Trianon kiállítás - újabb tárlatvezetéssel és beszélgetéssel várták a közönséget

Újabb rendhagyó tárlatvezetéssel és beszélgetéssel várták a közönséget szerdán, Jankovics Marcell Trianon kiállításán. A Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában ezúttal az elszakított országrészekből érkeztek vendégek, akikkel Vakler Lajos újságíró, a Fehérvár Médiacentrum szerkesztő riportere beszélgetett.
2019.02.13. 21:15 |

„Napóleon a győri csata után megkérdezte Talleyrand-t: mit csináljak a magyarokkal? Felség, vedd el a múltjukat és azt csinálsz velük, amit akarsz. - hangzott a válasz.” - vezette fel a beszélgetést az est moderátora, Vakler Lajos, szerkesztő-riporter.

Ha azt nézzük, hogy ma kivel cserélnénk az akkori győzteseknek kikiáltottakkal, akkor úgy gondolom, hogy senkivel. Nem cserélnénk a véres polgárháborúban széthullt Jugoszláviával, sem a franciákkal, sem az angolokkal, sem senki mással.

Lassan meghaladjuk, sőt le is fogjuk győzni Trianont.” - vélekedett Molnár Miklós, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöki kabinetjének vezetője, Székelyföldről.

„A XX. századi problémákra XXI. századi válaszokat kell adni. Ilyen a kettős állampolgárság intézményesítése, az összetartozás törvénye, a választási törvény”. - tette hozzá Molnár Miklós.

Vannak olyan dolgok, amelyeken nem tudunk változtatni, csak akkor, ha tesszük a dolgunkat. Ha jól csinálja, előbb-utóbb azon átsüt a gondolatisága, felfogása, látásmódja.

Végezzük a dolgunkat, mint magyarok.

A kultúra kapocs. A nyelv, a történelem, a népdalok, a néptánc, a népszokások.” - emelte ki Erfán Ferenc, festőművész, az Ungvári Szépművészeti Múzeum igazgatója, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Kárpátaljáról.

A mai magyar közbeszédben a Kárpát-medence kifejezés veszített az érvényességéből, már jellemzően a Kárpát-medence magyarok lakta régióit értik rajta. Kicsit mintha beszűkült volna a tudatunk. Pedig a liptói szlováknak vagy a fogarasi románnak a dédapja és annak a dédapja is a Szent Korona alattvalója volt.” - hangsúlyozta Agócs Gergely, felvidéki származású népzenész, néprajzkutató.

Jankovics Marcell tárlata fantasztikusan összetett, a korszak igen alapos ismeretét, tükrözi.” - emelte ki Bicskei Zoltán, grafikus, filmrendező, kultúrszervező, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, aki Délvidékről érkezett Székesfehérvárra.

Jankovics Marcell tárlatán 1526-tól 2016 decemberéig jelennek meg a magyar történelem eseményei - a Trianoni békediktátummal való összefüggéseiket megragadva. A kiállítás emeleti teréhez szellemi lépcsősor vezet, majd egy stilizált kapun belépve érünk a kiállítótérbe, ahol többrétegű szimbólumrendszer foglalja egységbe a műalkotásokat.

A tárlattal kapcsolatos további információk a https://trianonkiallitas.hu/ weboldalon találhatók.

Kultúra

 1. A város kulturális díjának odaítéléséhez várják a javaslatokat

  A Székesfehérvár Önkormányzata által alapított „Pro Cultura Albae Regiae” díjjal olyan személyeket, közösségeket vagy együtteseket ismernek el, akik a város kulturális életét gazdagítják. Az elismerésre természetes vagy jogi személyek tehetnek ajánlást, melyet a Polgármesteri Hivatalba kell eljuttatni november 20-ig.

  2020.10.30.
 2. … és mégis egyek vagyunk! – Kocsis András Sándor kiállítása a Vörösmarty Színházban

  Kiállításmegnyitóval indul a szombat este a Vörösmarty Színházban. Kocsis András Sándor képzőművész ...és mégis egyek vagyunk! című tárlatát 17.15 órától láthatja a közönség, majd 18 órakor kezdődik Az ember tragédiája 2. bemutatója.

  2020.10.30.
 3. Keddig lehet jelentkezni az Óperenciás Mesemondó Versenyre

  Keddig lehet jelentkezni az Óperenciás Mesemondó Versenyre. A három fordulós vetélkedőn Fejér megyei általános iskolások vehetnek részt a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár szervezésében.

  2020.10.30.
 4. Mindenszentek ünnepén püspöki szentmise lesz a Szent Imre templomban

  November 1-jén, vasárnap, Mindenszentek napján 18 órakor Spányi Antal megyés püspök a Szent Imre templomban celebrál szentmisét minden szent tiszteletére, illetve azoknak az üdvözülteknek a közös ünnepén, akiket nem avattak szentté, vagy akik nem kaptak külön napot a szentek naptárában. A szentmise után tartják a megemlékezést elhunyt szeretteinkről. 

  2020.10.30.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Székesfehérvár Topotéka