Új, szemléletformáló kisfilmekkel segíti a korszerű hulladékgyűjtést a Deponia

A Hulladékcsökkentés hete keretében mutatták be azokat a kisfilmeket, melyeket a Depónia Nonprofit Kft. és a Fehérvár Médiacentrum közösen készített el. A Kukakommandó című kisfilm-sorozat a helyes hulladékgyűjtéssel foglalkozik és szemléletformálási szándékkal készült.
2019.11.21. 21:43 |

Az idén a Depónia Nonprofit Kft. is csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Hét kezdeményezéshez, mely november 24-ig tart.

Ennek az évnek a témája a „Nyisd ki a szemedet, csökkentsd a szemetet!” gondolat.

A Hét keretében a résztvevők saját ötleteiket megvalósítva próbálják felhívni a figyelmet a hulladék keletkezésének megelőzésére, a hulladékmennyiség csökkentésének fontosságára, a termékek újra-használatára, valamint a már hulladékká vált anyagok újrahasznosítására, az ezt segítő szelektív hulladékgyűjtés hatékonyabb kihasználására.

Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője  elmondta, hogy a cég számára évek óta kiemelt fontosságú cél a hulladékok keletkezésének megelőzése, a lerakott hulladék mennyiségének a csökkentése.

 "A hulladékok kezelése nagyon költséges, így nem az a fő cél, hogy minél többet hasznosítsunk újra, hanem az, hogy csomagolásmentesen éljünk. Ha ezt nem tudjuk elkerülni, akkor törekedjünk az újra-használatra, gyűjtsünk jól, válogassunk okosan, szemeteljünk tudatosan, tehát törekedjünk arra, hogy minél kisebb mennyiségű hulladékot halmozzunk fel."

Az idei Hulladékcsökkentési hét a Depónia Nonprofit Kft. életében kiemelt szerepet kap.

Erre e programsorozatra felfűzve került sor több eseményre a héten. Egyes programok a Depónia dolgozóinak szóltak, mások a nyilvánosságnak. Minden eseménynek egy a célja: a lakosságot elérni és aktívan bevonni a környezetünk tisztaságáért folytatott tevékenységekbe.

Három kisfilmen mutatkozik be a "Kukakommandó"

A Depónia Nonprofit Kft. úgy véli, hogy szemléletváltásra van szükség, ezért az idén szokatlan kisfilm-sorozat készült. A Depónia munkáját a Fehérvár Médiacentrum már két évvel ezelőtt is segítette: 2017-ben forgatták a bemutatkozó- és imázs filmet, 2018-ban további kisfilmek kerültek bemutatásra a hulladék újra-használatáról. Megtudhatták a nézők, hogyan kell ékszereket, fesztiválruhát, raklapbútorokat és PET bowlingot készíteni hulladék felhasználásával.
A cél pontosabbá vált, a feladatkör bővült azóta, így 2019-ben sor került a Kukakommandó című három részből álló kisfilm-sorozat elkészítésére. A téma komolyságát megőrizve, de kötetlen, vidám hangulatban készült néhány perces kisfilmekkel nemcsak az idősebb, hanem a fiatalabb korosztályt is igyekeznek megszólítani. "Azt az együttműködést, ami hosszú évekkel ezelőtt a két cég között elindult, ezen a héten tovább erősíthettük és három olyan filmet tudunk bemutatni, amelyek igazán mutatják azt, hogy ki, mihez ért, mi az a terület, amin szólni tud a fehérváriakhoz és hogy a környezetünk érdekében ki, mit is tud tenni. Mi azzal tudunk csatlakozni ehhez az európai a kezdeményezésekhez és még inkább a város jövőjének biztosításához, ha nyilvánosságot adunk az ilyen és ehhez hasonló jó kezdeményezéseknek." - fogalmazott Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum ügyvezető igazgatója, aki reményét fejezte ki, hogy a fehérváriaknak is tetszeni fog a három kisfilm és hatása is lesz majd a jövőben.

Molnár Tamás környezetvédelmi és civil tanácsnok a filmek kapcsán arról szólt, hogy a környezetünk védelme érdekében a saját felelősségünket kell meglátni:

"Soha ennyi szemetet nem termeltünk, mint 2019-ben, meg kell látni azt a felelősséget, hogy igenis le kell mondanunk termékekről, olyan komfort tényezőkről, amelyek könnyítik ugyan az életünket, de súlyosan terhelik a környezetünket. Nem elég szelektíven gyűjteni a szemetet, hanem csökkenteni kell azt a hulladékmennyiséget, amit háztartásonként előállítunk. Mindenkinek azt ajánlom, hogy ha környezetvédelemről beszél, akkor mindig vizsgálja meg, hogy ő mit tesz meg ezért, utána tegye meg az ajánlásait másoknak is."

Közélet

 1. Első kézből az adventi programokról és egyéb aktualitásokról

  Az év hátralévő heteinek programjairól, kiemelten az adventi időszak terveiről is tájékoztatást ad közösségi oldalán dr. Cser-Palkovics András. Számos más aktuális információ is olvasható a város polgármestere által közzétett bejegyzésben.

  2020.10.27.
 2. Hivatásos katonák és honvédelmi alkalmazottak vehettek át elismeréseket

  Negyven hivatásos katona és honvédelmi alkalmazott vehetett át elismerést az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott ünnepi állománygyűlésen az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred állományából.

  2020.10.27.
 3. Megemlékező szentmise és könyvbemutató Glósz Ervin atya halálának 10. évfordulóján

  November 6-án, pénteken 18 órakor megemlékező szentmise kezdődik az öreghegyi Magyarok Nagyasszonya templomban dr. Glósz Ervin atya halálának 10. évfordulóján. A szentmisét követően mutatják be az "Öreghegyi szőlőtő in memoriam dr. Glósz Ervin" című emlékkönyvet.

  2020.10.27.
 4. Balla Dávid nyerte a Szóval győzni kommunikációs vetélkedőt

  A 12 döntősnek három fordulóban kellett számot adnia a meggyőző, élőbeszédbeli képességeiről: beszédet tartottak arról, hogyan alakítanák a jövőt, helytálltak mint interjúalanyok, majd rögtönözve reagáltak médiaposztokra, videókra. A zsűri tagjai úgy döntöttek, hogy 2020-ban Székesfehérváron Balla Dávid kommunikál a legjobban, dobogós helyezést ért el Bíró Gergő Zalán és Bodonyi Dániel.

  2020.10.26.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1