Új modellprogram indul Fejér megye gazdaságának fejlesztéséért

Aláírták azt az együttműködési megállapodást, melynek értelmében új modellprogram indul Fejér megyében a helyi vállalkozások szolgáltatás-alapú segítése és támogatása, továbbá a térségi munkaerő-kereslet és -kínálat összehangolása és eredményesebbé tétele érdekében.
2022.06.24. 13:34 |

Az aláírást megelőzően Székesfehérvár Közgyűlése pénteki ülésén egyhangúlag elfogadta az együttműködésről szóló javaslatot. A tervezett új, innovatív, országosan egyedülálló, szövetségi alapú együttműködés célja a vállalkozások szolgáltatás-alapú segítése és támogatása, továbbá a térségi munkaerőpiac diszfunkcióinak kezelése, a vállalkozások humán erőforrásának fejlesztése.

A szerződést a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), illetve annak Fejér Megyei Szervezete, a Fejér Megyei Kormányhivatal, a Fejér Megyei Önkormányzat és Székesfehérvár Önkormányzata kötötte, a megállapodást pénteken, a Városházán írták alá.

A stratégiai együttműködés három pillérre épül:

 1. az egyik a VOSZ új, megerősített érdekképviseleti funkciója melletti, kiemelt vállalkozás-fejlesztési központtá alakulását előkészítő Fejér megyei modellprogram elindítása,
 2. mely szorosan kapcsolódik a 2016-ban elindult Fejér Megyei Foglalkoztatási és Gazdaságfejlesztési partnerséghez,
 3. valamint Székesfehérvár Megyei Jogú Város kiemelt vállalkozóbarát településsé válását támogató programjához.

Az országosan is egyedülálló, mintaértékű, a megyei vállalkozások rezilienciáját fejlesztő programban a Fejér megyei vállalkozások térítésmentesen juthatnának a működésüket és fejlődésüket támogató alapszolgáltatásokhoz, piaci alapon pedig prémium, kiegészítő szolgáltatásokat kínálna a megújított, szolgáltatás-központú VOSZ Fejér megyei iroda az arra igényt tartó vállalkozások részére.

A programról szóló együttműködési megállapodást ünnepélyes keretek között írta alá pénteken a Városházán Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Simon László kormánymegbízott, Eppel János, a VOSZ országos elnöke és dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

Az aláíró felek közös célja, hogy kölcsönösen elősegítsék a Fejér megyei gazdaság- és vállalkozásfejlesztés, foglalkoztatásfejlesztés hatékonyságát és szakmai eredményességének növelését. Ennek során vállalják, hogy tevékenységeiket, szolgáltatásaikat, fejlesztéseiket szakmailag összehangolják, a jó gyakorlataikat pedig kölcsönösen megosztják egymással. A részletek kidolgozására tervezik közös munkacsoport, vagy egyeztetési fórum létrehozását.

Az ünnepélyes aláíráson Molnár Ferenc, a VOSZ Fejér Megyei Szervezetének társelnöke, az esemény moderátora hangsúlyozta az egység, az együttműködés fontosságát, melynek legfőbb célja, hogy Fejér megye vállalkozóbarát és országos mintatérség legyen.

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere szintén az együttműködésről beszélt, melynek különösen fontos szerepe van napjainkban. A mostani összefogásban jelen van az állam, a megye, a vállalkozások és a város, amelyek képesek együtt gondolkodni. A pandémia és a háború gazdasági hatásai komolyan érintik Fejér megyét, így nem lehet eltekinteni attól, hogy a kihívásokat közösen, összefogva gondoljuk át és kezeljük.

Dr. Simon László kormánymegbízott arról beszélt, hogy az állam feladata a munkaerőpiac, a vállalkozások segítése, a foglalkoztatás előmozdítása. Fejér megye élen jár ebben a munkában és a vállalkozásokkal folytatott párbeszédben. A mostani együttműködésben segítik a szakmai konzultációt, és mozgósítani kívánják a munkaerőpiac szabad kapacitásait és az ehhez kapcsolódó támogatásokat. Mintegy 2.000 főt bevonására nyílhat lehetőség.

Székesfehérvár hosszú ideje példás munkát végez a gazdaságban, teljesítőképessége kiemelkedő, és Fejér megye is az országos élmezőnyben, második - harmadik helyen áll a gazdasági mutatókat tekintve. Az elmúlt években a megyei és a városi foglalkoztatási paktumok is sikerrel lezajlottak – emelte ki Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke. Rámutatott ugyanakkor, hogy válságos időszakban a gazdaság egyes szegmensei törékennyé és sérülékennyé válhatnak, ennek kezelésére szerves egységként, Székesfehérvárral közösen kell fellépni a foglalkoztatásban.

Székesfehérvár és környéke, Fejér megye mindig ott van a leginkább fejlődő, progresszív területek között. A vállalkozóbarát szemlélet és a nyitottság azt mutatja, hogy itt van egy egység az érdekek felismerésében, a szándékban, a közös akaratban, és reményeink szerint ez valósul meg a mostani együttműködésben is. Most egy új modell kezdődik! – tette hozzá Eppel János, a VOSZ országos elnöke. Arról is szólt, hogy elsőként itt hoznak létre egy VOSZ irodát, ahol személyes találkozások által támogathatják majd a vállalkozásokat.

Az eseményen részt vett Demján Sándorné, a VOSZ alapítójának özvegye. Örömét fejezte ki a mostani együttműködés kapcsán, hiszen férje, Demján Sándor legfontosabb életcélja volt a vállalkozások segítése. A mostani megállapodást az együttműködő felek egysége teszi különlegesség.

Gazdaság

 1. Tájékoztatás a KATA változásról

  A KATA változás kapcsán két rendezvényt tart a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Augusztus 2-án a KATA változásokat foglalják össze, augusztus 25-én pedig a KATA utáni adózási lehetőségekről adnak tájékoztatást.

  2022.08.01.
 2. Tovább erősödik a duális képzés

  Martin Schroeter, a Kyndryl elnöke és vezérigazgatója magyarországi útja során meglátogatta a budapesti Ügyfél Innovációs Központot, ahol Zerényi Zoltán, a Kyndryl Szolgáltató Központok CEE&MEA igazgatója fogadta, ahol az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának dékánjával is tanácskozott és méltatta a vállalat és az intézmény gyümölcsöző kapcsolatát. A Kyndryl ügyfél innovációs központjainak hazánkban összesen háromezer munkavállalója van, Fehérváron több olyan család is van, ahol két generáció dolgozik együtt.

  2022.07.22.
 3. Elhunyt Macher János

  Pótolhatatlan veszteség érte Székesfehérvár gazdaságát. 93 éves korában, rövid betegséget követően múlt hét pénteken elhunyt Macher János, a Macher Zrt. alapító-tulajdonosa, Székesfehérvár Tiszteletbeli Polgára.

  2022.07.18.
 4. Új modellprogram indul Fejér megye gazdaságának fejlesztéséért

  Aláírták azt az együttműködési megállapodást, melynek értelmében új modellprogram indul Fejér megyében a helyi vállalkozások szolgáltatás-alapú segítése és támogatása, továbbá a térségi munkaerő-kereslet és -kínálat összehangolása és eredményesebbé tétele érdekében.

  2022.06.24.

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár