Új beruházó érkezik Székesfehérvárra - speciális kerámiatermékek gyártásába kezd

Januártól új vállalattal bővül Székesfehérvár gazdasága. A svájci METOXIT AG első nemzetközi telephelyeként az M+S Ceramics a megyeszékhelyen kezdi el olyan speciális kerámiaelemek gyártását, amelyek órák, illetve fogászati implantátumok alkotói. A 2,5 milliárd forintos beruházással első körben 10, majd a folyamatos bővítéssel összesen 80 új munkahelyet teremtenek, jelentette be a hétfőn reggeli sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. 
2021.11.22. 12:23 |

A budapesti eseményen Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője és a holding vezérigazgatója, dr. Gian-Carlo Gullo is részt vett.

A fogászatban használt kerámia-implantátumok gyártásával foglalkozó svájci cég, a METOXIT Holding vállalata, az M+S új beruházóként érkezik Székesfehérvárra. A 2,5 milliárd forintos beruházás összesen 80 új munkahelyet teremt a városban. A több mint 100 éves cég rendkívül nagy tapasztalattal rendelkezik a kerámia és precíziós anyagok gyártásában.

A Külügyminisztériumban tartott hétfői sajtótájékoztatón dr. Gian-Carlo Gullo vezérigazgató elmondta, a holding első nemzetközi vállalata lesz a székesfehérvári. Januárban 10 fővel kezdik el az órákhoz való kerámiaelemek gyártását, majd 2022 végéig a fogászati kerámia komponensek előállításával bővül a tevékenységi kör. A cégvezető kiemelte: Magyarország fontos sarokköve a holdingnak. „Székesfehérvárra azért esett a választás, mert fejlett ipari területtel, megfelelő infrastruktúrával és jó munkaerővel rendelkezik.” Dr. Gian-Carlo Gullo reményét fejezte ki, hogy az országos és helyi további együttműködéseknek köszönhetően a jövőben jelentős mértékű növekedés várható majd.

Janurában megkezdjük a közös munkát Székesfehérváron is. Ennek köszönhetően első körben több mint 40 új munkahelyet teremt e beruházás, hangsúlyozta Vargha Tamás. Székesfehérvár országgyűlési képviselője hozzátette: a legmodernebb technikát alkalmazó cég a gyártás mellett kutatás-fejlesztési tevékenységet is folytat majd. „Ha egy nagy múltú svájci vállalat Magyarországon és Székesfehérváron talál otthonra, az mutatja és bizonyítja, hogy jó úton járunk. Az elmúlt 12 évben olyan gazdasági környezetet tudtunk teremteni országosan és helyben is, amely egy ilyen nagy múltú cég számára is vonzó lehet.”

A svájci beruházók fontos szerepet játszanak a magyar gazdaság működésében. Majdnem 900 svájci tulajdonosi hátterű vállalat működik hazánkban, és ezek mintegy 31 ezer embernek adnak munkát, emelte ki Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette, a Metoxit AG most bejelentett üzemében már januárban megkezdődik a magas hozzáadott értékű termelés, elsősorban órákhoz és orvosi implantátumokhoz gyártanak majd alkatrészeket, hozzájárulva a magyar orvosi eszközgyártás további növekedéséhez. A miniszter szólt az adócsökkentésről és a kormány gazdasági válságkezeléséről, amely „egyértelműen jól vizsgázott. Magyarországon foglalkoztatási, beruházási és negyedéves gazdasági növekedési csúcsok dőltek. Az idei második negyedévben rekordmagas, 18 százalékos, a harmadik negyedévben pedig 6 százaléknál nagyobb gazdasági növekedést sikerült elérni. Utóbbi a valaha regisztrált második legmagasabb érték, ami jócskán meghaladja az európai uniós átlagot.” Kiemelte, Magyarországnak mindösssze egy évre volt szüksége ahhoz, hogy gazdasági teljesítménye visszatérjen a válság előtti szinthez, hozzátéve, hogy ez majd másfél év előnyt jelent a világgazdasághoz képest, ami a gyors oltási program eredménye.

A 2,5 milliárd forintos beruházás keretében egy 6000 m²-es csarnokban gyártanak fogászati implantátumokhoz és órákhoz szükséges speciális kerámiatermékeket. A munka már januártól elkezdődik, és kifejezetten magas hozzáadott értéket képvisel: komoly szakértelmet, képzettséget, odafigyelést igénylő munka kezdődik Székesfehérváron.

Gazdaság

 1. Fejér termék 2022 – december 31-ig várja a pályázatokat a Fejér Megyei Önkormányzat

  A „Hagyomány - Érték - Minőség” jegyében ismét meghirdette a Fejér Termék pályázatot a Fejér Megyei Önkormányzat. A megyében előállított minőségi kézműves termékek és élelmiszerek készítői 2021. december 31-ig pályázhatnak az elismerő cím elnyerésére.

  2021.11.29.
 2. Koronavírusos betegek gyógyításához használt termékek gyártásához fejlesztett a Garzon Bútor

  A koronavírusos betegek gyógyításában használható egészségipari termékek, például intenzív ágyak és infúziós állványok előállítása érdekében európai uniós és hazai támogatással bővítette fémüzemi kapacitását Tamásiban a székesfehérvári székhelyű Garzon Bútor Zrt.

  2021.11.25.
 3. Újabb támogatásban részesült a Vasvári Pál Gimnázium

  A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium és az Howmet-Köfém Kft. együttműködése eredményeként ebben az évben a vállalat Alapítványa a Science, Technology, Engineering and Math (STEM) program keretében 20 000 dollár (több mint 5.800.000 forint) támogatásban részesítette a természettudományos, műszaki és mérnöki pályák felé orientáló iskolai projektet.

  2021.11.24.
 4. A jövő elkezdődött! – magyar egészségipari fejlesztések mutatkoztak be a MOL Arénában

  Nagyszabású kiállításon mutatkoztak be Székesfehérváron azok a hazai vállalkozások, amelyek az Egészségipari Támogatási Programban elnyert kormányzati támogatásnak köszönhetően fejlesztették tevékenységüket. A MOL Aréna Sóstón rendezett workshop megnyitóján részt vett Varga Mihály pénzügyminiszter, aki elmondta, a kormány egy új iparág alapjait tette le azzal, hogy 2020-21-ben 67 milliárd forintot biztosított a hazai egészségipar fejlesztésére.

  2021.11.23.
 1. Őszi Feszt az Otti Manufaktúrában - idén is a Gorsium Zeneiskolát támogatták

  Barátok, partnerek, beszállítók voltak ott pénteken este az Otti Manufaktúra őszi fesztjén, melyet mindig hagyományosan novemberben tartanak. Ebben az évben is támogatták a tehetségeket, hiszen hagyomány már, hogy a Gorsium Zeneiskolának ajánlják fel a tombolából befolyt összeget.

  2021.11.20.
 2. Vállalati gerillák és a változás ereje - Dr. Porkoláb Imre tartott izgalmas előadást Fehérváron

  A változás ereje: hogyan fejlődjünk kiszámíthatatlan környezeti viszonyok között? címmel tartott előadást a Megyeházán Dr. Porkoláb Imre, a Mathias Corvinus Collegium Vezetőképző Akadémia igazgatója. A katonai és vállalati stratégia egyik legkiválóbb nemzetközi szakértője az egyéni és szervezeti tanulási folyamataink radikális újragondolását sürgeti annak érdekében, hogy ne maradjunk le a folyamatos technológiai változások és krízisek által generált helyzetekben.

  2021.11.17.
 3. Hárommillió forintos támogatást kapott az Óbudai Egyetem a Howmet Aerospace Alapítványtól

  Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara és a Howmet-Köfém Kft. között évek óta szoros az együttműködés a kutatásban és a duális képzésben is. Hétfőn sajtótájékoztató keretein belül adták át azt a hárommillió forintos támogatást, amelyet többek között a robottechnikai központ, a virtuális valóság és a pneumatikai labor fejlesztésére használtak fel.

  2021.11.15.
 4. Adócsökkentés - közel 3 milliárd forint marad a fehérvári KKV szektornál

  A gazdasági kabinet 750 milliárd forintnyi adócsökkentésről döntött, tovább csökkennek a munkát terhelő adók - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán szombaton. Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András szintén Facebook oldalán ír arról, hogy a a gazdaságvédelmi intézkedések elérték a céljukat és 2022-ben a béreket és dolgozói juttatásokat kell növelni.

  2021.11.14.

Adventi programok 2021.

Eseménynaptár

2021. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár