Történelmi jelentőségű koncertek - Zsolnán járt a Vox Mirabilis Kamarakórus

Különleges hangverseny sorozatra kapott megívást a székesfehérvári Vox Mirabilis Kamarakórus: Zsolnán, Székesfehérváron és Budapesten adták elő Georgius Zrunek Betlehemes miséjét magyar és szlovák nyelven, ezzel is erősítve a szlovák-magyar kapcsolatokat. A december 2-i zsolnai koncert szimbolikus jelentőségű történelmi pillanat volt, mivel a magyar mise Zsolnán, ebben a szlovák környezetben eddig még sohasem hangzott el.
2017.12.06. 08:16 |

Advent első vasárnapjának vigíliáján különleges élményben volt részük azoknak, akik eljöttek a zsolnai Szent Borbála-templomba. Ebben a templomban szolgált a 18. században Georgius Zrunek ferences páter, s itt írta meg két figyelemre méltó karácsonyi miséjét. A misék különleges jelentőségét az adja, hogy a latin miseszövegbe egy egész betlehemes játékot illesztett a szerző. S ami még érdekesebb: Georgius Zrunek, egy évvel később, miután áthelyezték Gyöngyösre, megírta a misék magyar változatát is. „Éppen idén ünnepeljük a magyar változat 250.évfordulóját, s ebből az alkalomból nagy feladatra vállalkoztunk: szlovák - magyar együttműködéssel koncertsorozatra kaptunk felkérést, melynek keretében az első mise magyar és szlovák változata hangzik el Magyarországon és Szlovákiában is” – mondta el Zemlényi Katica, a kórus karnagya.

A december 2-i koncert szimbolikus jelentőségű történelmi pillanat volt, mivel a magyar mise Zsolnán, ebben a teljesen szlovák környezetben eddig még sohasem hangzott el, méghozzá két jeles magyar együttes, a Musica Historica és a Vox Mirabilis előadásában. A szép számú zsolnai közönség jelentős része ismerte a mise szlovák változatát, és kíváncsian várta, hogyan hangzik majd ugyanez magyarul. 

A zsolnait követi egy magyarországi koncert Székesfehérváron, a Vox Mirabilis otthonában, december 9-én. Budapesten a szlovák változat csendül fel december 10-én a zsolnai Arcus és a rajeci Szent László Kórus tolmácsolásában, végül december 15-én a zsolnai ferences templomban fejeződik be a sorozat.

Marosz Diána, a koncertsorozat megálmodója elmondta, hogy 14 éve Zsolnán élő anyaországi magyarként nagyon fontos számára, hogy felkutassa a magyar-szlovák közös örökség emlékeit. Évek óta tervezte a szlovák-magyar koncertsorozatot, melyet Zemlényi Katicával immár 2 éve szervez.

Csörsz-Rumen István, a Musica Historica vezetője kiemelte, hogy felemelő, igazi adventi élmény volt az együttműködés a székesfehérvári és zsolnai zenésztársakkal. "Szem- és fültanúi lehettünk, hogy valóban mennyire mesterségesek és könnyen leomolhatnak azok a falak, amelyeket a magyar és a szlovák kultúra közé építettek. Külön öröm volt, hogy Zsolnán kölcsönkaphattuk Jozef Šuška orgonaépítő nagyszerű, fasípos hordozható (portatív) orgonáját, amelynek hangja kedvesen odasimult a barokk kísérőhangszerek társaságába.  E mellett magyar népi instrumentumokkal (tekerőlant, magyar duda, koboz, kontra) dúsítottuk a hangzást, úgy, hogy a dallamok minden esetben megőrzik nemzetek feletti pásztori karakterüket, a Kárpát-medence közös zenei nyelvének derűs dallamvilágát.“ - fogalmazott.

„Mindig is fontosnak tartottuk, hogy szoros kapcsolatot ápoljunk a határon túli magyarokkal és a környező országokkal, de most a felvállalt plusz lelki szolgálat egy új dimenziót és még nagyobb értéket adott a koncerteknek.“ – mondta Zemlényi Katica, aki szerint a koncertsorozat történelmi, de a lényege még mélyebben van, az Evangélium egyfajta megtestesítében. "Szeresd embertársadat mint saját magadat. Ami más szóval azt is jelenti: Szeresd a másik nemzeti mivoltát mint a sajátodét. Egy lépés volt, hogy két nemzet testvérnek ismerje fel egymást." - fogalmazott.

Kultúra

 1. Isten pénze - Dickens szívet melengető meséjét mutatják be

  December 19-én mutatják be a Veszprémi Petőfi Színház és a székesfehérvári Vörösmarty Színház közös produkcióját, az Isten pénze című musicalt Charles. Dickens Karácsonyi ének című műve nyomán. A darab főhőse egy sivár lelkű, morózus idős milliomos, aki szerint minden ember annyit ér, amennyi pénze van.

  2017.12.16.
 2. A Székely fonóval zárult szombaton este a Kodály-emlékév Fehérváron

  A Székely fonóval zárult szombaton este a Kodály-emlékév székesfehérvári rendezvénysorozata a Vörösmarty Színházban. Az emlékév programjai hatalmas összefogással valósultak meg, a városban 14 helyszínen összesen 32 rendezvényen szólaltak meg Kodály-művek, -feldolgozások, zajlottak előadások az életműről vagy konferenciák, találkozók a zeneszerző, zenepedagógus és népzenetudós tiszteletére. 

  2017.12.16.
 3. Halál Thébában - bemutató volt pénteken este a Vörösmarty Színházban

  Pénteken este mutatták be a Vörösmarty Színházban az Oidipusz-trilógia lenyűgöző kortárs színpadi átiratát, a Halál Thébában című darabot. Jon Fosse, a világhírű norvég drámaíró esszenciává sűrítette a történetet, és mindvégig fenntartja a pattanásig feszülő izgalmat. 

  2017.12.15.
 4. Adventi csángó táncház lesz szombaton a Kákics együttessel

  December 16-án, szombaton adventi csángó táncház lesz a Kákics Együttessel. A Szabadművelődés Házában 17 órától Gáncs Kata vezetésével a gyerekek, 18 órától Nedvig Bendegúzzal a felnőttek tanulhatnak csángó táncokat. A belépő 500 forintba kerül.

  2017.12.15.

Adventi programok

Eseménynaptár

2017. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Székesfehérvár Topotéka