Trianon kiállítás - újabb tárlatvezetéssel és beszélgetéssel várták a közönséget

Újabb rendhagyó tárlatvezetéssel és beszélgetéssel várták a közönséget szerdán, Jankovics Marcell Trianon kiállításán. A Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában ezúttal az elszakított országrészekből érkeztek vendégek, akikkel Vakler Lajos újságíró, a Fehérvár Médiacentrum szerkesztő riportere beszélgetett.
2019.02.13. 21:15 |

„Napóleon a győri csata után megkérdezte Talleyrand-t: mit csináljak a magyarokkal? Felség, vedd el a múltjukat és azt csinálsz velük, amit akarsz. - hangzott a válasz.” - vezette fel a beszélgetést az est moderátora, Vakler Lajos, szerkesztő-riporter.

Ha azt nézzük, hogy ma kivel cserélnénk az akkori győzteseknek kikiáltottakkal, akkor úgy gondolom, hogy senkivel. Nem cserélnénk a véres polgárháborúban széthullt Jugoszláviával, sem a franciákkal, sem az angolokkal, sem senki mással.

Lassan meghaladjuk, sőt le is fogjuk győzni Trianont.” - vélekedett Molnár Miklós, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöki kabinetjének vezetője, Székelyföldről.

„A XX. századi problémákra XXI. századi válaszokat kell adni. Ilyen a kettős állampolgárság intézményesítése, az összetartozás törvénye, a választási törvény”. - tette hozzá Molnár Miklós.

Vannak olyan dolgok, amelyeken nem tudunk változtatni, csak akkor, ha tesszük a dolgunkat. Ha jól csinálja, előbb-utóbb azon átsüt a gondolatisága, felfogása, látásmódja.

Végezzük a dolgunkat, mint magyarok.

A kultúra kapocs. A nyelv, a történelem, a népdalok, a néptánc, a népszokások.” - emelte ki Erfán Ferenc, festőművész, az Ungvári Szépművészeti Múzeum igazgatója, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Kárpátaljáról.

A mai magyar közbeszédben a Kárpát-medence kifejezés veszített az érvényességéből, már jellemzően a Kárpát-medence magyarok lakta régióit értik rajta. Kicsit mintha beszűkült volna a tudatunk. Pedig a liptói szlováknak vagy a fogarasi románnak a dédapja és annak a dédapja is a Szent Korona alattvalója volt.” - hangsúlyozta Agócs Gergely, felvidéki származású népzenész, néprajzkutató.

Jankovics Marcell tárlata fantasztikusan összetett, a korszak igen alapos ismeretét, tükrözi.” - emelte ki Bicskei Zoltán, grafikus, filmrendező, kultúrszervező, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, aki Délvidékről érkezett Székesfehérvárra.

Jankovics Marcell tárlatán 1526-tól 2016 decemberéig jelennek meg a magyar történelem eseményei - a Trianoni békediktátummal való összefüggéseiket megragadva. A kiállítás emeleti teréhez szellemi lépcsősor vezet, majd egy stilizált kapun belépve érünk a kiállítótérbe, ahol többrétegű szimbólumrendszer foglalja egységbe a műalkotásokat.

A tárlattal kapcsolatos további információk a https://trianonkiallitas.hu/ weboldalon találhatók.

Kultúra

 1. Online beiratkozás és fiókközi kölcsönzés a Vörösmarty Mihály Könyvtárban

  A koronavírus-járvány idejére sem hagyta remek könyvek és online programok nélkül olvasóit a Vörösmarty Mihály Könyvtár. A sikeres Könyvet házhoz szolgáltatását most tovább bővítette az intézmény: a hét elejétől lehetőség van fiókközi kölcsönzésre és online beiratkozásra is.

  2021.01.26.
 2. Az interneten újra megnézhetjük a magyar kultúra napi gálaműsort

  Január 22-én a város zenészei, táncosai és színészei a Vörösmarty Színházba vitték magukkal a nézőket a magyar kultúra napján. A gálaműsort székely és csángó néptánccal, Beliczay Gyula Vonósszerenádjával, balett etűdökkel, illetve a Játék a kastélyban egy részletével a Youtube-on, a Fehérvár TV csatornájánnézhetjük vissza.

  2021.01.26.
 3. Az öreghegyi templomban folytatódnak a közös elsőcsütörtöki alkalmak

  Folytatódnak az engesztelő imaórák Spányi Antal, püspök vezetésével Székesfehérváron, minden hónap első csütörtöki napján. A főpásztor havonta más-más templomot keres fel és a hívekkel együtt imádkozik a családokért, a békéért, az egyházért és az Eucharisztikus Kongresszusért. Az idei második alkalom február 4-én, 18 órakor az öreghegyi Magyarok Nagyasszonya templomban lesz.

  2021.01.26.
 4. Carmen – online premierre készül a Vörösmarty Színház

  Online színházi premierre készül a Vörösmarty Színház. Január 29-én, pénteken Márton László Carmen című darabját mutatja be a társulat Horváth Csaba rendezésében, Petrik Andreával és Krisztik Csabával a főszerepben.

  2021.01.26.

Lakossági tájékoztatás

Székesfehérvár Topotéka