VÁLASZTÁS 2024 - ezek a legfontosabb tudnivalók a vasárnapi szavazásról

Idén először egy napon, június kilencedikén tartják az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat Magyarországon. Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat és tudnivalókat a választásokkal kapcsolatban.
2024.06.07. 07:11 |
VÁLASZTÁS 2024 -  ezek a legfontosabb tudnivalók a vasárnapi szavazásról

Mikor lehet szavazni?

A két választás június kilencedikén, vasárnap lesz, ezen a napon reggel 6 órától 19 óráig lehet majd szavazni.

Kik szavazhatnak?

A szavazáson részt vehet minden Magyarország területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar és európai uniós állampolgár, továbbá aktív választójoga van a menekültként elismert vagy huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkező nagykorú személyeknek is.

Mire lesz szükség a szavazásnál?

A választáson kizárólag a választás napján érvényes okmányokkal lehetséges voksolni. Lejárt okmányokkal nem lehet szavazni.

A szavazóhelyiségekben a választópolgároknak érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel kell igazolniuk személyazonosságukat, a lakcímüket és személyi azonosítójukat pedig a lakcímkártyával.

A választások miatt június 7-én, pénteken 10 órától hétfőig nem lehet majd új lakcímet bejelenteni. Aki pénteken 10 óra előtt elintézi a lakcímváltozás bejelentését, azt már az új címe alapján veszik fel a választói névjegyzékbe.

A legtöbb kormányablak nyitva lesz a választás hétvégéjén, így ha a voksolás napján valakinek nincs semmilyen érvényes személyazonosító igazolványa, az igényelhet ideiglenes személyi igazolványt, amivel tud majd szavazni. Ezeken a napokon csak személyi okmányokkal kapcsolatos ügyintézésre és a lakcímkártya pótlására lesz lehetőség.

Hol lehet voksolni?

A választópolgárok kilencvenhárom szavazókörben adhatják le szavazatukat Székesfehérváron, a lakcím szerinti szavazókörben. Arról, hogy az hol van, több héttel ezelőtt levélben küldtek értesítést a választói névjegyzékben szereplő valamennyi polgárnak. Ha a levél elkeveredett, a város honlapján tájékozódhatunk.

A 28-as számú szavazókör, amelyet a Munkácsy Mihály Általános Iskolában alakítanak ki, lesz az a speciális helyszín, ahol az átjelentkezést kérők, valamint azok voksolhatnak, akik csak települési szintű lakcímkártyával rendelkeznek.

"Főszabály szerint a lakóhely szerinti szavazókörben élhetnek választójogukkal a választópolgárok. Azok a választópolgárok, akik tartózkodási hellyel rendelkeznek, és ezt a tartózkodási helyet 2024. február 11-ét megelőzően létesítették, valamint kérték az áthelyezésüket, azok a tartózkodási hely szerinti szavazókörben szavazhatnak" – mondta el lapunknak Kincses Zsolt Dávid, a Helyi Választási Iroda helyettes vezetője.

Lehetőség lesz idén is mozgóurnát igényelni, akár a választás napján is 12 óráig.

Ezzel a joggal mindazok élhetnek, akik egészségi állapotuk vagy fogyatékosságuk, illetve fogva tartásuk miatt nem tudnak elmenni a szavazóhelyiségbe.

Kire lehet szavazni?

Az európai parlamenti választáson megválasztjuk azokat a magyar képviselőket, akik a következő öt évben képviselnek minket az Európai Parlamentben. A pártok által állított listák közül szavazhatunk egyre. Az önkormányzati voksoláson pedig megválasztjuk településünk polgármesterét és az önkormányzati képviselőket. A megyei jogú városok lakói – tehát a székesfehérváriak is – három szavazólapot kapnak, ezeken az európai parlamenti listára, a város polgármesterére és az egyéni választókerületi képviselőre lehet voksolni.

A nemzetiségi önkormányzati választáson az szavazhat, aki megadott határidőig az adott nemzetiséghez tartozónak vallja magát.

Mikor lesz eredmény és hol követhetem?

A szavazókörök este 7 órakor zárnak, ezt követően történik a szavazatok összesítése, számlálása.

A 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választás eredményeinek alakulását a Fehérvár Televízióban, valamint a Vörösmarty Rádióban is élőben lehet majd követni június 9-én, vasárnap este 19 órától.