Ülésezett a Közgyűlés - belvárosi épületek felújítását is támogatta a testület

Dr. Bóka Viktor jegyző tájékoztatta hivatalosan a Közgyűlést, hogy július 4-én lemondott Warvasovszky Tihamér a polgármesteri tisztségéről írásbeli nyilatkozatában. Mint mondta a vonatkozó jogszabályokat betartotta a volt polgármester és munkakörét Viniczai Tibornak adta át. Viniczai Tibor ismertette a levelet, melyben lemondott Warvasovszky Tiahmér. Az ülést a polgármesteri feladatok elvégzésével megbízott alpolgármester vezette.
2010.07.08. 14:52 |
Dr. Bóka Viktor jegyző tájékoztatta hivatalosan a Közgyűlést, hogy július 4-én lemondott Warvasovszky Tihamér a polgármesteri tisztségéről írásbeli nyilatkozatában. Mint mondta a vonatkozó jogszabályokat betartotta a volt polgármester és munkakörét Viniczai Tibornak adta át. Viniczai Tibor ismertette a levelet, melyben lemondott Warvasovszky Tiahmér. Az ülést a polgármesteri feladatok elvégzésével megbízott alpolgármester vezette.
 
 
  A „Székesfehérvár, IV. sz. bölcsőde felújítása és bővítése kiviteli terveit készítő tervező kiválasztása” tárgyban hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárást indított a testület. Szigli István a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnöke elmondta, hogy többször szó volt az utóbbi időben a város bölcsődéinek felújítására. A testület már döntött korábban a felújításról és pályázati forrást is nyert a város a rekonstrukcióra.
 
 Belvárosi épületek homlokzat felújításához is hozzájárult a város önkormányzata: a Fő utca 13. számú épületnek 3 millió forintos támogatást ad a város és további 3 milliónyi kamatmentes kölcsönt biztosít.
 
 Határozott a Közgyűlés arról is, hogy a város a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Vagyonkezelő és Közszolgáltató Zrt. saját tőkéjéhez pótbefizetést hajtson végre.
 
 A „Belváros rehabilitációjának folytatása” című projekt végrehajtására vonatkozó konzorciumi megállapodás aláírását is támogatta a testület. A javaslat a belvárosi üzletek portáljainak felújítását támogatja.
 
 Kiírták a pályázatot a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatói posztjára. Fűrész István az Oktatási Bizottság elnöke elmondta, hogy a szabadságolások miatt szeptember 15-ig módosult a pályázat benyújtásának határideje. A Belvárosi I. István Középiskola igazgatói posztjára is pályázatot írt ki a testület és ebben az esetben is módosított a testület a pályázat benyújtásának határidejét.
 
 A „tanulói laptop programról” is tárgyaltak a képviselők. A Kossuth Lajos Általános Iskola és a Németh László Általános Iskola mintegy 324 diákoknak való számítógép érkezik programokkal és az ehhez kapcsolódó iskolai tanári eszközöket is be tudják szerezni a program keretében.
 
A képviselők elfogadták, hogy a Moldvai Csángómagyar Oktatási Program támogatja a város. A napirend kapcsán Brájer Éva elmondta, hogy jelenleg 26 településen tanulhatnak magyart a csángó gyerekek. Székesfehérvár város még nem támogatott ilyen programot. Szeptember 30-án szerveznek jótékonysági estet a Vörösmarty Színházban, melynek bevételét az oktatást támogató alapítványnak adja a város.
 
A városi, kistérségi napi fogorvosi ügyelet létrehozásáról is tárgyaltak. Östör Annamária az Egészségügyi Bizottság elnöke elmondta, hogy évek óta probléma a fogorvosi ügyelet hiánya a városban és most a megyei önkormányzattal és a kistérséggel közösen létrehozzák az ügyeletet.
 
 A Vörösmarty Színház Rekonstrukcióját Vizsgáló Ideiglenes Bizottság tevékenységéről Dr. Bezzegi Pál elnök számolt be a Közgyűlésen. Mint mondta a szakértői csoport azt javasolta, hogy az önkormányzat kártérítési igénnyel lépjen fel a Számit Kft-vel szemben, ugyanis nem valósult meg az érdekképviselet a bankgaranciával kapcsolatosan, így 240-250 millió forinttól esett el a város.
 
  A „Székesfehérvár az árvízkárosultakért” adományszámlához kapcsolódó intézkedések megtételéről is szavaztak a képviselők. Cser-Palkovics András frakcióvezető mindenkinek köszönetet mondott a támogatásért. Mint mondta az itt befolyt támogatási összeg a megyében kerül felhasználásra, hiszen Fejér megyében is több településen okozott súlyos károkat a júniusi ítéletidő.
 
Maroshegyi ingatlanokról
 
A város jegyzője a maroshegyi ingatlanhasznosításokról tartott beszámolót. Kiemelte, hogy azért került a testület elé a napirendi pont, mert a Polgármesteri Hivatal hatósági eljárásában többször rendkívül kellemetlen döntéseket kell hoznia a hivatalnak. Mint mondta az építési engedélyek jogszerű kiadásának a feltétele az, hogy az önkormányzat átvegye a közutat. Amíg nem veszi át a város az út kezelését, addig nem adható ki érvényes építési engedély. Jelenleg 10-12 építési engedély vár döntésre.
 
Mint mondta ideiglenes használatbavételi engedélyeket ad ki a hivatal, véglegeset nem tudnak, amíg nem építenek zajvédő falat a vasútvonal mellé. A végleges használatbavételi engedélyhez szabályozási tervet kell módosítani vagy meg kell építeni a zajvédő falat.
 
A Harmatosvölgyben is számos felparcellázott telek található, azonban itt sem adható ki építési engedély. Ezen a területen is az utakkal van probléma. Jelenleg 15 – 20 építési eljárás fel van függesztve: ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy megvették a telkeket és a tulajdonosok nem tudnak semmit sem építeni ezeken. Hozzászólásában türelmet kért az érintett fehérváriaktól.
 
Brájer Éva a terület önkormányzati képviselője a napirend kapcsán elmondta, hogy a korábbi városvezetés és többség az elmúlt néhány években erőteljesen támogatta az említett maroshegyi területeken beépítését. Kérte, hogy vizsgálják meg az ügyben volt hivatali dolgozók és politikusok felelősségét.
 
 Dr. Cser-Palkovics András frakcióvezető hozzászólásában elmondta, hogy ha megállapítható jogi visszaélés, akkor tegye meg a hivatal a szükséges lépéseket. Mint mondta korábban frakciójuk javasolta, hogy a város vásárolja meg a volt Antenna Hungária telephelyet, amit az akkori többség politikai döntést hozott és nem támogatta javaslatukat, így kerülhetett az magántulajdonba. Hangsúlyozta, hogy érdekes lenne megvizsgálni az előző Közgyűlés személyi összetétele és a mostani föld- és telekulajdonosok személye közötti összefüggéseket.
 
  Közgyűlés utáni sajtótájékoztatóján örömének adott hangot, hogy függetlenül az előző napok kölcsönös üzengetésétől eltérően nyugodtan zajlott a Közgyűlés. Olyan városi ügyek kerültek szóba, amik nem bal vagy jobboldal problémái.
 
 Az árvízkárosultak megsegítésére szervezett akcióról elmondta, hogy az elmúlt hetekben számos civil, önkormányzati kezdeményezés volt Székesfehérváron. Megköszönte az összefogást, hogy jó célra tudják használni az adományokat. Kiemelte, hogy Fejér megyében fordítják az összegyűlt adományokat az árvízkárosultak megsegítésére.
 
 A közgyűlési napirendek közül kiemelte továbbá, hogy elindült az a folyamat, melynek eredményeként fogorvosi ügyeletet lehet kialakítani a városban. Kezdeményezték, hogy fehérvár önkormányzata egy ilyen rendelést harmadrészben támogatná, a fennmaradó részt a kistérség és a megye támogatná.
 
 
 
 
 
 
 

Közélet

 1. A Fejér Megyei Afázia Klub tevékenységéről számoltak be a Szent György Kórházban

  A Fejér Megyei Afázia Klub 2018 áprilisa óta működik a „Beszédfogyatékos (stroke-on átesett) felnőttek komplex rehabilitációja” című sikeres pályázatnak köszönhetően. A klub eddigi tevékenységéről Gárdonyiné Kocsi Ilona, projektmenedzser, mesterlogopédus, Dr. Kerényi Levente, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Neurológiai Osztályának osztályvezető főorvosa és Dr. Óvári Attila, a csákvári Rehabilitációs Osztály vezetője számoltak be szerdán.

  2019.02.20.
 2. Az időben felfedezett mellrák gyógyítható! - mammográfiai szűrés Fehérváron

  A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház mammográfiai szakrendelésre, emlőszűrésre várja a Székesfehérváron élő hölgyeket februárban is. A meghívólevélen szereplő időpont módosítható a 06-20/387-7996 -as telefonszámon.

  2019.02.20.
 3. Új kültéri játszóeszközöket és projektorokat kapott a Kossuth Iskola

  A szülők támogatásának köszönhetően kültéri játszóeszközökkel, és egy székesfehérvári vállalkozás felajánlásának köszönhetően nyolc darab projektorral gazdagodott az öreghegyi Kossuth iskola.

  2019.02.20.
 4. Maroshegyi Egészségnap - szombaton ingyenes szűrésekkel várják az érdeklődőket

  Többféle szűréssel, általános állapotfelméréssel várja az érdeklődőket az ötödik Maroshegyi Egészségnap február 23-án, szombaton. A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban 9 órától kora délutánig tartanak az ingyenesen elérhető vizsgálatok.

  2019.02.20.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek