Újra felpezsdül a jogászélet Székesfehérváron

Jogi hivatásrendek szakmai kihívásai a megújult jogi környezetben címmel országos szakmai konferenciának ad otthon a székesfehérvári Városháza. A Székesfehérvári Törvényszék és a Magyar Jogászegylet Fejér Megyei Szervezete közös szervezésében megvalósuló tanácskozásra, amely akkreditált képzési esemény is, nyolc megyéből közel százan érkeztek. 
2022.05.20. 12:21 |
Újra felpezsdül a jogászélet Székesfehérváron

A résztvevők a büntető és polgári jogi aktualitások mellett kitekintést kapnak az európai uniós és a hazai joggyakorlatra. A harmadik szekcióban a jogi hivatásrendek szaknyelvi és digitalizációs kihívásairól lesz szó.

A világjárvány a jogászegylet életét is érintette: 2020-ban és 2021-ben is elmaradt az Egylet hagyományos jogásznapja. A szakma képviselői, a Székesfehérvári Törvényszék és a Magyar Jogász Egylet Fejér Megyei Szervezete a hagyományok folytatása érdekében összefogva, első alkalommal szervezett közösen országos szakmai konferenciát. A személyes konzultációt nélkülöző pandémiás időszakot követően nagy érdeklődés mutatkozott a program iránt: nyolc megyéből közel százan jelentkeztek a három szekció hat előadására.

A megjelenteket Székesfehérvár polgármestere köszöntötte. Dr. Cser-Palkovics András örömét fejezte ki, hogy az Aranybulla kiadásának 800. évében folytatódik a hagyomány, és ismét a város ad otthon a Jogászegylet szakmai konzultációjának. „A legnagyobb kihívás ma, azt gondolom, hogy folyamatosan változik minden. Ha van jogos elvárás és kellő kihívás, akkor az éppen az lenne, hogy alkalmazkodva a mindennapok kihívásaihoz, a jogalkotási ütemet egy kicsit megnyugtatva, stabilabb jogi környezetet lehessen kialakítani, hogy legalább pár hét elteljen egy-egy jogszabály újbóli módosításáig. Ehhez a hivatásrendek közötti kapcsolat megerősítésére is szükség lesz, amelynek egyik jó lehetősége ez a konferencia.”

Az országos konferencia tematikájával igyekezett egy olyan széles spektrumot találni, amely a hivatásrendek közül egyre többeket szólít meg. A jelentkezők nagy száma alapján mindez sikerült – emelte ki köszöntőjében dr. Turcsánné dr. Molnár Katalin. A Székesfehérvári Törvényszék elnöke szólt a napi kihívásokról, amelyeket a tanácskozás előadásaiban is hangsúlyoznak. A büntető és polgári jogi aktualitások mellett a résztvevők kitekintést kapnak az európai uniós és a hazai joggyakorlatra. A klasszikus bírósági igazságszolgáltatás kereteit is túllépve mutatnak be az alternatív konfliktuskezelés lehetőségeiből is egy szeletet, és előadás lesz az online térben kötött szerződésekről.

A hagyományokkal bíró, tematikus jogásznapokat követően első alkalommal szervezhettünk akkreditált képzési eseményt – emelte ki dr. Bóka Viktor, Székesfehérvár címzetes főjegyzője, a Magyar Jogász Egylet Fejér Megyei Szervezetének elnöke. Örömét fejezte ki, hogy a pandémiát követően, az összefogásnak köszönhetően folytatódik a szakmai program, és újra felpezsdül a jogászélet Székesfehérváron.