Továbbra is fenntartja népszerű kölcsönzési szolgáltatásait az Aranybulla Könyvtár

A tavalyi rendkívüli évben is folyamatosan kiszolgálta az olvasóközönséget az Aranybulla Könyvtár Alapítvány. Az intézmény továbbra is fenntartja népszerű szolgáltatásait, a könyvek házhoz szállítását, valamint könyv- és kiadványcsomagok igény szerinti összeállítását, helyben történő átvétellel. Csiszárné Mahler Mónika igazgató bizakodóan tekint 2021-re, és reméli, hogy hamarosan újraindulnak a rendezvényeik és a személyes találkozások az olvasókkal.
2021.01.07. 16:18 |

Az Aranybulla Könyvtár Alapítvány húsz éve működik, 2020-ban is elsősorban a Ráchegyen élők számára nyújtott folyamatos és szakszerű nyilvános könyvtári ellátást.

Az intézmény olvasóinak közel egyharmadát a nyugdíjas korosztály teszi ki, sok a hátrányos helyzetű, nehéz életkörülmények között élő látogató. „Nagyon nehéz volt a 2020-as év a kulturális szféra intézményei, így a könyvtárak számára is. Szakmailag és emberileg is megviseltek minket az elmúlt hónapok, mégis azt gondolom, hogy mindenki megpróbálta kihozni a legtöbbet ebből a helyzetből. Zárva tartás idején minden lehetséges felületet felhasználtunk és felhasználunk most is arra, hogy tarthassuk a kapcsolatot az olvasóinkkal, és ne veszítsük el őket.” – fogalmazott Csiszárné Mahler Mónika igazgató.

Elmondta, hogy 2019-ben közel 900 beiratkozottjuk volt, ami mostanra 612-re csökkent. A kölcsönzések száma is jelentősen változott, míg 2019-ben 42 ezer, addig 2020-ban 28 ezer kölcsönzés volt az Aranybulla Könyvtárban.

Ugyanakkor örvendetes, hogy tavaly 547 darab új könyvvel és hangoskönyvvel gyarapították az állományt, ami hasonló a tavaly előtti beszerzéshez. A rendezvények – a kiállítások, a író-olvasó találkozók és a kisközösségi csoportfoglalkozások – közel fele elmaradt, ezeket szeretnék pótolni. Érdemes figyelemmel kísérni az intézmény holnapját és közösségi oldalát, ahol folyamatosan közzéteszik az új könyveket, és egyelőre ugyanezeken a felületeken működik a Bütykölde kézműves foglalkozássorozat is.

Az intézményvezető elmondta, hogy hogy május óta működtetik a Könyvet házhoz! szolgáltatásukat, amivel elsősorban a veszélyeztetett, idős korosztályt és a diákokat célozzák meg. A telefonon, e-mail-en, vagy Facebook-üzenetben megrendelt, körülbelül öt darabból álló könyv- vagy kiadványcsomagokat a munkatársaik és egyik önkéntesük közreműködésével viszik el a megbeszélt címre. Továbbra is vannak azonban olyan olvasók, akik ragaszkodnak a személyes találkozáshoz, egy rövid beszélgetéshez, számukra a bejáratnál, a könyvtári tértől elszeparált helyen biztosítják a könyvek átvételét a járványvédelmi szabályok betartásával. A visszaszolgáltatott könyveket 72 órás karantén után lehet újra kikölcsönözni. Az eddigi olvasói beiratkozásokat fenntartják, azonban új beiratkozásra egyelőre nincs lehetőség.

„Készülünk arra, hogy véget érjen a pandémia, újra nyithassunk az olvasóink felé és kialakíthassuk a normál működési rendünket. A munkatsárakkal együtt várjuk, hogy meglegyen a napi kapcsolat az olvasókkal, ami most nagyon-nagyon hiányzik!” – tette hozzá az Aranybulla Könyvtár igazgatója.

Kultúra

Lakossági tájékoztatás

Székesfehérvár Topotéka