Trianon kiállítás - újabb tárlatvezetéssel és beszélgetéssel várták a közönséget

Újabb rendhagyó tárlatvezetéssel és beszélgetéssel várták a közönséget szerdán, Jankovics Marcell Trianon kiállításán. A Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában ezúttal az elszakított országrészekből érkeztek vendégek, akikkel Vakler Lajos újságíró, a Fehérvár Médiacentrum szerkesztő riportere beszélgetett.
2019.02.13. 21:15 |

„Napóleon a győri csata után megkérdezte Talleyrand-t: mit csináljak a magyarokkal? Felség, vedd el a múltjukat és azt csinálsz velük, amit akarsz. - hangzott a válasz.” - vezette fel a beszélgetést az est moderátora, Vakler Lajos, szerkesztő-riporter.

Ha azt nézzük, hogy ma kivel cserélnénk az akkori győzteseknek kikiáltottakkal, akkor úgy gondolom, hogy senkivel. Nem cserélnénk a véres polgárháborúban széthullt Jugoszláviával, sem a franciákkal, sem az angolokkal, sem senki mással.

Lassan meghaladjuk, sőt le is fogjuk győzni Trianont.” - vélekedett Molnár Miklós, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöki kabinetjének vezetője, Székelyföldről.

„A XX. századi problémákra XXI. századi válaszokat kell adni. Ilyen a kettős állampolgárság intézményesítése, az összetartozás törvénye, a választási törvény”. - tette hozzá Molnár Miklós.

Vannak olyan dolgok, amelyeken nem tudunk változtatni, csak akkor, ha tesszük a dolgunkat. Ha jól csinálja, előbb-utóbb azon átsüt a gondolatisága, felfogása, látásmódja.

Végezzük a dolgunkat, mint magyarok.

A kultúra kapocs. A nyelv, a történelem, a népdalok, a néptánc, a népszokások.” - emelte ki Erfán Ferenc, festőművész, az Ungvári Szépművészeti Múzeum igazgatója, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Kárpátaljáról.

A mai magyar közbeszédben a Kárpát-medence kifejezés veszített az érvényességéből, már jellemzően a Kárpát-medence magyarok lakta régióit értik rajta. Kicsit mintha beszűkült volna a tudatunk. Pedig a liptói szlováknak vagy a fogarasi románnak a dédapja és annak a dédapja is a Szent Korona alattvalója volt.” - hangsúlyozta Agócs Gergely, felvidéki származású népzenész, néprajzkutató.

Jankovics Marcell tárlata fantasztikusan összetett, a korszak igen alapos ismeretét, tükrözi.” - emelte ki Bicskei Zoltán, grafikus, filmrendező, kultúrszervező, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, aki Délvidékről érkezett Székesfehérvárra.

Jankovics Marcell tárlatán 1526-tól 2016 decemberéig jelennek meg a magyar történelem eseményei - a Trianoni békediktátummal való összefüggéseiket megragadva. A kiállítás emeleti teréhez szellemi lépcsősor vezet, majd egy stilizált kapun belépve érünk a kiállítótérbe, ahol többrétegű szimbólumrendszer foglalja egységbe a műalkotásokat.

A tárlattal kapcsolatos további információk a https://trianonkiallitas.hu/ weboldalon találhatók.

Kultúra

 1. A Költészet Napját ünnepeljük - 116 éve született József Attila

  A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon. József Attila 113 éves lenne, de ezen a napon van Márai Sándor születésnapja, ő 120 éve született.

  2021.04.11.
 2. Szétválasztott test és lélek – 1165. április 11-én mérgezték meg IV. István királyt

  1165 tavaszán egy bukott ellenkirály holttestét kerülgették a Zimony várát elfoglaló magyarok. Időbe telt, mire a magas fiatal férfi maradványainak megadták a végtisztességet. Az ok érthető, hiszen kudarcos és kártékony király volt, míg élt: magát III. Istvánnak tartotta, de a történelem – joggal – IV. Istvánként jegyzi.

  2021.04.11.
 3. Költészet napi Versműszak lesz vasárnap a Vörösmarty Színház művészeivel

  Április 11-én, vasárnap, a magyar költészet napján 10 órától minden órában egy-egy verssel jelentkeznek a Vörösmarty Színház művészei a teátrum közösségi oldalán. Érdemes lesz figyelemmel követni az egész napos eseményt, hogy megtudjuk, melyek színészeink kedvenc versei.

  2021.04.10.
 4. Mini társulatot szervez a Balett Színház - április 19-én indul a Beszállókártya

  A Székesfehérvári Balett Színház életében mindig kiemelkedően fontos szerepet játszott a közönséggel való kapcsolattartás. A Mozdulj Fehérvár! című programsorozatát a nyílt napokhoz hasonló „Ráhangolódás” műhelymunkával indította 2020 februárjában. Most a „Beszállókártya” foglalkozásra várja azokat április 19-től, akik nemcsak a kulisszatitkokra kíváncsiak, hanem ki is próbálnák, milyen táncosnak lenni.

  2021.04.09.

Lakossági tájékoztatás

Székesfehérvár Topotéka