V. Gregor József Országos Énekverseny Székesfehérváron

A pénteki nyitónapon este ünnepi díszhangversenyre várják a zenekedvelőket a Hiemer-házban, ahol fellépnek a korábbi székesfehérvári díjazottak. A szakmai versenyprogram, amelyen 22 intézmény 67 tehetséges növendéke vesz részt, a vasárnapi döntővel zárul, az ünnepélyes díjkiosztó és a gálahangverseny 15 órakor lesz a Hermannban. A rendezvény minden programja nyitott, a zenekedvelőket és érdeklődőket szeretettel várják!
2017.11.21. 14:12 |

Székesfehérváron rendezik a három napos V. Országos Gregor József Énekversenyt, amelynek hagyományosan a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI intézménye ad otthont. Pénteken este 19 órakor Ünnepi díszhangversenyt adnak a Hiemer-ház báltermében, ahol fellépnek a korábbi székesfehérvári díjazottak: Sellei Etelka, a Bécsi Zeneakadémia hallgatója, Zemlényi Eszter énekművész és Katona Lóránt, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója; közreműködik Vasvári Tamás zongoraművész és Farkas Míra hárfaművész. A versenyprogram – amelyen 22 intézmény 67 tehetséges diákja méri össze tudását – a vasárnapi döntővel zárul, az ünnepélyes díjkiosztó és gálahangverseny november 26-án, vasárnap 15 órakor lesz a Hermannban. A székesfehérváriakat a Hermann növendékei képviselik, de itt lesznek a bodajki Hang-Szín-Tér tanulói, valamint érkeznek diákok többek között Szegedről, Pécsről, Debrecenből és a fővárosból is.

Brájer Éva alpolgármester elmondta, hogy a város nagy szeretettel és tisztelettel támogatja az énekverseny megrendezését: „Annak idején még Gregor József életében indította a Hermann az országos énekversenyt – nagyon köszönöm az iskolának, az iskola vezetésének, hogy fontosnak tartották a rendezvényt, és továbbviszik, életben tartják a hagyományt!” 

Palócz Réka, a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI igazgatója azt mondta, hogy az iskola fontosnak tartja a tehetségek bemutatkozási és versenyzési lehetőségét, ezen a kiemelt rendezvényen zeneiskolai, zeneművészeti szakgimnáziumi, valamint magánúton tanulók is részt vesznek. Hangsúlyozta, hogy nagyon sok helyi támogatójuk van: a város mellett az Alba Regia Szimfonikus Zenekar alapítványa, valamint számos intézmény, vállalkozás és magánember segítségével tudják megvalósítani az országos programot. Az egész rendezvény nyitott, a nyitóhangverseny, maga a verseny és a zárógála is – a városlakók pedig a kultúrának egy sűrített szeletét kapják ebben a három napban.

Gregor József hitvallását idézte László Szilvia, az intézmény magánénektanára, a verseny művészeti vezetője: az elhunyt sikeres művész elsődleges feladatának tartotta az elkövetkező generáció bemutatkozási lehetőségeinek és tehetséggondozásának támogatását – így első szóra pártfogásába vette a versenyt. A megmérettetés szakmai céljával kapcsolatban elmondta, hogy a verseny pedagógiai célzatú, tehetséggondozó rendezvény alap- és középfokon. Nagyon ügyeltek a kategóriák arányosságára, a szakmai zsűriben pedig zeneakadémiai oktatók ülnek. A fiatalok lehetőségei mellett a tanárok találkozásának a fontosságát is megemlítette a pozitív kommunikációs alkalom szempontjából, és a büszkeségét hangsúlyozta, hogy a díszhangversenyen saját díjazottak lépnek fel.

A verseny fővédnökei dr. Cser-Palkovics András polgármester és Gregorné dr. Takács Mária. A szakmai zsűriben Schultz Katalin főiskolai adjunktus, Halmai Katalin egyetemi adjunktus, operaénekes és Kertesi Ingrid egyetemi adjunktus, operaénekes értékelik az ifjú előadókat, akik fontos visszacsatolást kapnak előmenetelükről. A fiatalok alap- és középfokú kategóriában két-két korcsoportban, valamint a magánúton tanulók is összemérhetik tudásukat.

Kultúra

 1. A XXVI. Kor-Társ Nyugdíjas Ki-mit-tud? pályamunkáiból nyílik kiállítás

  Február 24-én, vasárnap délelőtt 10 órakor lesz a XXVI. Kor-Társ Nyugdíjas Ki-mit-tud? pályamunkáiból rendezett kiállítás megnyitója és díjkiosztója A Szabadművelődés Házában. A tárlatot Dr. Dienesné Fluck Györgyi, tanácsnok nyitja meg. A zsűri tagjai Baboth Dóra és Schrenk Rita Anna lesznek, közreműködik Szabóné Miklós Eszter.

  2019.02.20.
 2. Továbbra is várják a jelentkezőket a 12. Wass Albert Maratonra

  Ismét megrendezik a Wass Albert felolvasó maratont a Kárpát-medencében és azon túl is. A világméretű szépirodalmi kezdeményezés február 22-én és 23-án, pénteken és szombaton lesz. Székesfehérváron újra a Szent István Művelődési Ház szervezi a helyi eseményeket, melyekre továbbra is várják a csatlakozni szándékozó felolvasókat.

  2019.02.20.
 3. Pénteken avatják fel Bokros János költő emléktábláját

  Bokros János költő és tanár tiszteletére avatnak emléktáblát pénteken délután a Ciszterci Szent István Gimnáziumban. A rendezvényen tanárok és tanítványok, pályatársak emlékeznek a 30 éve elhunyt költőre, ünnepi beszédet mond dr. Cser-Palkovics András polgármester.

  2019.02.19.
 4. A Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatójának előadása Fehérváron

  Február 20-án, szerdán 17.30 órakor - a 2020-as Budapesti Eucharisztikus Kongresszus felkészülési évében - „Minden forrásom belőled fakad… - Miből is? (Ön-)kritikus készület a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra” címmel Dr. Dejcsics Konrád OSB, bencés szerzetes, a Pannonhalmi Főapátság kulturális főigazgatója előadására várják az érdeklődőket a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házba. A belépés díjtalan.

  2019.02.19.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka