Ünnepélyes évadnyitó a KEMPP-ben - kegyeleti futással indult a program

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója jegyében rendezték meg a kilencedik évadnyitót szombaton, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyen. Az ünnepi esemény felvezetéseként történelmi emlékfutás indult reggel Székesfehérvárról a KEMPP-ig. Az évadnyitón az ünnepi köszöntőket és műsort követően Emlékparkért emlékérmet adtak át azoknak, akik kiemelkedő munkát végeztek a Nemzeti Emlékhely kialakításában, fejlesztésében.
2018.03.10. 12:46 |

Szombaton reggel a székesfehérvári Halesz parkban található ’48-as emlékműtől indult a történelmi emlékfutás, melyet a KEMPP évadnyitójához kapcsolódóan, hatodik alkalommal rendeztek meg.

A programon Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok képviselte Székesfehérvár Önkormányzatát, és indította el a futókat. A sportolók érintették a Pákozd főutcáján található 48-as emlékművet, a nyáron átadott Miskahuszár szobrot, a Mészeg-hegyi Doni Emlékkápolnát, valamennyi helyszínen virágokat helyeztek el, majd a KEMPP-be érkeztek, ahol Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes köszöntötte őket.

A Nemzeti Emlékhelyet jelző sztélé megkoszorúzását és a Himnuszt követően Görög István, a KEMPP ügyvezetője köszöntötte az ünnepség valamennyi résztvevőjét. Úgy fogalmazott: „Vérrel megszentelt helyen állunk most, ahol elődeink küzdöttek. Méltó módon emlékezhetünk hősi helytállásukra, és áldozatuk előtt fejet hajtva erőt meríthetünk egykori sikereikből. Az egyet akarás, a kitartó küzdelem sikert eredményez még a legerősebbnek gondolt ellenségekkel szemben is. A Katonai Emlékpark Pákozd létrejötte is civil szervezetek összefogásának nagyszerű példája, amit az Országgyűlés méltónak tartott arra, hogy a Nemzeti Emlékhelyek sorába emeljen.”

Tolcsvay Béla énekmondó, Kossuth-díjas előadóművész műsorát követően Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője mondott beszédet.

"A magyar vitézség és a magyar virtus több mint ezer esztendős. Azonban idén 170 éves a magyar honvédség, amely ma is szolgálja, őrzi és védi Magyarországot és a magyar emberek biztonságát. 170 esztendővel ezelőtt született meg egy gyönyörű szó, amely nincs semmilyen más nyelvben: a HONVÉD.”

Arról is szólt, hogy ahol ma állunk, az megszentelt föld, a honvédség születésének helye, és része a honvédség múltjának, identitásának. "A pákozdi katonai emlékhely obeliszkje a magyar történelem egyik legfontosabb eseményének, a magyar szabadságarc első, győztes ütközetének állít emléket. A haza védelme nemzeti ügy, hiszen nemcsak a katonákon, hanem mindannyiunk összefogásán múlik. A haza mindenek előtt!" - fogalmazott Vargha Tamás.

Ugyancsak ünnepi beszédet intézett a résztvevőkhöz Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője. „Mindig szívet melengető érzés a nemzet emlékhelyén találkozni, a nemzet lobogója alatt összegyűlni, eleink feledhetetlen hősiességéből erőt meríteni a ma kihívásaihoz…Itt valóban harapni lehet a levegőben, hogy nekünk, mai magyaroknak van felelősségünk, gyermeknek, fiatalnak, felnőttnek és idősnek egyaránt: nem hagyni elveszni a hazát, melyet Petőfik, Mógák és Bemek, a nemzet példaképei hagytak örökül.” - mondta. Arról is szólt, nem az idegenekkel van a baj, hanem azzal, ha az idegen sárba akarja taposni kultúránkat, hagyományainkat. A ma csatái nem a harcmezőkön dőlnek el, de a célok és a választott eszközök hasonlóan kegyetlenek. Fontos, hogy végezzük el feladatainkat, és álljunk helyt hazánk, Magyarország mellett.

Az évadnyitón sor került az Emlékparkért emlékérem átadására.

A 2013-ban alapított elismerést azok kaphatják, akik a Katonai Emlékpark Pákozd - Nemzeti Emlékhely kialakításában és fejlesztésében kimagasló munkát végeztek. Az idei díjazottak: Buga László, Buth Sándor, Csimáné Kiss Ilona, Danka Attila, Deák Lajosné, Domokos Tamás, Horváth Miklós Csaba, Huszár János, a Kecse család, Kiss Péter, Kovács László, Koncsik István, Krählingné Kovács Tünde, Slivensky Bertalan, Somogyvári József, Szabó András, Szabó István, Szegleti Tamás és Dr. Szeles Péter. 

A díjátadót követően avatták fel az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója tiszteletére készült Turista Emlékérmet.

Az igényes, fából készült emléktárgy része annak a sorozatnak, amely egy csehországi cég védett találmánya. A sorozat darabjai szerte a világon jelen vannak, többek között Székesfehérváron is. Egy-egy adott idegenforgalmi látványosságot ábrázolnak, és kizárólag az adott helyszínen vásárolhatóak meg emléktárgyként.

Az évadnyitó zárásaként kiállítást nyílt a KEMPP látogatóközpontjában a HTBK és a Tanoda egyesületek által meghirdetett Kárpát-medencei gyermekrajz verseny alkotásaiból. Az ünnepi műsorban a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar működött közre.

Közélet

 1. Megújult I. világháborús emlékművek a Szentlélek Katonatemetőben

  Pénteken ünnepélyes keretek között áldották meg a megújult I. világháborús Szentlélek Katonatemető sírjait és koszorúzással tisztelegtek a hősök emléke előtt. A Szentlélek katonaletemetőben helyreállították a hősi emlékművet, a feszületet és a 10-es huszárok emlékművét, 643 hadisírt, a parcellák melletti információs táblákat, és megújulhatott a temető környezete is.

  2018.12.14.
 2. A székesfehérvári vasútállomáson adták át Fejér megye tizennegyedik kormányablakát

  Ünnepélyes keretek között adták át pénteken Fejér megye tizennegyedik kormányablakát a székesfehérvári vasútállomáson, ahol százötvenkét négyzetméteren hat ügyfélpult és egy fotófülke várja az ügyfeleket akadálymentes megközelítési lehetőséggel. Megnyitásával enyhülni fog a belvárosi kormányablakok leterheltsége, ezáltal ott is gyorsulnak az ügyintézési folyamatok.

  2018.12.14.
 3. Közgyűlés - jövő év elején kezdődik a Vadmadárkórház építése

  Érvényes és eredményes lett a Vadmadár kórház kivitelezésére a közbeszerzési eljárás, így jövő év elején elindulhat a munka a Sóstó mellett. Egy másik fontos fejlesztés is kezdődhet hamarosan: a szennyvíztelepen keletkező biogáz hasznosításával a telep villamosenergia felhasználásának több mint háromnegyedét fedezik majd.

  2018.12.14.
 4. Tartósélelmiszer gyűjtés lesz a Nyolcas műhelyben advent 3. hétvégéjén

  Közeledvén az ünnepekhez a Nyolcas Műhely Underground Klub ismét szeretne hozzájárulni a nehézségekkel küzdő családok megsegítéshez. A gyűjtésre december 14-én és 15-én kerül sor, a kedvezményezett a Család és Gyermekjóléti Központ.

  2018.12.13.

Eseménynaptár

2018. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek