Újraindul az élet - Lakossági tájékoztató pénteken

Újraindul az élet Székesfehérváron is – lakossági tájékoztató a következő napok változásairól. Székesfehérváron eddig közel 350 millió forintot költött a város a járványügyi védekezéssel összefüggő feladatokra. 
2020.05.15. 15:01 |

Tisztelt Fehérváriak!

- Beléptünk a koronavírus-járvány elleni védekezés harmadik hónapjába, a március 11-én elrendelt veszélyhelyzetben folyamatosan azon dolgozunk a városi intézményhálózat szakembereivel közösen, hogy biztosítsuk a fehérváriak számára szükséges ellátásokat, szolgáltatásokat. Székesfehérváron eddig közel 350 millió forintot költöttünk a járványügyi védekezéssel összefüggő feladatokra. Részletes beszámoló az első két hónapot összegző költségekről a városi honlapon.

- Köszönöm a városi fogászati ellátásban dolgozók kedves nyílt levelét, amely az elmúlt hetek eredményes együttműködéséről szólt. Jól mutatta ez az élet minden területén jelenlévő összefogás erejét és jelentőségét.

- Jó hír a hétvégére, újraindul a belvárosi kisvonat! Ha az időjárás engedi, már a mostani hétvégén, szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között minden órában az Országalmától. Minden második sorba lehet csak ülni, szájmaszkot kell használni. Minden utazás végén lefertőtlenítik a szerelvényt. Jó utat kívánok! 😊

- A Sóstó Látogatóközpont is meghirdette első programját, amelyen a maximum 10 fős csoport számára szerveznek orchidea-túrát a természetvédelmi területen. Minden szombaton 10 órától indulnak ezentúl ismét a tematikus Ökotúrák.

- Szombattól, május 16-tól megnyitja kapuit a Gorsium Régészeti Park. A szabadtéri kiállítóhelyen már készülnek a látogatók fogadására, vasárnap a múzeumi világnap alkalmából pedig ingyenes lesz a belépés. Előzetes helyszíni beszámoló!

- A Székesfehérvári Egyházmegye tájékoztatása szerint Spányi Antal megyés püspök május 18-tól, hétfőtől újra engedélyezi a hétköznapi (hétfőtől szombat délig) szentmisék hívek részvételével való templomi bemutatását. Részletek.

- Május 18-tól, hétfőtől megnyitjuk a lezárt játszótereket, szabadtéri sportpályákat. A Városgondnokság a héten mindenhol előzetes fertőtlenítő takarítást végzett, és a továbbiakban is rendszeresen folytatják majd ezt.

- Május 18-tól, hétfőtől a vendéglátóhelyek belső, zárt részei is megnyithatnak a vendégek fogadására, természetesen az előírások betartásával. Támogassuk a helyi vállalkozásokat azzal, hogy igénybe vesszük az általuk kínált szolgáltatásokat! Ne felejtsük el, hogy ezzel a munkahelyeket is védjük.

- Május 18-tól, hétfőtől újra fel lehet szállni az autóbuszokra az első ajtón is, és a sofőrnél is lehet majd menetjegyet váltani. Június 1-jéig azonban még a zsúfoltság elkerülésére megengedett marad, hogy minden ajtón fel lehet szállni a járatokra. A székesfehérvári közösségi közlekedésben továbbra is a szabadnapi menetrend van érvényben azzal, hogy több vonalon, hétfőtől immár a 12A járat esetében is a munkanapi rend szerint indulnak a járatok, a műszakváltásokat pedig – ahol szükséges – plusz autóbuszokkal segítjük. A maszk használata továbbra is kötelező. Fontos, hogy minden helyi bérlet és menetjegy megváltható online, telefonos applikációval.

- A pénteki adatok alapján a városban nyitva tartó ügyeletes óvodákba összesen 248, a bölcsődékbe pedig 76 kisgyermeket vittek be szüleik, emellett a nem önkormányzati fenntartású intézményekben is fogadják a hozzájuk járó gyermekeket ügyelet keretében. A folyamatosan növekvő gyermeklétszám miatt már valamennyi bölcsőde működik, illetve hétfőtől, május 18-tól valamennyi óvoda kinyit – a székhelyintézmények mellett a tagintézmények, telephelyek is, kivéve a Szivárvány Óvoda, ahol felújítás zajlik – ügyeleti ellátásra, amely valamennyi óvodáskorú gyermek igénybe vehet. A fő szempont, hogy segítsük az újra munkába álló szülőket gyermekeik napközbeni felügyeletének biztosításával.

- Csütörtökön megkezdődött és egészen május 24-ig tart a Virágos Székesfehérvár pályázat keretében a virágcsomagok kiosztása, a veszélyhelyzetre tekintettel speciális szabályok szerint. Beszámoló és ütemezés a programról.

- Sok kérdés érkezik a nyári szünet időszakára vonatkozóan. A csütörtöki miniszteri bejelentés szerint lehet táborokat tartani a nyári időszakban. Ezek feltételeiről, szabályairól még várjuk a pontos rendelet megjelenését.

- A megváltozott szabályok mellett is arra kérjük a különösen veszélyeztett korosztályba tartozó időseket, hogy ha tehetik, maradjanak otthon. Ha pedig ellátásukban segítségre van szükségük, akkor vegyék fel a kapcsolatot az Önkormányzattal. Mostanáig 679 idős ember kért és kapott segítséget az ellátásában az Önkormányzattól. A város által működtetett telefonos ügyfélszolgálatot a hét minden napján 07.30 és 18.00 óra között a 06-70-66-99-014 és 06-70-66-99-015 mobilszámon hívhatják. E-mail: idosellatas@szekesfehervar.hu.

- A háziorvosok, a házi gyermekorvosok, a fogorvosok és az ügyeletek telefonszámai is elérhetőek a városi honlapon.

- Az Önkormányzat által koordinált önkéntesek száma: 552 fő.

- A koronavirus.gov.hu oldal hivatalos tájékoztatása alapján Fejér megyében az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma 339 fő, nekik szeretnék ezúton is jobbulást kívánni!

- Székesfehérváron a mai napig összesen 213 személy esetében rendeltek el hatósági házi karantént, amelyben közülük jelenleg 42 fő van. A többi személy esetében ez az intézkedés már megszűnt.

- Az álláskeresőket érintő új városi támogatási rendszerhez, illetve a lakhatás támogatását szolgáló lehetőségekhez kapcsolódóan a Hatósági Főosztályon kialakítottunk egy információs szolgálatot, munkaidőben a 22/537-141-es számon lehet érdeklődni, illetve a városi honlapon is megtalálhatóak a részletes tájékoztatók.

- Székesfehérvár adományszámlájára eddig összesen 94.938.113 forint érkezett. Adományaikat továbbra is várjuk a járványügyi védekezés céljaira a 12023008-00153647-06700001 számon. A közlemény rovatba, kérjük, tüntessék fel: KORONAVÍRUS ELLENI VÉDEKEZÉS.

Kedves Fehérváriak!

Közös városi történetírásra hívom Önöket! Szeretném, ha ez a történelmi kihívás, a koronavírus-járvány időszaka nem csak a híradásokból, közleményekből maradna fenn, hanem minden fehérvári lehetőséget kapna arra, hogy saját emlékeit, legyenek azok jók vagy rosszak, küzdelmesek vagy meghatóak, megírja és elküldhesse a város számára. Terjedelmi és műfaji megkötés nélkül várjuk az Önök történeteit a maradjotthon@szekesfehervar.hu címre. A részletekkel közösségi oldalamon jelentkezem hamarosan!

A héten látott napvilágot az a hír, hogy egy felmérés alapján Székesfehérvár a legboldogabb magyar város. Köszönöm a fehérváriaknak, hogy minden körülmények között helytállhatunk közösen, és hogy ezt optimizmusunk megőrzésével tehetjük. Jövő héttől ismét sok minden változik majd, de most, a fokozatosan újrainduló „régi hétköznapok” közepette is arra kérem Önöket, hogy ne feledkezzenek meg az óvintézkedések betartásáról, egészségük védelméről! Szép hétvégét és sok mosolyt kívánok!

dr. Cser-Palkovics András
Székesfehérvár polgármestere

Közlemények

 1. Az idősek és az árusok kérésére mától változik a rend a Városi Piacon

  Változik a rend a piacon. Az idősek és az árusok részéről érkezett kéréseknek egyaránt eleget téve 12 órától – az érvényben lévő járványügyi előírások betartásával – minden korosztály beléphet a piac területén található vendéglátóegységek területére.

  2020.06.03.
 2. Megváltozott munkaképességűek jelentkezését várják Fehérváron

  Az Erfo, Főkefe, Kézmű Közhasznú Nonprofit Kft. Magyarország legnagyobb, megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató állami tulajdonú társaságai, munkaerő toborzást indítanak Székesfehérvár és kistérségében üzemnyitási szándékkal!

  2020.06.02.
 3. Újraindult a személyes ügyfélfogadás a Fejérvíznél

  A Fejérvíz Zrt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy 2020. június 2-tól újraindítja ügyfélszolgálatain a személyes ügyfélfogadást. A személyes ügyfélfogadás csak előzetes időpontfoglalással lehetséges! Elektronikus időpontfoglalásra a Fejérvíz honlapján keresztül, vagy a telefonos ügyfélszolgálaton időpontegyeztetéssel is van lehetőség.

  2020.06.02.
 4. Lakossági tájékoztató pénteken - keddtől lehet jelentkezni az önkormányzati nyári táborokba

  Nyolc turnusban várják a gyerekeket nyáron a Napraforgó Városi Napközis Táborban, a jelentkezés keddtől indul. Információk a táborozással és az óvodai ballagásokkal kapcsolatban, valamint aktuális adatok olvashatóak a pénteki lakossági tájékoztatóban.

  2020.05.29.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V