Újra szárnyal az Ikarus? - hatszáz buszt készítenek évente

Megkezdődött a sorozatgyártása azoknak a buszoknak, melyeket a Honvédelmi Minisztérium rendelt meg az Ikarustól. A cégcsoport elnöke szerint készen állnak évi hatszáz busz elkészítésére. A gyárba sokan visszamentek a "hőskorból", a nyugdíjas szakemberek együtt dolgoznak a fiatal generációval. 
2018.01.18. 08:47 |

Három csarnokban, tucatnyi munkaállomáson készülnek az új autóbuszok a székesfehérvári Ikarusban. A munkafolyamat első állomása az alkatrészgyártás, amit vadonatúj technológiával végez a vállalat. 

A csarnokok kialakítására és a modern gépek beszerzésére eddig összesen kétmilliárd forintot fordított a cég. A következő lépcsőfok a különböző részelemek összeállítása, majd a festés és a végső szerelés.

Széles Gábor elmondta, hogy elkezdődött a sorozatgyártás, a következő időszakban negyven katonai buszt gyárt az Ikarus: „Olyan katonai buszok gyártását kezdtük meg, melyek NATO-kompatibilisek, alkalmasak csapatszállításra. Egész pontosan ezek a katonai buszok multifunkcionális buszok, tehát viszonylag rövid időn, két órán belül átállíthatók más üzemmódba. Vagy arra, hogy katonákat, esetleg sebesülteket szállítson, vagy arra, hogy bizonyos csapatmozgásoknak a felügyeletét végezzék rajta.” Széles Gábor hozzátette, az Ikarus az egyik legmegbízhatóbb vállalat hazánkban, mely képes a buszok sorozatgyártására.Az elnök a hazai megrendelések mellett bízik a külpiacok meghódításában is: „Nemcsak Iránnal, hanem Kínával, Oroszországgal és más országokkal is folynak a tárgyalások. Iránnal elvileg megvannak a megállapodások, az egy más kérdés, hogy politikai problémák, zavargások vannak, és ez egy kicsit csúsztatja a programunkat. De ez nem lényeges, mert olyan mértékben le vagyunk terhelve, hogy ha legalább száz buszt abból az ezerből, amit le kellene gyártanunk, le tudunk szállítani, akkor már meg leszek elégedve.” 

A gyárba sokan visszamentek a hőskorból, a nyugdíjas szakemberek együtt dolgoznak a fiatal generációval. Jelenleg kétszáz munkatársa van a vállalatnak.

Jelenleg kétnaponta készül el egy busz. Ahhoz, hogy az évi hatszáz darab gyártása megtörténjen, a kibocsátást napi háromra kell emelni. Széles Gábor szerint az Ikarus berendezései alkalmasak, dolgozói képesek erre. 

Gazdaság

 1. Vízhűtéses ablakot fejlesztettek a székesfehérvári Jüllich Glas szakemberei

  Új gyártástechnológiát fejlesztett ki a székesfehérvári Jüllich Glas Holding. A vízzel feltöltött üvegpanelek hőszigetelt üvegszerkezetbe integrálásával, hűtésre alkalmas, energetikailag racionalizált, környezetbarát üvegszerkezeteket hoztak létre.

  2018.11.07.
 2. Innováció a házépítésben - Fehérváron is megkezdődött az Európai Szakképzési Hét

  A Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnázium és Szakközépiskola idén is csatlakozott az Európai Szakképzési Hét programjaihoz, melynek ünnepélyes megnyitójára is az intézményben került sor, hétfőn Az iskola az Innováció a házépítésben című hétfői szakmai konferenciájára meghívta a Noah-ház ötletgazdáját Blaskovich Ákost, aki találmányát, a rezsimentes, önfenntartó és környezetbarát lakóházat mutatta be és a Wilo Magyarország Kft szakembereit is, akik egy világújdonságról, az okos szivattyúról beszéltek az érdeklődő fiataloknak.

  2018.11.05.
 3. Rózsás Mónika lett az Alföldi Tej Kft. ügyvezetője

  Az Alföldi Tej Kft. taggyűlése Rózsás Mónikát választotta meg a cég ügyvezető igazgatójának. Rózsás Mónika 2008-tól dolgozik az Alföldi Tej Kft.-nél, 2013-ig gazdasági igazgatóként, majd 2013-tól ügyvezető igazgatóhelyettesként.

  2018.10.27.
 4. Édesanya workshopot szerveznek az Öreghegyi Közösségi Házban

  Országos „Édesanya workshopot” szervez szombaton 33 helyszínen a Nagycsaládosok Országos Egyesülete. Székesfehérváron az Öreghegyi Közösségi Házba várják az érdeklődőket, akik praktikus ötleteket kapnak azzal kapcsolatban, hogy édesanyaként hogyan állják meg helyüket a munka világában.

  2018.10.25.
 1. Több mint ezer álláslehetőséggel várta látogatóit a IV. FMH állásbörze

  Negyedik alkalommal várta állásbörzére a munkaadókat és a munkavállalókat a Fejér Megyei Hírlap és az Önkormányzat hétfőn, Székesfehérváron. Az Alba Regia Sportcsarnokban a magyar tulajdonú kis-, és középvállalatok, valamint a multinacionális nagyvállalatok képviselői mellett megtalálhatók voltak, a fegyveres testületek és a Katasztrófavédelem szervei is, akik toborzóval és életpályamodellel csábították az érdeklődőket.

  2018.10.15.
 2. Arconic(OK)osan - a pályaválasztásban is segít a szakmai verseny

  A Hotel Magyar Királyban rendezték meg hétfőn az Arconic(OK)osan szakmai versenyt, amelynek célja, hogy segítsen a régióban tanuló középiskolásoknak és egyetemistáknak a pályaválasztásban. Az idén a székesfehérvári középiskolák diákjai mellett veszprémből is érkeztek fiatalok.

  2018.10.15.
 3. A fehérvári gazdaságért - szakmai konzultációt indít az önkormányzat

  A napokban valamennyi Székesfehérváron bejegyzett vállalat és vállalkozás megkapja azt az elektronikus levelet, amelyben a város önkormányzata együttgondolkodásra hívja a gazdasági szereplőket. Kedden délután dr. Cser-Palkovics András polgármester személyesen kérte a vállalkozásokat, hogy a város honlapján keresztül küldjék el véleményüket, javaslataikat, ötleteiket az önkormányzatnak. A gazdasági konzultáció oldalon a város költségvetéséről, adópolitikájáról és a városfejlesztési stratégiáról is találnak információkat.

  2018.10.09.
 4. Gyorsan alakul át a munka világa - digitális felzárkóztatási program az Alba Innovárban

  Az „Alba Innovár Digitális Felzárkóztatási Program I.” nyitórendezvényére került sor kedden a Hotel Magyar Királyban. Olyan érdekes témákról volt szó, mint a robotizáció és a negyedik ipari forradalom, vagyis az a gyors társadalmi-technológia változás, amely napjainkban zajlik.

  2018.10.09.

Eseménynaptár

2018. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek