Újabb tűzoltójárművek - Fehérvárra egy új vízszállító érkezik

Szimpla- és duplafülkés vízszállítókat, magasból mentő gépjárművet, kritikusinfrastruktúra-bevetési egységeket, valamint gyorsbeavatkozó járműveket adtak át a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. A székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokságra egy duplafülkés vízszállító jármű érkezik, a Csákvár Önkéntes Tűzoltó Egyesület pedig egy Mahindra-Heros gyorsbeavatkozó tűzoltó gépjárművet vehetett át kipróbálásra.
2019.05.10. 11:09 |

A járművek összértéke meghaladja az egymilliárd forintot.

A rendezvényen dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese, a főigazgatóság vezetői, az érintett megyék katasztrófavédelmi igazgatói és a BM HEROS Zrt. vezetői előtt a Himnusz elhangzását követően Bartók Péter tűzoltó ezredes, gazdasági főigazgató-helyettes mondott beszédet. Elöljáróban kijelentette, hogy a mai nappal mérföldkőhöz érkezett a katasztrófavédelemnél zajló technikai fejlesztés, az eszközpark 2013-ban megkezdett megújítása. Mint mondta, a beszerzéseknél elsődleges szempont a gyakorlati igények kielégítése és a hazai gyártási kapacitásra alapuló eszközbeszerzés volt. Az ezredes emlékeztetett arra, hogy az idén lezárult a gépjárműfecskendők beszerzésére szolgáló európai uniós projekt, amelynek keretében 14,5 milliárd forint értékben 108 gépjárműfecskendő állt szolgálatba. Hozzátette, most zárul a kritikusinfrastruktúra-bevetési egységek beszerzését célzó, KEHOP-1.6.0-15-2016-00024-es számú európai uniós projekt, amelynek köszönhetően húsz ilyen egység állt munkába.

A „Kritikusinfrastruktúra-védelmi bevetési egységek rendszerbe állítása” nevű projekt keretén belül Volkswagen T6 típusú gépjárművel bővült a katasztrófavédelmi igazgatóságok eszközparkja. Egy egységes, a vezetői döntéshozatalt támogató, komplex ellenőrzések lebonyolítását segítő, a megelőző hatósági munkát, továbbá az események gyors és hatékony kezelését támogató rendszer jött létre. A járművek szükség esetén vezetési pontként tudnak funkcionálni, elősegítik az adott esemény kezelésében résztvevő erők, eszközök irányítását, együttműködését, bevethetőek ár- és belvízi védekezés idején éppúgy, mint a téli rendkívüli időjárás idején, de segítik a hatósági ellenőrzési feladatokat is.

A főigazgató-helyettes beszélt arról is, hogy a hazai tűzoltógépjármű-park fejlesztésének folytatásaként, uniós pályázati lehetőségek kihasználásával, az „Erdőtüzek oltására alkalmas gépjárművek és vízszállító gépjárművek rendszerbe állítása” elnevezésű KEHOP-1.6.0-15-2016-00020 azonosítószámú projekt révén nagy szállítókapacitású vízszállító gépjárművek beszerzése történt meg. Országosan összesen tizenhat szimplafülkés vízszállító támogatja a tűzoltást, az utolsó négy járművet most adják át Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, valamint Veszprém megyének. A katasztrófavédelem ezek mellett összesen tizennégy duplafülkés vízszállító járművet is beszerez a program során, ebből ezúttal hatot adnak át, a főváros, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Zala megyének.

Bartók Péter beszélt arról is, hogy a tűzoltási, műszaki mentési feladatok során alapvető szerepet kapnak a magasból mentők is. Elhangzott: 2019 végéig összesen 15 magasból mentő jármű áll rendszerbe, összesen csaknem 3,1 milliárd forint értékben. Budapestre most egy negyvenkét méter emelőmagasságú Iveco Magirus magasból mentő kerül.

A főigazgató-helyettes hangsúlyozta, a katasztrófavédelem évek óta nagy hangsúlyt helyez az önkéntes tűzoltó egyesületek mentő tűzvédelemben játszott szerepének erősítésére. Ezen elvek mentén fejlesztette ki a BM HEROS az önkéntesek számára az új gyorsbeavatkozó járműveket. Az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport, a Csákvár Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a FEGY Polgárőr és Tűzoltó Egyesület Gyál, a Pannonhalma Város Tűzoltó Egyesülete és a Sándorfalvai Önkéntes Tűzoltó Egyesület egy-egy Mahindra-Heros gyorsbeavatkozó tűzoltó gépjárművet vehetett át kipróbálásra. Az ezredes végezetül úgy fogalmazott: a már megvalósult fejlesztésekkel és az új gépjárművek rendszerbe állításával jelentősen növelhető a beavatkozások hatékonysága, ezáltal magasabb szintű védelmet lehet biztosítani úgy az állampolgárok, mint az élő és épített környezet számára.

A főigazgató-helyettest követően Kontrát Károly emelkedett szólásra. Elsősorban leszögezte: ma a biztonság a legnagyobb közösségi érték, amely meghatározza a mindennapokat. E biztonságnak, folytatta az államtitkár, meghatározó része az, amelyet a tűzoltók biztosítanak. E terület erősítésének fontos eszköze az új felszerelések, járművek beszerzése. Ezt a célt az európai uniós és a hazai forrásokkal lehet elérni – tette hozzá Kontrát Károly. A hazai fejlesztésre, gyártásra utalva a miniszterhelyettes fontos momentumnak nevezte azt, hogy saját szakemberek, mesteremberek munkája is benne van az átadott járművekben. Hozzátette, az is fontos, hogy a tűzoltóktól folyamatosan érkezik visszajelzés arról, milyen használni ezeket a járműveket, és a tapasztalatok mentén mindig lehet javítani azokon. Fontos nap ez a mai nemcsak a tűzoltóknak, hanem azoknak a településeknek, térségeknek is, amelyekhez ezek a járművek kerülnek, zárta szavait az államtitkár, mert mint mondta, az új felszerelések magasabb szintű biztonságot garantálnak.

Köszöntőjét követően Kontrát Károly és dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató átadta az indítókulcsokat és az emléklapokat az igazgatóságok és az önkéntes egyesületek képviselőinek. A rendezvény a Szózattal ért véget, majd a megjelentek megtekintették a BM OKF épülete előtt felsorakozott különféle járműveket. Az ünnepséget követő fogadáson az országos katasztrófavédelmi főigazgató mondott pohárköszöntőt. A tábornok kijelentette, a ma átadott tíz vízszállítóval, tíz kritikusinfrastruktúra-bevetési egységgel és a magasból mentővel még nem ért véget a folyamat, további vízszállítók és magasból mentők találnak gazdára a jövőben. Góra Zoltán végezetül leszögezte, hogy az új technikáknak köszönhetően a katasztrófavédelem még szakszerűbb és ütőképesebb beavatkozásra képes.

Kék hírek

 1. Új vezető a székesfehérvári katasztrófavédelmi kirendeltségen

  A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy február 16-i hatállyal a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség kirendeltség-vezetőjének nevezte ki Sallai László tűzoltó alezredest. A kinevezési parancsot Magosi Lajos tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató adta át hétfőn Székesfehérváron.

  2020.02.23.
 2. Kerékpártolvajt állítottak elő a térfigyelő kameráknak köszönhetően

  A térfigyelő kameráknak köszönhetően és a közterület-felügyelők közreműködésével azonosítottak, majd fogtak el egy férfit, aki lezárt kerékpárt tulajdonított el február 19-én a Koronázó téren. A gyanúsított elismerte a bűncselekményt, eljárást folytatnak ellene.

  2020.02.21.
 3. Felborult egy személygépkocsi Pákozdnál hétfőn reggel

  Árokba hajtott és a tetejére borult egy személygépkocsi február 10-én reggel Székesfehérvár és Pákozd között. A sofőr ki tudott szállni a járműből. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói kerekeire állították és áramtalanították az autót.

  2020.02.10.
 4. A közterület-felügyelet segítségével fogták el a rendőrök a tolvajokat

  A Közterület-felügyelet munkatársai segítségével fogták el a rendőrök azt a két férfit, akik két nap alatt másodszor szerettek volna lopni ugyanabból az autóból Székesfehérváron.

  2020.02.06.
 1. Harminc beavatkozás volt a viharos erejű szél miatt

  Az erős szél miatt csaknem harminc tűzoltói beavatkozás történt február 5-én Fejér megyében. Az esetek felében utakat elzáró fákat daraboltak fel, és veszélyesen megdőlt fenyőket vágtak ki a tűzoltók motoros láncfűrésszel. Tíz épületnél a lemezfedést szakította fel az orkán.

  2020.02.06.
 2. Eltűnt székesfehérvári otthonából egy 17 éves lány

  A 17 éves lány január 28-án székesfehérvári otthonából tűnt el, senki sem tudja, hová indult, életjelet pedig azóta nem adott magáról. A felkutatására tett rendőri intézkedések eddig nem vezettek eredményre, ezért az egyenruhások most a lakosság segítségét kérik.

  2020.02.05.
 3. Folyamatosan dolgoznak a tűzoltók - Székesfehérváron kisebb károkat okozott a viharos szél

  Kisebb ágakat szakított le és néhány helyen tetőcserepeket is levitt a viharos szél Székesfehérváron. A Vasvári Pál utcában egy épület bádogozását tépte le. A Belváros önkormányzati képviselője Szabó Bakos Györgyné értesítette az épület tulajdonosát, aki intézkedik, hogy lehetőség szerint további darabokat ne vigyen le a tetőről a szél. Az Újcsóri úton egy családi ház melléképületének a tetejét bontotta meg a szél, a Zombori úton pediig az óvoda kerítésében okozott kárt. Kisfaludon egy fát döntött ki az erős szél.

  2020.02.04.
 4. Karácsonyfatűz - életet mentettek a fehérvári rendőrök

  Égő mécsestől gyulladt ki egy koszorú és egy feldíszített műfenyő szerdán délben Székesfehérváron. A Deák Ferenc utcai társasház második emeletén fekete füst szivárgott az egyik bejárati ajtónál. A lakáshoz elsőként kiérkező rendőr a faajtót berúgta, és a bent tartózkodó idős nőt kihozta a lépcsőházba. 

  2020.01.29.

Eseménynaptár

2020. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek