V. Gregor József Országos Énekverseny Székesfehérváron

A pénteki nyitónapon este ünnepi díszhangversenyre várják a zenekedvelőket a Hiemer-házban, ahol fellépnek a korábbi székesfehérvári díjazottak. A szakmai versenyprogram, amelyen 22 intézmény 67 tehetséges növendéke vesz részt, a vasárnapi döntővel zárul, az ünnepélyes díjkiosztó és a gálahangverseny 15 órakor lesz a Hermannban. A rendezvény minden programja nyitott, a zenekedvelőket és érdeklődőket szeretettel várják!
2017.11.21. 14:12 |

Székesfehérváron rendezik a három napos V. Országos Gregor József Énekversenyt, amelynek hagyományosan a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI intézménye ad otthont. Pénteken este 19 órakor Ünnepi díszhangversenyt adnak a Hiemer-ház báltermében, ahol fellépnek a korábbi székesfehérvári díjazottak: Sellei Etelka, a Bécsi Zeneakadémia hallgatója, Zemlényi Eszter énekművész és Katona Lóránt, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója; közreműködik Vasvári Tamás zongoraművész és Farkas Míra hárfaművész. A versenyprogram – amelyen 22 intézmény 67 tehetséges diákja méri össze tudását – a vasárnapi döntővel zárul, az ünnepélyes díjkiosztó és gálahangverseny november 26-án, vasárnap 15 órakor lesz a Hermannban. A székesfehérváriakat a Hermann növendékei képviselik, de itt lesznek a bodajki Hang-Szín-Tér tanulói, valamint érkeznek diákok többek között Szegedről, Pécsről, Debrecenből és a fővárosból is.

Brájer Éva alpolgármester elmondta, hogy a város nagy szeretettel és tisztelettel támogatja az énekverseny megrendezését: „Annak idején még Gregor József életében indította a Hermann az országos énekversenyt – nagyon köszönöm az iskolának, az iskola vezetésének, hogy fontosnak tartották a rendezvényt, és továbbviszik, életben tartják a hagyományt!” 

Palócz Réka, a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI igazgatója azt mondta, hogy az iskola fontosnak tartja a tehetségek bemutatkozási és versenyzési lehetőségét, ezen a kiemelt rendezvényen zeneiskolai, zeneművészeti szakgimnáziumi, valamint magánúton tanulók is részt vesznek. Hangsúlyozta, hogy nagyon sok helyi támogatójuk van: a város mellett az Alba Regia Szimfonikus Zenekar alapítványa, valamint számos intézmény, vállalkozás és magánember segítségével tudják megvalósítani az országos programot. Az egész rendezvény nyitott, a nyitóhangverseny, maga a verseny és a zárógála is – a városlakók pedig a kultúrának egy sűrített szeletét kapják ebben a három napban.

Gregor József hitvallását idézte László Szilvia, az intézmény magánénektanára, a verseny művészeti vezetője: az elhunyt sikeres művész elsődleges feladatának tartotta az elkövetkező generáció bemutatkozási lehetőségeinek és tehetséggondozásának támogatását – így első szóra pártfogásába vette a versenyt. A megmérettetés szakmai céljával kapcsolatban elmondta, hogy a verseny pedagógiai célzatú, tehetséggondozó rendezvény alap- és középfokon. Nagyon ügyeltek a kategóriák arányosságára, a szakmai zsűriben pedig zeneakadémiai oktatók ülnek. A fiatalok lehetőségei mellett a tanárok találkozásának a fontosságát is megemlítette a pozitív kommunikációs alkalom szempontjából, és a büszkeségét hangsúlyozta, hogy a díszhangversenyen saját díjazottak lépnek fel.

A verseny fővédnökei dr. Cser-Palkovics András polgármester és Gregorné dr. Takács Mária. A szakmai zsűriben Schultz Katalin főiskolai adjunktus, Halmai Katalin egyetemi adjunktus, operaénekes és Kertesi Ingrid egyetemi adjunktus, operaénekes értékelik az ifjú előadókat, akik fontos visszacsatolást kapnak előmenetelükről. A fiatalok alap- és középfokú kategóriában két-két korcsoportban, valamint a magánúton tanulók is összemérhetik tudásukat.

Kultúra

 1. Horváth Levente tárlatával és Kormorán koncerttel nyílt a 20. Aranybulla Művészeti Fesztivál

  Pénteken, Horváth Levente sepsiszentgyörgyi festőművész kiállításának megnyitójával, majd az azt követő Kormorán koncerttel elkezdődött a 20. Aranybulla Művészeti Fesztivál az Öreghegyi Közösségi Házban. Szombaton 20 órától Varga Miklós és a Band élőzenei koncertjére várják a látogatókat, a belépés díjtalan.

  2019.08.23.
 2. Béla király - újra műsoron a Királyi Napokon bemutatott történelmi dráma

  Szeptember 7-én szombaton 19 órai kezdettel a Szabad Színház újra műsorára tűzi Szabó Magda: Béla király című, a Királyi Napokon bemutatott történelmi drámáját az Igézőben. Elgondolkodtató, fordulatos dráma egy kihívásokkal teli korból. Történelmi áthallások, historikusok groteszkek. Belépőjegyek válthatók az Igézőben minden munkanap 14 órától személyesen, vagy igényelhető a 22/790-758-as telefonszámon, illetőleg az igezo2014@gmail.com e-mail címen. Belépő 1500Ft.

  2019.08.23.
 3. Szeptember 9-ig lehet jelentkezni a Fehérvár Hangja tehetségkutatóra

  Ötödször keresik a Fejér megyében élő, vagy itt tanuló legtehetségesebb énekest. A verseny fődíja a rangos „Fehérvár Hangja” cím, amit a nyertes viselhet, aki egyéb értékes ajándékok mellett a Fehérvár Travel nyereményutazásán is részt vehet.

  2019.08.23.
 4. „Öszvérek és poloskák”- reneszánsz zene és költészet a Tercinával és Pápai Erikával

  Augusztus 31-én, szombaton 16 órai kezdettel a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, „Öszvérek és poloskák” címmel spanyol és itáliai reneszánsz zenét, valamint spanyol költők verseit hallhatja a közönség a Tercina együttes (Kállay Katalin – furulyák, Vitárius Piroska – hegedű, Győri István – vihuela) előadásában. A verseket Pápai Erika, színművész mondja. A belépés díjtalan.

  2019.08.23.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Székesfehérvár Topotéka