Újragombolt hagyomány - hétvégén visszatér a Múzeumok Éjszakája

A székesfehérvári Püspöki Palotában tartott sajtótájékoztatón ismertették az idei Múzeumok Éjszakája programjait. A két év kihagyás után újra megrendezésre kerülő rendezvényen számos helyszínen, éjszakába nyúlóan látogathatják a változatos programokat az érdeklődők, a rendezvénybe bekapcsolódik a zsidó hitközség is.
2022.06.24. 07:52 |
Újragombolt hagyomány - hétvégén visszatér a Múzeumok Éjszakája

A Múzeumok Éjszakája székesfehérvári programjainak teljes listáját ITT érheti el!

Két év kényszerű kihagyás után június 25-én, szombaton újra Múzeum Éjszakája Székesfehérváron. Ahogy a korábbi években, úgy most is az összes helyszínt és programot egyetlen karszalaggal látogathatják az érdeklődők, amelyet legalább 500 forintért válthatnak meg a helyszíneken és a Tourinform irodában.

Az összeg adományként jótékony célt szolgál, hiszen az orosz-ukrán háború miatt Ukrajnából Magyarországra menekült gyerekek székesfehérvári múzeumlátogatási programját támogatják belőle. A legtöbb helyszínt ezúttal is a Szent István Király Múzeum biztosítja, többek között a Királyok és Szentek – Az Árpádok kora című kiállítás is látogatható lesz hajnali 2 óráig. Új helyszínként lép be az Aranybulla-emlékmű, ahol a Duo Redwhite ad koncertet a megújult emlékhely színpadján. Előadásokkal és izgalmas programokkal készül a Vörösmarty Mihály Könyvtár is, ahol origamizásra és könyvtisztításra is lesz lehetőség. De az Alba Regia Veteránjármú Egyesület és a MÁV Vagon Kft. is izgalmas kiállítással és gyárlátogatással várja a résztvevőket.

Spányi Antal megyés püspök a Múzeumok Éjszakája sajtótájékoztatóján, a Püspöki Palota dísztermében örömmel köszöntötte a megjelenteket. Mint elmondta, a rendezvény ugyan az elmúlt két évben elmaradt, a munka azonban nem állt meg: több múzeum épületének felújítása, átalakítása és építése is megvalósult, valamint új kiállítások nyíltak. 

„A közösen szervezett Múzeumok Éjszakája túlzás nélkül mondhatom, hogy városunk egyik legfontosabb kulturális eseményévé nőtte ki magát. Közel másfél évtized alatt 27 szervezet és intézmény vett részt a szervezésben, s a Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásával megvalósított programokon közel 50.000 látogatónak szereztünk maradandó kulturális élményt.” – fogalmazott az egyházi vezető, aki hozzátette, a hagyományok aktív megélése kiemelte fontossággal bír identitásunk, nemzeti önazonosságunk fennmaradásában.

A pandémia miatti kihagyás után dr. Cser-Palkovics András polgármester a találkozások, valamint a közös munka erejét hangsúlyozta a tizennegyedik alkalommal megrendezésre kerülő Múzeumok Éjszakája kapcsán. Ahogy a városvezető fogalmazott, egyedülálló és értékteremtő az a közös, összehangolt munka, amivel évről évre megszervezik a rendezvényt. „Ez a város lehet büszke a kulturális értékeire, de ugyanúgy büszke lehet nem csak az épített értékeire, hanem azokra a szakemberekre is, akik ezekben az intézményekben, kulturális terekben tevékenykednek.” – fogalmazott a polgármester, aki mindenkit szeretettel invitál a rendhagyó programokra. 

A polgármester szerint a rendezvény egyik nagy erőssége, hogy a változatos programoknak köszönhetően nem csak kiállításokkal, de koncertekkel, slam poetryvel és a kultúra sok más területével is megismerkedhetnek a résztvevők. Smohay András, az Egyházmegyei Múzeum igazgatója és Igaz Krisztina, a Székesfehérvári Kulturális és Közösségi Központ igazgatója egyaránt köszönetet mondtak az elvégzett munkáért, ahogy fogalmaztak: a rendezvény nem jöhetne létre ilyen színvonalon az elmúlt tizennégy év közös, fáradhatatlan munkája nélkül.

A rendezvénybe bekapcsolódik a Zsidó Hitközség is, amelynek programjai a Várkörút 19. szám alatt, az 1.emeleten lesznek elérhetőek. 

Programok:

18-18.45 Dr. Gergely Anna művészettörténész Székesfehérvári Zsidóság élete 1944- ig.

19-19.45 Dr. Gergely Anna művészettörténész

Zsidó tárgyak művészete.

20-20.45 Nyiri Sándor

Az én zsidóságom, és a Peszach .

21-21.30 Darvas István főrabbi

Zsidó fogalmak magyarázata

21.45 Havdalá- Szombatbúcsúztatás Darvas István főrabbival A rövid
szertartás idejére a férfiak részére kötelező a kipa, kalap , sapka, fejfedő viselete.
Kérjük pontosan vagy előbb érkezzenek.!

A szünetekben :
kötetlen beszélgetések, kérdésekre válaszol Barna Ágnes elnök
Zárás: 22.30