Új célra fordítaná az adományokat az Önkormányzat - tájékoztatás a székesfehérvári menekülthelyzetről

Az ukrajnai, illetve kárpátaljai menekültek egy része hazatért, másik részük más településeken kapott szállást, ezért a tavaszihoz képest jelentősen csökkent a Székesfehérváron elszállásoltak száma - tájékoztatott dr. Cser-Palkovics András polgármester a közösségi oldalán. A városvezető egyben felhívta a figyelmet: tekintettel arra, hogy Fehérváron a menekültek ellátása messze nem okozott akkora anyagi problémát, mint elképzelhetőnek tartották, a megsegítésükre létrehozott adományszámlán lévő 13 millió forintból az energiaválságot szeretnék enyhíteni. Ehhez a lakosság hozzájárulását kérik.
2022.08.10. 16:31 |
Új célra fordítaná az adományokat az Önkormányzat - tájékoztatás a székesfehérvári menekülthelyzetről

„Rövid tájékoztatás a városunkban tartózkodó kárpátaljai, ukrajnai menekültekről:

A tavaszihoz képest jelentősen csökkent azoknak a száma, akikről az önkormányzat, a tankerület, vagy az egyetem által nyújtott szálláshelyen kell gondoskodjunk. Jelenleg 94 ukrajnai, illetve kárpátaljai menekült számára nyújtunk szállást, korábban ez a szám közelítette a 200-at.

Az Óbudai Egyetem Hosszúsétatéri Kollégiumban már nincsenek menekültek, hamarosan a Nemes Nagy Ágnes Kollégiumban sem maradnak, csak a Szabadságharcos úti egykori kollégiumi szárnyban, illetve a József Attila Kollégiumban adunk szállást a menekültek számára.

Ennek oka, hogy a menekültek egy része hazatért, másik részük más településeken kapott szállást

Az állam maradéktalanul kifizette és fizeti az önkormányzatunk minden, menekültekkel kapcsolatos költségét, az Alba Bástya Család és Gyermekvédelmi Központ pedig továbbra is folyamatosan gondoskodik a menekültekről

Tekintettel arra, hogy Fehérváron a menekültek ellátása messze nem okozott akkora logisztikai, humanitárius és anyagi problémát, mint elképzelhetőnek tartottuk, a ukrajnai menekültek ellátáshoz létrehozott adományszámlán lévő összeget szeretnénk más, de ugyanígy szociális célra felhasználni. Jelenleg szűk 13 millió forintnyi adomány van a számlán, melyet az adományozók beleegyezésével az ukrajnai háború hazai következményét, az energiaválságot szeretnénk enyhíteni. Az adományokat 100%-ban a szociális alapon rászorulók rezsiterheinek enyhítésére szeretnénk fordítani, a hamarosan induló rezsitámogatási programon keresztül.

Az adományozók közül a cégeket (mivel az ő elérhetőségeikkel rendelkezünk) természetesen felkeresi az Önkormányzat és az engedélyüket fogjuk kérni az adományok céljának módosításához. A magánszemélyként adományozók esetében nem rendelkezünk elérhetőséggel, így itt, és a város felületein keresztül tájékoztatjuk őket a szándékunkról, egyben kérjük a beleegyezésüket adományaik új célra fordításához!

A beleegyezést, vagy elutasítást írásban, a polgarmester@pmhiv.szekesfehervar.hu e-mail címen tehetik meg. Ameddig ezt nem teszik meg, az általuk adott összeghez nem nyúl az Önkormányzat.

Bízom benne, hogy minden adományozó beleegyezését adja majd, hiszen a menekültek ügyéhez foghatóan jelentős és fontos szociális, humanitárius kérdésről van szó, melyet végső soron szintén a háború okozott.”

Dr. Cser-Palkovics András
Székesfehérvár polgármestere