Tudd, hogy van segítség! - prevenciós program indul a fiatalok lelki egészségéért Fehérváron

Érzékenyítő prevenciós program indul Székesfehérváron a diákok lelki, mentális egészségéért az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ és a Székesfehérvári Diáktanács együttműködésében. Képzett szakemberek segítik az általános és középiskolásokat a szorongás, a magány, a kirekesztettség és a bántalmazás felismerésében, kezelésében. 
2022.12.08. 17:03 |
Tudd, hogy van segítség! - prevenciós program indul a fiatalok lelki egészségéért Fehérváron

Több mint 80 próbaórát tartottak eddig, a program most indul „élesben” az iskolákban, erre várják az intézmények jelentkezését. Az egyedülálló kezdeményezést az iskolák igazgatói is megismerhették a Központban.

A mai kor gyermekei, fiataljai számos stresszforrásnak vannak kitéve. Lelki, mentális egészségükre komoly hatást gyakorol az online világ, a közösségi média, az otthoni és az iskolai környezet, ezt tovább tetézte a COVID-helyzet és manapság a háborús helyzet is.

A fiatalok nem mindig vannak felvértezve a nehézségekkel szemben, amit a Székesfehérvári Járás óvodáiban és iskoláiban dolgozó szociális segítők tapasztalatai is alátámasztanak.

Néhány mondat azok közül, amelyek megalapozták a program kidolgozásának szükségességét:

„El fogom vágni a torkomat.” (10 éves)
„Félek … Anyuék el fognak válni , anyu minden este sír ….” (alsó tagozatos)
„Mindig csúfolják szegényt (barát) muszáj megvédenem, de akkor tudom engem sem fognak szeretni.” (9 éves )
„Tudom engem senki nem szeret és nem is fog ..” (alsó tagozatos)
„Piszkálnak folyton, mert kövér vagyok azt is mondjak, hogy undorító...pedig én próbálok fogyni, de nem sikerül.” (7. osztályos)
„Nem vagyok rossz, csak ők, amikor feszültek, engem megvernek ököllel, így vezetik le.” (17 éves)

Az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ a Székesfehérvári Diáktanács együttműködésével próbaként prevenciós órákat indított, melyeket tavasszal 56, ősszel 31 órában tartottak meg osztályfőnöki órák keretében az általános és középiskolákban. Ennek folytatásaként készült el az az egyedülálló program, melynek tematikáját az iskolák igazgatói is megismerhették csütörtökön.

A bemutatón dr. Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, hogy a problémák nagyon is általánosak, jelen vannak a különböző iskolákban, iskolatípusokban. Rengeteg veszélyforrás leselkedik a fiatalokra, hatványozottan beleértve az online világot. Fontos, hogy ezeket a jeleket ők felismerjék, és tudják, hogy van segítség, van kihez fordulni!

A program tematikáját Tisztl Henrik, az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője mutatta be az iskolák igazgatóinak. Többek között kiemelte, hogy a programnak elsősorban ismeretátadó, érzékenyítő jellege van. A szakember beszélt a különféle bántalmazási formákról (érzelmi, fizikai, szexuális), az online zaklatásról és arról, fontos, hogy a fiatalok tudják, kihez fordulhatnak probléma esetén.

Közélet

 1. Szenvedélybetegségekről tanácskoztak

  Szakmai fórumot szervezett a RÉV Szenvedélybetegeket Segítő Ambulancia a Hiemer-házban. A tanácskozáson több témát is érintettek, szó volt többek között a kábítószerfogyasztással kapcsolatos állami szerepvállalásról, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok munkájáról, a kábítószert birtoklók eltereléséről, valamint az ADHD-val, azaz figyelemhiányos hiperaktivitással küzdő gyerekek és felnőttek segítéséről.

  2023.02.01.
 2. Civilek napja

  Az idei év civil területet érintő kérdéseiről, eseményeiről számoltak be sajtótájékoztató keretében február első napján, amely a civilek napja. Molnár Tamás civil tanácsnok értékelte az elmúlt évet és szólt az 2023-as év támogatásairól, Rózsás Ildikó, a Változás Mentálhigiénés Egyesület vezetője egy február 8-i szakmai programról, míg Berdó-Kovács Erika, a Fejér Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ irodavezetője a VIII. Civil Véradásról adott tájékoztatást.

  2023.02.01.
 3. Egyre fiatalabbak a szerhasználók

  Egyre inkább érintett a szerhasználatban az általános iskolás korosztály is - egyebek mellett erről is szó esett az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet támogatásával megtartott, területi módszertani konferencián.

  2023.02.01.
 4. Civil programok

  A Civilek Napja alkalomból a várható programokról tartottak sajtótájékoztatót. Idén is számíthatnak a város támogatására a civil szervezetek, februárban a fiatalok megtalálhatják azt a helyet, ahol szeretnének önkénteskedni, és négy helyszínen lesz lehetőség véradásra a vármegyében.

  2023.02.01.