Új, szemléletformáló kisfilmekkel segíti a korszerű hulladékgyűjtést a Deponia

A Hulladékcsökkentés hete keretében mutatták be azokat a kisfilmeket, melyeket a Depónia Nonprofit Kft. és a Fehérvár Médiacentrum közösen készített el. A Kukakommandó című kisfilm-sorozat a helyes hulladékgyűjtéssel foglalkozik és szemléletformálási szándékkal készült.
2019.11.21. 21:43 |

Az idén a Depónia Nonprofit Kft. is csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Hét kezdeményezéshez, mely november 24-ig tart.

Ennek az évnek a témája a „Nyisd ki a szemedet, csökkentsd a szemetet!” gondolat.

A Hét keretében a résztvevők saját ötleteiket megvalósítva próbálják felhívni a figyelmet a hulladék keletkezésének megelőzésére, a hulladékmennyiség csökkentésének fontosságára, a termékek újra-használatára, valamint a már hulladékká vált anyagok újrahasznosítására, az ezt segítő szelektív hulladékgyűjtés hatékonyabb kihasználására.

Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője  elmondta, hogy a cég számára évek óta kiemelt fontosságú cél a hulladékok keletkezésének megelőzése, a lerakott hulladék mennyiségének a csökkentése.

 "A hulladékok kezelése nagyon költséges, így nem az a fő cél, hogy minél többet hasznosítsunk újra, hanem az, hogy csomagolásmentesen éljünk. Ha ezt nem tudjuk elkerülni, akkor törekedjünk az újra-használatra, gyűjtsünk jól, válogassunk okosan, szemeteljünk tudatosan, tehát törekedjünk arra, hogy minél kisebb mennyiségű hulladékot halmozzunk fel."

Az idei Hulladékcsökkentési hét a Depónia Nonprofit Kft. életében kiemelt szerepet kap.

Erre e programsorozatra felfűzve került sor több eseményre a héten. Egyes programok a Depónia dolgozóinak szóltak, mások a nyilvánosságnak. Minden eseménynek egy a célja: a lakosságot elérni és aktívan bevonni a környezetünk tisztaságáért folytatott tevékenységekbe.

Három kisfilmen mutatkozik be a "Kukakommandó"

A Depónia Nonprofit Kft. úgy véli, hogy szemléletváltásra van szükség, ezért az idén szokatlan kisfilm-sorozat készült. A Depónia munkáját a Fehérvár Médiacentrum már két évvel ezelőtt is segítette: 2017-ben forgatták a bemutatkozó- és imázs filmet, 2018-ban további kisfilmek kerültek bemutatásra a hulladék újra-használatáról. Megtudhatták a nézők, hogyan kell ékszereket, fesztiválruhát, raklapbútorokat és PET bowlingot készíteni hulladék felhasználásával.
A cél pontosabbá vált, a feladatkör bővült azóta, így 2019-ben sor került a Kukakommandó című három részből álló kisfilm-sorozat elkészítésére. A téma komolyságát megőrizve, de kötetlen, vidám hangulatban készült néhány perces kisfilmekkel nemcsak az idősebb, hanem a fiatalabb korosztályt is igyekeznek megszólítani. "Azt az együttműködést, ami hosszú évekkel ezelőtt a két cég között elindult, ezen a héten tovább erősíthettük és három olyan filmet tudunk bemutatni, amelyek igazán mutatják azt, hogy ki, mihez ért, mi az a terület, amin szólni tud a fehérváriakhoz és hogy a környezetünk érdekében ki, mit is tud tenni. Mi azzal tudunk csatlakozni ehhez az európai a kezdeményezésekhez és még inkább a város jövőjének biztosításához, ha nyilvánosságot adunk az ilyen és ehhez hasonló jó kezdeményezéseknek." - fogalmazott Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum ügyvezető igazgatója, aki reményét fejezte ki, hogy a fehérváriaknak is tetszeni fog a három kisfilm és hatása is lesz majd a jövőben.

Molnár Tamás környezetvédelmi és civil tanácsnok a filmek kapcsán arról szólt, hogy a környezetünk védelme érdekében a saját felelősségünket kell meglátni:

"Soha ennyi szemetet nem termeltünk, mint 2019-ben, meg kell látni azt a felelősséget, hogy igenis le kell mondanunk termékekről, olyan komfort tényezőkről, amelyek könnyítik ugyan az életünket, de súlyosan terhelik a környezetünket. Nem elég szelektíven gyűjteni a szemetet, hanem csökkenteni kell azt a hulladékmennyiséget, amit háztartásonként előállítunk. Mindenkinek azt ajánlom, hogy ha környezetvédelemről beszél, akkor mindig vizsgálja meg, hogy ő mit tesz meg ezért, utána tegye meg az ajánlásait másoknak is."

Közélet

 1. #WeRemember: Székesfehérvár is csatlakozott a holokauszt emléknaphoz

  A nemzetközi holokauszt emléknap alkalmából elindított #WeRemember kampányához a székesfehérvári Városházán kívül a Külügyminisztérium és több település is csatlakozott. Január 26-án, szerdán 17 és 21 óra között jelennek meg fényvetítésként a fő üzenetek, a Zsidó Világkongresszus idén folytatódó kezdeményezésében akár Ön is részt vehet.

  2022.01.25.
 2. Az európai és magyar földgáz- és rezsiválságról tartanak előadást ma délután az MCC-ben

  Ahol a politikát köbméterben mérik – földgáz- és rezsiválság Európában? címmel tartanak ismeretterjesztő előadást ma délután 17.00 órától a Mathias Corvinus Collegium Székesfehérvári Képzési Központjában. Az energiaválságról, annak magyarországi vonatkozásairól három szakértő beszél majd. A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

  2022.01.25.
 3. „Kiterjesztjük a hűségjutalmak rendszerét az óvodai és bölcsődei dolgozókra!”

  A város szociális dolgozói számára létrehozott hűségjutalom rendszerét idén az óvodai és bölcsődei dolgozókra is kiterjeszti az Önkormányzat – írja közösségi oldalán dr. Cser-Palkovics András polgármester. Körülbelül 170 fő számára jelent ez pluszjuttatást, ami mintegy 50 millió forintot tesz ki a költségvetésben.

  2022.01.24.
 4. Záróvizsgát tettek az első sportgazdaságtan hallgatók

  Az Alba Regia Sportcsarnokban tartották meg azt a végzős gálát, melyen az első sportgazdaságtan hallgatók sikeres záróvizsgáit ünnepelték. Az országban kizárólag Székesfehérváron érhető el a gazdálkodás és menedzsment szakon a sportgazdaságtan specializáció.

  2022.01.24.

Aranybulla emlékév 2022.

Facebook

Eseménynaptár

2022. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár