Ünnepélyes évadnyitó a KEMPP-ben - kegyeleti futással indult a program

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója jegyében rendezték meg a kilencedik évadnyitót szombaton, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyen. Az ünnepi esemény felvezetéseként történelmi emlékfutás indult reggel Székesfehérvárról a KEMPP-ig. Az évadnyitón az ünnepi köszöntőket és műsort követően Emlékparkért emlékérmet adtak át azoknak, akik kiemelkedő munkát végeztek a Nemzeti Emlékhely kialakításában, fejlesztésében.
2018.03.10. 12:46 |

Szombaton reggel a székesfehérvári Halesz parkban található ’48-as emlékműtől indult a történelmi emlékfutás, melyet a KEMPP évadnyitójához kapcsolódóan, hatodik alkalommal rendeztek meg.

A programon Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok képviselte Székesfehérvár Önkormányzatát, és indította el a futókat. A sportolók érintették a Pákozd főutcáján található 48-as emlékművet, a nyáron átadott Miskahuszár szobrot, a Mészeg-hegyi Doni Emlékkápolnát, valamennyi helyszínen virágokat helyeztek el, majd a KEMPP-be érkeztek, ahol Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes köszöntötte őket.

A Nemzeti Emlékhelyet jelző sztélé megkoszorúzását és a Himnuszt követően Görög István, a KEMPP ügyvezetője köszöntötte az ünnepség valamennyi résztvevőjét. Úgy fogalmazott: „Vérrel megszentelt helyen állunk most, ahol elődeink küzdöttek. Méltó módon emlékezhetünk hősi helytállásukra, és áldozatuk előtt fejet hajtva erőt meríthetünk egykori sikereikből. Az egyet akarás, a kitartó küzdelem sikert eredményez még a legerősebbnek gondolt ellenségekkel szemben is. A Katonai Emlékpark Pákozd létrejötte is civil szervezetek összefogásának nagyszerű példája, amit az Országgyűlés méltónak tartott arra, hogy a Nemzeti Emlékhelyek sorába emeljen.”

Tolcsvay Béla énekmondó, Kossuth-díjas előadóművész műsorát követően Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője mondott beszédet.

"A magyar vitézség és a magyar virtus több mint ezer esztendős. Azonban idén 170 éves a magyar honvédség, amely ma is szolgálja, őrzi és védi Magyarországot és a magyar emberek biztonságát. 170 esztendővel ezelőtt született meg egy gyönyörű szó, amely nincs semmilyen más nyelvben: a HONVÉD.”

Arról is szólt, hogy ahol ma állunk, az megszentelt föld, a honvédség születésének helye, és része a honvédség múltjának, identitásának. "A pákozdi katonai emlékhely obeliszkje a magyar történelem egyik legfontosabb eseményének, a magyar szabadságarc első, győztes ütközetének állít emléket. A haza védelme nemzeti ügy, hiszen nemcsak a katonákon, hanem mindannyiunk összefogásán múlik. A haza mindenek előtt!" - fogalmazott Vargha Tamás.

Ugyancsak ünnepi beszédet intézett a résztvevőkhöz Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője. „Mindig szívet melengető érzés a nemzet emlékhelyén találkozni, a nemzet lobogója alatt összegyűlni, eleink feledhetetlen hősiességéből erőt meríteni a ma kihívásaihoz…Itt valóban harapni lehet a levegőben, hogy nekünk, mai magyaroknak van felelősségünk, gyermeknek, fiatalnak, felnőttnek és idősnek egyaránt: nem hagyni elveszni a hazát, melyet Petőfik, Mógák és Bemek, a nemzet példaképei hagytak örökül.” - mondta. Arról is szólt, nem az idegenekkel van a baj, hanem azzal, ha az idegen sárba akarja taposni kultúránkat, hagyományainkat. A ma csatái nem a harcmezőkön dőlnek el, de a célok és a választott eszközök hasonlóan kegyetlenek. Fontos, hogy végezzük el feladatainkat, és álljunk helyt hazánk, Magyarország mellett.

Az évadnyitón sor került az Emlékparkért emlékérem átadására.

A 2013-ban alapított elismerést azok kaphatják, akik a Katonai Emlékpark Pákozd - Nemzeti Emlékhely kialakításában és fejlesztésében kimagasló munkát végeztek. Az idei díjazottak: Buga László, Buth Sándor, Csimáné Kiss Ilona, Danka Attila, Deák Lajosné, Domokos Tamás, Horváth Miklós Csaba, Huszár János, a Kecse család, Kiss Péter, Kovács László, Koncsik István, Krählingné Kovács Tünde, Slivensky Bertalan, Somogyvári József, Szabó András, Szabó István, Szegleti Tamás és Dr. Szeles Péter. 

A díjátadót követően avatták fel az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója tiszteletére készült Turista Emlékérmet.

Az igényes, fából készült emléktárgy része annak a sorozatnak, amely egy csehországi cég védett találmánya. A sorozat darabjai szerte a világon jelen vannak, többek között Székesfehérváron is. Egy-egy adott idegenforgalmi látványosságot ábrázolnak, és kizárólag az adott helyszínen vásárolhatóak meg emléktárgyként.

Az évadnyitó zárásaként kiállítást nyílt a KEMPP látogatóközpontjában a HTBK és a Tanoda egyesületek által meghirdetett Kárpát-medencei gyermekrajz verseny alkotásaiból. Az ünnepi műsorban a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar működött közre.

Közélet

 1. Öreghegy közösségi kemencéje körül zárták a félévet a városrész nyugdíjasai

  Az Öreghegyi Közösségi Ház kemencéjénél közös sütés-főzéssel zárultak az első félév programjai szerdán, az Öreghegyi Nyugdíjasklubnál, ahol sokan ülték körül a sült csirkecombbal, tarjával, savanyúsággal, friss kenyérrel és jóféle Noé-hegyi borral gazdagon terített asztalokat.

  2018.06.20.
 2. Kisbuszt kapott az élelmiszermentéshez a Smart Grant Alapítvány

  Mintegy 3,5 millió forint értékű Opel Vivaro kisbuszt vehetett át a Smart Grant Alapítvány szerdán a Fehérvár Travel Köszhasznú Alapítvány a Rászorulókért támogatásának köszönhetően. A jármű segítségével hatékonyabban működtetheti majd élelmiszermentési programját a Smart Grant.

  2018.06.20.
 3. Idén is várják a fehérváriak jelöléseit közszolgáltatásban dolgozók elismerésére

  Tavaly elindított kezdeményezése nyomán az Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért 2018-ban is elismerő oklevelet adományoz három közszolgáltatásban dolgozó személynek. Javaslatot bárki tehet az alapítvány honlapján, a www.aszfv.hu oldalon, augusztus 15-ig. Az okleveleket szeptemberben, a Székesfehérvári Civil Napon adják át a jutalmazottaknak.

  2018.06.20.
 4. Pap,- és diakónusszentelés lesz szombaton, a Prohászka templomban

  A Székesfehérvári Egyházmegye hagyományának megfelelően Keresztelő Szent János születésének ünnepén, június 23-án, szombaton pap- és diakónusszentelés lesz Székesfehérváron, a Prohászka-templomban. Spányi Antal, megyés püspök pappá szenteli Rohrbacher János, diakónust, és diakónussá szenteli Mészáros Barnabás, Mitrovics Zsolt és Sisa István Lénárd, akolitusokat.

  2018.06.20.

Múzeumok éjszakája

Eseménynaptár

2018. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Egy százalék

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek