További fehérvári rendezvényeket javasoltak a települési értéktárba

A Fehérvári Programszervező Kft. munkatársai a járványhelyzet okozta kényszerszünetben sem „hagyták magukra” a városi rendezvényeket: elkészítették és már be is adták azokat a javaslatokat, amelyek segítségével a programok bekerülhetnek a települési értéktárba.
2020.06.24. 07:53 |

A nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvényben megfogalmazottak szerint a települési értéktárba kerülhet az, amit a helyi közösség értékesnek, értéknek tart.

Ez lehet egy épület, egy művészeti alkotás, egy természetvédelmi terület, de akár egy különleges recept, egy máig élő hagyomány – vagy akár egy rendezvény is. Székesfehérvár számos rendezvénnyel büszkélkedhet, a hosszú évek óta létező, nagy hagyományú programok mellett folyamatosan születnek újak is. Van, amelyik sok emberhez szól, és van, amelyik egy-egy korosztályt szólít meg, de mindegyikben közös, hogy a szórakoztatás mellett minőségre, értékek közvetítésére törekszik – a Fehérvári Programszervező Kft. ezért tartotta fontosnak, hogy javasolja a rendezvényeket Székesfehérvár Települési Értéktárába

A város talán legfontosabb rendezvénye, a Székesfehérvári Királyi Napok már korábban bekerült a városi értéktárba.

Az országos hírű összművészeti fesztivál méltán szerepel a listán olyan értékek mellett mint az Országalma, a Prohászka-templom vagy a Bory-vár. Megyei értéktár része az első alkalommal 1966-ban megrendezett Fejér Megyei Diáknapok: a középiskolásokat megszólító, a korosztálynak bemutatkozási lehetőséget teremtő program a maga nemében egyedülálló az országban.

A most elkészült javaslatokban a következő rendezvényeket terjesztették az értéktár bizottság elé: Szerencsehozó Lencse, Városi Diákbál, Március 15-i ünnepség, Sportmajális, Bolondballagás, Emlékhelyek napja, Kortárs Művészeti Fesztivál, Hetedhét Játékfesztivál, Pünkösdi Virágálom, Múzeumok Éjszakája, Fehérvári Lecsófőző Vigasság, Kulturális Örökség Napjai, Székesfehérvári Összegyetemi Gólyabál, Október 23-i nemzeti ünnep, Fehérvári Advent, Fehérvár Hangja, Fehérvár Táncosa. 

Kultúra

 1. Nyári működés a Vörösmarty Könyvtárban - három hétre zár be a központi könyvtár

  A központi könyvtár augusztus 1-től augusztus 23-ig zárva tart, a tagkönyvtárak pedig egymással összehangolva tartanak rövidebb szünetet a Vörösmarty Mihály Könyvtárban. A nyári időszakban a tagkönyvtárak szombatonként zárva tartanak.

  2020.07.09.
 2. Augusztus 20-ig várják az alkotásokat az Egymásra hangolva rajzpályázatra

  Meghosszabbították az "Egymásra hangolva" című rajzpályázat benyújtásának határidejét! A Tálos Edit Alapítvány felhívásában arra biztat minden hermannos növendéket és zeneovis kisgyermeket, hogy minél többen alkossanak és küldjék el szebbnél szebb képeiket, hogy elkészíthessék a 2020/21-es tanév sulinaptárát. Az új határidő augusztus 20.

  2020.07.08.
 3. Utcatáncot, vonóskoncertet és harcászati bemutatót is kínál a szombati Művészkorzó

  Július 11-én, szombaton délután folytatódik a Művészkorzó Székesfehérváron. Ezen a hétvégén többek között utcatáncot, harcászati bemutatót, valamint egy vonós trió kamarazenei koncertjét láthatja, hallhatja a közönség a Belvárosban.

  2020.07.07.
 4. Mától várja látogatóit az Új Magyar Képtár a Megyeház utcában

  A Szent István Király Múzeum állandó kortárs képzőművészeti kiállítása az Új Magyar Képtárban, egy országos rangú modern, illetve kortárs képzőművészeti gyűjtemény legfontosabb darabjait mutatja be.

  2020.07.07.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Székesfehérvár Topotéka