Tűzmegelőzés - karácsonyfa miatt égett ki egy szoba Székesfehérváron

A lakástüzek megelőzésére hívta fel a figyelmet bemutatóján a Fejér Megyei Tűzmegelőzési Bizottság december 19-én délelőtt Székesfehérváron. Télen duplájára emelkedik a lakástüzek száma. A statisztika szerint negyvenöt percenként kigyullad egy lakás az országban, holott ezek a tűzesetek egy kis odafigyeléssel elkerülhetőek.
2019.12.19. 14:52 |

Télen többet tartózkodunk otthon, többet főzünk, hosszabb ideig kell világítani, fűtünk, és a karácsony előtti készülődés, a konyhai sütés-főzés, valamint az ünnepi dekoráció, a lámpafüzérek meghibásodása is tüzet okozhat.

A bemutató előtt a tűzoltók nappalinak rendeztek be egy fémkonténert, majd az ott elhelyezett karácsonyfát meggyújtották. A tűz a fenyőről pillanatok alatt átterjedt a bútorokra. A járókelők, a bemutatóra érkező óvodás és iskolás csoportok jól megfigyelhették a tűz pusztítását, azt, hogy néhány perc alatt hogyan borítanak el mindent a lángok, és hogyan tud megsemmisülni egy átlagos nappali. A tüzet a székesfehérvári hivatásos tűzoltók fojtották el, miközben a lakástüzek megelőzéséhez hasznos tanácsokat halhattak az érdeklődők.

Az ünnepi időszakkal összefüggő tűzesetek kiváltó oka leggyakrabban az, hogy az égő gyertyákat gyúlékony anyag közelében helyezik el, vagy megfeledkeznek ezekről a gyertyákról, amelyek leégnek, és meggyújtják a környező dekorációt. A lángok a különböző textíliákon, függönyön keresztül átterjednek a helyiség más berendezési tárgyaira. A karácsonyfán semmi esetre se gyújtsunk gyertyát, és a csillagszórók használata sem javasolt, különösen szilveszter után, amikorra már a fenyők a meleg szobai hőmérsékleten kiszáradnak. A lámpafüzérek elektromos meghibásodása is tüzet okozhat, a száraz fenyő ilyenkor pillanatok alatt lángba borul. Ezért fontos, hogy csak ellenőrzött műszaki állapotú fénydíszítést használjunk. Az adventi koszorúk, amelyek jellemzően könnyen éghető anyagokból készülnek, továbbra is odafigyelést igényelnek.

Gyakori, hogy a konyhában készülő étel többet időzik a sütőben és a tűzhelyen, mint ahogyan azt a recept írja. A Fehérvári Tűzoltó Egyesület ezért azt is bemutatta, hogy mi történik akkor, ha valaki a tűzhelyen felejt egy olajjal teli serpenyőt, és az így keletkező tüzet megpróbálja vízzel eloltani. Az étolaj háromszáz Celsius-fok felett már meggyulladhat, az ilyen tüzeket viszont szigorúan tilos vízzel eloltani. Ha valaki megpróbálná, az nemcsak az egész konyháját, hanem önmagát is komoly veszélybe sodorná, hiszen ha az égő étolaj vízzel keveredik, egy több méter magas tűzgömb keletkezik. Ilyen esetben egész egyszerűen egy fedővel kell lefedni a serpenyőt, és el kell zárni a tűzhelyet. Annak érdekében, hogy ne feledkezzünk el a hosszabb ideig készülő ünnepi süteményről, vacsoráról, állítsuk be például a telefonunkat emlékeztetőre.

A nagyobb lakástüzek egy otthoni füstérzékelővel megelőzhetőek, hiszen ezek a készülékek a tűz kialakulásának legelején, a füstöt észlelve hangosan sípolnak, figyelmeztetve a lakókat a veszélyre. A kisebb területet érintő, kezdeti tüzek pedig akár egy otthonunkban tartott porral oltó tűzoltó készülékkel elolthatóak.

Kék hírek

 1. Hanggránát robbant egy szurkoló kezében - letépte az ujjait

  Súlyos, maradandó sérülése keletkezett egy a budapesti férfinak, amikor felrobbant a kezében egy hanggránát Székesfehérváron, a MOL Fehérvár-Budapest Honvéd NB I-es bajnoki labdarúgó mérkőzés előtt szombaton - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság.

  2020.01.26.
 2. Ismét életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Székesfehérváron

  Szivárgott a szén-monoxid egy családi házban január 19-én délben Székesfehérváron. A Németh László utcai épületben a fürdőszobai szén-monoxid-érzékelő figyelmeztette a lakókat a mérgező gázra. A szén-monoxidot a székesfehérvári hivatásos tűzoltók mérései is kimutatták. 

  2020.01.20.
 3. Új rádiók erősítik a fehérvári önkéntesek helytállását

  Az önkéntes mentőszervezetek támogatására kiírt európai uniós pályázatnak köszönhetően kilenc új EDR kézi rádiót vehetnek birtokba a járási mentőcsoportok képviselői Fejér megyében Az első készüléket Vizi Ignác tűzoltó ezredes, igazgatóhelyettes adta át Koppán Viktor Dávidnak, a Fehérvári Tűzoltó Egyesület elnökének január 16-án a megyeszékhelyen.

  2020.01.16.
 4. Minden ötödik lakástűz a kéményben keletkezik

  A lerakódott kátrány égett egy családi ház kéményében január 13-án délután Fehérvárcsurgón. Az épülethez elsőként kiérkező bodajki önkéntes tűzoltók kikotorták a kályhából az éghető anyagot, és porral oltóval fojtották el a lánggal égést a kéményben. A családi házakban a tulajdonos által foglalt időpontban végzik el a kéményseprők az ingyenes ellenőrzést és tisztítást.

  2020.01.14.
 1. Tűzmegelőzés - karácsonyfa miatt égett ki egy szoba Székesfehérváron

  A lakástüzek megelőzésére hívta fel a figyelmet bemutatóján a Fejér Megyei Tűzmegelőzési Bizottság december 19-én délelőtt Székesfehérváron. Télen duplájára emelkedik a lakástüzek száma. A statisztika szerint negyvenöt percenként kigyullad egy lakás az országban, holott ezek a tűzesetek egy kis odafigyeléssel elkerülhetőek.

  2019.12.19.
 2. Tűz egy családi házban - tengerimalacokat is mentettek a tűzoltók

  Családi házban keletkezett tűz december 3-án délután Székesfehérváron. Az épület előterének faszerkezetű teteje égett körülbelül hat négyzetméteren. A lángokat a megyeszékhely hivatásos tűzoltói több vízsugárral fékezték meg, gyors beavatkozásuknak köszönhetően a tűz a lakás többi részére és a szomszédos épületre nem terjedt át.

  2019.12.04.
 3. Pályázaton elnyert eszközöket vettek át az önkéntes és önkormányzati tűzoltók

  Huszonhét önkéntes tűzoltó egyesületnek és négy önkormányzati tűzoltóságnak adták át az országos pályázaton elnyert eszközöket november 22-én a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon. 

  2019.11.22.
 4. Hármas karambol volt reggel Sárpentelénél

  Összeütközött három személygépkocsi november 21-én reggel Székesfehérvár és az Úrhida-Sárszentmihály körforgalom között. A balesetben két autó a vízelvezető árokban, a harmadik az útpadkán állt meg. A műszaki mentés során a megyeszékhely hivatásos tűzoltói áramtalanították a járműveket.

  2019.11.21.

Eseménynaptár

2020. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek