Történelmi jelentőségű koncertek - Zsolnán járt a Vox Mirabilis Kamarakórus

Különleges hangverseny sorozatra kapott megívást a székesfehérvári Vox Mirabilis Kamarakórus: Zsolnán, Székesfehérváron és Budapesten adták elő Georgius Zrunek Betlehemes miséjét magyar és szlovák nyelven, ezzel is erősítve a szlovák-magyar kapcsolatokat. A december 2-i zsolnai koncert szimbolikus jelentőségű történelmi pillanat volt, mivel a magyar mise Zsolnán, ebben a szlovák környezetben eddig még sohasem hangzott el.
2017.12.06. 08:16 |

Advent első vasárnapjának vigíliáján különleges élményben volt részük azoknak, akik eljöttek a zsolnai Szent Borbála-templomba. Ebben a templomban szolgált a 18. században Georgius Zrunek ferences páter, s itt írta meg két figyelemre méltó karácsonyi miséjét. A misék különleges jelentőségét az adja, hogy a latin miseszövegbe egy egész betlehemes játékot illesztett a szerző. S ami még érdekesebb: Georgius Zrunek, egy évvel később, miután áthelyezték Gyöngyösre, megírta a misék magyar változatát is. „Éppen idén ünnepeljük a magyar változat 250.évfordulóját, s ebből az alkalomból nagy feladatra vállalkoztunk: szlovák - magyar együttműködéssel koncertsorozatra kaptunk felkérést, melynek keretében az első mise magyar és szlovák változata hangzik el Magyarországon és Szlovákiában is” – mondta el Zemlényi Katica, a kórus karnagya.

A december 2-i koncert szimbolikus jelentőségű történelmi pillanat volt, mivel a magyar mise Zsolnán, ebben a teljesen szlovák környezetben eddig még sohasem hangzott el, méghozzá két jeles magyar együttes, a Musica Historica és a Vox Mirabilis előadásában. A szép számú zsolnai közönség jelentős része ismerte a mise szlovák változatát, és kíváncsian várta, hogyan hangzik majd ugyanez magyarul. 

A zsolnait követi egy magyarországi koncert Székesfehérváron, a Vox Mirabilis otthonában, december 9-én. Budapesten a szlovák változat csendül fel december 10-én a zsolnai Arcus és a rajeci Szent László Kórus tolmácsolásában, végül december 15-én a zsolnai ferences templomban fejeződik be a sorozat.

Marosz Diána, a koncertsorozat megálmodója elmondta, hogy 14 éve Zsolnán élő anyaországi magyarként nagyon fontos számára, hogy felkutassa a magyar-szlovák közös örökség emlékeit. Évek óta tervezte a szlovák-magyar koncertsorozatot, melyet Zemlényi Katicával immár 2 éve szervez.

Csörsz-Rumen István, a Musica Historica vezetője kiemelte, hogy felemelő, igazi adventi élmény volt az együttműködés a székesfehérvári és zsolnai zenésztársakkal. "Szem- és fültanúi lehettünk, hogy valóban mennyire mesterségesek és könnyen leomolhatnak azok a falak, amelyeket a magyar és a szlovák kultúra közé építettek. Külön öröm volt, hogy Zsolnán kölcsönkaphattuk Jozef Šuška orgonaépítő nagyszerű, fasípos hordozható (portatív) orgonáját, amelynek hangja kedvesen odasimult a barokk kísérőhangszerek társaságába.  E mellett magyar népi instrumentumokkal (tekerőlant, magyar duda, koboz, kontra) dúsítottuk a hangzást, úgy, hogy a dallamok minden esetben megőrzik nemzetek feletti pásztori karakterüket, a Kárpát-medence közös zenei nyelvének derűs dallamvilágát.“ - fogalmazott.

„Mindig is fontosnak tartottuk, hogy szoros kapcsolatot ápoljunk a határon túli magyarokkal és a környező országokkal, de most a felvállalt plusz lelki szolgálat egy új dimenziót és még nagyobb értéket adott a koncerteknek.“ – mondta Zemlényi Katica, aki szerint a koncertsorozat történelmi, de a lényege még mélyebben van, az Evangélium egyfajta megtestesítében. "Szeresd embertársadat mint saját magadat. Ami más szóval azt is jelenti: Szeresd a másik nemzeti mivoltát mint a sajátodét. Egy lépés volt, hogy két nemzet testvérnek ismerje fel egymást." - fogalmazott.

Kultúra

 1. Kiállítással és színdarabbal ünnepelték az örmény kultúrát a Művészetek Házában

  Örmény hagyományőrző kulturális rendezvénynek adott helyet a Művészetek Háza vasárnap a független Örmény Köztársaság kikiáltásának 27. évfordulója alkalmából. A résztvevők megtekinthették Ermone-Zabel Martaian kifinomult technikával készült képzőművészeti alkotásait és láthatták a Hotel Yerevan egyfelvonásos vígjátékot is.

  2018.10.21.
 2. Berze János, református lelkipásztor lesz a vendég a Királykút Emlékházban

  Október 29-én, hétfőn 18 órakor folytatódnak a portrébeszélgetések a Királykút Emlékházban. A Szabadművelődés Háza és a Vörösmarty Társaság közös rendezvényén Dr. Bakonyi István, irodalomtörténész vendége Berze János, református lelkipásztor lesz. Az eseményre a belépés díjtalan szeretettel várják az érdeklődőket.

  2018.10.21.
 3. Családi nap lesz október 26-án Feketehegy-Szárazréten

  A Székesfehérvári Család és Gyermekjóléti Központ Segítő Fehérvár Programja keretében október 26-án, pénteken családi délutánt szervez a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban. A Tök-Ősz nap keretében a közös tökfaragás mellett a szervezők változatos zenei programokkal és kiállítás megnyitóval várják 14 órától az érdeklődőket. 

  2018.10.20.
 4. Eredeti fotók eredeti méretben, személyes sorsokkal és történetekkel

  1956-os, részben még ismeretlen fotókból nyílt kiállítás a Fejér Megyei Levéltárban. A hat gyűjteményből összeállított válogatásban Székesfehérváron és Martonvásárhelyen készült fotók is szerepelnek. A november 9-ig látogatható időszaki kiállításon többek között először láthatja a közönség az osztrák Franz Fink hivatásos fotóriporter 23 darabból álló képsorozatát. 

  2018.10.19.

Eseménynaptár

2018. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Székesfehérvár Topotéka