V. Gregor József Országos Énekverseny Székesfehérváron

A pénteki nyitónapon este ünnepi díszhangversenyre várják a zenekedvelőket a Hiemer-házban, ahol fellépnek a korábbi székesfehérvári díjazottak. A szakmai versenyprogram, amelyen 22 intézmény 67 tehetséges növendéke vesz részt, a vasárnapi döntővel zárul, az ünnepélyes díjkiosztó és a gálahangverseny 15 órakor lesz a Hermannban. A rendezvény minden programja nyitott, a zenekedvelőket és érdeklődőket szeretettel várják!
2017.11.21. 14:12 |

Székesfehérváron rendezik a három napos V. Országos Gregor József Énekversenyt, amelynek hagyományosan a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI intézménye ad otthont. Pénteken este 19 órakor Ünnepi díszhangversenyt adnak a Hiemer-ház báltermében, ahol fellépnek a korábbi székesfehérvári díjazottak: Sellei Etelka, a Bécsi Zeneakadémia hallgatója, Zemlényi Eszter énekművész és Katona Lóránt, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója; közreműködik Vasvári Tamás zongoraművész és Farkas Míra hárfaművész. A versenyprogram – amelyen 22 intézmény 67 tehetséges diákja méri össze tudását – a vasárnapi döntővel zárul, az ünnepélyes díjkiosztó és gálahangverseny november 26-án, vasárnap 15 órakor lesz a Hermannban. A székesfehérváriakat a Hermann növendékei képviselik, de itt lesznek a bodajki Hang-Szín-Tér tanulói, valamint érkeznek diákok többek között Szegedről, Pécsről, Debrecenből és a fővárosból is.

Brájer Éva alpolgármester elmondta, hogy a város nagy szeretettel és tisztelettel támogatja az énekverseny megrendezését: „Annak idején még Gregor József életében indította a Hermann az országos énekversenyt – nagyon köszönöm az iskolának, az iskola vezetésének, hogy fontosnak tartották a rendezvényt, és továbbviszik, életben tartják a hagyományt!” 

Palócz Réka, a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI igazgatója azt mondta, hogy az iskola fontosnak tartja a tehetségek bemutatkozási és versenyzési lehetőségét, ezen a kiemelt rendezvényen zeneiskolai, zeneművészeti szakgimnáziumi, valamint magánúton tanulók is részt vesznek. Hangsúlyozta, hogy nagyon sok helyi támogatójuk van: a város mellett az Alba Regia Szimfonikus Zenekar alapítványa, valamint számos intézmény, vállalkozás és magánember segítségével tudják megvalósítani az országos programot. Az egész rendezvény nyitott, a nyitóhangverseny, maga a verseny és a zárógála is – a városlakók pedig a kultúrának egy sűrített szeletét kapják ebben a három napban.

Gregor József hitvallását idézte László Szilvia, az intézmény magánénektanára, a verseny művészeti vezetője: az elhunyt sikeres művész elsődleges feladatának tartotta az elkövetkező generáció bemutatkozási lehetőségeinek és tehetséggondozásának támogatását – így első szóra pártfogásába vette a versenyt. A megmérettetés szakmai céljával kapcsolatban elmondta, hogy a verseny pedagógiai célzatú, tehetséggondozó rendezvény alap- és középfokon. Nagyon ügyeltek a kategóriák arányosságára, a szakmai zsűriben pedig zeneakadémiai oktatók ülnek. A fiatalok lehetőségei mellett a tanárok találkozásának a fontosságát is megemlítette a pozitív kommunikációs alkalom szempontjából, és a büszkeségét hangsúlyozta, hogy a díszhangversenyen saját díjazottak lépnek fel.

A verseny fővédnökei dr. Cser-Palkovics András polgármester és Gregorné dr. Takács Mária. A szakmai zsűriben Schultz Katalin főiskolai adjunktus, Halmai Katalin egyetemi adjunktus, operaénekes és Kertesi Ingrid egyetemi adjunktus, operaénekes értékelik az ifjú előadókat, akik fontos visszacsatolást kapnak előmenetelükről. A fiatalok alap- és középfokú kategóriában két-két korcsoportban, valamint a magánúton tanulók is összemérhetik tudásukat.

Kultúra

 1. Ingyenes vetítések a Barátság moziban a Magyar Film Napján

  Több filmes szervezet, filmforgalmazó és országos mozihálózat részvételével vetítésekkel és más programokkal ünneplik a Magyar Film Napját április 30-án. A Magyar Nemzeti Filmalap által tavaly útjára indított kezdeményezéshez idén a fehérvári Barátság mozi is csatlakozott: három magyar filmet tűzött műsorára ezen a napon; a filmek ingyenesen megtekinthetőek.

  2019.04.22.
 2. Húsvét vigíliája - Nagyszombaton véget ér a negyvennapos böjt

  A nagyszombat Jézus halálára, illetve arra a napra emlékeztet, amikor holtteste mintegy kétezer évvel ezelőtt a sziklába vájt sírban feküdt. A húsvét ünnepének előnapján a keresztény egyházak szertartásain a hívek Krisztus szenvedéséről és haláláról elmélkednek. Nagyszombaton véget ér a negyvennapos böjt, a körmenetből hazatérő családok ünnepélyesen elfogyasztják a nagyrészt sonkából és tojásból álló húsvéti vacsorát.

  2019.04.20.
 3. Nagypéntek délutánján három órakor kezdődik Fehérvár közös keresztútja

  A város polgárai és papjai közösen emlékeznek Jézus kereszthalálára. Nagypénteken, a Palotavárosi Kálváriánál délután három órakor kezdődik Spányi Antal püspök vezetésével a város polgárainak közös keresztútja.

  2019.04.19.
 4. Jótékonysági koncert a Vox Mirabilis Kamarakórussal a Notre Dame-ért

  A Vox Mirabilis Kamarakórus is a párizsi Notre Dame újjáépítésére ajánlja fel április 27-i húsvéti koncertjének teljes bevételét, emellett gyűjtést szerveznek. Aki szeretne ehhez a nemes célhoz hozzájárulni, megteheti a koncerten személyesen vagy előre egyeztetett megbeszélés alapján ezen a telefonszámon: +36 20 9 527 521

  2019.04.17.

Hirdetés

Florália

Eseménynaptár

2019. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Székesfehérvár Topotéka