglátását idézte, aki szerint 100 évvel ezelőtt mintegy 15 év alatt alkalmazkodtak az emberek egy technológiai ciklusváltáshoz, ehhez képest mostanra valamennyit fejlődtünk, így körülbelül 10 évre van szükségünk ehhez. Mindeközben viszont az történik, hogy régebben 25 évig tartott, amíg elterjedt egy technológia, mostanra viszont 5-7 évre gyorsult a ciklusidő a digitalizációnak köszönhetően. Dr. Porkoláb Imre szerint egyre fenyegetőbb az a veszély, hogy végérvényesen lemaradunk és ez meg is fog történni, ha nem tudjuk radikálisan újragondolni az egyéni és szervezeti tanulási folyamatainkat: "Ha behúzódunk a komfortzónánkba és megpróbáljuk túlélni a szükségszerűen bekövetkező újabb és újabb változásokat, annak nagyon csúnya vége lesz.."

A radikális újragondolásban az MCC-nek is fontos szerepe van, ebben vesz részt a Vezetőképző Akadémia.

Dr. Porkoláb Imre elmondta, hogy "vállalati gerillákat" próbálnak képezni, egyfajta opcionalitást adnak a tehetséges fiataloknak, hogy olyan készletekkel rendelkezzenek, ami segít nekik navigálni az életben és amiből majd válogatni is tudnak ha problémákat kell megoldani, vagy változásokra kell felkészíteni a szervezetet.

Problémának nevezte, hogy az iskolarendszerünk - és sok munkahely is - arra van beállva, hogy készségekkel mérik a diákokat - vagy munkavállalókat - ezzel szemben ami igazán fontos lenne, az az attribútumok és karakter fejlesztése.

Katonai példát említve kiemelte, hogy a hallgatóság soraiból sok embernek két-három órán belül meg tudná tanítani egy adott fegyverfajta használatát, amivel biztonsággal el is találná a célt. De ha ezt a személyt kivinné Afganisztánba, és elkezdenének lőni rá, akkor már az számítana, hogy milyen a stressztűrő képessége, a félelmét hogyan tudja kezelni, milyen a helyzetfelismerő képessége és hogyan kommunikál: ez pedig az élet többi területére is igaz. Amikor az életben kell teljesíteni, a karakterjellemzők meghatározóbbak, mint a készségek.

Gazdaság

 1. Fejér termék 2022 – december 31-ig várja a pályázatokat a Fejér Megyei Önkormányzat

  A „Hagyomány - Érték - Minőség” jegyében ismét meghirdette a Fejér Termék pályázatot a Fejér Megyei Önkormányzat. A megyében előállított minőségi kézműves termékek és élelmiszerek készítői 2021. december 31-ig pályázhatnak az elismerő cím elnyerésére.

  2021.11.29.
 2. Koronavírusos betegek gyógyításához használt termékek gyártásához fejlesztett a Garzon Bútor

  A koronavírusos betegek gyógyításában használható egészségipari termékek, például intenzív ágyak és infúziós állványok előállítása érdekében európai uniós és hazai támogatással bővítette fémüzemi kapacitását Tamásiban a székesfehérvári székhelyű Garzon Bútor Zrt.

  2021.11.25.
 3. Újabb támogatásban részesült a Vasvári Pál Gimnázium

  A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium és az Howmet-Köfém Kft. együttműködése eredményeként ebben az évben a vállalat Alapítványa a Science, Technology, Engineering and Math (STEM) program keretében 20 000 dollár (több mint 5.800.000 forint) támogatásban részesítette a természettudományos, műszaki és mérnöki pályák felé orientáló iskolai projektet.

  2021.11.24.
 4. A jövő elkezdődött! – magyar egészségipari fejlesztések mutatkoztak be a MOL Arénában

  Nagyszabású kiállításon mutatkoztak be Székesfehérváron azok a hazai vállalkozások, amelyek az Egészségipari Támogatási Programban elnyert kormányzati támogatásnak köszönhetően fejlesztették tevékenységüket. A MOL Aréna Sóstón rendezett workshop megnyitóján részt vett Varga Mihály pénzügyminiszter, aki elmondta, a kormány egy új iparág alapjait tette le azzal, hogy 2020-21-ben 67 milliárd forintot biztosított a hazai egészségipar fejlesztésére.

  2021.11.23.
 1. Őszi Feszt az Otti Manufaktúrában - idén is a Gorsium Zeneiskolát támogatták

  Barátok, partnerek, beszállítók voltak ott pénteken este az Otti Manufaktúra őszi fesztjén, melyet mindig hagyományosan novemberben tartanak. Ebben az évben is támogatták a tehetségeket, hiszen hagyomány már, hogy a Gorsium Zeneiskolának ajánlják fel a tombolából befolyt összeget.

  2021.11.20.
 2. Vállalati gerillák és a változás ereje - Dr. Porkoláb Imre tartott izgalmas előadást Fehérváron

  A változás ereje: hogyan fejlődjünk kiszámíthatatlan környezeti viszonyok között? címmel tartott előadást a Megyeházán Dr. Porkoláb Imre, a Mathias Corvinus Collegium Vezetőképző Akadémia igazgatója. A katonai és vállalati stratégia egyik legkiválóbb nemzetközi szakértője az egyéni és szervezeti tanulási folyamataink radikális újragondolását sürgeti annak érdekében, hogy ne maradjunk le a folyamatos technológiai változások és krízisek által generált helyzetekben.

  2021.11.17.
 3. Hárommillió forintos támogatást kapott az Óbudai Egyetem a Howmet Aerospace Alapítványtól

  Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara és a Howmet-Köfém Kft. között évek óta szoros az együttműködés a kutatásban és a duális képzésben is. Hétfőn sajtótájékoztató keretein belül adták át azt a hárommillió forintos támogatást, amelyet többek között a robottechnikai központ, a virtuális valóság és a pneumatikai labor fejlesztésére használtak fel.

  2021.11.15.
 4. Adócsökkentés - közel 3 milliárd forint marad a fehérvári KKV szektornál

  A gazdasági kabinet 750 milliárd forintnyi adócsökkentésről döntött, tovább csökkennek a munkát terhelő adók - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán szombaton. Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András szintén Facebook oldalán ír arról, hogy a a gazdaságvédelmi intézkedések elérték a céljukat és 2022-ben a béreket és dolgozói juttatásokat kell növelni.

  2021.11.14.

Adventi programok 2021.

Eseménynaptár

2021. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár