Új vezetőedző és védelmi koordinátor a Fehérvár Enthronersnél

Nemzetközi szinten is igen magasan jegyzett új vezetőedzőt igazolt a Fehérvár Enthroners, a texasi Jim Ward irányításával készül a csapat a hazai és az osztrák liga mérkőzéseire. Emellett Boda Gábor, a Magyar Amerikai Futball Szövetség elnöke is a fehérvári gárdát erősíti a jövőben védőkoordinátorként. Pénteken dr. Cser-Palkovics András polgármester jelenlétében, sajtótájékoztató keretében írta alá szerződését a két szakember, ahol Pál Tibor Kornél elnök beszélt a kitűzött célokról és feladatokról is.
2018.09.21. 16:06 |

A Fehérvár Enthroners amerikaifutball-csapat 2007-es megalakulása óta azon dolgozik, hogy mind a csapat eredményeiben, mind a sportághoz szükséges infrastrukturális feltételekben folyamatosan fejlődjön. A hazai bajnokságban a legfelső csoportba feljutott együttes immár második esztendeje az osztrák ligában is megméretteti magát. A legutóbbi szezonban meg is nyerték a divízió 4-ben a bajnokságot, így a most kezdődő szezonban sem lehet más a cél a sógoroknál, mint a divízió 3-as osztály bajnokává válni. Többéves építkezést jelent ez, melyben épp a Fehérvár AV19 jégkorongcsapata lehet a követendő példa: az Enthroners is szeretne négy-öt éven belül az osztrák bajnokság legmagasabb osztályába eljutni (amely a második legerősebb liga egész Európában a német pontvadászat után), és mindeközben persze minél több nézővel megismertetni és megszerettetni az amerikai focit.

Természetesen nem szabad figyelmen kívül a hazai bajnokság, a HFL küzdelmeit sem, hiszen jelenleg az jelenti az igazi kihívást a csapatnak. A tavalyi évben a nyolccsapatos ligában újoncként elért 5. hely is mutatja, hogy nem sikerült rosszul a fehérváriak belépője a hazai elitligába, idén azonban még ennél is jobb eredményt várnak el maguktól a csapat tagjai és szurkolói egyaránt.
Ezen tervek megvalósításában kiemelten fontos mérföldkő a szakmai stáb megerősítése. Pénteken sajtótájékoztató keretében írta alá új szerződését az új vezetőedző, Jim Ward, aki több mértékadó európai ligában megfordult már, most pedig Székesfehérvárt választotta. A Koronázókkal 1+1 éves szerződést írt alá az amerikai szakember, ami azt mutatja, hogy hosszabb távra terveznek és törekednek az  állandóságra a fehérvári futballcsapatnál. Munkáját védőkoordinátorként az egyik legismertebb hazai szakember, Boda Gábor segíti majd. Az ő személye a Szövetség elnökeként is összekapcsolódik az amerikai focival, illetve egykori játékosi és az elmúlt években kiteljesedett edzői pályafutása miatt fontos eredmény, hogy ő is a Fehérvár Enthroners munkáját segíti a bajnoki szezonban.
A szakmai erősítés apropóján összehívott sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András polgármester megerősítette, hogy a város támogatására a továbbiakban is számíthat az Enthroners.
Az elmúlt hónapokban sem tétlenkedtek a klubnál sem szakmai téren, sem a körülményeket tekintve. A város próbál segítséget biztosítani ahhoz a szisztematikus munkához, ami évek óta zajlik a klubnál. Kész az új konditerem és műfüves pálya, az infrastruktúra fejlesztése együtt jár a csapat további erősítésével, ami az utánpótlásra is vonatkozik. A cél egyre feljebb lépni az osztrák bajnokságban és a HFL-ben is, biztosak lehetünk benne, hogy ismét remek hangulatú meccseket láthatunk majd a First Fielden. Köszönjük az eddigi munkát és egyben köszöntjük az új tagokat a stábban - nagyon nagy dolog, hogy a sportág őshazájából érkezik vezetőedző, ráadásul Texasból, ami Amerikán belül is a sportág egyik bölcsője” - emelte ki a polgármester.

A szerződését most aláíró új coach, Jim Ward komoly európai tapasztalattal rendelkezik, mint mondta, most nagyon elkötelezett a fehérvári projekt iránt.
Számomra ez egy lehetőség egy olyan klubban dolgozni, ahol nagyon sok, ambícióval teli játékos van. Több helyen dolgoztam már Európában, most a legmeggyőzőbbek számomra az itt tapasztalt körülmények voltak. Már találkoztunk az edzői stábbal, a játékosokkal, vezetőkkel, sokat beszélgettünk. Úgy döntöttünk a feleségemmel, elfogadjuk az invitálást. Nagyon meggyőző az is, amit eddig ebből a szép városból láttam. Nagyon fontos, hogy a polgármester úr is ennyire támogatja az amerikai futballt! Még csak pár napja vagyunk itt, de minden körülmény ideálisnak tűnik” - adott hangot bizakodásának és tettrekészségének Jim Ward.
Boda Gábor személyében az eddigi egyik legnagyobb ellenféltől, az Eaglestől tudott edzőt elcsábítani az Enthroners. A hazai amerikai futball fejlesztésén évek óta dolgozó szakember Fehérváron a védelem koordinátoraként nyit új fejezetet karrierjében.
„Olyan motiváció van itt mindenkiben, ami nagyon vonzóvá teszi az itteni munkát. Több éves tervben gondolkoznak, itthon és az osztrák bajnokságban is, az egyik legkomolyabb háttérrel rendelkező csapat az Enthroners.  A játékosállomány is erős, előbb-utóbb szeretném a döntőben látni a csapatot. Jól összedolgozó edzői csapat fog kialakulni, ami záloga lehet a sikernek.”

Boda Gábor hozzátette, a szövetség számára is nagyon fontos a fehérvári projekt. „A HFL a mi kirakatunk, ezt követik legnagyobb figyelemmel a szurkolók, az itteni csapatoknak nagy a felelősségük a sportág egészének imázsa szempontjából. Itt a város vezetése is a sportág mögött áll, ami szintén példaértékű, ráadásul az infrastruktúra is kiemelkedő.”
A Fehérvár Enthroners részéről Pál Tibor Kornél klubelnök látta el kézjegyével a szerződéseket. A korábban head coachként is dolgozó, az Enthroners-projektben a kezdetektől elkötelezett szakember szerint újabb mérföldkőhöz érkezett a fehérvári amerikai futball.
„Évről évre rohamos ütemben fejlődik a klub, annak is köszönhetően, hogy olyan emberek érkeznek a stábba, akik remekül élnek az itteni lehetőségekkel. Jim Ward olyan fejlődési lehetőséget hoz a játékosok és edzők számára is, ami eddig még nem volt. Elkezdődtek az edzések, van új konditermünk, erőnléti edzőnk, több szinten is előrébb léphetünk. Nagyon jól érezte magát mindenki az első közös edzésen, kőkemény munka volt, de ez kell ahhoz a továbbiakban is, hogy elérjük kitűzött céljainkat. A lehetőségek nagyszerűek, a távlati cél, hogy európai szintű meccseket láthassunk a First Fielden” - mondta Pál Tibor Kornél.

A felkészülési időszak szeptember elején már megkezdődött a Koronázóknál a First Fielden, Magyarország első szabványos amerikaifoci-pályáján, amivel szintén a város büszkélkedhet. Az elmúlt évekhez hasonlóan ősszel is játszik mérkőzéseket a csapat. Az első felkészülési mérkőzésüket október 21-én játsszák, minden bizonnyal külföldi ellenféllel szemben.

Sport

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak