Újabb, közel 14 milliós támogatást kapott az Alba Innovár a Howmet-Köfémtől

Újabb, közel 14 millió forintos támogatást nyújtott a Howmet-Köfém Kft. az Alba Innovár Digitális Élményközpont számára. Az erről szóló csekket jelképesen hétfőn adták át. A hozzájárulás egy újabb fontos lépése a tudásközpont és a cég között hét éve fennálló, folyamatos együttműködésnek.
2024.04.29. 18:30 |
Újabb, közel 14 milliós támogatást kapott az Alba Innovár a Howmet-Köfémtől

Székesfehérvár Önkormányzata mellett a Howmet-Köfém Kft. is felvállalta a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány által működtetett Alba Innovár Digitális Élményközpont folyamatos támogatását.

Az elmúlt hét évben több mint százmillió forintot biztosított a cég a tudásközpont fejlesztésére, a különféle projektek megvalósítására. A juttatások folyamatosak voltak, nem maradt ki egyetlen esztendő sem – hangsúlyozta Katus István, a Howmet-Köfém Kft. ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy kölcsönösen törekszenek a jól működő partnerség fenntartásán.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester szavai szerint a Howmet támogatása rendkívüli jelentőségű csakúgy, mint az a hozzájárulás, melyet az Önkormányzat biztosít a helyi adóbevételből. Ha egy támogató a második, harmadik, negyedik stb. évben is úgy dönt, hogy egy célra, illetve annak továbbfejlesztésére forrást ad, akkor az már nem megelőlegezett bizalom. A támogató látja, hogy a kedvezményezett korrekt, átlátható módon, jó célok megvalósítására fordítja a neki juttatott összegeket. Ez a jövőbe fektetett, közös erőfeszítés, melynek minden szempontból megvan és meglesz az értelme.

A támogatásból többek között egy digitális, okos homokozót hoztak létre, melyben a fehér homok vetítővászonként, képernyőként funkcionál. A felületére egy topográfiai térkép vetül. Az XBOX Kinect berendezés érzékeli a homok mélységeit, magasságait, majd beszínezi a terepet. Így lehet az egyszerű homokozóból terepasztalt létrehozni és a különféle terepviszonyokat ábrázolni. A most bemutatott terepasztalon a pákozdi csata helyszínét ábrázolták a gyerekek – emelte ki Laufer Tamás, az Alba Innovár vezetője.

Ugyancsak költöttek a támogatásból az úgynevezett PEDIG (digitális pedagógia) menedzser programra. Azokat a pedagógusokat támogatják, akik az iskolákban folyamatosan segítik a digitális pedagógiai programban résztvevő kollégáikat és maguk is részt vesznek továbbképzéseken az Alba Innovárban. Ugyancsak a Howmet jóvoltából az Alba Innovár nyári táborai teljesen térítésmentesek lesznek idén.

Gazdaság

 1. GISopen konferencia

  Ünnepélyes keretek között nyitották meg szerdán a térinformatikusok, földügyi és ingatlanügyi szakemberek országos szakmai találkozóját a GISopen-t, amely éves rendszerességgel a geodéta és földmérő élet aktualitásaira fókuszál. A hazai konferenciák közül a székesfehérvári az egyik legnépszerűbb szakmai összejövetel az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézet szervezésében.

  2024.05.22.
 2. 30 éve Fehérváron

  Harminc évvel ezelőtt, 1994-ben érkezett a városba az Emerson globális technológiai és szoftver vállalat azzal a céllal, hogy kibővítse gyártókapacitását a régióban. A kerek évforduló alkalmából az Emerson telephelyén köszöntötték a vállalat dolgozóit, valamint avattak fel a főbejárat előtt egy erre az alkalomra készült alkotást.

  2024.05.15.
 3. Légiipari Napok Börgöndön

  Kedden és szerdán a Börgöndi Repülőtéren rendezik meg a Légiipari Szakmai Napokat. Itt a pályaválasztás előtt álló diákok megismerkedhetnek a légiipari köthető hivatásokkal, előadásokat hallgathatnak és akár a szimulátorokat is kipróbálhatják.

  2024.05.14.
 4. VIDEOTON üzleti fórum

  Hagyomány, hogy évente üzleti fórumot szervez a VIDEOTON Holding, melyet ezúttal Kihívások és lehetőségek – 5 év múlva a világ…? címmel rendeztek. Fejér vármegye legjelentősebb cégeinek képviselői beszélgettek a globális és az európai gazdaság elmúlt időszakáról, kilátásairól. Szó volt az energiaválságról, az autóipar jövőjéről, a klímaváltozásról, illetve az infláció várható alakulásáról, hatásairól.

  2024.05.14.