Új piac nyílt - közvetlenül a termelőtől a Jancsárkertben

 Nagyon sokan voltak szombaton délelőtt a Jancsárkert piac megnyitásán, ahol ezentúl minden hétvégén termelői és ökopiac várja a fehérváriakat. A már húvétra készült sonkák, friss pékáru és tejtermékek mellett mézek, savanyúságok és vegyszermentes zöldségek várják a vásárlókat. Horgolt húsvéti kosárkák és tojások, faragott kézműves remekek, egészségmegőrző termékek, pálinka, továbbá virág is szerepel a Jancsárkert kínálatában.
2013.03.23. 20:03 |
 Friss élelmiszereket kínálnak hétről-hétre a szombaton délelőtt megnyílt Jancsárkert piacon a Balatoni út 10. szám alatt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek egyre jobban megnézik, mit vásárolnak. Az ár mellett most már a származási hely ismerete és az élelmiszer egészséges volta is egyre meghatározóbb. Ez a folyamat segítheti a helyi és környékbeli termelők munkáját is, akik szombattól újabb terepet kaptak termékeik értékesítéséhez.
 Nagyon sokan voltak szombaton délelőtt a Jancsárkert piac megnyitásán, ahol ezentúl minden hétvégén termelői és ökopiac várja a fehérváriakat. A már húvétra készült sonkák, friss pékáru és tejtermékek mellett mézek, savanyúságok és vegyszermentes zöldségek várják a vásárlókat. Horgolt húsvéti kosárkák és tojások, faragott kézműves remekek, egészségmegőrző termékek, pálinka, továbbá virág is szerepel a Jancsárkert kínálatában.
 A kezdeményezés célja, hogy közvetlenül a termelők árulják portékáikat, amely az árakon és a minőségen is meglátszik majd – ígérik a kezdeményezők. Ezen a hétvégén a közelgő ünnep jegyében Húsvéti vásár zajlik. „Örömmel látom, hogy lassan városrészenként új termelői piacok alakulnak ki, amelyek a háziasszonyok segítségére vannak friss áruikkal a hétvégi ebéd elkészítésében. Főleg nemes ez a cél, ha – mint a Jancsárkert esetében – egy kihasználatlan terület népesül be értelmes céllal.” – fogalmazott megnyitójában dr. Cser-Palkovics András. Az agrártermékek nagyvárosba áramlása mindkét félnek jó, a termelők piacot találnak, a fehérváriak pedig friss élelmiszerhez jutnak helyi és környékbeli gazdálkodók által. „A megnyitón tapasztalt nyüzsgés bíztató. Remélem, hogy élővé tehető ez a kezdeményezés.” – mondta.
Az egészséges, biztonságos élelmiszerek megvásárlására, egy újabb közösségi tér létrehozására törekedtek a szervezők, akik nevében a létesítmény tulajdonosa, a móri Hétkúti Ökofarm vezetője beszélt a szombat délelőtti megnyitón. Peretsényi György köszönetet mondott a résztvevőknek azért, hogy eljöttek megismerni őket. Emellett beszámolt arról, hogy ő maga is több éve foglalkozik vegyszermentes zöldségtermesztéssel, így ismeri ezt a rendkívül nehéz, de jövőbemutató gazdasági- kereskedelmi-innovatív tevékenységet. Éppen ezért örül a Jancsárkert megnyitásának, ahol a fehérváriakhoz is közel hozhatják termékeiket és szemléletüket a termelők.
 A Balatoni út 10. szám alatt található 650 négyzetméteres fedett csarnokban - és az előtte található nyitott területen - működik a termelői és ökopiac, amelynek kiemelt együttműködő partnere az Új Hangya Szövetkezet Székesfehérvár és környéke csoportja. Az ő képviseltükben Vincz József szólt a résztvevőkhöz. Beszédében megerősítette, hogy a legjobb termék, amit magunk állítunk elő. Ha erre nincs mód, akkor legalább azt tudjuk, honnan származik - emelte ki a fehérvári és megyei termelőket összefogó szervezet képviselője.
 
 Az egészséges élelmiszerekkel való ellátás mellett több fontos eredménye is lehet a helyi piacok működésének. A vásárlók segítik a helyi és környékbeli kereskedők életben maradást, miközben ők maguk biztonságos élelmiszerekhez jutnak. Ha helyi magyar termelőtől vásárolunk, akkor sokat teszünk a környezetünkért is, hiszen rövid a szállítási távolság és az áru is friss marad.
A Jancsárkert működtetőinek több tervük is van. A piac szervezése mellett szeretnék megismertetni az érdeklődőket egy-egy termelő tevékenységével úgy, hogy kirándulást szerveznek annak portájára. Emellett számos kulturális és egyéb rendezvény ötlete is felmerült, amelynek első megnyilvánulása Tolcsvay Béla megnyitón adott műsora volt.