Újra szárnyal az Ikarus? - hatszáz buszt készítenek évente

Megkezdődött a sorozatgyártása azoknak a buszoknak, melyeket a Honvédelmi Minisztérium rendelt meg az Ikarustól. A cégcsoport elnöke szerint készen állnak évi hatszáz busz elkészítésére. A gyárba sokan visszamentek a "hőskorból", a nyugdíjas szakemberek együtt dolgoznak a fiatal generációval. 
2018.01.18. 08:47 |

Három csarnokban, tucatnyi munkaállomáson készülnek az új autóbuszok a székesfehérvári Ikarusban. A munkafolyamat első állomása az alkatrészgyártás, amit vadonatúj technológiával végez a vállalat. 

A csarnokok kialakítására és a modern gépek beszerzésére eddig összesen kétmilliárd forintot fordított a cég. A következő lépcsőfok a különböző részelemek összeállítása, majd a festés és a végső szerelés.

Széles Gábor elmondta, hogy elkezdődött a sorozatgyártás, a következő időszakban negyven katonai buszt gyárt az Ikarus: „Olyan katonai buszok gyártását kezdtük meg, melyek NATO-kompatibilisek, alkalmasak csapatszállításra. Egész pontosan ezek a katonai buszok multifunkcionális buszok, tehát viszonylag rövid időn, két órán belül átállíthatók más üzemmódba. Vagy arra, hogy katonákat, esetleg sebesülteket szállítson, vagy arra, hogy bizonyos csapatmozgásoknak a felügyeletét végezzék rajta.” Széles Gábor hozzátette, az Ikarus az egyik legmegbízhatóbb vállalat hazánkban, mely képes a buszok sorozatgyártására.Az elnök a hazai megrendelések mellett bízik a külpiacok meghódításában is: „Nemcsak Iránnal, hanem Kínával, Oroszországgal és más országokkal is folynak a tárgyalások. Iránnal elvileg megvannak a megállapodások, az egy más kérdés, hogy politikai problémák, zavargások vannak, és ez egy kicsit csúsztatja a programunkat. De ez nem lényeges, mert olyan mértékben le vagyunk terhelve, hogy ha legalább száz buszt abból az ezerből, amit le kellene gyártanunk, le tudunk szállítani, akkor már meg leszek elégedve.” 

A gyárba sokan visszamentek a hőskorból, a nyugdíjas szakemberek együtt dolgoznak a fiatal generációval. Jelenleg kétszáz munkatársa van a vállalatnak.

Jelenleg kétnaponta készül el egy busz. Ahhoz, hogy az évi hatszáz darab gyártása megtörténjen, a kibocsátást napi háromra kell emelni. Széles Gábor szerint az Ikarus berendezései alkalmasak, dolgozói képesek erre. 

Gazdaság

 1. Az Aldi megvásárolta az Alföldi Tej Kokárdás márkáját

  Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. megvásárolta az Alföldi Tej Kft. Kokárdás márkáját, így hazai története során először szerez tulajdonjogot egy magyar brandben - jelentették be pénteken, székesfehérvári sajtótájékoztatójukon. 

  2018.02.16.
 2. Az egyéni vállalkozók is jótékonykodhatnak - ne feledkezzen el az 1 százalékról!

  Az egyéni vállalkozóknak az szja-bevallásukat idén február 26-áig kell összeállítaniuk és eljuttatniuk a NAV-hoz, ám az 1+1 százalékok sorsáról ők is május 22-éig dönthetnek. Bárki, aki személyijövedelemadó-bevallást ad jogosult az adójának 1+1%-áról rendelkezni. Az egyik 1%-ot regisztrált civil szervezetnek, a másik 1%-ot technikai számos bevett egyháznak, illetve a Nemzeti Tehetség Programnak ajánlhatják fel az adózók.

  2018.02.16.
 3. A legmodernebb robottechnológia a Fehérvári felsőoktatásban

  Szeptemberre elkészül és a mechatronika illetve a gépészmérnök hallgatók is használatba vehetik az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán azt a robottechnológiai labor, amit az egyetem Székesfehérvár Önkormányzatának és a Hanon Systems Hungary Kft. támogatásának köszönhetően tud megvalósítani a Fehérvári karon.

  2018.02.12.
 4. A hónap beruházója díjat kapott a fehérvári Hydro Extrusion Hungary Kft.

  A Díj a sikeres vállalkozásokért elismerést az elmúlt év novemberének és decemberének kiemelkedő vállalkozásai vehették át. A hónap beruházói a székesfehérvári Hydro Extrusion Hungary Kft. és az Edelmann Hungary Packaging Zrt. voltak.

  2018.01.13.
 1. Duális képzések, drónok és lego robotok - nyílt nap az OE Alba Regia Műszaki Karon

  A Hallgatói Önkormányzat szervezésében nyílt napra várták a leendő hallgatókat az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. A résztvevők tájékoztatást kaphattak duális képzésekről, az induló szakokról, a juttatásokról, és bemutatták a kar diákéletét is. A tájékoztatón elhangzott, hogy 2018 szeptemberétől 28 fehérvári cégnél 178 gyakorlati hely várja a duális képzésen részt vevő hallgatókat.

  2017.12.18.
 2. Csúcstechnológia a Széchenyiben - 3D laboratóriumban tanulhatnak a diákok

  3D kreatív laboratóriumot avattak csütörtökön a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskolában. Az iskola tanulói a laborban megismerkedhetnek azzal a technológiával, amivel háromdimenziós tárgyakat alkothatnak digitális modellekből. A Székesfehérvári Szakképzési Centrum minden tagintézményébe szeretne valami újdonságot vinni, az Árpádban például intelligens épületrendszerek programozására szolgáló labort alakítottak ki.

  2017.12.14.
 3. Új terápiás központját avatta fel a Zsolt utcában a Mentaház

  Mentaház Plusz Terápia Központ néven új magán-egészségügyi centrumot avattak kedden a Zsolt utcában. A Székesfehérváron már 5 esztendeje jelenlévő Mentaház Magánorvosi Központ az új helyszínen elsősorban a gyermekeknek, gyermekes családoknak szóló rendelésre várja pácienseit, valamint egy speciális fejlesztőközpontot is átadtak.

  2017.12.12.
 4. Öt és fél milliárdból épít új komplexumot a Videoton EAS Kft. Székesfehérváron

  Öt és fél milliárd forintból egy új komplexumot épít a Videoton EAS Kft. A húszezer négyzetméteres csarnoknak, ahol a gyártóterület mellett, korszerű raktár és irodák is épülnek kedden rakták le az alapkövét a Videotonban. A beruházást teljesen saját erőből valósítja meg a cég. A Videoton egyébként 2018-ban, több mint 12 milliárdnyi beruházást hajt végre Székesfehérváron.

  2017.12.12.

Eseménynaptár

2018. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek