Újra láthatóak az Órajáték történelmi figurái a Kossuth udvarban

A téli időszak után a mai naptól újra láthatóak a belvárosi Órajáték történelmi figurái, harangjáték kíséretében – adta hírül közösségi oldalán Kovács András órásmester. A Kossuth udvar éke már több mint 20 éve várja a székesfehérváriakat és az idelátogató vendégeket.
2024.02.22. 07:56 |
Újra láthatóak az Órajáték történelmi figurái a Kossuth udvarban

Székesfehérvár egyik legnépszerűbb nevezetességét, a Kossuth udvarban található Órajátékot Kovács Jenő órásmester már a nyolcvanas években megálmodta, majd közel két évtizeddel később, Ecsedi Mária és Korompai Péter segítségével meg is valósították.

A szerkezet a történelem királyi személyiségeit ábrázolja, akik zenei kísérettel jelennek meg. Az Órajáték a karácsonyi ünnepek alatt az alkalomhoz illő dallamokkal örvendeztette meg a járókelőket, de sokéves hagyomány, hogy májusban egy teljes hónapon keresztül a Gaudeamus Igiturt, valamint egy sárospataki diákdalt játszik, a történelmi figurák helyett pedig az iskolai élet szereplői mutatkoznak be. 2018-ban az szerkezetnek otthont adó épület homlokzatának felújítása is megtörtént, valamint a figurákat is felújították.

Február 21-től, a téli időszak végével újra láthatóak a történelmi figurák a harangjáték kíséretében. Az érdeklődők először délelőtt tíz órakor, majd délben, délután kettő, négy és hat órakor találkozhatnak a királyi alakokkal a hangulatos Kossuth udvarban.

Fehérvári színes

 1. Mozgás idős korban

  Az egészség hullámhosszán címmel dr. Zahár Ákos főorvos, a Szent György Kórház Mozgásszervi Sebészeti Centrum vezetője tart előadást 2024. április 18-án, csütörtökön 14.00 órakor a Felsővárosi Közösségi Házban, a „Nem csak a 20 éveseké a világ” Felsővárosi Nyugdíjasklubban, a Havranek József u. 27 szám alatt.

  2024.04.17.
 2. Szakmák utcája április 24-én

  A Székesfehérvári Szakképzési Centrum tizenegy iskolájának képzési kínálatával ismerkedhet meg az, aki április 24-én 12 és 19 óra között a Széchenyi István Műszaki Technikumba látogat. A Budai út 45-ös szám alatt színpadi programok, toborzópont, katasztrófavédelmi bemutatók és a duális partnerek standjai várják a továbbtanulni vágyó fiatalokat.

  2024.04.17.
 3. Nyílt nap a Sóstón

  2022-ben nyitotta meg kapuit a Sóstó Vadvédelmi Központ és ezen idő alatt közel 1500 állaton segítettek. Április 21-én születésnapi nyílt napot tartanak, ami egy igazi családi program lesz, sok-sok érdekességgel. Érdemes a látogatást összekötni a Sóstó Székesfehérvár tanösvényen egy sétával, mert ilyenkor tavasszal sok csodás dolgot lehet megnézni a város lüktető zöld szívében sétálva.

  2024.04.16.
 4. Vannak még jegyek

  Április 19-én és 20-án a magyar és a norvég jégkorong-válogatott mérkőzik meg egymással az Alba Arénában. Székesfehérvár új multifunkcionális csarnokában számos közösségi program is várja a sporteseményre kilátogatókat. A jegyek a korábbi nyílt napokon gyorsan elfogytak, most a szombati napra az utolsó 100 VIP-jegyet vásárolhatják még meg az érdeklődők.

  2024.04.16.