Trianon kiállítás - újabb tárlatvezetéssel és beszélgetéssel várták a közönséget

Újabb rendhagyó tárlatvezetéssel és beszélgetéssel várták a közönséget szerdán, Jankovics Marcell Trianon kiállításán. A Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában ezúttal az elszakított országrészekből érkeztek vendégek, akikkel Vakler Lajos újságíró, a Fehérvár Médiacentrum szerkesztő riportere beszélgetett.
2019.02.13. 21:15 |

„Napóleon a győri csata után megkérdezte Talleyrand-t: mit csináljak a magyarokkal? Felség, vedd el a múltjukat és azt csinálsz velük, amit akarsz. - hangzott a válasz.” - vezette fel a beszélgetést az est moderátora, Vakler Lajos, szerkesztő-riporter.

Ha azt nézzük, hogy ma kivel cserélnénk az akkori győzteseknek kikiáltottakkal, akkor úgy gondolom, hogy senkivel. Nem cserélnénk a véres polgárháborúban széthullt Jugoszláviával, sem a franciákkal, sem az angolokkal, sem senki mással.

Lassan meghaladjuk, sőt le is fogjuk győzni Trianont.” - vélekedett Molnár Miklós, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöki kabinetjének vezetője, Székelyföldről.

„A XX. századi problémákra XXI. századi válaszokat kell adni. Ilyen a kettős állampolgárság intézményesítése, az összetartozás törvénye, a választási törvény”. - tette hozzá Molnár Miklós.

Vannak olyan dolgok, amelyeken nem tudunk változtatni, csak akkor, ha tesszük a dolgunkat. Ha jól csinálja, előbb-utóbb azon átsüt a gondolatisága, felfogása, látásmódja.

Végezzük a dolgunkat, mint magyarok.

A kultúra kapocs. A nyelv, a történelem, a népdalok, a néptánc, a népszokások.” - emelte ki Erfán Ferenc, festőművész, az Ungvári Szépművészeti Múzeum igazgatója, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Kárpátaljáról.

A mai magyar közbeszédben a Kárpát-medence kifejezés veszített az érvényességéből, már jellemzően a Kárpát-medence magyarok lakta régióit értik rajta. Kicsit mintha beszűkült volna a tudatunk. Pedig a liptói szlováknak vagy a fogarasi románnak a dédapja és annak a dédapja is a Szent Korona alattvalója volt.” - hangsúlyozta Agócs Gergely, felvidéki származású népzenész, néprajzkutató.

Jankovics Marcell tárlata fantasztikusan összetett, a korszak igen alapos ismeretét, tükrözi.” - emelte ki Bicskei Zoltán, grafikus, filmrendező, kultúrszervező, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, aki Délvidékről érkezett Székesfehérvárra.

Jankovics Marcell tárlatán 1526-tól 2016 decemberéig jelennek meg a magyar történelem eseményei - a Trianoni békediktátummal való összefüggéseiket megragadva. A kiállítás emeleti teréhez szellemi lépcsősor vezet, majd egy stilizált kapun belépve érünk a kiállítótérbe, ahol többrétegű szimbólumrendszer foglalja egységbe a műalkotásokat.

A tárlattal kapcsolatos további információk a https://trianonkiallitas.hu/ weboldalon találhatók.

Kultúra

 1. A teremtés ünnepe – Magyar Kultúra Napja a Vörösmarty Színházban

  A Vörösmarty Színház - a hagyományokhoz híven - ismét megrendezi a Magyar Kultúra Napján, január 22-én műsorát, amely idén "A teremtés ünnepe címet" kapta. A szombat délutáni előadás ingyenesen megtekinthető, de regisztrációhoz kötött!

  2022.01.18.
 2. Ezek voltak a legtöbbet kölcsönzött könyvek a Vörösmarty Mihály Könyvtárban

  A Vörösmarty Mihály Könyvtár elkészítette tízes listáját a legtöbbet kölcsönzött könyvekről. A listát a kölcsönzések száma alapján, két kategóriában állították össze. Az első helyezett művet több mint 80 alkalommal kölcsönözték ki tavaly.

  2022.01.18.
 3. Magyar Kultúra Napja – magyar szerző művével ünnepelnek az Igézőben

  Az Örökség című előadással és magyar népmesével ünneplik a Magyar Kultúra Napját szombaton az Igézőben. Schwechtje Mihály drámája a Paál István Fesztiválon fődíjat, a legjobb férfi-alakítás díját és színésznő-különdíjat nyert tavaly ősszel.

  2022.01.18.
 4. A legjobb tudomásom szerint - párkapcsolati dráma a Meg-Ki filmklubban

  Januárban folytatódik a Barátság mozi Meg-Ki filmklubja: a hónap utolsó szerdáján, 26-án 18 órakor a Legjobb tudomásom szerint című új magyar filmet láthatják a nézők. Az alkotás nehéz témákat feszeget: örökbefogadás, nemi erőszak, párkapcsolati problémák – a vetítés után lesz alkalom ezekről beszélgetni, vitatkozni az állandó házigazda, Matuz János író-rendező vezetésével.

  2022.01.18.

Aranybulla emlékév 2022.

Eseménynaptár

2022. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Székesfehérvár Topotéka