Tűzmegelőzés - karácsonyfa miatt égett ki egy szoba Székesfehérváron

A lakástüzek megelőzésére hívta fel a figyelmet bemutatóján a Fejér Megyei Tűzmegelőzési Bizottság december 19-én délelőtt Székesfehérváron. Télen duplájára emelkedik a lakástüzek száma. A statisztika szerint negyvenöt percenként kigyullad egy lakás az országban, holott ezek a tűzesetek egy kis odafigyeléssel elkerülhetőek.
2019.12.19. 14:52 |

Télen többet tartózkodunk otthon, többet főzünk, hosszabb ideig kell világítani, fűtünk, és a karácsony előtti készülődés, a konyhai sütés-főzés, valamint az ünnepi dekoráció, a lámpafüzérek meghibásodása is tüzet okozhat.

A bemutató előtt a tűzoltók nappalinak rendeztek be egy fémkonténert, majd az ott elhelyezett karácsonyfát meggyújtották. A tűz a fenyőről pillanatok alatt átterjedt a bútorokra. A járókelők, a bemutatóra érkező óvodás és iskolás csoportok jól megfigyelhették a tűz pusztítását, azt, hogy néhány perc alatt hogyan borítanak el mindent a lángok, és hogyan tud megsemmisülni egy átlagos nappali. A tüzet a székesfehérvári hivatásos tűzoltók fojtották el, miközben a lakástüzek megelőzéséhez hasznos tanácsokat halhattak az érdeklődők.

Az ünnepi időszakkal összefüggő tűzesetek kiváltó oka leggyakrabban az, hogy az égő gyertyákat gyúlékony anyag közelében helyezik el, vagy megfeledkeznek ezekről a gyertyákról, amelyek leégnek, és meggyújtják a környező dekorációt. A lángok a különböző textíliákon, függönyön keresztül átterjednek a helyiség más berendezési tárgyaira. A karácsonyfán semmi esetre se gyújtsunk gyertyát, és a csillagszórók használata sem javasolt, különösen szilveszter után, amikorra már a fenyők a meleg szobai hőmérsékleten kiszáradnak. A lámpafüzérek elektromos meghibásodása is tüzet okozhat, a száraz fenyő ilyenkor pillanatok alatt lángba borul. Ezért fontos, hogy csak ellenőrzött műszaki állapotú fénydíszítést használjunk. Az adventi koszorúk, amelyek jellemzően könnyen éghető anyagokból készülnek, továbbra is odafigyelést igényelnek.

Gyakori, hogy a konyhában készülő étel többet időzik a sütőben és a tűzhelyen, mint ahogyan azt a recept írja. A Fehérvári Tűzoltó Egyesület ezért azt is bemutatta, hogy mi történik akkor, ha valaki a tűzhelyen felejt egy olajjal teli serpenyőt, és az így keletkező tüzet megpróbálja vízzel eloltani. Az étolaj háromszáz Celsius-fok felett már meggyulladhat, az ilyen tüzeket viszont szigorúan tilos vízzel eloltani. Ha valaki megpróbálná, az nemcsak az egész konyháját, hanem önmagát is komoly veszélybe sodorná, hiszen ha az égő étolaj vízzel keveredik, egy több méter magas tűzgömb keletkezik. Ilyen esetben egész egyszerűen egy fedővel kell lefedni a serpenyőt, és el kell zárni a tűzhelyet. Annak érdekében, hogy ne feledkezzünk el a hosszabb ideig készülő ünnepi süteményről, vacsoráról, állítsuk be például a telefonunkat emlékeztetőre.

A nagyobb lakástüzek egy otthoni füstérzékelővel megelőzhetőek, hiszen ezek a készülékek a tűz kialakulásának legelején, a füstöt észlelve hangosan sípolnak, figyelmeztetve a lakókat a veszélyre. A kisebb területet érintő, kezdeti tüzek pedig akár egy otthonunkban tartott porral oltó tűzoltó készülékkel elolthatóak.

Kék hírek

 1. BikeSafe - ingyenes kerékpár regisztrációs lehetőség Székesfehérváron

  A regisztráció 2020. augusztus 15-én 17-től 19 óráig Székesfehérvár-Kisfalud, a 22-es buszforduló melletti területen a kerékpárútnál lesz. A Székesfehérvári Rendőrkapitányság kollégái minden érdeklődőt várnak a helyszínen.

  2020.08.05.
 2. Leszakadt az utánfutó is Fehérvár és Csór között a reggeli balesetben

  Utánfutót vontató kisáruszállítóval ütközött egy személygépkocsi augusztus 5-én reggel a 8-as főúton, Csór és Székesfehérvár között. A személyautó az út menti árokba csapódott. A kisáruszállító keresztbe fordult az úton, utánfutója leszakadt és a rajtalévő üvegezett teraszajtóval felborult. 

  2020.08.05.
 3. Árokba hajtott egy autó a 7-es főút székesfehérvári elkerülő szakaszán

  Lesodródott az úttestről és az út menti árokba hajtott egy autó vasárnap kora délután a 7-es főút Székesfehérvárt elkerülő szakaszán. A balesethez a Székesfehérvár hivatásos tűzoltóit riasztották, akik áramtalanították a járművet.

  2020.08.02.
 4. Szexuális erőszak miatt emelt vádat az ügyészség az edző ellen

  A Fejér Megyei Főügyészség minősített szexuális erőszak bűntette és más bűncselekmény miatt vádiratot nyújtott be azzal a férfival szemben, aki a kiskorú edzőjeként a sértett védekezésre képtelen állapotát szexuális cselekményre használta fel, arról fényképfelvételeket készített.

  2020.07.31.
 1. Döntött a bíróság - bűnügyi felügyelet alatt a veszélyes sofőr

  A Székesfehérvári Járási Ügyészség közúti veszélyeztetés bűntette és más bűncselekmények miatt indítványozta annak a férfinak a bűnügyi felügyelete elrendelését, aki 2020. július 13-án a 7-8. számú főutak közös elkerülő szakaszán a járműforgalommal szemben közlekedett, valamint 2020. július 14-én és 2020.július 16-án szeszes italtól befolyásolt állapotban vezetett.

  2020.07.20.
 2. Őrizetben az elkerülőn a forgalommal szemben közlekedő autós

  Egy 63 éves férfi még július 13-án délután VW Golfjával az elkerülőn a járműforgalommal szemben, a belső forgalmi sávban közlekedett. A szabályosan haladó járművekben utazók életét és testi épségét veszélyeztető járművezetőt azóta kétszer állították elő a rendőrök ittas vezetés miatt. A férfit őrizetbe vették és indítványozták a letartóztatást a rendőrök.

  2020.07.17.
 3. Székesfehérvárra is érkezett az erdőtüzes gyorsbeavatkozó tűzoltóautóból

  Fejér megye is részesült abból a hatvanhárom speciális járműből, melyet július tizenötödikén adtak át a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy erdőtüzes gyorsbeavatkozó és egy Komondor típusú, duplafülkés, többcélú gépjármű támogatásban részesült.

  2020.07.16.
 4. Összeütközött két autó a Nagyszombati és a Kassai utca kereszteződésében

  Összeütközött két autó hétfő reggel Székesfehérváron, a Nagyszombati utca és a Kassai utca kereszteződésében. A balesethez a város hivatásos tűzoltóit riasztották, akik áramtalanították a járműveket.

  2020.07.13.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30